Já jsem se včera dokopala oškubat rajčata od listí. Konečně začala červenat, tak budu teď mít sklizňové období. Okurky zavařovačky už docela plodí, polňačky méně, spíš vůbec, ty letos nějak taky zvětšiny nepřežily. Budu muset cukety dávat od příště na zem, ve zvýšených zabere celý záhon cuketa a okurka a ačokča nemají šanci. Ačokča se dospělého věku dožila jedna, sela jsem semen asi 20 ve dvou sériích, do sazenicového stavu jsem dochovala asi 8 rostlin, hned po zasazení mi půlku sežrali slimejši (granulemi obsypáno, ale….) a jednu jsem při pletí omylem ukopla a dvě právě přerostla ta cuketa. Tak mám jednu rostlinu, co hrdinně plodí, ale taky jí ten růst jde jak psovi pastva, snad ještě do září něco předvede, ať mám aspoň na salát. Doteď jsme sklidili tak 10 plodů z ruky do huby…
No jediné, co je veselé, jsou cukety, těch je dost, ještě že to žerou i šneci a stínky od kamaráda, jinak nevím, musela bych fakt začít péct cuketové pečivo. Takhle si dávám denně cuketu alá okurka do salátu, na ovonění někdy přidám malou zavařovačku a někdy ne.
Čeho je dost dost, jsou vajíčka. To rozdávám, kudy chodím, jedna slepice je nějaká špatnější, často nemá u vejce skořápku a opatlá všechna ostatní, tak tahle vejce rozdávám zadáčo, jinak prodej dámám v zaměstnání, ruce by mi utrhaly. A takhle před závodama škudlím vejce pro pomocníky, každý dobrovolník si odnese 20 vajec, tak aspoň něco…
No pochopitelně ovoce nebude žádné. Na zahrádce mimo koně zrají borůvky, ale jak je to mimo, tak tam nechodím, a nesklízím, takže jsem radši koupila švestky v akci a místo borůvkových budou švestkové knedlíky, až se rozhoupu. Teď mě čeká spíš pečení na závody, aby bylo dost sladkého na stánku, chystají se přijít podívat děti z tábora, tj. 20 hladových krků, to nám ten stáneček o dvou bábovkách a lahvové kofole asi zbourají…