Děkuji, já ale budu muset stejně někoho doma zaúkolovat a maximálně mu s tím pomůžu, protože na takové práce si sama netroufnu. Já jsem spíš na domácí a ruční práce🙂. Ale myslím, že pokud to nějak navrhnu, rozměřím a tak…tak že někoho doma ukecám.. Muž je šikovnej, ale poslední dobou děsně línej…🤔. On vyrobil ten jeden záhon z palet, ale je dost vysoký, což by ani tak nevadilo, ale rozpadá se…navíc je tam potřeba hodně materiálu a zeminy, tyhle nižší jsou praktičtější a celkově ty záhony vypadají mnohem lépe než “normální” na zemi.
Třetí víčko
Sarah01:Já se chystám na jaře vyrobit dřevěný truhlík, zbyly mně nějaké palubky, chtěla bych s ním jakoby uzavřít jednu stranu pergoly, vedle té dřevěné mřížky, jestli je to na fotce dobře vidět. Aby to vypadalo takové útulnější. Tak snad si s tím pomocí nějakých videí na YT poradím.
Jo, to by vypadalo dobře…jsem zvědavá, jak to zvládnete…ale určitě jo, máte krásného pomocníka 🙂
Taky mi na těch bednách vadí, že se tam spotřebuje zbytečně moc zeminy… Tak až se rozpadnou, budu také řešit něco s podlážkou výše, teď jsem klofla množství pražců, tak třeba na nohách z pražců bych mohla udělat takové “šuplíky” (nízké bedny), kde bude stačit těch 30 cm zeminy max 🙂 A hlavně se tam nezabydlí škůdci, teď mi tam nalézají od země krtci nebo hryzci či kýho čerta…
zbytečně moc zeminy…
řešila jsem tím, že jsem dolů naházela hodně pořezaných větví ze sadu, na to tenký větve ze sadu, na to hrubý drny, až pak přišla hromada koňskýho hnoje a hlína. Zas, když to máte takhle ve vzduchu - nedostanou se tam šišaly a jiný potřebný.
Já mám připevněnou úplně dole na rozhraní s terénem ještě síť proti hrabošům 🙂
Jinak cca podobně - hrubé větve, na to jemnější větvičky, zasypáno shrabaným listím a trávou, další vrstva běžná hlína + kompost, navrchu zahradnický substrát.
Jo, jo!! to je pravda, to tam mám taky ,na to jsem zapomněla. to je důležitá věcička
Ale zabydleli krtek😉. Sadila jsem česnek a vyvýšený záhon pod povrchem díry , že mi přepadal česnek😉.
Držím palce.
Způsobů je hodně, lidi vymýšlejí různé věci, tuhle.jsem.viděla obruč z kari sítě vycpanou vlnitou lepenkou. Nám se osvědčilo ztracené bednění, jediné mínus manžel zaznamenává při výměně zeminy. A možná to trochu více saje vodu, ale třetím. rokem máme a dobrý. A když to člověk nechce šedý, tak musí investovat do barevných 😁. A žlutá zídka k likvidaci, také se z toho dá udělat záhon 🙂
Určitě, to dáte 🙂🤞 S pejskem moudře vypadajícím dáte hlavy dohromady😉 jako my s koněma 🫣 a hned je hotovo. Já jsem jednou podle youtube bourala prase. Sice mi to trvalo asi tak 10x dýl než těm chlapům, ale povedlo se 😂
Já jsem kdysi stahovala zajíce podle návodu v kuchařce. Jen jsem se nemohla dívat na hlavu, přes tu jsem přetáhla kůži.
Ještě mám 2 připomínky k rajčatům, co už nedostanou. Keřík se dá vytáhnout s kořeny a ta ty pak pověsit “hlavou dolů” - dozrají. Zelená se nakládají - jsou výborná. Ale to asi znáte.
Coudas:Určitě, to dáte 🙂🤞 S pejskem moudře vypadajícím dáte hlavy dohromady😉 jako my s koněma 🫣 a hned je hotovo. Já jsem jednou podle youtube bourala prase. Sice mi to trvalo asi tak 10x dýl než těm chlapům, ale povedlo se 😂
To je krásná fotka. 👍😍
Prosím a zaručený recept by nebyl? Tento rok už nebyly sklenice, ale příště až jich bude zase hafo bych i ráda zkusila.
Dom pojedu až zítra…. Papa
Daja:Prosím a zaručený recept by nebyl? Tento rok už nebyly sklenice, ale příště až jich bude zase hafo bych i ráda zkusila.
Jako každá jiná čalamáda. Přidáte k nim cibuli, koření podle chuti, případně zeleninovou papriku, můžete i nakrouhané zelí, sladkokyselý nálev s olejem. Případně čili papričku, česnek - co máte rádi. Důležitá je sterilizace, aby se teplem rozložil jedovatý solanin. Někde jsem četla, že z nich jde i salát, jenom marinovaný. To bych právě kvůli solaninu nejedla.
Orionka:Jako každá jiná čalamáda. Přidáte k nim cibuli, koření podle chuti, případně zeleninovou papriku, můžete i nakrouhané zelí, sladkokyselý nálev s olejem. Případně čili papričku, česnek - co máte rádi. Důležitá je sterilizace, aby se teplem rozložil jedovatý solanin. Někde jsem četla, že z nich jde i salát, jenom marinovaný. To bych právě kvůli solaninu nejedla.
Že vám do toho lezu, ale solanin se varem nerozkládá, rozkládá se až při vysokých teplotách nad 200 stupňů. Kdyby se rozkládal varem, bylo by bezpečné jíst zelené brambory.
Solanin v rajčatech mizí dle zralosti, ty maličká zelená ho mají více, ty těsně před zčervením méně, takže čatný je bezpečné, ale ne se ho přejídat. Bezpečnější uprava je smažení, legendární “Smažená zelená rajčata”, smaží se při vysokých teplotách, solanin se zničí spíš.
Nezralá rajčata obsahují ještě tomatin a ten nezničí žádná teplota, opět mizí až dle stupně zralosti. Bezpečnost čatný je opět v tom, že se dělá z rajčat těsně před uzráním a ty tomatinu obsahují méně.
Takže pokud se někdo rozhodne pro čatný, tak konzumace jen opatrná, nedávat dětem a zpracovávat jen rajčata těsně před zčervenáním.
Děkuji, za odbornou radu. Dělávali jsme z malých zelených čalamádu, v podstatě jak popisuji. Chutnala nám, na kila jsme ji nejedli a přežili. Tak ponaučení - že jen ta skoro zralá.
A to mi vrtalo hlavou, jak to, že se jí zelená rajčata, když solanin. Díky za osvětu👍Poněkud zvláštní, že ,,vědci varují" před zelenýma bramborama a zelená rajčata se prezentují jako pochoutka. Nemám ráda kupovaná, uměle dozrávaná rajčata, zelená by mě nenapadlo jíst, ani kdyby žádný solanin neměly.
A koukám…chvilku to člověk není a tady se staví, zavařuje, no frčí to tu👍Měli jsme celý víkend soustředění školního dětského orchestru. Všechno se vydařilo, ještě jsme získali skvělé kontakty, takže jsme sice děsně unavení, ale spokojení😀
Hlášení Gigouška, hurá je to čím dál lepší. Pokašlává, ale už velice málo ( jen když začne štěkat), může se hýbat jemu dělal problém jen malý pohyb. Vypadá to opravdu super, jí stále řasu i s Chulím a měli jste pravdu baští ji oba bez kamufláže. Už jsem objednala další várku. Nevím jestli bude stále už na Kortikoidech a nebo bude možno mu je vysadit, ještě má na 10 dnů, zmenšila jsem mu dávku na půl prášku denně . Tak, že prozatím masku neberme, ale jde na očkování k našemu Galuškovy tak se jeho optám co a jak a poradím. Pokud by měl být už stále na praškách, možná maska by byla lepší, uvidím. Hlavně mi jde teď o ty vedlejší účinky abychom je snížili na minimum.
Moc ještě jednou děkuji Lesnížíňce a Vahami za to, že jedna byla moc hodná a poslala a jedna doporučila👍holky ani nevíte jaká je to úleva.
Děkují vyzkouším a podle Janae až budou před červenáním.
Kdysi tchýně je zavařovala taky a můj říkal, že je konzumovaly ve velkém, zatím už 65 let žije😉.