Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 30.10.2025, 12:15:34
Koním nerozumím ani za mák, tak dotaz: když jsou koně na pastvině celoročně, tak se mezi tím ještě krmí? Proč? Musí dostávat něco, co tam není, aby jim nechybělo? Ptám se proto, že divoké koně někde na prérii taky nikdo nepřikrmoval, tak mi to neleze do hlavy. Vím, že tam ta strava byla/je chudá, proto jste psala o těch schvácených kopytech tady, asi. Já zase myslela, že neovlivním výživu koně, který se celoročně pase, nebo kočky, co je venku a chodí se dojíst někam do sklepa. Když jí granule nedám, může být chudák hladová, když je má, tak k nim dřepne a žere, dokud miska není prázdná😏
Odpověď na příspěvek uživatele Coudas z 30.10.2025, 11:54:55
Známá má ze ztraceného bednění opěrnou zeď za barákem, uskákanou a osázenou převážně skalničkama. Měla to moc pěkné, ale už jsem u ní dlouho nebyla a ona pořád něco překopává tak nevím, jestli už to zase nemá jinak😉
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 30.10.2025, 12:17:22
“Zařídím se podle vaší rady a přestanu ohledně Coudas přispívat”
Není potřeba. Nelibí se Vám mé názory, to je Vaše právo. Já Vám nemusím nic vysvětlovat a obhajovat se, to je mé právo. Já se snažila vysvětlit úplně něco jiného, ale je to jedno, nebudu dále plevelit. Jak někteří s oblibou píší - puntik.
Odpověď na příspěvek uživatele lesnizinka z 30.10.2025, 16:40:55
Záleží na využití těch koní, podle toho se uzpůsobuje management. Zjednodušeně - pokud pracují, méli by mít i jibý způsob krmení. Pokud nepracují, stačí jim tzv záchovná dávka - v létě pastva, v zimě seno - bez dalšího přikrmovaní. Také záleží na složení pastvy a kvalitě sena, může treba něco z podstatných prvků určitému zvířeti scházet, to by se pak mělo doplnit “extra”, např. mineralně vitamínivou směsí. Divocí koně jsou zvláštní kapitola, rádi se jimi v některých směrech ohánějí, ale absolutně nejde srovnávat divoké koně a koně zdomácnělé. To, ze do jejich bytí člověk nezasahuje z nich dělá právě ty divoké, a to se vším všudy i s tím ošklivým - nemáš, nestíháš, jsi nemocný - konec. Do pasených koní domácích zasahujeme třeba už tím, že je omezíme - prostorově - a nabídbeme jen určitý druh pastvy - nemůžou si vybírat, v zimě si obživu nemusí hledat, dostanou seno - přirozeně nehubnou jako divocí, které nikdo nepřikrmí. No a pak jsou různé novodobé vychytávky jako náhubky, aby toho nesežrali tolik, sítě s malými oky, kterýma.se.přikrývá seno… jakozto i názory, že na pastvu koně nepatří, takže jsou na zde zmiňované hladomorně, plácku, případně “treku” (zjednodusebě ulička) bez trávy vědomě a vypočítaně krmeni pouze senem. Jsou jedinci, kteří jsou tlustí i ze vzduchu - může být určitý plemenný předpoklad, nemoc, genetika… Můj pohled.
Odpověď na příspěvek uživatele lesnizinka z 30.10.2025, 16:40:55
když jsou koně na pastvině celoročně, tak se mezi tím ještě krmí?
Záleží. Když mám primitivní plemeno nebo koně jenom na couračky, tak mu to stačí. Přesněji řečeno, pro hucula nebo ponyho apod. je to až moc, jak jsem psala.
Prošlechtěnější plemena, po kterých chci nějakou práci, potřebují i jádro.
V obou případech samozřejmě voda a minerální liz. A v zimě seno, že jo.
Chci vám jen říct,že jsem nějaká KO..asi na mě padlo podovolenkové smutnění😂Nee..jen prostě potřebuji asi den relaxua a bude hej😂Zítra mám volno,tak budu jen se zvířatkama a pak si zajedu s kámoškou na něco dobrého k jídlu..
Dneska jsme v práci měli Halloween,tak jsem byla za strašidlo😂V práci se mě několik lidí leklo😂Vtipný ale bylo,že rovnou po práci jsem takhle jela do města na nehty,pedikúru a obočí..pohledy lidí bych vám přala vidět😂No a hlavně v tom salónu,kde jsou takový ty pipinky..to byly pohrdavý pohledy😂
Coudas…vzhledem k tomu,že jsi mega suoer stavitelka baráčků😂Potřebuji radu…z jara bych chtěla nějakou pidichatičku,prostě pididomeček..jenže já to sama nepostavím,na to jsem levá..a tak jsem ze zvědavosti koukala na takový ty dřevěný domky z Baumaxu..ale nedokážu posoudit poměr kvalita/cena..líbilo by se mi něco na způsob jako dole na fotce..ale spíš bych potřebovala znát něčí názor na to,co ta cena
Jen se jestě doplním - schvátit se kůň může i na seně, když je “příliš kvalitní” a kůn nemocný. I americké studie mustangů - tedy koní divokých uvádějí nějaká schvácení. Laicky bych přirovnala schvácení k cukrovce, ale to je čistě jen má úvaha. asi tak, jsou obecné předpoklady, velkou roli hraje individualita. Howk.
A počítej s tím, že to není zateplený, tedy jen síla prkénka (nic moc), v zimě to promrzne. Záleží taky, co od toho čekáš. Obecně odpověď - domečky z Bauhauzu/Baumaxu - drahota 🙂 To bych se spíš obrátila na truhláře, když jsi tedy “levá”( nevěřím 😉)
Já své zkušenosti už psát nebudu, evidentně nejsou relevantní.
Já své zkušenosti už psát nebudu, evidentně nejsou relevantní.
proč si to myslíš?..že to nikdo hned neokomentoval?..vždyť to bylo včera..!! co očekáváš??..Dala jsi radu,kde má Canka hledat…nechodí sem pořád🙏určitě se na to podívá!!a názor na pastvu..vysvětlila jsi Radce,na co se ptala..no a co?je to diskuse,ne vyvracení názorů!už se s tím smiř prosím…nikdo ti nenadává!!
jsem se rozhodla se rozjet ke Zdence..má večer bezva akci..dražba bebechů z hůry🙂🙂sedět můžu..a bude tam spousta známých…přijdu na jiné myšlenky..papa..přijedu až budu doma…nevím,možná v neděli.Má být pěkné počasí..tak se tu mějte papa B.
Má zbytečná věta nebyla reakce na domečky, ale ke koním.
Canko, našla jsem si ten Baumaxovský domeček a přečetla si “složení” a velikost. Jako skládanka je to fajn, ale ten materiál je prostě slabota - “trámky” 4x4 cm, nebo na podlahu 6x4 cm (to jsou střešní latě) únosnost nula prd. Síla stěny 2,5 cm - to je pro představu obyč prkno. Ano, musí to zpracovat, nepochybuji. Ale tu podlahu si musíš udělat sama. Jen pro představu, můj falešný srub u koní (už není samozřejmě 😂) velikost 3x6 metrů, teraska byla myslím 1,5 metru, zatepleno 10 cm vata, a materiál trámy 10x10 cm (trošku bytelnější), vnitřní obložení prkna, nejdražší bylo to falšné roubení - vnější obložení, ale já jsem to prostě chtěla 😁 v roce 2018 - 40 tisíc v materiálu. Dneska tipuji 60 (musela bych propočítat). Chatka z Bau jako letní obydlíčko fajn, ale pokud potrebuješ i zimu, tak ne e.
eva (neregistrovaný)31.10.2025, 12:47:42xxx.xxx.162.187
Coudas:
Sarah jestli to chápu správně, tak stavite skleník? Ať se podaří.
To já měla inspiraci včera ve videu 😊 takovy hezký domeček -sklenik si v novém postavím taky 😱
Nám zahrada strádá, není čas, nebo leje… Dostala.jsem se akorát k vypletí záhonu, letos udělám jestě druhej pokus s česnekem, loni byl asi moc v mokru. A zůstavá mrkev a porek. Ve skleníku jestě fungujou trochu rajčata a zbyla paprika. Zas az na jaře… Zahradnictvi mi opravdu nejde 🙂
Máte moc hezké ty vyvýšené záhony, skleník také…můžu se zeptat na rozměry těch záhonů? Já o nich také uvažuji, mám zatím jeden, ale hodně vysoký a už se rozpadá..( je z palet ), tak hledám inspiraci na nové, trochu nižší.. Už jsem doma i vyhrožovala, že si je koupím ( ale to je jak s tím domkem, co je o pár příspěvků níže ), drahé a asi ne moc kvalitní..
Odpověď na příspěvek uživatele eva z 31.10.2025, 12:47:42
Je děkuji 🙂. Záhony jsou z fošen 5x15 cm, a jsou dvě na sobě, takže 30 cm 🙂 Vevnitř jsem opálila do černa, zkouším bez folie. A ano, ty “Bauhauzovské” jsou zbytecně drahé, na pile koupíte dřevo, pár šroubů - tedy vrutů, poskládate k sobě a sešroubujete. Na tom není nic dramatického 😉 Pokud tedy nepotrebujete dělat “kudrlinky”, aby to bylo i na oko 🫣
Já se chystám na jaře vyrobit dřevěný truhlík, zbyly mně nějaké palubky, chtěla bych s ním jakoby uzavřít jednu stranu pergoly, vedle té dřevěné mřížky, jestli je to na fotce dobře vidět. Aby to vypadalo takové útulnější. Tak snad si s tím pomocí nějakých videí na YT poradím.