Čekáte takovou dobu, už to uteče. 🍀
Třetí víčko
Rapotačko, gratuluji, moc vám to přeji, aby kosti a klouby fungovaly, když se člověk nemůže hýbat, stojí to za pendrek.
Bobčo, myslím na tebe, drž se, stříhej metr, za chvilku tam jsme, čas prchá jak mrcha. A tfuj tfuj ať ti ta operace pomůže od všeho zlého! 💐
Já byla o víkendu na jihu, vzala jsem příbuzné na hroby. Příbuzný řídit nemůže, zdravotní problémy, tak jsem to vyvezla. Čtyři hroby, tři na Olšanech (jeden na židovském) a jeden u Kralup. Docela hoňka 😀 Měli jsme štěstí, přestávalo pršet zrovna v těch momentech, kdy jsme vylézali z auta… Na Olšanech jsme koupili množství dekorací přírodních od starší paní, která to tam vázala, v tom větru a prskání teda žádná závist, tak jsme jí dali vydělat, byla tam nejstarší a na rozdíl od ostatních tam měla jen židličku na dešti (žádný stánek) a byla tam samotinká. Tak snad i dobrý skutek se povedl. Měla teda krom jiného i krásné kytičky.
Na chatě je kočice s vrhem šesti koťat, jsou ještě s modrýma očima, maličká, no potěš, to budou mít chataři zase veselé starání do Vánoc. Tahle kočina je plachá, zatím se nepovedlo ji chytit a vykleštit, tak se uvidí, zda letos… Ale ona vždy odchází od koťat přesně ve chvíli, kdy si řeknou, že už jsou koťata dost nakojená a už je zvládnou dopiplat na kotěcím mléce… No a dokud jsou malá, tak jsou rádi, že kojí, že stačí jen přikrmovat, a taky se o koťata trochu stará, čistí je, vynáší bobky z pelíšku a podobně, to je samozřejmě nejlepší od vlastní mámy, kdyby jí do toho vykastrovali, tak by se museli starat o potěr i o ni… no a už by nenakojila samozřejmě.
Díky, člověk nedokáže domyslet jak rychle a šíleně se může život převrátit. Dopadla jsem relativně dobře, někdo takové štěstí nemá … . . .🍀všem
rapotačka:Díky, člověk nedokáže domyslet jak rychle a šíleně se může život převrátit. Dopadla jsem relativně dobře, někdo takové štěstí nemá … . . .🍀všem
To je přesné👎 Můžete to poslouchat ze všech stran, ale člověk to pozná, až si to sám zažije. A to jsem na tom relativně dobře, jen se neohnu, no. Než, že to ještě někdy přejde si myslím, že si spíš zvyknu🙄
Jsem přesvědčena, že lázně, třeba krátké, pomohou. Pobyt=cca dva týdny. (možná i týden). Vany slatiny a pořádné masáže, to vše obden! Celý rok jsem pak vydržela jako nová. Můžete si přidat parafín, vodní masáže, bazén, tělocvik aj.
Volala jsem ráno tchýni, jak je na tom, jestli už někde natrhala šípky. Že ne. A co děláte, jdete vařit oběd? Ne, budou jen špagety, boloňskou má zavařenou, takže oběd bude raz dva. Aha, našla jsem nějaké šípky, tak vás vyzvednu a jedem. Ještě, že jsem si vzala hrábě. Dole to bylo obrané, musela jsem alespoň postahovat haluze zhora, ale nic moc. Pak mě napadlo ještě jet na druhou stranu, k vysílači. Tam jsem v neděli taky koukala, bylo to tak nějak stejně, sem tam keř, sem tam na něm šípky. Zaparkovala jsem na louce vedle remízku u vodárny a napadlo mě kouknout podél toho remízku. A hned zkraje byly hezké, tak jsem houkla na tchýni, ať dlabe na těch pár na cestě a jde za mnou. Postupovaly jsme dolů kolem remízku, byly taky dole obrané, ale s těma hráběma jsme se dostaly i na některé hezké horní větve. A pak jsme narazily na naprosto luxusní keř, obsypaný krásnýma velkýma vyzrálýma šípkama celý - tam už nikdo nebyl. Předtím jsme pochodily světa kraj a košíky prázdné, všechno jsme pak natrhaly na tomto jednom keři. Ale fučelo, zima, pak se ještě zatáhnulo a zima tuplem(ne, že by mi Tom neříkal, ať se pořádně obleču🙄No jasně, u postávání u keře se člověk moc nezahřeje😏) A teda práce je to šílená. Vím, že za komoušů lidi chodili na šípky na prodej, do výkupu. Bych nešla, ani kdyby dávali 1000Kč/kilo👎Mám rozpíchané krvavé celé ruce, jednou se mi to zamotalo do vlasů a strhla jsem culík i s gumičkou, podruhé se mi větvička zapíchnula přes nos do líce. Z toho nosu jsem ji ani nemohla vyrvat, tchýně: jéé, ty to máš zapíchlé v nosu🤔ale nešla mi to servat, když já jsem to pochopitelně neviděla. Když jsem ji servala, tekla mi z chřípí krev jak blázen, kapesník já nemaje, jsem si to šmolila po ksichtu rukou…halloween hadr😛A stejně tak mi tekla krev všude na rukách. Kolik mi kde zůstalo trnů, uvidím asi až zítra, až se to zanítí. Ještě, že jsme ale jely, po obědě začalo pršet. Sice jen dva milimetry, ale soplilo celé odpoledne. A s tou zimou je to nepříjemná kombinace🙄
Na hroby chystat, máme s mamkou naplánováno zítra, to má být celkem hezky.
Můžu se zeptat, co s šípky děláte ? Že je trháte na koše. U nás je šípků dost, nikdo je netrhá. Asi jsme kraj líný. Od nás na jih ( v kraji, jak říkáme my pod horama ) je i spousta ovoce, které nikdo nečeše, o trnkách ( opravdu trnkách, ne švěstkách ) ani nemluvě. Jablka jsou letos malinká, ale stromy obsypané, až se větve prohýbají, a nikomu nestojí za to, aby je očesal aspoň do palírny.
Šípky si sušíme na čaj. Na zimu. Já sice čaje moc nevařím, ale tento rok jsem začala, v rámci pitného režimu, protože s čistou vodou jsem trochu naštíru, to se moc nedonutím. A hlavně mít zásobu pro případ nemoci. Onehdá jsem četla, že lepší než sušení je hodit je do mrazáku - menší ztráta vitamínů, tak ještě uvažuju. Tchýně vaří čaj každý den právě - celý život. Šípky a lipový květ, med, citron. Krom citronu mají všechno vlastní, my vlastně taky, med od nich. Na našem konci vesnice šípky pomrzly asi, nejsou, musela jsem na dolní konec.
Jablka…ta kupodivu byla i u nás, celkem hodně, oproti minulým rokům, kdy jsme museli několik let po sobě kupovat. Nestříkáme, takže samý flek, samá dírka a nevim co ještě. Ti, co kupují jablka v supermarketu by se z nich asi osypali😉 Ale bio👍Máme tři druhy, natrhali jsme několik bedniček a teď, vlastně celá vesnice jen chodíme a vyhazujem - hnije to jak blázen😏
Ještě se dotknu omíláného tématu teďka z telky. U nás máme černé ořechy, napadené tou malou sviní, minimálně 5let. Vloni bylo malinko a ještě tedy černé, takže se to ani nesbíralo. Letos se urodilo moc, polovina černá, ale právě díky velké úrodě se z toho i něco vybere.
Podávám hlášení jak to vypadá s Gigouškem.
Asi po 14 dnech máme super zlepšení, ale musela jsem vyměnit Kortikoidy za Codein 15mg ty mu lépe sedí a kašel je o mnoho lepší. Zlepšení tak o 70% a samozřejmě dodávám řasu od lesnížíňky. Konečně se všichni vyspíme, hurá.
Kašel stále má, ale lehčeji se vykašle, nenapíná ho to dlouho, dokonce někdy si i může hrát a nekašle. Tak snad nám to vydrží co nejdéle.
Jeden poznatek, že asi Gigouška začíná trápit páteř. Doma to tak není vidět, ale jakmile přijedeme na canisku kde jsou dlouhé chodby začne sem tam chodit jak luk, posedává a velice rád by se nosil. Buď páteř a nebo levá zadní noha. Zatím mu to nevadí běží jak o závod stylem jsem luk a kdo je víc. Tak, že další problém na obzoru☹️.
Žíňko prosím jak se jmenuji ty prášky co jste mi poslala? Název se mi smazal a nechce se mi dohledávat😊 a ještě jednou děkuji i za Gigouška.
Na naší straně kopce naopak všechno holé, asi jak je ten kraj chudší, tady objíždějí Poláci a berou to i s větvema. Jsem byla u Habartic, že jsme tam byli na akci s koňma, tak o pár dní na jabka, sbírám si je pro koně na zimu na uskladnění, a ty party to tam mezitím vybraly i z příkopů a o dva stromy jsme se tam přetahovali ještě s jinou partičkou… teď kolem cest nevidím ani jadýrko, všechno vymetený. Ještě že mám kamarádku s velkým sadem na zahradě, nasbírám si, natrhám u ní, a snad letos se mi povede si to nechat zmoštovat… To bych moc ráda zkusila. No kdybych měla ještě potřebu jablek, tak vím, kam vyrazit, díky za tip. I když zase před 14 dny jsme jeli do Křižan a tam sice podél cesty stromy celkem obsypané, ale právě taková darmá mrňavá jablíčka… To u těch Habartic byly i kousky, že to člověk neobjal do dlaně 🙂
Teď čtu o ořechách, tak Benešovsko taky, leta padají jen černé vyhnilé ořechy a letos je to tak 50/50, půlka černé, plesnivé, zcvrklé nebo duté, ale půlka slušné, tak když jsem hrabala pod ořechem listí, nasbírala jsem dvě tři lodny, půlku jedné si dovezla domů. Tady kamarádka na zahradě má asi šest ořešáků, ta má ořechy snad vždycky, na jižní stráni, ta tam tu nemoc snad ani nemá, tak jsem ráda, že ji mám.
Gigouškovi držím palce, ať mu zdraví vydrží co nejdéle 💪
dnes u nás sluníčko…11 stupňů…Vedle něco budují.mlátí do zdi..zaseklo se mi Youtubko..je tam někde centrální internet-krabice…ale to by mi asi nešla ani wifina…no nevím..dám to na restart…
Dájo, to jsou dobré zprávy😀👍Tady tuhle chlorellu sem vám poslala🙂
Bobi u nás dneska taky krásně, až vedro. Byly jsme s mamkou chystat ty hroby a málem jsem se tam upekla😏
Dájo, my s běloušem jíme tuhle chlorellu, dá se na netu v pohodě sehnat, je však dražší
Žíňko děkuji, snad zapamatují😉.
I vám děkuji, kouknu co a jak, jen zapamatovat si to😉.
Bobčo, mám tady po mladým cca 6 ks riflí, některé jsou skoro nové, nechtěla bys je na tašky? Je mně to líto vyhodit jen tak do popelnice. Domluvíme se kdyžtak ve zprávách.
Poláci jsou shánčlivější. Určitě sbírají taky do moštárny. V Křižanech vám to zmoštují i vypálí - jak libo. Že jsou jabka malá nevadí. Mám pocit, že jsou v Křižanech moštárny dokonce dvě. Před lety stála na moštování fronta kolem silnice a spalo se v autech. Teď už se lidi asi nabažili a jsou líní. Koupí stříkaná a 20% mošt v supáči.