Já ty bedny zvýšené záhony nemám úplně sedět na zemi. Jsou na paletě (a paleta je na gumovém pásu), takže jsem neočekávala průnik hrabošů a jiných ohavností do půdy v bednách. Žížaly si do beden naočkuji tím, že doplňuji hlínu každoročně z hnojiště či kompostu. To je ten materiál na jaře pokaždé těmi žížalami úplně červený 🙂
Měla jsem na začátku pěstění, hrubých větví nemajíc, na dně vrstvu slámy a sena. No ale to samozřejmě za ty roky zetlelo a půda to pojala, jak klesala ke dnu a svrchu jsem doplňovala. Mně nevadí spotřeba půdy, aby bylo jasno, to je mi šumák. Spíš mi vadí, že ty bedny tolik nevydrží, když i zespoda na ně působí ta vlhká zemina, takže mi odspodu degradují. Nicméně až zdegradují, je to aspoň příležitost pořídit něco nového 🙂 Samozřejmě ty bedny mezi sezonami nevyprazdňuji, takže o to je hnití dřeva těch beden rychlejší. Sice je napuštěné nějakým jedovatým hnusem, aby to nežraly houby, ale ony se postarají i jiné organismy… Dokud bedny drží (cha, pátým rokem už…), tak se jich zbavovat nebudu 😊
Odpověď na příspěvek uživatele Daja z 03.11.2025, 04:33:40
No tak to je skvělá zpráva, Dájo! Mám radost! Kolik tbl.dáváš? Můžeš třeba ještě navýšit? Moje poradkyně říkala, že bělouš může na 8 kg 8tbl. Prostě co kg psa, to tabletka. U nás pomáhá ještě koenzym Q10 tak 3x týdně, protože veta kardiologa napadlo, že kašel a neochota na delší trasy, bude možná problém svalů a odbourávání metabolitů. A teda asi jo, zatím kašle, když v týdnu nedostane Q10 nebo když dostane jen jeden za týden a má zátěž.
Zkus se zeptat, jestli to nemůže být problém i Váš. Pokud by se tohle všechno dohromady mezi sebou netlouklo ty léky ? Třeba by ty kortikoidy šly postupně vysadit? Ale Ty víš, že já nejsem vet.
Ale u lidí se nemá potkat chlorella s léky na ředění krve a u psů bych tipovala, že totéž platí třeba s Karsivanem? Kvůli chlorofylu.
Já jsem se v tom Dájo trochu ztratila😊 Psala jste tuším onehdá, že kortikoidy jste vysadila a dostává Codein. Třeba co vím u sestřenky, kterou trápí silný kašel celkem často, tak ta si vždycky vyžebrá tabletu/dvě codeinu a je po kašli…napořád, tedy na dlouho, do dalšího nachlazení. Takže si myslím, že to utlumení kašle u vás udělal hlavně ten codein. Ale ten by se také neměl brát dlouhodobě, že Kometko?
Jinak bože pořád neděkujte😊jsem fakt ráda, že to nějak pomohlo a to mi stačí👍Kéž by bylo už jen dobře, napořád👍
Pane jo já to zase pomotala ano máte pravdu bere Codein 15mg půlku denně. No jsem zmatená už se mi to plete.
Řasu bere dva prášky , když tak navýším. Má 5kg tak dám 5ks.
Jak dlouho může brát tyhle svinstva? Jako jsem ráda, že mu pomáhají, ale ať zase neléčíme něco jiného. Jako beru, že mu je 10 let, ale ať mi neodejde předčasně na něco jiné co jsem mu poškodila.
Jo Bobča, ta výletí. To mi připomnělo: dneska prší celý den, napršelo už krásných 17mm👍Sice jsem místo na obchůzku musela ráno do sklepa na pás, ale jinak jsem nadšená😀Jen prádlo, co jsem tam vyvěsila v pátek(není to prádlo, jsou to Tomova propocená trika, jak vysvlékl po tenise) tam visí jak u Bobči sousedů😛Jsem mu říkala, ať mi to nenosí(ten smrad) domů, nechá to na sušáku a až budu prát, tak to tam hodím. Už jsou myslím i vypraná😜
A opět nám nejde zavírat brána😠Nešla v létě, servisák vyměnil obě čidla a ráno, jak jsem vyhazovala žluté pytle, tak se otevřela, ale už zase nezavřela🙄
Na druhé fotce je Mňauk v procesu chočení. Docela dobrý na zvíře, co jsem si ho musela polapit a pak pár dní postupovat podle návodu z Malého prince, kdy jsem sedívala kousek od něj a nic jsem neříkala.
Blíž si sedal on, nejdřív děsně nenápadně zezadu abychom na sebe moc neviděli. A teď se té ruky, která ho příšerně děsila, nemůže nabažit.
Já si u Zdenky užila černobílého Míšu Kuličku..chlupatý ocas tak štětku na lahve vztyčený-vlnil s ním,jak chodil..kroutil zadelí..na chlupech nosil zvenku listí zvenku do obyváku🙂..velký mazel..Rezavý Henry Ford je vždy chvíli odměřený,ale odpovídá mi,když s ním mluvím..V neděli nebyl vůbec doma,ale včera ráno přišel ke mě,jak jsem ležela v obýváku na gauči a jen tak letmo prohodil"ahoj,jsem se přišel rozloučit,když teda jedeš už dom"🐈..Spustila jsem ruku,tak se pod ní protáhl,pohladil se a mlčky odešel🤭Ale v sobotu jsem si jich užila obou..Jak viděl,že mazlím Míšu,tak se vetřel🙂Akce v pátek se vydařila,dražil se i starožitný globus s otvírací skrýší na flašky..5kilový pytlík cibule,2x pytlík brambor…já si vylosovala nějaké staré CD a DVD-ty jsem tam nechala,ale domácí marmeládu jsem z tama vytáhla,a mýdlo dám do skříně..je to taková srandaakce..Dělaly se langoše..zastavil se tam i lampionový průvod s dětma,tak si děcka taky dala langoš..Bylo plno…Zadělávalo se ze 3 kil mouky..Zůstalo tak na 2-3 kousky..
Tak jsem si to celkem užila..byly jsme ve městě,koupila jsem si u ťamana bundu a rifle..jen to chození po obchodě zkoušet bez berlí mě teda zmohlo..i na té akci..
Odpověď na příspěvek uživatele Bodlinka z 03.11.2025, 21:10:00
Bodlinko! je krásnej a já za něj převelice děkuji. Má výhodu, že je v rukou odborných, takže záchranna dokonalá. Ať vyroste do krásy a do krásný povahy.
No teda Bobíí, ty jsi se měla!👍Akce, kočičky, nákupy…měla jsi to pestré a veselé😀
Dneska jdu konečně po x dnech obchůzku(bolela mě teda záda a nohy nějak nešly🙄) potkala jsem našeho bezdomovce z budky a ptám se ho, co to kousek dál leží za sloup? Že neví, kam ho budou dávat, ale vedle ve vsi nejde elektrika. No netrvalo 10minut a volá mamka: jde vám elektrika? Jo jde, koukala jsem se na mikrovlnku kolik je..než jsem vycházela. Doprčic jí nejde, pustila si ráno telku a prsk, za chvíli všechno vyplo. Ptala se strejdy a prý hlásili, že jim dneska nepůjde. Přijdu domů a nasr…Tom hlásí, že nejde telka, tedy nejde internet. Ta telka je to nejmenší, ale on pracuje z domu. Naštěstí pak zjistil, že si může přepojit noťas přes mobil. Mě nešlo nic, tak jsem šla vyklízet a drhnout skříňky v koupelně…už k vánocům. Zapli nám to až po 16h👎Zítra nám prý nepůjde ani ta elektrika🙄
děkuju Coudas za typ..bude pro mě mnohem lepší si nechat něco udělat od firmy a i s tou podlahou a střechou se dostanu na podobnou částku jako za ty sarapetičky z Baumaxu…nechám si to z jara od nich nacenit i s komplet sestavením a dovezením a uvidíme…jde mi čistě jen o letní přespávačky..v lété jsem prostě ráda venku dlouho a přespávám sice ráda na seně,ale prostě pohodlí je přeci jen pohodlí😂Takže jen malý domeček,pořídit si tam postel,nějaké posezení...gril mám..udělat si prostě letní pohodički..a Bertík bude naprosto nadšený,když se mnou bude moct spát v posteli😀
Holky tak čelovka se po změně času zase stala mojí nejlepší kamarádkou😂Jako vybírat výběh od bobků ve tmě s čelovkou je fakt sranda🤣Hledej hovno ve tmě😂Člověk přijde domů z práce,postará se o kočičáky,udělá si něco k jídlu a i když pak hned vylítne ven,aby stihl něco za světla,za 30 minut je tma😂Ale je překvapivě docela stále teplo..na to,že je listopad..
A my si s kamarádkou udělaly zase radost a poletíme na víkend v prosinci do Dublinu😊Vždycky si to přála do Irska jet a má v prosinci narozeniny,tak je to pro ni takový narozeninový dárek..a já se na vánoční atmosféru tam moc těším…
Čau čarodějnice😛(sem zapomněla reagovat😏) Tak to si po tmě na svém, kdy jindy by čarodějnice fungovala, než potmě😉A upíři…to mi připomnělo, že jsem se onehdá, jak byl svátek nudila a koukala v telce na Hotel Transylvania a moc se mi to líbilo, sranda, pro děcka škoda😜já si to užila👍Pustila jsem kousek Tomovi a prý jsem pako😜
K tomu nadšení z výroby domečku. Ještě nikdy se nám nestalo, že by nám soukromá firma, tesař, klempíř apod, nacenil něco levněj, než seriová výroba v Bamaxu a spol. Tím nechci říkat: kup to tam, je to levnější. Taky nakonec koupíme to dražší a kvalitnější od soukromníka. Jde o to, kolik do toho chceš investovat a jestli to nebo ono i potřebuješ. Ale třeba tě to nacenění mile překvapí, sama jsem zvědavá🙂
A dotaz: nejezdili jste před Vánoci za bráchou do Londýna?🤔
Já naštěstí pálím z práce rovnou k hérečkám (Kocour počká holt do večera), takže mám hodinu, hodinu a půl světla k dobru. Bobky se sbírají za světla, no ale práce s koňmi už bývá za šera, nic moc… A to mi ještě hoďku ukrojí.
Tak jsem na nátlak muže, rodiny a známých vyhledala ORL a jdu si nechat předepsat naslouchátka, protože už se se mnou prý nikdo nedomluví😏Zítra. Jsem zvědavá, jestli zůstane jen u těch uší, nebo bude chtít dělat odběry kdečeho atd🙄to možná zdrhnu😛