kometa:Proč bys tady něco brzdila?
no,že se tu diskutovalo,a najednou né..tak já už jsem tak doblblá🙏Jen to video je fakt tak krásné,že jsem to chtěla těm koníčkářkám sem dát…🐎jen tak..podělit se..
kometa:Proč bys tady něco brzdila?
no,že se tu diskutovalo,a najednou né..tak já už jsem tak doblblá🙏Jen to video je fakt tak krásné,že jsem to chtěla těm koníčkářkám sem dát…🐎jen tak..podělit se..
Můj názor 🤷
Couďas, dík za vyjádření, ale vlastně jste v něm popsala to, co už dávno vím. Ano, vůdčí kůň je ten, za kterým všichni koně odejdou a kterému se podřídí ostatní. Dostali jsme se do fáze, kdy můj kůň z nějakého důvodu nechce. To, že není spokojený, je naprosto evidentní a poznám to už jenom ve chvíli, kdy si na něj sednu. Že jsem za ním chodila jen tak nebo prostě na procházky do přírody, to jsem uváděla také. Že jsem na něj občas zlá, je taky realita, když se zapomene a nabyde chvilkového dojmu, že by měl někam kráčet vlastním tempem pryč. Šťastný není ani teď, jelikož si tou bitkou asi vymohl nějakou pozici, ale hned na to šel za pásku jen s jedním koněm, aby se mohl ten zraněný v klidu zahojit a oddělený za páskou bez stáda nevydrží. Na stádo vidí, ale nemůže se s ním volně pohybovat.
Vlastně jsem to nepsala celé proto, že chci zpět svého “starého dobrého koně” - to může prostě trvat ještě dlouho a budu se tomu muset přizpůsobit. Hledám především nějaký návrh řešení pro ustajovatele, který by už nejradši zase stádo spojil dohromady a nechal si to prostě koně vyříkat samotné….což je pochopitelné, ale také celkem na současném terénu a charakteru zimoviště dost po zdravotní stránce riskantní. To je celé. Od svýho koně zázraky nečekám, ten má naložíno dost, od toho žádám jen to, že když ho vytáhnu, tak mi nebude nebezpečný, ať na ruce nebo ze sedla, tj. základní respekt.
Tak jsem to začala číst…no ale když nemáte potřebu si zjišťovat fakta, tak se nedivím, že máte alergii a skepsi k výzkumům… (to je volná citace autorky)
PS: i mustangové se dožívají více než 10 let, na foto cca 30 letý(hřebec Picasso v povodí Sand Wash v Coloradu)
JanaJanaJanaJana:Couďas, dík za vyjádření, ale vlastně jste v něm popsala to, co už dávno vím. Ano, vůdčí kůň je ten, za kterým všichni koně odejdou a kterému se podřídí ostatní. Dostali jsme se do fáze, kdy můj kůň z nějakého důvodu nechce. To, že není spokojený, je naprosto evidentní a poznám to už jenom ve chvíli, kdy si na něj sednu. Že jsem za ním chodila jen tak nebo prostě na procházky do přírody, to jsem uváděla také. Že jsem na něj občas zlá, je taky realita, když se zapomene a nabyde chvilkového dojmu, že by měl někam kráčet vlastním tempem pryč. Šťastný není ani teď, jelikož si tou bitkou asi vymohl nějakou pozici, ale hned na to šel za pásku jen s jedním koněm, aby se mohl ten zraněný v klidu zahojit a oddělený za páskou bez stáda nevydrží. Na stádo vidí, ale nemůže se s ním volně pohybovat.
Vlastně jsem to nepsala celé proto, že chci zpět svého “starého dobrého koně” - to může prostě trvat ještě dlouho a budu se tomu muset přizpůsobit. Hledám především nějaký návrh řešení pro ustajovatele, který by už nejradši zase stádo spojil dohromady a nechal si to prostě koně vyříkat samotné….což je pochopitelné, ale také celkem na současném terénu a charakteru zimoviště dost po zdravotní stránce riskantní. To je celé. Od svýho koně zázraky nečekám, ten má naložíno dost, od toho žádám jen to, že když ho vytáhnu, tak mi nebude nebezpečný, ať na ruce nebo ze sedla, tj. základní respekt.
memůže mít kobyla fyzickou bolest? zuby, záda, kopyta?
ve stádě koně následují i jiné koně, a to zejména ty starší (viz Arbora)
vzájemná antipatie
něco z etologie na čtení
Vše je možné. Zuby a a fyzio máme teď termín na konec zimy.
Díky za materiál, přečtu si to a ráda!
Tak i sem hodím včerejší sáně focené kalkulačkou.
😂
https://www.facebook.com/reel/2055132948274469
ale jinak si o tom myslím svoje…
Mně by zajímalo, jestli v tom cvalu střídá nohy.
Ahoj, tak proběhl převod do předchozího ustájení. Mám zde mnoho výhrad, ale kůň je spokojenej. Když zjistila, kam jde, hnala jak o závod, pak se na místě pozdravil se všema, je s duem prakoní, kde šéfuje hucul s poloviční váhou, než má ona, a ona ho absolutně respektuje, čili není zlá. Mám k tomuto místu řadu výhrad, ale koně jsou tu kulatý i na zimní pastvě bez sena a moje kobyla žere příkrm už od prvního dne, což nikdy po stěhování nebývalo, vždy byla ve stresu a první dny vůbec nechtěla žrát.
Počkám, jak se to vyvine dál, ale důležité je, aby se komoňová dala dohromady psychicky. V tom lepším ustájení prostě evidentně nebyla šťastná.
Jani, díky za info! Z psaného jasně vyplývá, že co je super pro člověka, nemusí být super pro zvíře! Tak teď holt budete zase lehce trpět vy😀, ale vypadá to, že komoňová bude oukej! Za ní mám radost, a protože už se nacházíme v půlce zimy, alespoň kalendářně, tak vyderžať pijaněr! Na jaře bude všechno veselejší😉, tím se aspoň uklidňuju já, páč zimu, a hlavně tmu, těžce nesnáším, tže už mám taky zatnuto a držím!
Je vidět, že kobyla je úplně normoš, prostě jí kolektiv nesedl, je to jako u lidí, taky někdy přijdete do společnosti, kde to prostě neklapne a jinde si to sedne hned a samo.
Jano, chápu, že to bylo náročné rozhodnutí, ale od prvních příspěvků o potížích jsem si říkala, jestli by to nebylo nakonec lepší. A kobyla evidentně rozhodla 🙂 Tak aspoň někdo je spokojený, no 🙂
Hleďte se…je to tak.
Musím přiznat jednu věc, vlastní kůň je daleko větší učitel, než vlastní pes….a než jakýkoli cizí pes nebo kůň. Obzvlášť když je ten můj obr kůň vlatsně dost senzitivní, rozhodně u ní padá ten archetyp koně "chlaďas - mouchy, snězte si mne". Takovou lekci o koních, zvířatech, sobě a lidech za těch posledních 5 let vlastnictví, to jsem fakt v takovém kombu v životě ještě nezažila.
Jani, tak to si hlavně nikdy nikdy nikdy nepořizujte minihorse😄! Z toho by vás šlehlo na místě😄! Já mám koně doma teprve 18 let, není to málo, ale není to ani moc, ale jak tahle malá prudna se mnou cvičí, to jsem ještě nezažila😄! Je extrémně senzitivní a všechno hned ukáže, je to první kůň, který mi opravdu “nastavil zrcadlo”! Po tolika letech chovu! Měla jsem koně normální, koně pařeza, ale tohle je extratřída! Moje fyzio, co tu byla na obě holky před Vánoci, mi řekla, že teprve teď jsem koňsky dospěla, proto mi vesmír seslal tuhle malou dračici, protože teprve teď jsem schopná si s ní nějak poradit…Je to bezva věc, vidět jak nás ti koňové formují, tedy aspoň mě.
Přeji vám mnoho úspěchů na vaší společné cestě, snad už to bude zase lepší!
Vidíte 😀 a minihorse by byl po mým koni jediná varianta…nebo žádnej kůň 😀 pořídila bych si malou bryčku a vozila bych si prrr po okolí. Až mi bude 50 + a budu se třeba bát jezdit.
Ale myslim, že tenhle kůň je můj první vlastní, ale velmi pravděpodobně taky poslední 😀 jako miluju ho, nikdy jsem nelitovala koupě, ale mít koně je pro lidi s energií, mně je teď 33, kobyle 9, může tu být ještě 20 let a co já mezi padesátkou a šedesátkou s dalším koněm 😀 nehledě na to, že kůň stojí ranec, a ten starý ještě větší 😀 a abych si pořizovala mladšího, až tady ten bude starší, na to fakt nebudu mít nikdy peníze 😀
To je moje jediný životní štěstí, že mám peněz tak akorát, člověk pak navymejšlí spoustu blbostí 😀
V tom případě je tohle příprava a výcvik na budoucnost, a to přímo vás😄! A přijde mi celkem vtipný, jak to máme stejně namyšlený, jako tu koňobudoucnost😄, tak teď už jen, aby nám to klaplo! Mě je o 7 let víc než vám, kobyle je 5 a té malé 9. Bavíme se teď čistě hypoteticky, samozřejmě, ale taky jsem si říkala, že s holkama zestárnu. Až mi bude 60, tak velké bude 25 a malé možná 30 let. Pokud se toho všechny dožijeme ve zdraví, což teď nikdo neví, taky se nemusím zítra probudit a koně tam můžu najít třínohýho, že jo…Pak pustím výběh, který není ani nikdy nebude můj, ať si s tím majitel dělá co chce a buď už si nepořídím nic, nebo se vrátím k chovu králíků a nebo si koupím 2 mini ve středním věku, prdnu je na zahradu, která má nějakých 900m2, což jim stačí, boxy mám už teď s výlezem rovnou na tu zahradu a bude!
Jo jo, plány jsou to pěkný, tak teď jen, aby mě předčasně nekleplo a za těch 20 let si to tady třeba povíme😄. A nebo to za nás poví umělá inteligence🤣!
Hihi a proto jsem si na brzká stará kolena pořídila morgáně, který se v pozdějším věku naučí tahat. Takže teď je to jezdecký kůň, později, až už na ní nevylezu, to bude kočárový 🙂
Helejte se, já moc dobře vím, že v životě naprosto zásadně platí, že pokud chcete pobavit Boha, vykládejte mu svoje plány 😀
Ale tak nějaký směr by člověk v životě mít měl, a k tomu si ideálně tužit schopnost přizpůsobit se situaci 💐
Moje řeč.
Mít nějakou představu, co bych chtěla a kam dojít. Ale nezhroutit se z toho, když to nevyjde.
JanaJanaJanaJana:Vidíte 😀 a minihorse by byl po mým koni jediná varianta…nebo žádnej kůň 😀 pořídila bych si malou bryčku a vozila bych si prrr po okolí. Až mi bude 50 + a budu se třeba bát jezdit.
Ale myslim, že tenhle kůň je můj první vlastní, ale velmi pravděpodobně taky poslední 😀 jako miluju ho, nikdy jsem nelitovala koupě, ale mít koně je pro lidi s energií, mně je teď 33, kobyle 9, může tu být ještě 20 let a co já mezi padesátkou a šedesátkou s dalším koněm 😀 nehledě na to, že kůň stojí ranec, a ten starý ještě větší 😀 a abych si pořizovala mladšího, až tady ten bude starší, na to fakt nebudu mít nikdy peníze 😀
To je moje jediný životní štěstí, že mám peněz tak akorát, člověk pak navymejšlí spoustu blbostí 😀
🤭 přemýšlím, že bych nechala svojí kobyle udělat miminko, abych měla v pozdějším věku 60+ na čem jezdit(ani mě nenapadlo, že už bych teď v 50+ měla přestat), samozřejmě, že to musím svést na vnučku, která koně zdědí…😂