Aktuálně: 2 529 inzerátů234 498 diskuzních příspěvků18 621 uživatelů

O všem a o ničem :)

Buggyra
Buggyra 27.01.2025, 10:07:13 xxx.xxx.198.226

Pavo nevím právě, jestli mají. Ale neváhala bych do něj investovat, pokud budou mít… vím, že je top. Tak nemají, ani jeden prodejce v Lbc.

Odčervené hříbě je (tvrdili), musím kouknout, čím, kvůli situaci ve stádu ještě s odčervením všeho chvíli čekáme, ale je v plánu všechno zchemizovat ještě před koncem zimy.

Selen čtu, to by chtělo krve, ale když dáme mineralizované krmení, měl by na to být čas. Naši koně jsou selenem suplementovaní jednou za čas ve formě kůry, mohla bych to nahodit teď na jaře, když se objeví nějaký nedostatek.

To mi samozřejmě už všechno proběhlo hlavou dvakrát, než jsem psala příspěvek.

Divné je to pití.

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 27.01.2025, 10:08:32 xxx.xxx.27.179
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 27.01.2025, 07:33:48

To jste nakonec nekoupili toho černého fešáka, ale to pohodové hříbě?

Jinak také mě napadnul selen, pak lněné semínko.

efe
efe 27.01.2025, 11:15:14 xxx.xxx.199.5
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 27.01.2025, 10:07:13

V krmivech Anet objednají.

Buggyra
Buggyra 27.01.2025, 11:19:52 xxx.xxx.198.226

Domluvím se s paní Miškovou, dík.

No nakonec budou ve stáji oba krasavci (maminky dětí si řekly, že je potřeba pro ratolesti zajistit něco většího, až vyrostou z shetlandů). Teda černý krasavec i tenhle ošklivec. Tak uvidíme, třeba budu za ošklivce ještě ráda, jestli na černém nebude dost místa na moji záď.

Buggyra
Buggyra 28.01.2025, 12:25:23 xxx.xxx.198.226

Tak hříbě nepije nějak enormně. Dosáhl mu do kyblíku velkej a vychlastal to on (STEJNÁ voda jako ve vaně… no ale jasně, za plotem je tráva zelenější…). Hříbě pak smutně koukalo a kdykoli jsme mu donesli vodu, chlastalo žíznivě… není divu. Nachytali jsme toho syčáka při činu a kýbl jsme dali z dosahu. Kupodivu teď hříbě pije půl kýble denně 😀

Docela se začíná spravovat (po dvou dnech…), jak jsme si tak přehodnotili, co mělo u chovatele za seno, nějak se úplně zase asi nedivíme… No uvidím, jak se to bude vyvíjet, nemám čas a peníze na nic, majitelka nemá pro změnu čas nic řešit a ani neví, musím poradit já, resp. vzít její peníze a zařídit to.

Takže nakonec zatím dobrý 🙂

Verun
Verun 28.01.2025, 21:43:21 xxx.xxx.220.12

OT: ono je to spíš obráceně, když jsou koně zvyklí na kýbl neumí z napaječky a na pár dní se jim musí do boxu dávat i kýbl než se naučí pracovat s napaječkou….z volné hladiny umí všichni.

Stejně bych to odčervila 5x po sobě fenbendazol-Panacur, mebendazol-Telmin není drahá záležitost, dá se dát  do krmení jako granulát, koupit jako pasta. 

Bylo by lepší je i separovat než to odčervíte a hovna sebrat, aby jste si popřípadě nezanesli do stáda rezistentní populaci červů. Mělo by to být samozřejmé, před přesunem v původní stáji odčervit (i mimo schéma)a do nové stáje si dovézt relativně čisté zvíře, které vám nezasviní výběh/pastvinu. 

HelaS
HelaS 28.01.2025, 23:50:07 xxx.xxx.248.202
Verun:

OT: ono je to spíš obráceně, když jsou koně zvyklí na kýbl neumí z napaječky a na pár dní se jim musí do boxu dávat i kýbl než se naučí pracovat s napaječkou….z volné hladiny umí všichni.

Stejně bych to odčervila 5x po sobě fenbendazol-Panacur, mebendazol-Telmin není drahá záležitost, dá se dát  do krmení jako granulát, koupit jako pasta. 

Bylo by lepší je i separovat než to odčervíte a hovna sebrat, aby jste si popřípadě nezanesli do stáda rezistentní populaci červů. Mělo by to být samozřejmé, před přesunem v původní stáji odčervit (i mimo schéma)a do nové stáje si dovézt relativně čisté zvíře, které vám nezasviní výběh/pastvinu. 

Jen bych k tomu dodala tohle: řádně skládaný hnůj je vevnitř horký. Ba vřelý.
Vypadá to jako OT, ale není. Hnůj, který je horký, zničí nejen semena plevelů  a zrní v trusu obsažená, ale i ty červy a jiné potvory.

Takže pokud kdo takový dobře založený hnůj má, nemusí se bát kobyláky z výběhu či boxů - i od začervených koní - na ten hnůj vyvážet. Ovšem ne nahoru na hromadu, pokud nebude hned zahrnuta dalšími vrstvami a ponechána dostatečně dlouho, aby proběhl potřebný proces ;-)

Mám ale poslední leta dojem, že jen málokdo tohle umí… ale třeba to vidím moc černě. Třeba u nás to přesně takhle funguje a jsem moc ráda, že máme v kolektivu  i starší zkušené zootechniky a agronoma 🙂 Sice jsou už v důchodu, ale jejich znalosti jsou neocenitelné.

Buggyra
Buggyra 29.01.2025, 05:45:09 xxx.xxx.198.226

My vyvážíme hnůj, i ten od hříběte, na plochu, kde se bude pást až na podzim. Rozkládáme ho do plochy jako hnojivo a před sezonou se to několikrát zbránuje, aby prorostla tráva. Pak se to z pochopitelných důvodů bude jen sekat…

Hnojiště (založené tak, že seno uvnitř bylo spálené na troud a když se mi propadla noha v holince, tak jsem ji hezky rychle vytahovala, abych se přes holinku nespálila) jsme mívali dlouhá léta, ale jsme v CHKO a lidi jsou všímaví, takže jsme zrušili a rovnou hnojíme plochu, ať není mrzení.

Zrzavci
Zrzavci 29.01.2025, 08:59:35 xxx.xxx.226.62

Dobrého koňského dne.

Nakoukla jsem, abych zjistila, čo robí Gustávo Thöni (ešivá si  někdo ho pamatujete, lyžníka olympijskýho) a vono se mu to jméno nelíbí furt. Tak co s ním, s Karolkem jednim? 🙂

Buggyra  je bohatší rovnou o dva koniky? A tak se s dovolením těším na fotky na který zpoza buku nakouknu.

Zrzavci
Zrzavci 29.01.2025, 09:00:09 xxx.xxx.226.62

Hela S. - můžu mít jeden OT dotaz ohledně toho kompostu? Máme tu dvě pastevka, z toho to jedno je taktně řečeno děs a hrůza. (bohužel se mi nepodařilo ničehož dosáhnout ☹️ ) Tudíž to asi podobný bude s odčervováním a moje otázka zní, když si seberu koblihy a dám si je do kompostu nebo přímo třeba pod rostliny- ešivá nedělám špatně?

Buggyra
Buggyra 29.01.2025, 09:00:59 xxx.xxx.198.226

Zkusím vzpomenout a blejsknout toho zrzka kalkulačkou, když fotky od poloprofíka hned tak nebudou.

Horsana
Horsana 30.01.2025, 07:41:51 xxx.xxx.18.217

Gustav sa ma na houno, skrabe sa a ja ho neviem ulovit, skusim v nedelu a v sedacii. Je v takom stave, ze proste ohlavka nie…je vyskrabany a olysaly…no nic, vezmem aj stery, ale je to proste na prd.

Ale vybavila som im s Nehou VIP vybeh, takze sa pasu uz cely den na dobrej ploche, lieta ako satan.

Nehu trapi zapalena zila…

Dar zacal v ustajku utekat. To je taka klasicka zaluba huculov. 

Obrázek Obrázek
Buggyra
Buggyra 30.01.2025, 08:11:59 xxx.xxx.198.226

Tak benzimidazol na pětidenní kůru dneska odpo vyzvedávám u našich skvělých vetů. 

V neděli dovalím i toho druhého koně, ten vypadá podstatně zachovaleji a je to starší kus, takže tam nepředpokládám žádné nedostatky. Jakmile se vzpamatuju a budu na to mít čas, organizační prostor a počtu si něco, odčervím všechno pak sakum prdum najednou, jak budou opouštět zimní výběh, aby to tam všechno zůstalo.

No uvidíme, co bude padat z hříběte 🙂

Zrzavci
Zrzavci 30.01.2025, 08:15:32 xxx.xxx.226.62
»
Odpověď na příspěvek uživatele Varaxi z 29.01.2025, 20:53:34

Varaxi - dík moc. Nastuduju.

Zrzavci
Zrzavci 30.01.2025, 08:17:37 xxx.xxx.226.62
»
Odpověď na příspěvek uživatele Horsana z 30.01.2025, 07:41:51

Broučkové malí, takovýho trápení. a já si nemožu pomoct, na tý druhý fotce, jak je Gustávo Antény z profilu, tak já tam prostě toho Tildu Lindemanů vidim 😀 

Je teď nějaký blbý období opravdu, včera jela kámoška za koníkem - s vetem, došlo na ATB páč příšernej průjem, tak doufám, že to nějak pořeší. 

Zrzavci
Zrzavci 30.01.2025, 08:18:25 xxx.xxx.226.62
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 30.01.2025, 08:11:59

Foto, foto, foto, foto…………foto.

Pardon. Jsem prostě zas zvědavá.

Buggyra
Buggyra 30.01.2025, 09:00:16 xxx.xxx.198.226

Já ho fotila včera kalkulačkou. Jak jsem slíbila. Ale bylo už šero. Zkusím to z kalkulačky vydundat.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.