Cirilo, já se obávám, že máme ale úplně stejný problém a stejný typ koně. I když jiné plemeno, ale základní problém souhlasí. Mě vetka nejednou řekla, že management mých kobyl je vytuněný na 1000%, že u mě už prostě není, co vymýšlet a kde ubrat, protože když já reálně “uberu” na krmení, tak vlastně ty koně nebudu krmit vůbec. Což je hovadina, to všichni víme. Výběh je, a vždycky bude prostorově omezený. Tže jedinou možností je přidat pohyb, jiná možnost u nás už prostě není. Máme nastavené dávkované krmivo, protože různé typy slowfeederů, vč. náhubků přes moje koně neprošly, tím myslím nejen koně současné, ale i ty předchozí. Proto dávkujeme, přestože tyhle vymoženosti v podobě všech možných i nemožných zařízení s různě velkými oky doma mám, a ty leží pěkně ve skříni. S malou mini vlastně krom běhu ani nic jiného dělat nemůžu, tady kolem nás jsou jenom pole (tam se zápřahem nesmím) a silnice (tam se zápřahem nechci). Tže jinou možnost než běh, nemám. Faktem je, že s ní mě to děsně baví, má nevyčerpatelnou energii, a já na podzim mívám díky ní kondici jako Usain Bolt😄. S velkou je to horší, jako běhám s ní taky, ona je tak lenivá, že jí v pohodě stačím😄, když mi dojde dech, tak se běh změní v lonžování, ale měla bych víc jezdit a to je ten kámen úrazu. Mě to prostě v sezoně 1-2x týdně stačí, já tu potřebu prostě větší nemám, a vlastně ani moc prostor, protože když jdu 3x týdně s malou běhat, 1x týdně s velkou, 1x lonž, tak pak reálně jdete jezdit fakt jen jednou, protože bez pardonu, jeden den v týdnu i Pán Bůh odpočíval a já už nejsem zrovna dorostenka. Tže jezdit víckrát a ještě zaběhat si s malou je nad moje lidské síly.
Přichvácíno mám už bohužel taky u obou kobyl a moje předchozí huculobeganka byla taky na Metforminu, tři roky před smrtí Cushing jako vyšitej😕, tže Vás naprosto chápu.
Koně mám jako koníček a jako kámošky, tže dostát v jednom člověku všem těmhle potřebám mi někdy přijde až nemožný. Holt tlustý kůň je prostě taky diagnoza a já tyhle obezitky kolem sebe tak nějak hromadím celý život😄.