Oni kupodivu na výstavách jezevčíci tak zastoupení nejsou, a ještě k tomu různé variety, to GR je mnohem víc. Na Evropě mě překvapilo, že i barzojů bylo ve třídách víc než jezevčíků . Je to škoda, je to super pes.
Ty tituly nejsou ani tak o kvalitě psa (myslím přínos pro chov) jako o vůli a ochotě majitele jezdit a utrácet prachy tak dlouho, až si to "vyjezdí"… kvalitní exteriér nevypovídá NIC o “interiéru”. Mnoho “šampionů ” krásy, napříč plemeny, zamořilo chovy zcela vadnými geny…
Ty tituly nejsou ani tak o kvalitě psa (myslím přínos pro chov) jako o vůli a ochotě majitele jezdit a utrácet prachy tak dlouho, až si to "vyjezdí"… kvalitní exteriér nevypovídá NIC o “interiéru”. Mnoho “šampionů ” krásy, napříč plemeny, zamořilo chovy zcela vadnými geny…
To je pravda, mnohé feny šampionky jsou i kastrované. Majitele prostě baví ty výstavy objíždět. Na druhou stranu, šampiona si mimo jiné výsledky, jak zdravotní, tak pracovní, zájemci o krytí spíš všimnou. Dragouš teda nikdy nekryl, ne že by nebyli zájemci, ale nechce a nutit ho nebudu. Ale jako jeden z mála nese korektně ocas a má naprosto rovnou linii a odpovídající hrudník. Spousta psů nosí ocas nahoru, což je u GR špatně. Podle standardu má mít GR mírně zvlněnou srst, což právě v dnešní době většinou rozhodčím vadí, preferují úplně rovnou. A jako koupat a rovnat to před každou výstavou mně fakt přijde jako totální nesmysl. Je to pořád lovecké plemeno.
Máme 2 psy, kteří jsou zvyklí spávat na gauči. Nyní chceme pořídit nový gauč, na který psy nechceme pouštět. Současně psi budou s námi v naší přítomnosti nadále v obýváku. Napadá vás, jak situaci vyřešit?
Moje nápady:
1. nechat jednu část starého gauče (byla to sestava 2 ks) v obýváku a provozovat ji nadále jako psí - v tom případě potřebuju vyřešit ochranu nového gauče, aby tam v době naší nepřítomnosti nelezlo. Jak??🤔
2. Psí část gauče úplně zrušit a nahradit přenosnými pelíšky, v tom případě by šlo psy na dobu naší nepřítomnosti stěhovat do jiné místnosti.
3. Pelíšky natrvalo umístit do jiné místnosti a psům zřídit v obýváku nějaké nové “ležení” pro dobu naší přítomnosti.
Co se vám zdá jako nejschůdnější řešení s ohledem na psy a nejsnazší vymahatelnost?
Přehodnotila bych původní myšlenku - tedy že na nový gauč psi už nebudou moci. Rozumím radosti z nového kusu nábytku, ale spíš bych pořídila hezký a kvalitní přehoz na nový gauč - aby to k něčemu vypadalo i se psy.🙂
Kdyz jsem menila gauc, vubec jsem nepochybovala, ze ho budou pouzivat i psi. A presne -proste prehozy a deky na nem jsou.
Pokud trvate na tom, ze na nej nepujdou - tak ve vasi nepritomnosti jina mistnost. Kdyz u toho budete, snad to ohlidate.
( U nas by ani to neklaplo, duchodkyne tvrdi, ze ja bydlim u ni a mam se podle toho chovat 😄 a ja asi ani nemam to srdce, vyhodit ji, kdyz se uvelebi . Ted jsem poridila novou postel a uz jdu kupovat ochranu matrace. Kluci tak nejak respektuji, ze tam nemaji lezt, babuska prijela po 14-ti dnech z hlidani a nikoho se neptala -zase vubec nezapochybovala, ze tam bude spat taky )
Odpověď na příspěvek uživatele Irma19 z 03.08.2026, 16:05:52
Já si teda neumím představit, že by moji psi nemohli na gauč… za prvé fakt nevím, jak bych jim vysvětlila, že předtím dlouhou dobu na gauč ke mně mohli a teď už ne, za druhé i já jsem zvyklá, že se kolem mě uvelebí a já to miluju. Pro mě to jsou prostě takové chvíle pohody…
Vlastně si ani neumím po těch letech představit, jaké to je nemít na sedačce přehozy a deky… to by snad přišlo divný i mně si tam sednout.
Nicméně, když by nebylo zbytí, tak bych volila variantu číslo jedna… nechat část psího gauče. Ovčandě jsme takhle nechávali “ její” staré křeslo, když se kupovala nová sedačka… ale je fakt, že to křeslo si vybrala sama, na gauč se nikdy necpala.
Na nový gauč v době nepřítomnosti nějakou mechanickou zábranu… se obávám, že to jinak nepůjde.
Odpověď na příspěvek uživatele Irma19 z 03.08.2026, 16:05:52
Líbí se mi varianta 1 a 2.
Jinak my máme gauč s psí částí (na něm je “psí deka"). A člověčí část, je to cca půlka nebo dvě třetiny. Návštěvy si sednou na člověčí část, já si třeba sedám nejblíž k psovi, aby se kdyžtak tulil jen ke mně. Celý gauč je zakrytý dvěma většími přehozy a pak je ještě ta psí deka. Docela dobře nám to funguje, pes je zvyklý, že si leží na svém konci, kde má taky rampu, abysme šetřili tlapky při seskakování.
Ale u srsti typu bígl úplně chápu, že to nemusí mít tak snadné řešení. Když jsme ojediněle potřebovali psu zamezit přístup na gauč, dávali jsme na něj jídelní židle. Krátkodobě to jde, trvale by to byla velká otrava.
Jo a ta deka na psí části je “beránková”, je to určitě něco syntetickýho, ale skvěle to pohltí i špínu a mokro z mokrýho psa. A pod dekami na psí části jsou savé podložky, které jednou za dlouhý čas vyměním za nové.
před dvaceti lety jsme místo sedačky koupili čtyři pohodlná vysoká křesla a dogátku (mladá Beta) jsme nechali “psí ratanové dvoukřeslo” (které občas okupujeme my). Paráda - fungovalo to skvěle až do Yody, který si v křeslech libuje a sedává tam často. Ale křesla mají prací potah, takže dvakrát za rok projdou pračkou a docela vydrží čistá (máme je dvacet let)
až teď mě došlo, že pro bígla a podobnou velikost není křeslo překážkou ve válení. U nás to nechlupatá sezení zajistilo…
No,třeba u tatínka mám tak malou postel,že Dafi tam se mnou nespí-je to fakt prtavý,a spí na madračce s křesla starýho-je kus nad zemí,má tam plyšáka pod hlavu,jinak,
psi u nás všude můžou,ale oni fakt víceméně nelínají….
ale třeba teta mají křížence čivavy-nebo prostě něco jako čivavu-a ten brutálně líná,ale děsně!!malý chlupy všude a moc,moc,moc
takže těm návštěvám rozumím,my když jely vrátit tetu domů z pobytu u nás,tak,jsem měla šaty-a taky se mi na ty zachlupacený místa moc nechtělo sedat…a prostě mi nedošlo,že tam mám jet v psích věcech a ne na slušno..
a to jsem pejskař,psy miluju…ale holt jsem po letech na sobě neměla psí oblečení,kde chlupy nevadí,ale šaty na slušno….
jo-ještě pro Vás mě napadlo-co potah,který se sundá,když dojde návštěva,pod potah něco třeba trochu-jakoby plastovýho-nevím jestli něco takovýho teda je..jako aby se nepropichaly chlupy potahem…ale to kdyby šlo,tak se neptáte,,že tak nic..pardon…
Já bych ještě dodala, že když k nám ještě návštěvy chodily, tak jsem měla ve skříni připravený čistý přehozy bez chlupů a ty hodila na sedačku těsně před tím, než měla návštěva usednout..
Odpověď na příspěvek uživatele keriton z 03.08.2026, 18:00:21
Tohle bohužel funguje jen při 1 psu, ve 2 se každý cpe na jeden konec. A ještě si ta místa střídají, takže buď je zachlupatí bígloid, nebo se jeho chlupy obalí druhý pes a přenese je dál…