Aktuálně: 2 156 inzerátů286 504 diskuzních příspěvků20 439 uživatelů

Všeobecný pokec

Ph (neregistrovaný) 21.06.2026, 12:00:32 xxx:xxx.b49b:bd22
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 21.06.2026, 11:26:36

není rovnítko vyrobeno v Číně vs vyrobeno v Číně…i u toho jsou rozdíly

z tohoto pohledu moc rozdil nevidim:

Tenhle aspekt globalizace mi je silně proti srsti a prostě se neúčastním.

tak jsem se zeptala. Nemyslim si, ze je realne se vyhnou mezinarodnimu obchodu. Omezit ho ano, vyhnout - ne. 

Takze ano, nenakupovat na temu je omezeni.  Otazka ale prave je, komu vlastne prospeju. Kdyz to same koupim - jinde? 

Ale vzhledem k pocasi asi nejsem schopna podat lepsi vysvetleni sveho nazoru 🤣

Ph (neregistrovaný) 21.06.2026, 12:28:02 xxx:xxx.b49b:bd22
»
Odpověď na příspěvek uživatele Fatia z 21.06.2026, 12:10:51

a komu ještě? no boji proti globalizaci ne 😄ta se bude dit dal… zejmena, kdyz se vyhnu fujky temu, ale to same koupim jinde. To byla ta myslenka dne 😂 jako ja rozhodne nejsem bijec za temu 😀 kdyz to zrusi, nijak se me to nedotkne. ale taky nenapisu, ze jsem tam nikdy nic nekoupila.

Ph (neregistrovaný) 21.06.2026, 12:30:37 xxx:xxx.b49b:bd22

a jen tak btw. svoji penezenku mam rada 🤣 Uprimne -vic nez rozpocet EU 😂

BaLu
BaLu 21.06.2026, 12:36:52 xxx.xxx.230.124

Taky nenakupuji na temu, aliexpresu, ani na allegru apod. Preferuji přímý e-shop a i ten, pokud ho neznám, si prověřím, jestli není podvodný. Pokud mám pochybnosti, neobjednám si tam nic a snažím se vymyslet pro mě přijatelnou variantu. I za cenu, že koupím dráž. Podle sloganu “nejsem tak bohatá, abych si mohla kupovat levné věci”. 

Zrovna u výrobků z temu a spol bych měla pochybnosti o zdravotní nezávadnosti použitých materiálů.  O pochybnostech o celkové kvalitě ani nemluvím. 

BaLu
BaLu 21.06.2026, 12:38:42 xxx.xxx.230.124
»
Odpověď na příspěvek uživatele Ph z 21.06.2026, 12:30:37

Jak to souvisí? Vaše peněženka, rozpočet EU a temu? 

Fatia
Fatia 21.06.2026, 13:35:11 xxx.xxx.205.210
»
Odpověď na příspěvek uživatele Ph z 21.06.2026, 12:28:02

Nejde o boj proti globalizaci, jde o sběr dat a jejich zneužití. Cituji z varování Národního ústavu pro kybernetikou bezpečnost:

V tuzemsku jsou dostupné e-shopové aplikace, u nichž existuje reálná možnost, že jejich hlavním cílem není finanční zisk, nýbrž sběr velkého množství dat. NÚKIB vyhodnotil, že část z nich používá nestandardní obchodní praktiky (např. gamifikace nákupů či možný prodej padělků). Mimořádně nízké ceny ve vybraných e-shopech mohou být atraktivní, nicméně mohou s sebou nést určitá rizika, protože lze předpokládat, že poskytovatel za služby a produkty získává skutečnou protihodnotu jiným způsobem (např. nadměrným sběrem osobních údajů uživatelů aplikace využívaných nad rámec vyřízení objednávky zboží – například za účelem jejich předání třetím stranám za úplatu). E-shopové aplikace, s nimiž jsou spojena uvedená rizika, neinstalujte do zařízení, v nichž pracujete s citlivými údaji prostřednictvím například internetového bankovnictví nebo systémů státní správy.

Varaxi
Varaxi 21.06.2026, 14:19:24 xxx.xxx.129.250
Ph:

není rovnítko vyrobeno v Číně vs vyrobeno v Číně…i u toho jsou rozdíly

z tohoto pohledu moc rozdil nevidim:

Tenhle aspekt globalizace mi je silně proti srsti a prostě se neúčastním.

tak jsem se zeptala. Nemyslim si, ze je realne se vyhnou mezinarodnimu obchodu. Omezit ho ano, vyhnout - ne. 

Takze ano, nenakupovat na temu je omezeni.  Otazka ale prave je, komu vlastne prospeju. Kdyz to same koupim - jinde? 

Ale vzhledem k pocasi asi nejsem schopna podat lepsi vysvetleni sveho nazoru 🤣

U mě to je jiné v tom, že to samé nekoupím jinde. Nekoupím to na 99 procent vůbec. Na to 1 procento lépe, lepší nebo alespoň ověřenou věc s lepší zárukou a snadnou reklamací. Nemohu tvrdit, že jsem nikdy nekoupila nic vyrobeného v Číně nebo obecně Asii, Africe a podobně, ale minimalizuji to. Mimo jiné proto, že preferuji minimalismus. Když budu potřebovat límec na psa, ale ten od veta mi nebude vyhovovat, logicky budu hledat jinde. A budu-li moc zoufalá, možná skončím i na tom Temu. Ale jde o princip. Plus všude platí totéž: Přečíst recenze, nastudovat si, zjistit si zkušenosti s reklamacemi… A nespokojit se s nižším standardem. Neexistuje si říct, že za ty peníze to je dobré. Pokud to není dobré v absolutní rovině, pokud to není přesně to, co jsem chtěla a co jsem si objednala, tak to pošlu zpátky. 

Samozřejmě teoreticky. Vzhledem k výše zmíněnému a tomu, že nemám online bankovnictví, neplatím jinak než dobírkou, takže jsem na Temu, AE a jiných obchodech nikdy nenakupovala. A víte, co jsem ušetřila peněz? Za všechna sváteční trika s kamínky, co měly moje vrstevnice, jsem měla jedno tričko z Pietro Filippi. Ušité na Slovensku, látka tištěná v ČR… a ještě jsem ušetřila. Jenže PF skončil, jinou českou/středoevropskou dostupnou značku, která šije příčetně, jsem neobjevila, tak zas střídám švadlenu a sekáč. Taky mám od té doby nové (krom spodního prádla, punčochového zboží a těhotenského oblečení) jen dvoje kalhoty. 

Jak říkám, v prvé řadě jde o princip. Potřebuju to? Pokud ano a není jiná možnost, i Temu je dobré. Pokud je jiná možnost, není důvod kupovat na Temu. Pokud nepotřebuju, není důvod to kupovat vůbec. A věci, které nepotřebuji, ale chci, ty nekupuju z neznámého či pochybného zdroje vůbec. Zvíře nemá jedinou hračku z Asie, která by nebyla poděděná nebo darovaná. No, vlastně náplně do bublifuku má z Číny. Já ani zvíře nemáme jediný kus nového oblečení, které by bylo z třetích zemí. Stejně tak nářadí, kuchyňské náčiní (krom stěrek z Ikey, ty jsou boží a Tescoma na ně prostě nemá, na druhou stranu doporučuju příbory Toner), obuv… Nábytek mám tak z poloviny vyrobený tchánem stolařem, něco je darovaný nebo z druhé ruky, zbytek je koupený a vesměs vyrobený v Asii, to je pravda, tam mám rezervu. Elektroniku netuším, o to se stará pan choť. Ale jinak se snažím. Ano, máme věcí méně. Ale fakt mi nechybí.

Nikomu to nenutím. Nikomu nevyčítám, že nakupuje jinak, jinde, jiné věci. A jo, vyhnout se tomu nedá. Ale minimalizovat určitě ano. A zas - smysl v tom omezení si musíte najít sama. Nevidíte ho, tak v pořádku, dál kupujte, kde si přejete. Někomu jinému to smysl dává (někomu víc, jinému méně), tak to dělá jinak. Upřímně moc nechápu, proč je třeba to obhajovat. 

Ph (neregistrovaný) 21.06.2026, 16:21:55 xxx.xxx.29.191
»
Odpověď na příspěvek uživatele Fatia z 21.06.2026, 13:35:11

Plne respektuji rozhodnuti, ze tam nekdo nenakupuje, nezlehcuji ho. a nebagatelizuju.  a ne, nemusite se nikdo obhajovat 😇

Jen k tomu premyslim i o tom B.  Napr. Shromazdovani dat? to preci nemuze byt problem hlavne jednotlivce. A jak na to reaguji ti, ktere by to melo zajimat nejvice? clem za 3 ecka? 

Ochrana dat - tam uz se jednotlivec chranit muze a mel by - i kdyz si myslim, ze o krok napred jsou ti, co na data utoci.  Ale jiny pristroj, virtualni karta ap. cesta je a je v rukach kazdeho.  

Me se o tom nechtelo jen vypisovat. 

Ona ta zakladni otazka prave je, kdo vlastne dokaze rozklicovat, ktery obchod je ok a ktery ne, ta “chobotnice” je velmi rozsahla. 

V dobre vire se clovek snazi vyhybat se zdrojum, kde nechce nakupovat, podporovat je - a pak prijde sprcha reality, kdo za tim stoji opravdu. 

Kdo jste to nezazil? Proto jsem se tocila na te globalizaci…

Dublinbarzoj
Dublinbarzoj 22.06.2026, 06:47:54 xxx.xxx.128.36
»
Odpověď na příspěvek uživatele Varaxi z 21.06.2026, 14:19:24

A kde si myslíte,  že vyrábí Tescoma,  mnoho let v Číně,  má tam vlastní továrny,  a nejen oni i hodně dalších. 

keriton
keriton 22.06.2026, 07:16:40 xxx.xxx.66.73

Taky to mám tak, že se Temu a podobným vyhýbám. A nedělám si iluze, kde se vyrábí většina věcí, co dnes užíváme a nakupujeme, ale prostě někde tu stopku mám. Ani se tím nesnažím zachránit planetu nebo tak něco.

Sarah01
Sarah01 22.06.2026, 07:29:26 xxx.xxx.162.253
Dublinbarzoj:

A kde si myslíte,  že vyrábí Tescoma,  mnoho let v Číně,  má tam vlastní továrny,  a nejen oni i hodně dalších. 

Naše firma taky bere vstupní dráty z Číny, bohužel v Evropě už není pro nás žádný dodavatel.

hmn
hmn 22.06.2026, 07:37:29 xxx.xxx.58.255
Dublinbarzoj:

to je ale jen jedna část

ta druhá je, zda se ta výroba řídí nějakými (a jakými) pravidly
a v tom bude sakra rozdíl

Zrzavci
Zrzavci 22.06.2026, 09:03:48 xxx.xxx.226.6
»
Odpověď na příspěvek uživatele Fatia z 21.06.2026, 12:10:51

Ano, přesně tak, mají pravdu.

Sarah01
Sarah01 22.06.2026, 09:23:53 xxx.xxx.162.253

Já bych řekla, že to mám podobně jako Varaxi. Zjednodušeně řečeno nekupovat zbytečnosti a mít tolik oblečení, kolik fakt vynosím. Nějakou tu blbost na tom Temu taky občas koupím. Nebo něco, co tady nemůžu sehnat. Jo, od Míši Gautam mám z toho Nepálu troje šaty a nosím je hodně, v létě vlastně ani nic jinýho. A zásadně nenakupuju přes aplikace. Pokud po mě chtějí nainstalovat aplikaci, tak tam nenakoupím.

assil
assil 22.06.2026, 12:46:13 xxx.xxx.121.3
Ph:

no proto se ptam, co tam bude vybirat ceska posta 🙂

Pokud se ty 3 eura budou připočítávat až u nás, bude to zpracovávat pošta v podstatě shodným postupem jako dnes clo, za clení si dnes říká 300, takže se dá očekávat, že si řekne stejně. Pokud se obchody v IOSS nějak dohodnou s EU jako s DPH a bude se to platit rovnou při nákupu, tak to samozřejmě bude bez poplatku. Jenže bohužel informace jsou zatím rozporuplné, tak si musíme počkat.

Zrzavci
Zrzavci 22.06.2026, 15:26:13 xxx:xxx.652e:9a01

Výborná  scénka z tramvaje.  Nastoupim a tady vyřváva do telefonu slovensky hovořící muž na celou tramvaje. Dotelefonuje a chvíli na to začne přesně před  ním do telefonu vyřvávat Rom. Slovensky hovořící uřvanec se zcela neočekávaně začne podivovat  co tu řve🤣

Zrzavci
Zrzavci 23.06.2026, 14:35:41 xxx.xxx.226.6

Velmi výstižná věta v které je shrnuto naprosto všechno, co vede k tomu, že život psí je tam, kde je:

Pes není pro každého, ale kdokoli jej může mít.

a ještě tohle:

Pes není věc, ale živá bytost se silnými emocemi, která je na nás stoprocentně závislá. Zatímco on pro nás znamená část života, my jsme jeho celým světem.

Orionka (neregistrovaný) 23.06.2026, 17:38:09 xxx.xxx.226.32

Když se vrátím k Temu…. mají tam v domácích potřebách takové blbůstky vychytané za pár korun, ani nevím, jestli je něco takového v naší prodejní síti: pítko a uzávěr na pití v plechovkách, otvíráky na všechno možné….atd, nějaké doplňky k mobilu….Trička a jiné oblečky pokoukám, řeknu jé a tím končím. Hezká trička i šaty tam mají, ale "mám malou skříň” - oblečky tam nekupuju. 

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.