Ph: není rovnítko vyrobeno v Číně vs vyrobeno v Číně…i u toho jsou rozdíly
z tohoto pohledu moc rozdil nevidim:
Tenhle aspekt globalizace mi je silně proti srsti a prostě se neúčastním.
tak jsem se zeptala. Nemyslim si, ze je realne se vyhnou mezinarodnimu obchodu. Omezit ho ano, vyhnout - ne.
Takze ano, nenakupovat na temu je omezeni. Otazka ale prave je, komu vlastne prospeju. Kdyz to same koupim - jinde?
Ale vzhledem k pocasi asi nejsem schopna podat lepsi vysvetleni sveho nazoru 🤣
U mě to je jiné v tom, že to samé nekoupím jinde. Nekoupím to na 99 procent vůbec. Na to 1 procento lépe, lepší nebo alespoň ověřenou věc s lepší zárukou a snadnou reklamací. Nemohu tvrdit, že jsem nikdy nekoupila nic vyrobeného v Číně nebo obecně Asii, Africe a podobně, ale minimalizuji to. Mimo jiné proto, že preferuji minimalismus. Když budu potřebovat límec na psa, ale ten od veta mi nebude vyhovovat, logicky budu hledat jinde. A budu-li moc zoufalá, možná skončím i na tom Temu. Ale jde o princip. Plus všude platí totéž: Přečíst recenze, nastudovat si, zjistit si zkušenosti s reklamacemi… A nespokojit se s nižším standardem. Neexistuje si říct, že za ty peníze to je dobré. Pokud to není dobré v absolutní rovině, pokud to není přesně to, co jsem chtěla a co jsem si objednala, tak to pošlu zpátky.
Samozřejmě teoreticky. Vzhledem k výše zmíněnému a tomu, že nemám online bankovnictví, neplatím jinak než dobírkou, takže jsem na Temu, AE a jiných obchodech nikdy nenakupovala. A víte, co jsem ušetřila peněz? Za všechna sváteční trika s kamínky, co měly moje vrstevnice, jsem měla jedno tričko z Pietro Filippi. Ušité na Slovensku, látka tištěná v ČR… a ještě jsem ušetřila. Jenže PF skončil, jinou českou/středoevropskou dostupnou značku, která šije příčetně, jsem neobjevila, tak zas střídám švadlenu a sekáč. Taky mám od té doby nové (krom spodního prádla, punčochového zboží a těhotenského oblečení) jen dvoje kalhoty.
Jak říkám, v prvé řadě jde o princip. Potřebuju to? Pokud ano a není jiná možnost, i Temu je dobré. Pokud je jiná možnost, není důvod kupovat na Temu. Pokud nepotřebuju, není důvod to kupovat vůbec. A věci, které nepotřebuji, ale chci, ty nekupuju z neznámého či pochybného zdroje vůbec. Zvíře nemá jedinou hračku z Asie, která by nebyla poděděná nebo darovaná. No, vlastně náplně do bublifuku má z Číny. Já ani zvíře nemáme jediný kus nového oblečení, které by bylo z třetích zemí. Stejně tak nářadí, kuchyňské náčiní (krom stěrek z Ikey, ty jsou boží a Tescoma na ně prostě nemá, na druhou stranu doporučuju příbory Toner), obuv… Nábytek mám tak z poloviny vyrobený tchánem stolařem, něco je darovaný nebo z druhé ruky, zbytek je koupený a vesměs vyrobený v Asii, to je pravda, tam mám rezervu. Elektroniku netuším, o to se stará pan choť. Ale jinak se snažím. Ano, máme věcí méně. Ale fakt mi nechybí.
Nikomu to nenutím. Nikomu nevyčítám, že nakupuje jinak, jinde, jiné věci. A jo, vyhnout se tomu nedá. Ale minimalizovat určitě ano. A zas - smysl v tom omezení si musíte najít sama. Nevidíte ho, tak v pořádku, dál kupujte, kde si přejete. Někomu jinému to smysl dává (někomu víc, jinému méně), tak to dělá jinak. Upřímně moc nechápu, proč je třeba to obhajovat.