Odpověď na příspěvek uživatele Ronja s motejlem z 19.08.2026, 09:36:41
Dělám něco podobného, ale dávám to ve velmi tenké vrstvě na celý plech a pak to máznu třeba lučinou, na to šunku, salátek, sýr nebo pesto s uzeným lososem a zamotám do rolády a pak krájím prostě jako roládku. Za studena po odležení geniální.
Škoda, že jsem líná vařit! Zní to všechno úžasně a mně se válí v lednici půlka desetikilové cukety… Mohla bych snad ty bramboráky… To je celkem rychlé a tak. Mohla bych i do trouby, ať u toho nemusím stát, dobrý nápad.
Je tu prosím někdo, kdo rozumí mzdám? Syn nastupuje 7. 9. do práce, stále je ale studentem VŠ, studium bude ukončeno buď k 31. 8, nebo k 6. 9. podle toho, jak se příští týden domluví na studijním. Dnes jsem toto hlásila na mzdovce v mojí firmě a bylo mně řečeno, že slevu na syna ve mzdě mně tedy ukončí k 31. 7. Je to tak správně? Nemělo by být ukončení k 31. 8.? Díky.
Nejsem sice mzdová účetní,ale zákon c.117/1995 o státní sociální podpoře a to paragraf 14 odst.2 pism.b,),definuje naprosto jasne,do kdy trvá status studenta vysoké školy. (Cituji:za soustavou přípravu na povolání se považuje kalendářní měsíc,v němž dítě ukončilo studium na vysoké škole,a také mesic následující.).Myslím,že mzdová ucetni nemá pravdu a tento paragraf s ní proberte. Ať vám vysvetli,co ji vede k datu dřívějším.
Je tu prosím někdo, kdo rozumí mzdám? Syn nastupuje 7. 9. do práce, stále je ale studentem VŠ, studium bude ukončeno buď k 31. 8, nebo k 6. 9. podle toho, jak se příští týden domluví na studijním. Dnes jsem toto hlásila na mzdovce v mojí firmě a bylo mně řečeno, že slevu na syna ve mzdě mně tedy ukončí k 31. 7. Je to tak správně? Nemělo by být ukončení k 31. 8.? Díky.
Asi si paní účetní plete pojmy “následující” a předchozí. Ale mzdová taky nejsem.
Odpověď na příspěvek uživatele Znamaneznama z 26.08.2026, 20:21:23
Taky nejsem mzdová účetní, hledala jsem a všude je pojem řádné ukončení. V § 55 zákona č. 111/1998, na který se odkazuje § 14 zákona č. 117/1995, je uvedeno:
Ukončení studia § 55 (1) Studium se řádně ukončuje absolvováním studia v příslušném studijním programu. Dnem ukončení studia je den, kdy byla vykonána státní zkouška předepsaná na závěr studia nebo její poslední část. (2) Dokladem o ukončení studia a o získání příslušného akademického titulu je vysokoškolský diplom a dodatek k diplomu.
Takže jestli synek ukončí bez SZZ, tak to asi neplatí, protože nebylo studium ukončeno řádně. Předpokládám, že neudělal nějaké zkoušky a tak prostě na VŠ končí.
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 26.08.2026, 19:44:34
neni. Platilo by to, kdyby koncil jinou nez vysokou skolu. VS ma “akademicky rok” . Kdyz konci stredni, tam je konec skolniho roku 30.6. a konec ulevy 31.7.
datum 6.9. nedoporucuji -on se prihlizi i k duvodu ukonceni a pokud bude nastupovat v zari i do prace, zkomplikujete si zivot…
Zase tady někteří vypsali spoustu variant..nicméně platí co jsem psala v první odpovědi pro řádné ukončení studia VS .
Pokud by to byla varianta,že studium neskončilo řádně,tedystatni zkouskou nebo byl student vyloučen,zaniká status studenta dnem doručení prohlášení o zanechani studia nebo dnem,kdy nabylo platnost rozhodnutí o vyloučení ze studia.Narok na danove zvýhodnění pro rodice v tomto pripade konci uplynutím mesice,ve kterém studium takto skončilo.
Nepíšete,která je to z variant ukonceni studia.Mzdová účetní by měla od vás dostat asi potvrzení,ke kterému datu studium bylo skutečně ukončeno.
Ještě poslední doplneni: pokud by syn ukončil tedy studium z nějakého důvodu i predcasne k 31.8.2026, sleva za srpen vám náleží. Opravdu je důležité datum, které bude mít na potvrzení o konci studia z příslušné fakulty.
Syn se rozhodl sám ukončit studium, je to dvouleté inženýrské, zbýval poslední rok, ale objevilo se víc komplikací, veřejně to tady nechci ventilovat. Chce si udělat rok přestávku a pak si to dodělat, ale jiný obor.
A proč by mělo být datum nástupu do práce 6. 9. špatně? Když půjde na pracák, tak jako absolvent nedostane žádnou podporu a to jaksi nejde. Jinak teda asi bude opravdu lepší si na studijním sehnat to potvrzení a na mzdovém ho doložit, to chápu.
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 26.08.2026, 21:40:57
Potvrzení o době trvání studia by mu fakulta měla vydat automaticky nebo ať na něm trvá.Vzdy je tam přímo uvedeno:byl studentem od…do. Datum"do" bude rozhodující.
Toto potvrzení potom dat do mzdové uctarny. Přece to mzdovka vzdy musí mít necim podloženo,i v momentě kdy o slevu žádám, musím přinést potvrzení,že dítě studuje nebo at zadam o jakoukoliv slevu. Vůbec nechápu,jak jen tak od stolu k nějakému datumu mohla přijít.
V termínu nastupu 6.9.nevidim problém, nevím jak to pisatel/ka myslela.
Jen drobnost: Pokud skončí 31.8 studium a nastoupi až 6. 9 do zaměstnání, zaměstnavatel ho k zdravotní pojišťovně přihlásí k datu nastupu. Myslím, že těch pár dnů by si musel zdravotní pojištění,které je ze zákona povinné , zaplatit.At si to ověří na své pojišťovně.Jinak další varianta je i na téch pár dnů se přihlásit na Úřad práce,který za něho pojištění zaplatí. Dnes to jde vyridit i na dálku, ani tam nemusí chodit a pak jen oznami,že začal pracovat.
studijní oddělení vydávají potvrzení doby studia kdykoli. Někde i fungují oficiálně generované a elektronicky podepsané dokumenty, které si student může stáhnout. Doporučuji studium ukončit čím dřív - tím líp - neboť každý den se mu počítá do odstudované doby. A když začne studovat znovu, má vždy jen 12 měsíců navíc ke standardní době studia zdarma (navazující tedy 3 roky a on už má kus odmazaný tímto studiem) - pak mu naběhne poplatek za studium (v ten den, kdy uběhly tři roky od zápisu k prvnímu navazujícímu studiu) - a ten se platí každých šest měsíců a bývá dost drahý. Pokud skončí v září - tak mu o pár let později klidně kvůli pár dnům naskočí poplatek…
O ukončení studia může poprosit asi i emailem a pak se zastavit pro papír. Opravdu bych to neprodlužovala
Odpověď na příspěvek uživatele Xerxova z 27.08.2026, 06:31:29
Ono je to složitější, mladej prostě až teď zjistil, že to není úplně to, co by chtěl dělat. Hodně se zkomplikovala práce na diplomce a to ho dost odradilo. Prostě se stane, někdo na to přijde už v prvním ročníku, někdo později. Zkrátka v tomto nechce pokračovat a chce si dodělat později to inženýrské jinde formou kombinovaného studia. Nechci to tady moc pitvat, protože už mně kdosi řekl, že syn si to studium schválně prodlužuje, protože je flákač. Je dospělý, tak ať si to vyřeší on sám, já mu do toho už nechci mluvit, nervů mě to stálo i tak dost. Teď aktuálně mně jde jen o slevu na studenta v mojí výplatě, jestli ještě za srpen mám nárok nebo ne.