Odpověď na příspěvek uživatele assil z 23.04.2024, 09:11:59
😀
to jim neudělám. ale - to jsem si zas vzpomněla já na Tebe - pořítím si ten mobilní oplůtek, zapíchnu - vyhradim jim místo a půjdu si uvařit kafe, pak je zase přesunu. blbý bude, když na ně zapomenu jako včera na tu varnou konvici na kterou jsem zapomněla dát pokličku, takže….. se nevypla. Hrnky měly saunu 😀
Odpověď na příspěvek uživatele assil z 23.04.2024, 09:54:58
Jojojo, to se mi líbí tohle řešení, možná lepší, než taková ta převozní voliéra. Myslela jsem si, že ten výběh bude mít dvě části- velký a napojený-odpojitelný malý, který převezu, pak jsem vymyslela tohle. Takže bude jeden velký a já dámám vždy jen vymezím prostor plůtkem, kde budou úřadovat.
tak mně to jasný je, že se to nevypne, protože ta pára nenarazí, že jo, ale……… když děláš dvacet věcí najednou a pak jdeš do sklepa pak ven……..☹️
Takže - jdu si pomaličku nakupovat, aby to pak nebyla naráz taková darda. Nakonec jsem vyhodnotila, že s tím nášlapným krmítkem pro začátek počkám, jsem matla, tak k němu přistoupím později. Šla jsem se poradit k panu Drimlovi ohledně napáječky a těch dvířek. Byl na cestě. I s manželkou, vznikla z toho výborná konference, mluvili oba. Skvělý to bylo. Miluju, když člověk prostě může mluvit s někým, komu to patří, kdo ví o čem mluví. Hezky jsme si popovídali a já tetkon tuním, ešivá napáječku taklenc:
A těch 10litrů Vám pane Bouchal poradil kdo 😄 Na těch pár hybridek? S ventilem, s plovákem? Kupte normální dvě 3L kloboukovky, jednu naplníte, donesete, vyměníte a tu použitou si odnesete, vymejete a je nachystaná na zejtra.. Jedna cesta, žádný šmajdání.. Jednou za rok v kyselině citronový zbavim kamene, kterej se tvoří vtom spoji se zámkama.. Já jich točím asi 10, pak schovaný nějaký nový v rezervě, pak pár 1,5L pro kuřátka.. Je super, jak jsou naučený už od mala, jak vypadá a nemaj problém pak vodu kamkoliv se dá ji najít.. Koupil sem jednu 5L ale tu nepoužívám, blbě se to meje přes zimu v umyvadle.. Když je hodně odrostlejch kuřat(20-30) a nestačilo by to, se daj dvě a je vyřešeno.. Kupuju Gauny s oddělávacíma nožkama, dle potřeby jde postavit, nebo s oddělanejma zavěšovat, nebo přes zimu na topnou desku..
Odpověď na příspěvek uživatele JardaPecival z 12.03.2026, 09:20:11
A těch 10litrů Vám pane Bouchal poradil kdo
😀😀
JÁ! A já sem přes slepice nejchytřejší /u nás doma! 😀 /
Okáčko, tak jak to píšete - asi lepší systém. Beru všechny vyzkoušený nápady, návody, který vedou k jednoduchosti. Nechci si to komplikovat.
Já si myslela - jedno větší venku a hodně, abych měla jistotu, že v létě nepadnou žízní, jedno malinký dovnitř, aby - kdyby měli v noci žížu… 😀 . Ne, kecám, ale prostě mi přijde nějak fajn, aby i vevnitř měli oboje-zobání i vodu?? Co když budu totiž v prasí a porouchaj se dvířka, že jo. Mám ráda jištění. Dík za ten typ na očistu - citronovka by mě nenapadla. Nožičky chci, to je jasný, v tom jsem měla jasno hned, na vodu i zobání.
Na to zobání mám vybraný tohle - přijde mi, že z toho nadělají nejmíň bordelu.
Jo a teď mi ale došlo, že vlastně těch krmítek musím mít víc - na pšenici, na směs pro nosnice a na grit, že jo? Nebo to zamícháte šécko do jednoho krmítka? Sousedama se řídit nemožu, tam je to všechno v jednom - grit vůbec není - plechu, hrnci.
A ŽÁDÁM POCHVALU PŘED NASTOUPENOU JEDNOTKOU. SVÝM SYSTÉMEM KRMENÍ A PÉČE JSEM ZDVOJNÁSOBILA SOUSEDŮM SNŮŠKU. Přebírala jsem pipky se čtyřma vajíčkama denně z jedenácti slepiček. Mým podstrojováním - byla jsem jim koupit skelety, naklíčila jsem jim pšenici, z venčení jim nosím naškubanou trávu a taky jsem jim do hnízdečka přinesla pěknou kpuku slámy od koní- jsem včera sebrala VOSUM!! VOSUM VAJEC. No ale bohužel tady můj experiment končí, protože sousedi se včera předčasně vrátili z dovči, takže holky už zas pojedou ve starým režimu. ALE JÁ SEM NA SEBE PYŠNÁ. To možu, ne?
No suché (pšenici s granulemi, nemíchám) sypu do nášlapného, každý druh na jednu stranu. Vlhké granule mají v jedné misce a grit mají v druhé misce. Někdo dělá kompletní směs i s gritem (dokonce jsem takovou koupila s kuřicemi, měli výhodně kuřicové krmení, tak to byla směs šrotů s gritem…), někdo to má zvlášť. Asi ta směs s gritem musí být namletá tak, aby grit nepropadal na dno a slepice si ho mohly nazobat s tím ostatním, mně by mezi těmi celými zrny pšenice a granulkami pro nosnice zůstal na dně.
assil, já uvažuji o pořízení druhého nášlapáku, kdybyste uvažovala o likvidaci toho krmítka, tak já se hlásím na reuse 🙂
Jinak já taky recykl, plastová podmiska od květináče a smaltový hrnec, dřív ho měl pes na žrádlo, ty to jistí. Ještě mám nějakou takovou bílou plastovou misku na vodu nebo na co by bylo potřeba, kdyby bylo potřeba 🙂 V zimě měly holky malou misku na vodu, dávalo se málo vody, aby zbytečně nezamrzal velký objem, když se to co půl dne vysypávalo… ale asi jim tam zase postavím pětilitrový kyblík. To jim vydrží na pár dní než se to musí vyměnit.
Když já chci tím krmítkem omezit to rozhazování, u sousedů ty doroty furt do těch pekáčů skáčou a rozprsknou to po okolí a nesebírají to. Jinak jsem taky měla v plánu použít třeba starej pekáč a tak. Navíc se mi líbí, že to nebude tak zaprasený, nelíbí se mi, že do toho žrádla lezou a pak do něj kaděj. Prasnice to sou, ne nosnice 😀
Hele a jak to sestavení toho žrádla, co jsem vybrala - bude to gůt?
Já loni odchovával na Mifumě a letos se zas vracím k Energysu, kterej koupím u nás v Kamiru.. Nosnice pak krmím normální směsí pro nosnice, v mým případě Pohledští Dvořáci, vozím si ho přímo z výrobny.. V Mifumě sem nespatřil žádnej přínos, krom problémů s přepravou pro mě z takový dálky a skoro dvojnásobný ceně.. S panem Sirotkem sem se na výstavě ohledně přepravy bavil, je přístupnej dohody ohledně doručení rozvozem při menším počtu nez za 4tisíce, jak uvádí na webu(minimálně ale 4pytle), ale i tak sem se Mifumy vzdal.. Ale určitě se s ní nic nezkazí..
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 12.03.2026, 10:51:10
Nechci vám s tím krmením brát iluze,ale když se podívám na složení a cenu, já bych to nedala. My kupujeme obilí u nás od místního zemědělce. Pšenici,ječmen, kukuřici,oves,slunečnici,proso slepicím namícháme do pekáče, tuhle jsem koupila v místním obchodě prošlý hrách, soju, jáhly a krupky uvařila jsem s bramborami udělala míchanici s kukuřičným šrotem a suchou vojtěškou co mně zůstala z vojtěškových úsušků , jedním tvarohem zdarma po záruce trochou nutrimixu a za pár korun jsem toho měla půl kýblu. Máme 10 slepic nejmladší dvouleté,ale i baryšni pětileté a třeba teď od pondělí do středy 25 vajec. Nejvíce si stejně nasbírají sami na zahradě a hnoji.
Odpověď na příspěvek uživatele JardaPecival z 12.03.2026, 12:49:21
Moc díky - aj už to vidím s tou dopravou - to se na to teda nedostanu, páč se svejma 4-6 kouskama bych nákup za 4 litry spotřebovávala asi hodně dlouho. Mně se to líbilo - ta kombinace zrnina, peletky. No pohledám dál - kouknu na Energis, dík
Odpověď na příspěvek uživatele acher z 12.03.2026, 13:10:48
Acher - jako jo, ale já začínám. Zatím si netroufnu jim to míchat sama. věci bokem jo, ale nějaký základ chci, aby měly, jak mají mít.
prosím - co na tom složení vidíte špatně? se nevyznám, že jo. U sousedů jede pšenice a sem tam nasypat sypkou směs, plus zbytky. tak úplně nemám jak odkoukat.
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 12.03.2026, 13:25:16
Špatně ne, ale dost drahý. Myslím, že to moc řešíte. Pokud budou mít výběh a možnost se napást najít si, tak bych z toho takovou vědu nedělala. Zkuste porovnat.