Mozkový parazit T. gondii donutí vlka opustit svou smečku a založit novou.
V Yellowstonském národním parku vědci zjistili, že šedí vlci, nakažení Toxoplasma gondii (parazitem postihujícím i lidi), vykazují odvážnější chování a s větší pravděpodobností se stanou vůdci smečky.
Vlci se parazitem, obvykle rozšířeným v populaci divokých koček, jako jsou pumy, pravděpodobně nakazí kontaminovanou vodou nebo požíráním kořisti. Nakažení vlci mají o 46 % vyšší pravděpodobnost, že opustí svou původní smečku, a více než 11krát vyšší pravděpodobnost, že povedou novou.
Studie publikovaná v časopise Communications Biology naznačuje, že T. gondii mění chemii mozku, snižuje strach, zvyšuje agresi a posiluje sociální dominanci – podobně jako u jiných zvířat, kdy např. u hlodavců způsobuje, že se nakažení hlodavci nebojí v blízkosti koček, což napomáhá životnímu cyklu parazita.
U vlků by to mohlo změnit dynamiku smečky a ovlivnit lov, teritorium a stabilitu v prostředí.
I když parazit neproměňuje vlky v bezduché tvory, nenápadně ovlivňuje jejich chování, což vyvolává otázky o jeho širším dopadu na zvířata a potenciálně i na lidi.
Odpověď na příspěvek uživatele Repta-A-Repta z 16.10.2025, 20:13:48
což vyvolává otázky o jeho širším dopadu na zvířata a potenciálně i na lidi.
Zajímavé. Údajně to funguje i u lidí. Řidiči napadení toxoplazmózou prý více riskují a častěji havarují. Ale nevidím v tom žádnou evoluční výhodu. Ani pro toho parazita.
Na vzorcích odebraných v letech 2000 až 2020 jsme provedli 273 testů na 256 vzorcích….bylo testováno 229 jedinců: 116 samců, 112 fen…+ 1 hermafrodit😂
…Dvacet pět jedinců bylo testováno více než jednou během svého života (Osm vlků bylo testováno dvakrát, 15 vlčic bylo testováno dvakrát a dvě byly testovány třikrát.)
na můj vkus je to málo a samé “předpokládáme a domníváme se” , pro nás z toho vyplívá, že pokud tu budou “nebojácní vlci” - můžou za to domácí kočky, neboť svádět to na rysy či kočky divoké je bezpředmětné😉
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 16.10.2025, 20:31:18
On je to jen vedlejší produkt toho, že je evo výhodné, když myš sežere kočka. Toxo tyhle projevy působí u jiných savců prostě proto, že ta chemie působí na myši stejně jako na další savce, je to jen náhoda. Parazita to zajímá vcelku jen u kořisti koček, ostatní je evo irrelevantní, protože z ostatních hostitelů se neuzavře ta rozmnožovací smyčka.
Je to jako srnčí střečci u koní. Taky způsobí problémy, ale evo výhodu to neposkytuje, páč to není cílový hostitel.
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 17.10.2025, 07:57:14
Bugyró! Co mi to děláte? Já od včera, kdy jsem to četla v tramvaji, kde se na telefonu odpovídat nedá, páč se mi to furt přemazává, těším na to, jak udělám dojem!! A napíšu, že toxo způsobuje, že ty myši adrenalinový se tak nebojej, tím pádem jsou snadněji ulovitelný a tím pádem se toxo dostane dál a dál a že to pak stejně funguje i u jiných savců a tudíž………. no a Vy mi tudle vědeckou práci, kterou jsem si sama vybádala, takhle podle vyfouknete? To od Vás nebylo hezký ani trochu teda. Mám zkaženej víkend.
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 17.10.2025, 09:13:15
To se teda co nejponíženějšovitě omluvuju, že Vám působím taková víkendová traumata! Budu dnes chodit tedy kanály, což mi budiž jedině ku prospěchu, neb jsem nějaká nachraplaná a aspoň neofouknu více. Doufám ve Vaše brzké povíkendové zotavení a nápravu psychického stavu, ohař vám budiž nápomocen.
což vyvolává otázky o jeho širším dopadu na zvířata a potenciálně i na lidi.
Zajímavé. Údajně to funguje i u lidí. Řidiči napadení toxoplazmózou prý více riskují a častěji havarují. Ale nevidím v tom žádnou evoluční výhodu. Ani pro toho parazita.
Zpomalují se reflexy, proto havarují. V přírodě to znamená že rychleji zemře a rychleji bude pozřeno jeho nakažené maso a cyklus se opakuje