Aktuálně: 1 852 inzerátů280 461 diskuzních příspěvků20 015 uživatelů

Vlci v české krajině – zdroj sporů mezi farmáři a ochránci

Zrzavci
Zrzavci 11.11.2025, 08:14:29 xxx.xxx.226.6
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 11.11.2025, 08:07:38

No neřekla bych. Ale asi ani nevím, jak to probíhá na takový naháňce nebo tak. To by nás asi proškolila Janaa nebo Arosek. ale každopádně, když se sejme vůdčí kus u všeho co žije pohromadě, vždy to udělá problémy.

Orionka (neregistrovaný) 11.11.2025, 08:26:47 xxx.xxx.226.32
Zrzavci:

Ono ani to prase se nemá střílet tak, že něco běží kolem a já to bouchnu. Kupř bachyně, která vodí tu tlupu, když ji sejmete, dopadne to jak u slonů. 

Ani divočáci se nestřílí “co beží okolo”. Střílí se hlavně mladé kusy - lončáci. Základ “stáda” by měl zůstat kvalitní. U přemnožených divočáků to jde těžko, ale i tak má sdružení plán odstřelu a bachna vodící selata, tam určitě není.

Na severu Švédska jsou lesy, kde je hlavně zima, bláto a komáři. Tam se vlků vejde hafo. O Švédsku se traduje, že tam má pušku kluk od 15 let a řadí se mezi lovce. (JPP). Tam si ještě klidně můžete hrát v divočině na Vinnetoua. Rozhodně se to nedá s naší kotlinkou srovnávat.

Orionka (neregistrovaný) 11.11.2025, 08:29:09 xxx.xxx.226.32
lesakm:

Vlk do přírody patří, ale tady už dávno žádná taková příroda vhodná pro vlky není , vždyť celá republika je v podstatě dnes takové jedno velké město. 🐑ML.

Město a parkoviště.

Janae (neregistrovaný) 11.11.2025, 08:44:26 xxx.xxx.163.38
»
Odpověď na příspěvek uživatele Orionka z 11.11.2025, 08:29:09

Nejsem myslivec, ale hospodaříme a když divočáci dělají škodu nebo při kukuřicích,  myslivci střílí po vše, co vyběhne z pole, určitě neřeší kdo je ve stádě vůdčí a kdo je lončák.  

Myslivci obšancují pole a palí jednu za druhou, si vždy dělám srandu, že pokud padne jeden výstřel, prase trefili, pokud je to kanonáda, tak prase zdrhlo. Se divím, že se ještě nepostříleli navzájem. Nicméně v tom fofru prostě hierarchii stáda neřeší, co vyběhne, to je oběd.

Nevím, jak ve Švedsku, ale v Německu měli před pár lety pro vlky nulovou toleranci, pokud zautočili na hospodářské zvíře, tak se střílelo, bylo kolem toho dost křiku od různých ochranářů, proto si to vybavuji.

Janae (neregistrovaný) 11.11.2025, 08:51:38 xxx.xxx.163.38
Ladd:

Jak je to s počtem vesnic oproti Slovensku a Polsku fakt netuším. Co tedy ale srovnání s Německem?
Pokud tu vlci mají dostatek přirozené kořisti, jakože ano, pak si myslím, že je tu místo i pro ně.  
Udržet respekt před člověkem je určitě nutné. Nemůže to ale dělat kazdý bouchal, ale lidé, kteří vědí cosi o struktuře a fungováni smeček.  
Psi na volno. Okraje polních cest a cyklostezek jsou často jediným útočištěm zvěře v těch nekonečných momokulturních lánech, tak by tam měla mít klid. A v  místech,kde se vyskytují vlci, je v psím zájmu, aby byli na vodítku.
Ekoteroristé. I ti “šílenci”, kteří se přivazují  ke stromům jsou potřeba. Je to protiváha různých ekonomických a jiných loby. Je to cosi jako jing & jang. Jak by vypadaly chráněné oblasti. Vykácené, zastavěné,…  verlyby vybité. 

Ladd, přesně jak píšete, psi na volno, lesy po kůrovci vykácené, monokultury,  zveř kolem polňaček a cyklostezek, vesnice na každých pár kilometrech…..prostě příroda zde není, většina půdy včetně lesů je kulturní a nějak obhospodařovaná, pro velké šelmy je jen velmi málo místa. 

A souhlasím, že aktivisti a neziskovky jsou potřeba, o tom žádná.

Orionka (neregistrovaný) 11.11.2025, 08:55:17 xxx.xxx.226.32
Zrzavci:

No neřekla bych. Ale asi ani nevím, jak to probíhá na takový naháňce nebo tak. To by nás asi proškolila Janaa nebo Arosek. ale každopádně, když se sejme vůdčí kus u všeho co žije pohromadě, vždy to udělá problémy.

Naháňka je podle mě cosi ošklivého. Jednak právě proto, že vyblázní celý les, včetně zvěře, která se neloví. A prasata jsou nejvíc v kukuřičných lánech - někdo mluvil o o 300 kusech (v jednom). Navíc naháňku neoznámí a pozná se to, až když bouchají kolem baráčku. Nahaněče si seženou bůhví kde a je to pro ně asi dost nebezpečné. (Dívali jsme se z okna na jednoho skrčeného za kamenem, když to kolem něj bouchalo ). Já tedy nemám ráda ani hony na bažanty. Zdá se mi zbytečné do těch slepic sypat olovo.

Zrzavci
Zrzavci 11.11.2025, 09:18:48 xxx.xxx.226.6
»
Odpověď na příspěvek uživatele Orionka z 11.11.2025, 08:26:47

Ani divočáci se nestřílí “co beží okolo”. Střílí se hlavně mladé kusy - lončáci. Základ “stáda” by měl zůstat kvalitní. U přemnožených divočáků to jde těžko, ale i tak má sdružení plán odstřelu a bachna vodící selata, tam určitě není.

No to, co píšete  -píšu taky, ale to platí pro lov jednotlivce, myslivce, co sedí na posedu a vybírá. Ale naháňka bude přesně to, co píše Janae - velkopalba bez výběru.

Zrzavci
Zrzavci 11.11.2025, 09:20:27 xxx.xxx.226.6
»
Odpověď na příspěvek uživatele Orionka z 11.11.2025, 08:55:17

Zdá se mi zbytečné do těch slepic sypat olovo.

Obzvláště, když ty slepice do tý doby žijou v bažantnici, kde jsou krmený. Zas na druhou stranu, jsou na tom líp, než zvířata chovaná v chovech pro užitkovost.

Ladd
Ladd 11.11.2025, 11:28:20 xxx.xxx.17.24
»
Odpověď na příspěvek uživatele Janae z 11.11.2025, 08:51:38

V těch pruzích divoké vegetace kolem polních cest jsem myslel hlavně drobnou zvěř. V lánu kukuřice, si myslím, by vlci i byli schopni odchovat mláďata. A ty divočáky zregulovat(selata)/vystrnadit. Jak už jsem psal jednou; pokud tu mají dostatek přirozené kořisti, tak sem patří.

R (neregistrovaný) 11.11.2025, 19:47:52 xxx.xxx.204.29

Dobrý večer, nedokážem mlčať, neviem ako vo združení vo vašej obci, ale u nás sa nemôžu strielať na spoločnej polovačke vedúce bachyne, keď sa to stane, je za to postih. A aj tie vlky v kukurici ma celkom pobavili, neviem si to uplne predstaviť.

Ladd
Ladd 12.11.2025, 01:36:13 xxx:xxx.c149:1a00
»
Odpověď na příspěvek uživatele R z 11.11.2025, 19:47:52

Co si nedokážete představit? Že by tam neměli úkryt a klid do doby, než by je vlčata byla schopna následovat? 

N (neregistrovaný) 12.11.2025, 01:40:06 xxx.xxx.189.103
Ladd:

Co si nedokážete představit? Že by tam neměli úkryt a klid do doby, než by je vlčata byla schopna následovat?

Teď už jsem tu jen já.😀 Možná by je tam rušili ti divočáci? 

Ladd
Ladd 12.11.2025, 01:48:33 xxx:xxx.c149:1a00
»
Odpověď na příspěvek uživatele N z 12.11.2025, 01:40:06

Toť otázka, kdo by koho rušil. Určitě by je tam ale během vegetační sezony nerušli lidé. A o tom se zde vede diskuse, zda tu mají dost místa. Já si myslím, že k životu nepotřebují téměř nedotčenou přírodu bez lidí.  
Lesy tu máme rozryté od divočáků, ale kdo z nás ho v lese potkal. Když dokážou být neviditelná stáda divočáků, proč by to nedokázal pár vlků s mladými.

N (neregistrovaný) 12.11.2025, 02:11:14 xxx.xxx.189.103
Ladd:

Toť otázka, kdo by koho rušil. Určitě by je tam ale během vegetační sezony nerušli lidé. A o tom se zde vede diskuse, zda tu mají dost místa. Já si myslím, že k životu nepotřebují téměř nedotčenou přírodu bez lidí.  
Lesy tu máme rozryté od divočáků, ale kdo z nás ho v lese potkal. Když dokážou být neviditelná stáda divočáků, proč by to nedokázal pár vlků s mladými.

Ale jo, potkáte divočáky v lese. Dokonce jsem věděl kde jsou a i když jsem se s čubinou těm místům vyhýbal, občas jsme je někde vyrušili.🙂 Bachyni s mladými bych vyrušit moc nechtěl.😀 Vlky my máme v rezervacích a v národních parcích. Ale kolikrát je ten park větší jak půlka rodné republiky.😀 Nemám strach o lidi, těch je dost,ale jestli ten malý hustě obydlený prostor bude vyhovovat těm vlkům tak to nevím. 

Ladd
Ladd 12.11.2025, 02:40:06 xxx:xxx.c149:1a00
»
Odpověď na příspěvek uživatele N z 12.11.2025, 02:11:14

Zatím to vypadá, že vyhovuje. 
Kde se nacházíte, jestli můžu bejt zvědavej?

Daja
Daja 12.11.2025, 04:51:14 xxx:xxx.6b74:4f88
»
Odpověď na příspěvek uživatele Ladd z 12.11.2025, 02:40:06

Kde se nacházíte, jestli můžu bejt zvědavej?

Tak to sté mně pobavil🤣vy nevíte, že je tajnéj? My už jo a jsem sama zvědavá jestli to na sebe práskne a důkaz dodá.

kometa
kometa správce
12.11.2025, 07:27:52 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele Daja z 12.11.2025, 04:51:14

Důkaz. Jaký důkaz? Obzvlášť v dnešní době, kdy vám umělá inteligence klidně dodá foto člověka na Proxima Centauri..

Buggyra
Buggyra 12.11.2025, 07:33:09 xxx.xxx.198.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele N z 12.11.2025, 02:11:14

Evidentně zatím vlkům vyhovuje, rozmnožování je potvrzené v půlce pohraničních smeček… a vlčí teritoria se neustále rozšiřují. Asi se jim u nás líbí, tak to víte, přirozených ani umělých predátorů nemajíce, zvěře, mléka a strdí hojnost, tady by chtěl žít každý 🙂

Horsana
Horsana 12.11.2025, 08:43:46 xxx.xxx.17.228

No co ja viem, ci je SR az taka divocina. Bezne sa mi stava, ze idem na huby a les je prec, iba kmene lezia.

Po kalamite sme stratili a vytazili tolko drevnej hmoty, ze kto nevidel, neuveri. Smrekovcove monokultury lahli tak, ze to sa neda opisat. A ta veterna kalamita nebola iba jedna. Korovec je tiez.

Les sa celkom obnovil, co tak sledujem, monokultura nejaka ostala, tu na vychode, v Tatrach take ostrovceky. Rubaniska zarastli malinami a cucoriedkami v takom rozsahu, ze mi to doteraz hlava neberie. A v horskych oblastiach sa dari kukurici, tak preco by tam medvede nesli. U nas na vychode je to v podhorskych oblastiach Volovskych vrchov stale  o sene a ovciarstve, mozno nejake jalovice, medvede tu ziju skryto a nikomu nevadia, lebo ich clovek vidi akurat na fotopasci. Ale nezijem na Liptove, ani v Tatrach. 

Kde su nejake skaly tuna, tak tam je rys, je to uplne normalna vec, preto ma to prekvapilo, ze v CR rarita.

A to sa kopa postriela nacierno, samozrejme.

V CR som sa tulala v Brdech ako dieta, nikde nikto, nova zastavba ma po rokoch sokovala…

Kedze zvierata, vratane velkych predatorov zvladli aj kalamitu, kedy bolo odlesnenych tolko pohori, tak si fakt nemyslim, ze si nenajdu miestecko v nasej krajine. A fakt teda nemam pocit, ze je v SR tooolko neobyvanych miest, ved tu sa ani zabludit neda, dve-tri hodky chodze dolu kopcom a ste v dedine.

To len ludia k nim maju akysi divny odpor, ci strach, vydatne ziveny mediami. Ale skor je to tak v CR, co tak sledujem. A to, ze predkovia cosi vyhubili- nuz, vyhubili, lebo mohli. Clovek je taky, po nas potopa…

Ja som rocnik 1980, my sme sa este ucili, ze tieto zvierata su doslova lekari lesa, ze ulovia to chorsie a slabsie a ze je to win-win vlastne.

Horsana
Horsana 12.11.2025, 08:47:54 xxx.xxx.17.228
»
Odpověď na příspěvek uživatele Ladd z 20.10.2025, 20:51:34

Tu na diskusii mam pocit, ze kto v CR este nestretol vlka, ci sakala, nech sa hlasi u sudruha Zincicu 😀

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.