N (neregistrovaný)12.11.2025, 23:49:26xxx.xxx.189.103
Ladd:
Jak mezi myslivci, tak mezi ochranáři jsou lidé znalí a neznalí. Jestli někdo nékde vypouštěl kožešinová zvířata z klecí, je blázen. (Že byl tento chov zakázán je ale samozřejmě jedině dobře). Když někdo střelí na poli lišku při chytání myší, tak je podle mě debil - vlastní zkušenost. Jinak u nás o činnosti myslivců vím jen to, že někde krmí divoké kachny. Samozřejmě proto, aby do nich na podzim mohli nasypat olovo. Kdy se seje kukuřice samozřejmě vím, ale taky vím, že termín rození vlčat má nějaký rozptyl. Ano, pak je tu ještě to ošetřování v rané části vegetace. Po sklizni by se nejspíš přemístili stejně jako ti divočáci, že? No a pak máme tu i jiné, ranější plodiny. Asi před třemi lety mi říkala kamarádka od Dobříše, že traktoristé tam při žních nejspíš viděli dvě vlčata (mě tedy napadli šakali). Teď zajímavý dokument “Zvířecí obři Evropy” na Prima ZOOM. V něm hlavně vědecky podložené důvody pro návrat šelem. Pokud toto myslivci nejsou schopni přijmout, tak jim zřejmě o tu přírodu zas tak nejde. Krmítka a budky pro ptáky mám také, od jara do zimy vodu pro ježky i nějaký ten bordýlek, aby si měli kam zalézt. Z lesa místo hub nosím v košíku petky. Pak ještě i nějaké větší pracovní akce na pomoc přirodě (samozřejmě bez kompenzace, že si něco ulovím). Zrovna zítra jdu na brigádu. Ale vzhledem k větě, že někdo někam vlky sype, stejně asi diskuse marná.
Odpověď na příspěvek uživatele N z 12.11.2025, 16:46:46
Já jako aktivista bych zvěř vůbec nepřikrmovala. Co by při běžné zimní potravní nabídce nepřežilo zimu, to by nepřežilo. Pak by se nemohlo stát, že v obhospodařovaném území lovci skolí víc zvěře, než jsou vůbec plánované stavy. (nevzpomenu si už, kde jsem tuhle statistiku četla, kde taková zajímavá čísla byla)
N (neregistrovaný)13.11.2025, 14:40:02xxx.xxx.189.103
Buggyra:
Já jako aktivista bych zvěř vůbec nepřikrmovala. Co by při běžné zimní potravní nabídce nepřežilo zimu, to by nepřežilo. Pak by se nemohlo stát, že v obhospodařovaném území lovci skolí víc zvěře, než jsou vůbec plánované stavy. (nevzpomenu si už, kde jsem tuhle statistiku četla, kde taková zajímavá čísla byla)
Vždyť by vám zvěř cestovala k městům a obcím. Sháněla by potravu. Já pokud bych byl aktivista a ochránce přírody, tak o první věc kterou se starám je, aby se nezastavovaly plochy které poskytují všem druhům přirozené útočiště. Aby se všude nezámkovkovalo jak u “dementů”, aby se neničili přirozená křoviska kde nachází útočiště ptactvo a nejen to.😐
R (neregistrovaný)13.11.2025, 15:13:22xxx.xxx.204.29
Ja si všímam, to, že niektorý ochranari prezentuju verjnosti medvede, vlky a rysa. No všímam si taktiež úplný nezáujem o jarabice prepelice a druhy živočíchov im podobné. Prečo nevypúšťajú jarabice, zajace a ostatne podobné druhy. Stále iba vlk medved vlk vlk medved rys, skoro nic ostatne, este sa raz za cas spomenue drop
N (neregistrovaný)13.11.2025, 15:39:25xxx.xxx.189.103
R:
Ja si všímam, to, že niektorý ochranari prezentuju verjnosti medvede, vlky a rysa. No všímam si taktiež úplný nezáujem o jarabice prepelice a druhy živočíchov im podobné. Prečo nevypúšťajú jarabice, zajace a ostatne podobné druhy. Stále iba vlk medved vlk vlk medved rys, skoro nic ostatne, este sa raz za cas spomenue drop
Protože média mají obrovský vliv a co jim nepoví to neví.😀 Nejhorší je, že až ty aktivisti něco “pos*rou”,tak jak jsou odpovědní? Kdo to za ně bude řešit? Myslivci? Přemnožili se nám medvídci, ježiš co se to stalo? Ještě nám honí turisty?😀 To by “debil” neřekl. NĚKDO to musí vyřešit a ten někdo bude.. Hádejte kdo. Ti opovrhovaní, nenávidění myslivci?😐
Odpověď na příspěvek uživatele R z 13.11.2025, 15:13:22
Medvede, vlky a rysa taky nikdo nevypouští. Třeba tetřeva vypouštějí. Taky nějaké ty perlorodky a podobné zvěrstva. Tuším taky sysly? No a na co vypouštět zvířata, která u nás nemají kde žít? Nejdřív je potřeba se jim postarat o přirozená útočiště, což je například mlází, které úspěšně likviduje přemnožená zvěř, prasata sežerou všechna mláďata, na která na zemi natrefí… Teď se nechávají pruhy polí ladem nebo se sejou víceleté plodiny či květnaté louky, a jak to drobným tvorům prospívá. Ono možná nebude třeba je uměle vypouštět, bude stačit jim ty podmínky udělat. A na tom se maká.
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 13.11.2025, 16:35:43
Já si vybavuji ještě lososy a housenky okáče a kolem koroptví se ochraníři také angažují, ale asi to není tak jednoduché, koroptvím chybí hlavně životní prostor.
Protože média mají obrovský vliv a co jim nepoví to neví.😀 Nejhorší je, že až ty aktivisti něco “pos*rou”,tak jak jsou odpovědní? Kdo to za ně bude řešit? Myslivci? Přemnožili se nám medvídci, ježiš co se to stalo? Ještě nám honí turisty?😀 To by “debil” neřekl. NĚKDO to musí vyřešit a ten někdo bude.. Hádejte kdo. Ti opovrhovaní, nenávidění myslivci?😐
Na Slovensku je odstřel medvědů dost prestižní zaležitost, to ale asi všude, proběhlo, že povolenka na odstřel medvěda na Slovensku stojí 1O tisís euro, myslivci si medvěda střelí, ale jen ti movití.
N (neregistrovaný)13.11.2025, 17:00:25xxx.xxx.189.103
Janae:
Na Slovensku je odstřel medvědů dost prestižní zaležitost, to ale asi všude, proběhlo, že povolenka na odstřel medvěda na Slovensku stojí 1O tisís euro, myslivci si medvěda střelí, ale jen ti movití.
R (neregistrovaný)13.11.2025, 17:54:19xxx.xxx.204.29
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 13.11.2025, 16:35:43
Súhlasím s vami, vo väčšine vecí. No na slovensku sa tetrovy nevypustaju. A o tých jarabicách to je presne ten problem co opisujem nikdo sa o nic nestará, a vsade sa spomina len vlk, medved, vlk, medved.
Medvěda si nestřetlí myslivci, ale lovci, které k tomu odstřelu myslivci přivedou. Často zahraniční, nebo papaláští. Vždycky to tak bylo a bude zas.
Protože žere to, na co by oni měli rádi "monopol" a je určitě lepší lovec a zelený mužíci se neradi dělí…
Nevím, jak je to na Šumavě, ale ve Středohoří je daňků tolik, že už se nevejdou do lesa. Myslivci by se určitě s vlky rádi rozdělili, nevím proč vlci radši chodí do ohrad. O divočácích radši nemluvím.
Odpověď na příspěvek uživatele Orionka z 13.11.2025, 19:08:20
Proč chodí vlci radši do ohrad? Snadná odpověď pro nechápavé. Protože jim je tam chovatelé servírují jak na talíři. -Snadná kořist, šetření energie. Řešení psi, psi, psi a nebo na noc zavírat. Ale v jednom se shodneme, přiroda je zde uživí.
Odpověď na příspěvek uživatele R z 13.11.2025, 15:13:22
O vypouštění bažantů se postarají myslivci, aby je vzápětí mohli postřílet. Zajíce by tedy pro hlavně zelených mužíčků vypouštel jen blázen. Když vám o tu drobnou zvěř tak jde, tak proč na ni pořádáte hony?
Nevím, jak je to na Šumavě, ale ve Středohoří je daňků tolik, že už se nevejdou do lesa. Myslivci by se určitě s vlky rádi rozdělili, nevím proč vlci radši chodí do ohrad. O divočácích radši nemluvím.
Útoky “boubínské smečky” byly zaznamenány v Pravětíně u výběhu daňků (chov na maso pro hospody) - neúspěšný (2m plot + el. ohradník. V obci Vyšovatka (ode mne cca 1km přes kopec) kde poprvé ulovili 2 ovce (ze stáda 10 ks), za mini plůtkem bez elektriky.
Asi za týden se vrátili - pro cca 5 ks. Majitel , kromě stížností na nár. výboře neudělal pro jejich bezpečí vůbec NIC.
Asi cca 5 - 7 km dále je stav následující (vlci tam zatím nebyli)…
U vsi Žárovná (před Kosmem) jsou v mnoha hektarových ohradách stovky ovcí za 50 cm “plotem” z lesáckého pletiva, žádný el. ohradník, žádný pes, prostě NIC. Je to ohrádka, kterou by zdolal i obézní jezevčík. Jsou tam už léta . Na co ten "ovčák" čeká - ví asi jen on. Při případném útoku a “rozprášení” ovcí do okolí hrozí vážné dopravní nehody. Je to u hl. silnice Prachatice - Vimperk.
Dotyčným bych místo “náhrad za škody” napařil pokutu za nedostatečné zabezpečení chovaných zvířat.
na fotce je “plot” špatně vidět, ale s trochou snahy to lze
Už mají vyhodnocenou DNA? Tak brzo? Normálně to trvá cca 3 týdny.... A měli kliku, že byl dostatek materiálu pro odběr ( sliny, chlupy ...) Kromě toho řada vlků má i psí DNA. Jak byla ta jehňata velká? Ta smečka potulných psů asi dlouho nežrala, když jehňata zmizela. Vzhledem k tomu, že pes naráz sežere tak 2 kila masa a jehně i malé má tak min. 5 kg ..... To byla velká smečka toulavých psů... To je opět článek založený na faktech....
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 14.11.2025, 10:29:14
Já jsem v laborce měla DNA vyhodnocenou za 4 hodiny, tak co by to neměli za 4 dny 😀
A ví bůh, kam ta jehňata zmizela… třeba chovateli do mrazáku. Nebo je najde za dva dny někde v příkopě na druhé straně louky… FAKTem je, že zmizela. O tom, kam zmizela, se článek nerozepisuje, takže toto se zrovna zakládá na faktech, překvapivě.
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 11.11.2025, 06:40:14
Jsem trosku hledala, jak omezuji tu populaci vlku v severskych zemich - licencovany lov na to maji. Neni to nijak idealni zpusob, ale reguluji a to uz dlouho a i pri jejich poctech.
V CR a SK je vetsi pocet vlku na ve vsech seversky zemich dohromady.
JEstli je pravda nekde uprostred, jaky pocet je spravny, aby se vlk zachoval a mohl tady nejak normalne zit - trochu nam asi ujizdi vlak ?