A potom to rozčilování dotyčné, když se jí zeptáš, co je to za křížence, zatímco ona je přesvědčená, že je to přece čistokrevná Fifinka, a ještě se urazí. 😄
Jo tak já už to radši ani neříkám, párkrát jsem si naběhla a za nějakou hádku o plemeni mi to fakt nestojí …takže ve své podstatě se bavím jen o plemeni, které jsem třeba v životě neviděla na živo a chci se ujistit, že jsem identifikovala správně…třeba u nás chodí jeden karelský medvědí pes, tak to jsem se zeptala…jorkmuty a spol nekomenuju,
Třeba my jsme krásným příkladem jaké to čistokrevné bez PP může být. Bambule alá “ pomeranč”, krásná, nádherná ….. a jako bonus diabetes k tomu…. Pak že jsou psi bez PP zdravější ….. ha ha ha.
Třeba my jsme krásným příkladem jaké to čistokrevné bez PP může být. Bambule alá “ pomeranč”, krásná, nádherná ….. a jako bonus diabetes k tomu…. Pak že jsou psi bez PP zdravější ….. ha ha ha.
To je bohužel smutná pravda…Vy víte, jak žila Bambů předtím než se dostala do útulku? Byly třeba nějaké známky toho, že pocházela z množírmy?
Odpověď na příspěvek uživatele Vahine z 11.07.2025, 13:53:43
Já po tom nijak nepátrala, ale vzhledem k tomu že jich v tom útulku bylo víc v jednu dobu, tak si nic nepřikrášluji. Neměla od začátku ráda muže, doteď si vlastně ještě nenašla pořádně cestu k manželovi a synovi. (I když teď se už nechá od nich pohladit, vezme si od nich mlsku.) Ze začátku to byl spíš strach než nějaká averze. Silně reaguje na štěněcí nářek, měla silné tendence si “ukrývat” žrádlo ( to přestala po pár měsících u nás dělat). Měla silnou reakci pri dotyku na zadku a zadních nohách. V podstatě jsem ji tam ze začátku vůbec nesměla ani česat. Ony jsou to spíš takové drobnosti, ale v člověku to začne hlodat…
No ono když je to zdravé…i když neodpovídá vzhledem příslušnému plemeni, tak je to ještě dobrý.
Hele jako já se třeba těm lidem na jednu stranu nedivím, že za psa na mazla nechtějí dát takový prachy, ale fakty mě překvapuje, že se nebojí “čistokrevné” štěně bez PP od nějaký anonymní paní Novákové z Horní Dolní koupit, když o existenci množíren vědí a nemají tu jistotu, že jejich štěně z takové továrny na štěňata nepochází.
Copak poznají na tom štěněti, že bude zdravé? Když je mi jedno, jak bude můj pes vypadat, nepořídím si toho velkého yorka, čibabu nebo modrého frbula bez PP a neslušné prachy, ne? Frbula a čivavu hledali a kupovali jako frbula a čivavu, to vím. U toho velkého yorka nevím, ale po reakci majitelky bych řekla, že taky hledali a koupili yorka/ biewra. Těžko říct, co hledali přesně, protože je celá bílá a má krémové uši. Je moc hezká, ale york ani jiné plemeno to prostě není.
Nechtějí dát takové prachy? Frbul stál jako tenkrát frbul s PP, čibaba stála 6, kdy štěně s PP stálo 8-10 a velký york netuším. Cenu frbula vůbec nechápu, evidentně majitelka chtěla spíš modrého psa než frbula a na modrého bull si netroufala, nebo se jí proto, nebo nevím. No a u čibaby bych teda byla naštaná, že kvůli pár tisícům nemám 3kg čivavu, ale nic moc hezkého 10 kg křížence možná čivavy, možná, frbula, možná třeba tib.španěla. V dnešní době bych na čivavy teda rozhodně nešetřila.
Jo tak já už to radši ani neříkám, párkrát jsem si naběhla a za nějakou hádku o plemeni mi to fakt nestojí …takže ve své podstatě se bavím jen o plemeni, které jsem třeba v životě neviděla na živo a chci se ujistit, že jsem identifikovala správně…třeba u nás chodí jeden karelský medvědí pes, tak to jsem se zeptala…jorkmuty a spol nekomenuju,
Já když nevím nebo nechci rovnou střelit, že je to parodie na cosi, tak se zeptám - Jé, co z něj vyroste? Když je dospělý - Jé, co to je? A hned se dozvím, že to je ten velký york nebo že je to wořech z útulku. Baví mne lidi, co klidně o svém psovi řeknou, že je to wořech, ti to totiž nijak neprožívají. A pak se dozvím, odkud ho mají a jestli vědí/tuší, kdo s kým se potkal 🙂. Majitelé parodií bez PP jsou často ve vrtuli z oslovení wořech, protože to je ten zdravý nepřešlechtěný čistokrevný např. york. Jen to na něm není poznat🙂 (tedy pro mne).
Odpověď na příspěvek uživatele bambule z 11.07.2025, 13:48:59
I v dnešní době existuje čistokrevný pes bez PP, např. po neuchovněných rodičích s PP, ta čistokrevnost a příslušnost k plemeni se neztratí, ale není to možné dokázat. Jenže to by ve psech nesměly být takové prachy, aby se cokoli, co nějak vypadá, nevydávalo na čistokrevné, ideálně po rodičích s PP.
Takže věřím, že Vaše pomerančová Bambule může být klidně ta výjimka, že je opravdu čistokrevná.
Teď mají na Slovensku v útulku CPZ (Centrum převýchovy zvířat nebo tak nějak) asi 12 pomerančů z té zrušené množírny, co tam bylo asi 853 psů. Pomeranče vypadají jako pomeranče nebo trpasličí špicové. Pravda, nemám nakoukáno, takže možná někdo rozdíly uvidí, já je nevidím.
Párkrát jsem se pustila do diskuse, jak je možné, že ti dva přešlechtění mrzáci s PP mají ty čistokrevné zdravé potomky, nikdy jsem se odpověď nedozvěděla. Majitelé papouškují nějaká “moudra” od ostatních majitelů bez PP a nikdo z nich se evidentně nezamyslel, jak by se to tak mohlo stát. Jestli třeba stačí u nemocného psa roztrhat PP, tím pádem mám bez PP a jako zázrakem z něj bude zdravý pes. Nevím.
Stejné je to např. u merle čivav. Ve standardu prostě taková barevná kombinace není, málo kdo z majitelů čivav ví, že existuje standard a kde ho najít. Kde se tedy to merle u čivav bez PP vzalo, když v PP chovu se taková nenarodí? No kříženec to není, je to čistokrevná čivava a šmidra. Má cenu vysvětlovat, když ten člověk už ji má a je přesvědčený, že má čistokrevnou? Já jen varuji, že teda asi by nebylo dobré množit, protože double merle je často průšvih. Druhý rodič může být skryté merle, takže to nemusí být poznat. A pak budou ta štěňátka od Fifinky nemocná, slepá, hluchá, s velkou hlavičkou. A to je vidět, že tahle informace hlavičkou zašrotuje, ale jak moc, nevím.
No o to přesně jde…nikdo nerozporuje, že existují čistokrevní psi bez PP (to, jak se to dokáže je jiná věc)…samozřejmě ideálně oba takoví rodiče a nebo minimálně jeden z nich má PP.
Ale takhle to vypadá, že existuje chov s PP těch přešlechtěných a nemocných psů a paralelně probíhá chov bez PP těch nepřešlechtěných a zdravých jedinců….takže nějaká skupina lidí vybírá pečlivě a s lucernou zdravé PP jedince, studuje rodokmeny, potomky, příbuzenstvo, aby vybrali psa z té nejlepší linie a s předpoklady pro zdraví a dlouhověkost a když si teda sežene ten kvalitní chovnej materiál, tak na něm odchovají ta jediná zdravá a nepřešlechtěná štěňata bez PP.
To mi fakt hlava nebere…když budu mít dva jedince s PP, uchovním a odchovám štěňata s PP, tak mám ty fujky fujky přešlechtěný, ale když budu mít ty samé jedince a neuchovním a odchovám štěňata bez PP, tak najednou tradá a mám ty nepřešlechtěný.
A to vůbec nemluvím o množírnách, mluvím jen o domácím odchovu bez PP. A to vůbec nemluvím o psech, kteří z nějakého důvodu nebyli uchovněni, takže by se do PP chovu vůbec nedostali, protože nesplňují ani to minimum, které kolikrát u některých plemen k uchovnění stačí.