on to je ten impulz, zastavím se, otočím se na něj, koukneme se do očí a on se připravuje..
vim, ze to je roztomile - ale jen nevi, co ma delat. V beznem zivote je to fajn. U toho treninku to dela psovi chaoz v hlave. Snazi se predvidat ze situace. A pritom casto staci jen mu ten povel sedni - potvrdit 😇 rict mu, ze to sezeni je to, co ted chcete.
Na narodaku mate celem ke psu dlouhodobe odlozeni. Tak aby se pak nechystal i tam, kdyz si nebude jisty.
Odpověď na příspěvek uživatele Ph z 07.04.2025, 16:05:29
Jj, potvrzuju a dneska to šlo.
Roztomilý to ani není.., on se prostě naučil reagovat na určitou souslednost pohybů.
Při dlouhodobém odložení to nevadí, on se z lehu nezvedne ani mi nejde naproti, prostě si ze sedu lehne, protože je to startovací pozice k přivolání a pak čeká.
Jen - obecna pravda je, ze kdyz mi neco nejde a prestanu to delat - nepomuzu si.
Briarde se chova uplne normalne, timhle chovanim - si pri cviceni projde kazdy -pes i majitel. Je dobre vedet, ze se to deje 😉
Pred dvojkou jsem upevnila vovcackovi lehni tak na poslednim treninku - ze jsem privolavala na treti povel a misto stuj preventivne lehnu taky. jo, lehnul i na vysilacce pak velmi presvedcive a ulezel i dlouhodobe prekvapive - protoze to jsem tim opravila 🤣🤣
To, co nám nejde, jsem dělat nepřestala, odložení v sedu naopak upevňujeme.
Přestala jsem naopak dělat to, co nám jde, což je odložení vleže s přivoláním s kterým si to plete🙂. To asi až na zkoušce..Dlouhodobý odložení má taky pěkný.
Jinak to moc Framíka baví, je takovej opravdu vstřícnej a důležitej.
Jsme ale taková trochu neohrabaná a nezkušená dvojice, poslední zkoušku jsem dělala před pětačtyřiceti lety 😅 a on je pořád ve vývinu, hodně mohutní a neví co s tělem., je z něj teď taková lokomotivka, co má delší brzdnou dráhu.
Jo, a včera chytil kus masa v letu, byla to teda celá kotleta, ale postřeh se zlepšuje🤣
U Frama si umím představit jako opravdouvou motivaci kdyby hledal mě…, ale to by asi nešel s nízkým nosem.. Jo, a teď se mu dostal do huby mravenec a už si žádnej pamlsek na stopě nevzal, ale předměty označil aspoň..
Odložení v sedě mu už dneska šlo, za to že byl potvrzovanej a obdivovanej že “ sedí”. My to “ lehni” máme fakt přestřelený, protože ho používám i jako takovej stop povel v případě hrozícího průšvihu, takže je fakt oblíbený, člověka to nenapadne.
Děkuju moc za radu🙂!
Dneska jsem si na cvičení vzala takový šikovný krátký starý vodítko, co někdo na cvičáku už nechtěl a bylo v místním bazárku. Co myslíte? Připnu mu ho, on ho očichal, začal skákat jako koza a že ho přehryže, že na něm chodit nebude. On ale jako fakt není nevychovanej..
Tak jsem řekla, že moudřejší ustoupí a nebudu se teď pouštět do žádnejch větších akcí a vyměnila jsem mu ho za “jeho” vodítko, skoro totožný.🤣
Odpověď na příspěvek uživatele Doron z 10.04.2025, 13:06:45
To je prostě briard😀,nemůžete ho srovnávat s ovčákem.Kdo ho neměl to nepochopí.😂 Vždycky si vzpomenu, když mně na cvičáku radili ovčáčkáři a pak když viděli čuvače,berńáka v praxi,pochopili,že se na ně prostě musí jinak a že to,co dělají ovčáci,oni nikdy nebudou.
tak bezni ovcackari-majitele nepotrebuji o vycviku premyslet. On si to ten vovcak nejak prebere -staci, ze mu roztoci micek pred cumakem a vsechna krivdy jsou zapomenuty 😀 😄
O normalnich (znalych) vycvikarich, figurantech - to neplati, ze neumi poradit. Bud jsou dobri nebo ne. Kdyz se me nekdo zepta na rozdíl v pristupu ? On vlastne neni. S exotem to jde pomaleji, mnohem, neodpousti krivdy snadno a nepretrhne se jen tak zadarmo - ale principy? Ty jsou stejne.
A toho autistu vlastne mam 😂 ta treba nenastoupi do auta dokud ho jednou neobehne. i kdyz stoji primo prede dverma -stejne to musi obehnout😂 a i ta nakonec zkouskovala. Uz je v zaslouzenem duchodu - a stale si vynucuje, abych ji mela zarazenou v zabave pro kluky - primerene veku se stale ucastni vsech aktivit . Tak ji to asi moc nezdrblo, ze musela makat - kdyz o to stale stoji.
ale ja uz taky ze sveho pracaka udelala pul-canika, to uz neni normalni vovcacek. On uz se umi citi ukrivdene a dat to najevo 🤣🤣 jak pritahne usi k hlave uz vim, ze mi nerozumi a mam se zacit chovat citelneji 🤣ani micek me nezachrani 😂