»
Odpověď na příspěvek uživatele
goro z 16.01.2024, 10:00:02
Pane kolego Goro. Ohradil jste se, že mi není nic do toho, koho máte za kámoše a to je svatá pravda. Ale protože jsem označil nějaký vámi použitý text za nepřesný a on byl od někoho, koho máte za přítele, dotklo se vás to.
Nyní reaguji opět na vámi vložený český text. A jen vás upozorním, dle skladby vět a stylu se domnívám, že je to stejný zdroj, že Prokopovič nebyl Rus, nýbrž Ukrajinec. Z překladu německé knížky (titul jsem zapomněl) z přelomu 19/20 stol mám informaci, že první mezistěny na světě začali prodávat u Příbrami v roce 1840, německý autor nevěděl kde přesně ani kdo přesně, věděl ale, že si to Češi nedali patentovat. Tvrdil, že tedy údajný Němec není vynálezcem (rok 1857) výslovně ho tam jmenuje (je to jako s televizí, kterou vynalezl sedlák z Vracovic - pár km od Vlašimi, ale vědí to jen skutečně dobré encyklopedie). Jenže AI adoruje Američany a bez uzardění tvdí, že mezistěny vynalezl Američan John Harbison v USA v roce 1869. (skoro 30 let po anonymním Čechovi od Příbrami) Možná je konstruktér kovového lisu na mezistěny ten vynálezce mezistěny. To nevím. Ale i tak, AI adoruje Američana, ale váš zdroj ví aspoň to, že kovový lis vynalezl Čech s německým jménem Vogel.
Prostě váš zdroj je nepřesný a vaše výhrada proti mému tvrzení, že je váš zdroj nepřesný, tudíž pro mě ne bezvýhradně věrohodný, tedy nebyla správná. Na druhou stranu jste se zastal přítele a to chápu. Ale je možné, že text, na který reaguju dnes není od stejného autora.
Je jistě nepodstané, že někdo nerozlišuje mezi Rusy, Ukrajinci, Čechy, Slováky, Srby a Němci bez rozlišení považovali za slovanské xxxxx (zakázané slovo s předložkou pod) nás všechny. Já se na stejnou úroveň nechci dostat. Až někdo upře národnost Slováka u nějakého sloveského vynálezu, budu se za něj bít stejně vehementně, jako za Ukrajince Prokopoviče a neznámého Čecha u Příbrami. Američan to prachsprostě ukradl a víc se na netu píše o Američanovi (píšou to asi ti, co by nejraději vlezli do řiti, tentokrát USA) a tak jeho prvenství tvrdí tupá AI, která nemyslí, ale najde víc lživých tvrzení a pak je vydává za pravdu. Prostě první mezistěny planety a lis na ně vyvinuli a vyrobili Češi. Tečka! Stejně tak medomet vynalezl Čech Hruschka. Pro úplnost, s předlohou kde a co mají včely stavět začal na začátku nějaký ČESKÝ hajný, že na bříška trámků a později HL rámků do měkkého vosku otiskoval zakési kovové razítko. Je mi líto, ani to nebyl jiný národ než Čech, ale tehdy byl občanem Rakouska a tupec pak tvrdí, že byl Rakušan. A tak dále.
(kdo ví jak to bylo s Janišem, věděl by asi pan Evžen Báchor, i když v jeho článcích ve Včelařství umím objevit nepřesnosti, přičítám je ale spíš redakčním úpravám a krácení)
----------------------
Mám ještě v paměti zuřivost jistého Matla, filologa na VF, který nepokrytě miloval vše cizácké a Německé zvlášť, který se hádal, že Hruška - vynálezce medometu byl Rakušan a ne Čech jak jsem tvrdil já. Jistě by se to dalo v archivu VF vyhledat. A tak dále. Nejsem hnidopich, jen nenávidím adoraci cizáků když je lživá, nebo hloupě a nebo i někdy vědomně nepřesná.