Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 08.06.2025, 13:19:58
Ať je tedy diskuze dále jen konstruktivní a přejdeme z teorie do reálné praxe protože ta je nejdůležitější. Hodně vědeckých studií je později vyvrácena novými a tak pořád dokola. Dohadovat se o teoriích a studiích můžeme do nekonečna.
1.) Ke kterému datu jste tenkrát přemetal a kolik mělo včelstvo při tomto úkonu pro sebe medu?
2.) Vyzkoušel jste někdy vytvořit sběrný oddělek bez včel? Ke kterému datu? Žije tento oddělek?
Na tyto otázky bych odpověděl já v souvislosti s minulým rokem takto.
1.) 10.6 a 20+kg medu
2.) Ano, vyzkoušel a to ze 3 včelstev. 14.6. 2024. Žije a je produktivní/vitální.
Tolika znaky stačí odpovědět. Výhodou pro vás a vaše svědomí může být při snaze odpovědět věcně i to, že nikoho dalšího neurazíte.
Tak věcně proč si myslím, že je to blbost. Oddělek bez včel? Kde to vzniklo? To si dejte patentovat, asi budete první. Co se ještě musí včelám provést aby byly tak zpustošené a sotva přežily? A když to dají, potom co a v dalších letech přijde mor, hniloba, brouci, vzájemné loupení a šíření nákaz? Je to hazard, proč jim nenechat včely když jim chci dát šanci? To bych je radši rovnou hodil do vařící vody.
Tohle ale ze šance pro včely není že ne? Něco tak v protikladu přírodě i rozumu?
Odpověď na příspěvek uživatele Javali z 08.06.2025, 18:59:43
Tak věcně proč si myslím, že je to blbost. Máte právo na svůj názor.
Kde to vzniklo? V ČR a nejsem autorem metody.
Co se ještě musí včelám provést aby byly tak zpustošené a sotva přežily? Nevím kde jste vzal že jsou zpustošené a sotva přežívající. Máte tuto zavádějící až řečnickou otázku podloženou praxí nebo realitou?
A když to dají, potom co a v dalších letech přijde mor, hniloba, brouci, vzájemné loupení a šíření nákaz? Autor metody si na nic z toho nestěžuje, poprvé to zkoušel před třemi roky. Já minulý rok a zatím v pořádku. Přidá se kvalitní matka s dobrou genetikou a včelstvo jede.
Tohle ale ze šance pro včely není že ne? Něco tak v protikladu přírodě i rozumu? Ne toto není z šance pro včely. Polemizovat o tom co člověk činí včelám v protikladu s přírodou nebo zdravému rozumu bychom mohli celé roky a bez jakéhokoliv rozumného výsledku.
Je to hazard, proč jim nenechat včely když jim chci dát šanci? To bych je radši rovnou hodil do vařící vody. Protože tím, že tam nejsou dospělé včely, tak bez problémů přijmou novou matku.
Hazard je to v čem, když je po roce z oddělku zdravé prosperující včelstvo? Možná něco rizikového nevidím a budu rád když mě poučíte.
Odpověď na příspěvek uživatele Javali z 08.06.2025, 19:55:52
Neměl jsem sílu ty “zvratky” začít číst celých 6 měsíců. Slíbil jsem panu Malinovi, že nebudu reagovat na jeho výplody a tak jen žasnu. Ten pán by měl být politikem.
No ale jednu perlu nemůžu vynechat a ignorovat. Že když se udělá odd bez včel, nejsou tam staré včely a tudíž bez problémů přijmou matku. Tak to je výrok jako z psychiatrie. Když pozabíjím všechny děti, ani jedno dítě nemůže dostat spalničky. Často jsem rád, že nejsem mladý.
Obdivuji vás Javali, ale nakonec jste to vzdal i vy. Přesto hluboce smekám.
Přes tu něčí duševní nahotu bychom se mohli vrátit k tématu starých Překladů.