Odpověď na příspěvek uživatele Sarah z 11.11.2024, 10:14:27
Alenko od Posvare beru hlavne mletiny, jednak pro seniory a jednak pro omladinu ktera bojkotuje vnitrnosti 😀
Mlete hovezim s droby - 2kg cerveny pytlik. To je s vnitnostmi, ale bez kosti. Hovezi (cerveny) salam - hovezi mlete bez drobu. Veprovy salam - tam kosti jsou, nekdy mlete jmeneji, nekdy hrubsi. Ale jsou 🙂 Kruti mlete - vetsinou jsou to mlete skelety s kuzema a zbytkama svaloviny, pro seniory super. Pak u nas frci mlety losos a treska. Dvoukilove zelene drstky (bacha, kilove baleni jsou prane drstky). Hovezi s cervenou repou. Kureci mlete s mrkvi jsem bravala driv, tam kosti jsou taky. Ale ja kurata obecne beru jinde. A pak beru vemeno, kor ted v sezone 🙂
Kurata beru z domacich zdroju, zverinu taktez. Kachna a ryby od Falca, kralik a teleci Vetamix. A minuly tyden husa z Lidlu 😀
Sarah (neregistrovaný)11.11.2024, 14:11:39xxx.xxx.28.39
Arosek:
Alenko od Posvare beru hlavne mletiny, jednak pro seniory a jednak pro omladinu ktera bojkotuje vnitrnosti 😀
Mlete hovezim s droby - 2kg cerveny pytlik. To je s vnitnostmi, ale bez kosti. Hovezi (cerveny) salam - hovezi mlete bez drobu. Veprovy salam - tam kosti jsou, nekdy mlete jmeneji, nekdy hrubsi. Ale jsou 🙂 Kruti mlete - vetsinou jsou to mlete skelety s kuzema a zbytkama svaloviny, pro seniory super. Pak u nas frci mlety losos a treska. Dvoukilove zelene drstky (bacha, kilove baleni jsou prane drstky). Hovezi s cervenou repou. Kureci mlete s mrkvi jsem bravala driv, tam kosti jsou taky. Ale ja kurata obecne beru jinde. A pak beru vemeno, kor ted v sezone 🙂
Kurata beru z domacich zdroju, zverinu taktez. Kachna a ryby od Falca, kralik a teleci Vetamix. A minuly tyden husa z Lidlu 😀
Super, díky moc, proberu to, kouknu a objednám. 👍 Vetamix bych si nechala pro nouzi nejvyšší.🙂
Boe mi přibrala, je z ní váleček. Dle vážení na veterině má +2 kg 😇 krmíme masem, hlavně kuřecí hřbety z lidského řeznictví. Dostávala dvakrát denně, cca 250-300 g na jednu porci (dle velikosti hřbetů, většinou jsou to dva kusy). Přílohy moc nedávám, protože je nežere. Cokoliv nemasiteho sní jen když to zamíchám do mletiny a i tak toho nesmí být moc, jinak to nechá všecko.
Krmím moc? Nebo je to moc tučné? Jak upravit krmnou dávku? Mám mlýnek, takže si mohu dělat mletiny své. Dávat míň masokosti, třeba jen 200 g na porci a doplnit zeleninou? Přes den toho moc nenamlsá, ona vůbec není moc na žrádlo.
Odpověď na příspěvek uživatele Fatia z 04.06.2026, 20:52:41
Ty kuřecí hřbety jsou s kůží?
Nemám psa, jenom kocoury. Když se mi začali kulatit, prostě jsem ubrala na kvantitě. Krmím hlavně masem (hovězí a vepřová srdce, kuřecí krky nebo skelety), jako doplněk konzervy.
Boe mi přibrala, je z ní váleček. Dle vážení na veterině má +2 kg 😇 krmíme masem, hlavně kuřecí hřbety z lidského řeznictví. Dostávala dvakrát denně, cca 250-300 g na jednu porci (dle velikosti hřbetů, většinou jsou to dva kusy). Přílohy moc nedávám, protože je nežere. Cokoliv nemasiteho sní jen když to zamíchám do mletiny a i tak toho nesmí být moc, jinak to nechá všecko.
Krmím moc? Nebo je to moc tučné? Jak upravit krmnou dávku? Mám mlýnek, takže si mohu dělat mletiny své. Dávat míň masokosti, třeba jen 200 g na porci a doplnit zeleninou? Přes den toho moc nenamlsá, ona vůbec není moc na žrádlo.
Kalkulačka to boubine spočítala tahle
přijde mi to na 23kg psa docela dost, záleží taky na zátěži a ubytování (venkuxdoma) psa…když tloustne uberu na pár dní hovězí na 200g …(kilovku rozdělím na 5 místo na 4 díly)
Já dávám 20kg psovi jen +/- 250g hrubomlétého hovězího, +/- 150g skeletu +cca 100g přílohy(snídá se mnou chleba 😉) , vše od oka někdy asi víc či míň.
Jinak baští sezoně vše s námi tj, o ovoce i zeleninu se dělíme) Je mu 10, bydlí doma, denně prochajda cca 5 -10 km ujdu já a on na volno min o ⅓ víc…
Ve dvou a půl letech byla kastrovaná, nyní je 6 let. Nikdy s tím neměla nějaký extrémní problém a najednou loni na podzim puf a byla tlustá. Zkraje jsem si toho moc nevšimla protože v čuba je bílá načechraná medvědice. A co teď s tím začali jsme krmit dietní maso převážně kuřecí prsa krůtí prsa králíka, záleží na tom co kde seženu za nějaké slušné peníze.
K tomu jí dávám trochu ovesných vloček které ona moc nejí. Snažím se vařit do takové krmné dávky jí propašuju vařený brambory s vařenou mrkví. S předchozí fenou to bylo jednodušší zachoval se obsah dávky ale použilo se dietnější maso
Maso jsem na hradila libovým kuřecím drůbežím a králíkem a krmila jsem také hovězí plíce. U Sáry bylo dobrý že jedla i zeleninu takže jsme zkrouhli přílohy a dávala jsem jí třeba ledový salát s nastrouhanou mrkví.
Pokud to jde tak je supr přidat i na pohybu což je u nás teď těžké vzhledem k těm teplotám které jsou mimo provozní teplotu mojí pastevecký čuby.
Nocméně mi přijde, že i to málo co shodila, nebo i tou skladbou stravy je v pohybu intenzivněší… už se necourá … netáhne se jak smrad, ale letí v před a já za ní klušu, abych jí nerušila v tempu.
Má 25 kg, měla by mít těch 23. Žije doma, ale jsme hodně na zahradě. Víc pohybu se budu snažit, ale děcko je trochu limitující faktor, zítra jí navíc čeká operace, udělala si něco s pasparkem. Ona je taky chlupatice, teď jsem ji nechala ostříhat… a tak to vylezlo na povrch, je tlustá jak špekáček.
Lupus, ta gramáž, to je denní dávka? Tak to dávám asi opravdu hodně. Dlouho se ale držela. No nechám ji v rámci operace trochu proklepnout na veterině, jestli je vše ok.
Kalkulačka to boubine spočítala tahle
cca 300g masité stravy (někdy je to jen maso- vepřové, kuřecí ,hovězí, někdy jen skelety,krky, žaludky, srdíčka)krmím + -30kilov= kilové bulině ale i s přílohou(cokoliv), žere všecko, občas ovařím ledviny, játra s přílohou a přidám na “chuť” do krmení pár lžic, nedělám každý den maso, kosti, zelenina,ovoce, sacharidová příloha-taký komplítek opravdu nedělám, podle toho co zrovna je v krámu …dneska měla drobné plevelné rybky, žaludky a těstoviny, včera místo rybek strouhané jablíčko,žaludky(tácek žaludků na dvakrát) a těstoviny …
myslím, že váš pes si vybere ráno jen maso, co ho zasytí a večer to samé…asi bych dávala jen jednou denně tu jednu porci a vidělo by se jak žere přílohy(vyberte kterou má nejraděj a “měňte” jen maso)…. nebo se na přílohy úplně * , píšete že vám to nesežere ani zamíchané v mletině…
toho moc nenamlsá přes den….ale teda něco přece jo?
Odpověď na příspěvek uživatele Verun z 04.06.2026, 22:44:29
Když dostane jen přílohu (rýže, těstoviny, brambory, mrkev, jakákoliv zelenina včetně zeleniny z vývaru), tak to nesežere, ani třeba jogurt. Když to zamíchám do kusového masa, nesežere (vyzoba maso), když do mletiny, tak jo, ale musí toho být max tak 15%. Nesežere od dítěte upadlé jídlo na zem, a to ani když má konkurenci (máme na hlídání psa). Žere pečivo a dětské (neslazené) křupky 😇 ale není to denně, pro ní jídlo není priorita. Když nedostane večeři, nevadí jí to, nepřipomíná se (občas vytuhnu na gauči 🙃)
Odpověď na příspěvek uživatele Fatia z 04.06.2026, 22:32:19
Prosím si fotky do vedlejšího tématu ohledně střihu, díky. 🙂 A jinak držím palce, at se paspárek vyřeší snadno a rychle. Mno, přes půl kila skeletů (s kůží asi?) je hodně, rady tu padly. Já bych ještě použila paradoxně krmení vícekrát denně v menších dávkách. Ráno třeba jen půl skeletu bez kůže, přes den svačinky typu low fat cottage si vyblemcnout, odpoledne třeba nadrolit kousek rybího filé, ale to bysme ji rozmazlovaly. Ubrala bych celkově na dávce žrádla, tedy těch skeletů. Když je tak blahobytná, třeba se přestane ofrňovat nad přílohami typu zelenina…
Odpověď na příspěvek uživatele Plaka z 05.06.2026, 00:12:27
Souhlasím, ty skelety jsou hodně výživný. Mně by to taky nenapadlo, tehdy to někdo psal na čézetu, že v době honů to používá pro dotaci energie - vlastně Nána od Davídkový taky nabrala a probíraly jsme, že v tom mají stopro prsty ty skelety.
Fatia - jsme to včera nedoprobraly - ohaři dostávají 250 g - Rumíček, 300g - Tali masa (kusovky, mleté či skelety) ráno a to stejné večer. Rumíček má 25 kilo, Tali 30 kg . Plus mínu, někdy se ubere, podle situace - teď třeba jim trošku ubírám, dostávají víc zeleniny. Přílohy jako je rýže, vločky, brambory dostávají sporadicky. Já bych ty skelety trochu nahradila něčím jiným.
A když jí prostě jen uberete na množství, bude mít hlad? Tzn. nenastavovat dávku balastem, když ho stejně nežere, ale prostě jen ubrat. To, co spočítala ta kalkulačka mi přijde totál přehnaný teda…
Nechala jsem si to spočítat na Alana. Pokud bych ho krmila podle tohoto, tak je z něj koule. Dostává zhruba polovinu. V zimě o něco více, ale teď v hicech i podstatně méně.No je to pastevec a ti toho moc nepotřebují. I když takovouhle dávku nedostávala ani tibetská doga a to měl ještě o 10kg více.
a ne nebo silně omezit i přílohy-sacharidy-pečivo, rýže, těstoviny, brambory, i ty vločky
pastevečtí psi mají pomalý metabolismus, tedy ve srovnání s jinými plemeny menší žrádelní dávky (teď nevím, co má Fatia za plemeno, ale aby se nesrovnávalo co se srovnávat nedá)