Dávám dle YT 12 let staré video. Začíná nedokázanými bludy z říše zbožných přání, či axiomatickými fantasmagoriemi. Ale celkem je to velmi poučné, ale asi ne tak, jak by bylo panu Ing. Texlovi milé. Kdo je Ing. Texl? Je jedním z pohrobků Boháče, jeden z hlavních činovníků PSNV.
Video je velmi poučné, upozorním na několik stěžejních faktů z videa jednoznačně vyplývajících.
1 - Je zde jasně vidět, kam vede nepužívání tvrdé chemie. Pan inženýr nabádá řadové včelaře, aby suplovali původně STÁTNÍ výzkumný ústav, který by ale měl tyto věci zkoumat ne z grantů, ale z peněz od státu tak, aby vědci mohli být objektivně nestranní a nemuseli plnit zadání objednatele - plátce. Když nám stát bere dotace je jen viditelnější věc. Bere nám peníze i tak, že výzkummné ústavy už nefinancuje! Ty jsou pak závislé na grantech a nikdo v kapitalizmu nedává peníze ZA NIC!
2 - Je zde jasně vidět nesmyslnost výšky horní loučky originál Langstrothu. My potřebujeme dílo, buňky a ne 24 mm dřeva!! My tu jsme v civilizaci a ne v USA druhé poloviny 19 století. Ale nesmyslnost humpoláckého rámku je to poslední. Je nutné si všimnout jak málo vč létají a jak vyletují a přistávají jen do očka, i když úl je mrakodrap. Toho všeho a mnohem víc detailů je nutné si vždy všímat.
3 - Včelstvo je tak katastrofálně zamořené VD, že bych ho ihned vysířil! Tohle je výsledek nepoužívání TCH? Aha.
4 - Na rámcích, které nejsou úplně mladé, žemlové, je vidět jak hladové to vč je. Už jsem na to upozorňoval u Sedláčkových oddělků těsně po zimě. Jenže Texl bere rámek z horního patra nízkonástavkáče, podle listí stromku, pod kterým je úl, myslím, že se jedná o konec června. V tom případě v době (kdyby nešlo o týrání včel hladem), by musel být nejhornější nástavek jen plně narvaný zásobami a plod by byl až v nástavcích někde níž. Pak není divu, že je tak moc toto strádající, na vrcholu sezony hladovějící včelstvo katastrofálně zamořené VD. Jak vím, že je to nejvyší nástavek? Nevím. Má ho ve výšce prsou a pana Texla znám a je to velmi vysoký štíhlý (a velmi hezký a charismatický) chlap kolem 1,90+.
5 - Je doslova katastrofa dopustit, aby uprostřed léta byli v dělničím plodu roztoči. To se prostě u Blaníku při metodice Blaník a použiutí TCH (Tvrdé Chemie) NEMŮŽE NIKDY STÁT.
Je ale možné (nevěřím), že pan Texl kvůli videu nechal schválně vč zamořit aby měl co ukazovat. Pak by byl lepší odborník než já, protože já vůbec nevím, jak bych toho stejného dosáhl já.
https://www.youtube.com/watch?v=0XMkr_8Sp0s
Jen pro úplnost. Bratr tohoto pána je jedna z nejvyššá ích šajb u státní veteriny. Nic tím neříkám, chytřejším docvakne samo CUI BONO.
-------------------------------
ALE! Přes nedostatky zobrazené ve videu, na které jsem poukázal (i na ty, které jsem přešel), je toto video nesmírně významné. Totiž dnes, po POUHÝCH 12 letech by v dnešním světě včelstvo tak katastrofálně zamořené VD už dávno nežilo. Tudíž kvalitativní posun tu je a v tom kontextu je nutné před každým, i alternativcem odmítajícím TCH, smeknout, že dokázal udžet včestva živá. Aspoň některá.