Aktuálně: 2 779 inzerátů261 057 diskuzních příspěvků19 161 uživatelů

Zaujímavé videá o včelách

AMalina
AMalina 11.11.2025, 22:18:51 xxx.xxx.16.40
»
Odpověď na příspěvek uživatele Martin83 z 11.11.2025, 18:56:10

Nevnímám sebe jako zkušeného včelaře, ale metodika OP se mi nelíbí kvůli své náročnosti na počet prohlídek. Vše co pan Sedláček ve videu/videích co se včel týká říká, má hlavu a patu, jediné s čím nesouhlasím, respektive se mi nelíbí, je jakákoliv úprava medu po vytáčení (homogenizace, vysoušení i pastování). Jsem si ale vědom toho, že v opravdu velkém to bez toho možná nejde. Med je podle mě potravina, která si zaslouží maximálně jen čeření nebo cezení přes hrubší síto.

Tom50
Tom50 11.11.2025, 22:21:46 xxx.xxx.139.235

Proč zmizelo video o pirátech? Kdo to tu cenzuruje? Bylo to veřejné z YT, co na té pravdě vadí? A komu? 

Tom50
Tom50 11.11.2025, 22:45:11 xxx.xxx.139.235
»
Odpověď na příspěvek uživatele Martin83 z 11.11.2025, 18:56:10

Martine. Promiňte prosím, ale vydržel jsem to do minuty 1:05. Sedláček blábolí nesmysly, jak něco nedovolit matce? Co jí nedovolit? Tak chcete zdravé vitální včely bez chcípavek a problémů a chcte se ve včelách furt hrabat? A nebo chcete včely bez problémů? Zkušenost, co máte, vám nestačí a zhlížíte se v tomto? Pak to u vás dobře nemůže dopadnout, na to vemte jed.

Já nedělám proti rojení NIC. A nerojí se mi to. Já si tím videem nehodlám zaneřádit mysl.

Vadí lidem rojení? Tak proč proti němu bojují, proč nechovají včely tak, aby se samy nerojily a není potřeba z toho dělat vědu. Taky Sedláček jmenuje Západní cizáky, co se, proboha, chcete naučit na úpadkovém Západě? My nepotřebujeme šilhat k Západním cizákům, my jsme tu mnohem dál! To oni by se měli učit s VDĚKEM u nás a ne naopak!

A co Sedláček tvrdí o oddělení plodu od medu a pylu jsou naprosté kraviny, přece plod MUSÍ mít v dosahu jak pyl, tak zásoby, co tvrdí, je úpně proti přírodě a já bych to mazval VĚDOMÝM týráním zvířat. Copak můžeme oddělit krávu od žlabu? Bude pološílená, tedy ve stresu a pak bude náchylná k nemocem. Co na tomto může někdo nechápat? A navíc držet krávu, aby nemohla ke žrádlu, je tak nelidsky neetické, že to slušného člověka ani nenapadne. Stejně jako nikoho slušného nenapadne oddělek bez včel.

Pak taky se vším u včel tříská a vědomně drtí včely po stovkách, v tom se Martine zhlížíte? Komu je toto přijatelné, měl by se nad sebou hluboce zamyslet!

------------------------------

K rojení příhodu od Krampola, která není o včelách a cenzor to asi zase smaže. Jednou vykládal, jak nějaký jeho známý navštívil doktora, aby mu pomohl, že má strašné kocoviny, blije a několik dní po ožrávačce marodí. Doktor mu řekl, že proč to teda chlastá?

Nechcete rojení? Tak proč se zhlížíte v omezování matek v kladení? Umíte rozpoznat nesmysly od rozumného? Fakt neumíte poznat, že někdo udělá problém jenom proto, aby ho mohl řešit? Jako šílený hasič, který se cítí neobdivovaně nedoceněný a tak začne zakládat požáry aby předvedl, jak chrabře umí hasit.

Anonymní (neregistrovaný) 12.11.2025, 08:29:24 xxx.xxx.28.177

Přístupů je víc a nelze říct, že jen jeden je správný. Sedláček a i jiní se snaží hledat cesty, jak včelařit jinak – někdy experimentují, jindy přebírají inspiraci i ze zahraničí. To nemusí nutně znamenat, že „zhlížíme k Západu“, ale že prostě porovnáváme zkušenosti, jak včelám pomoct v různých podmínkách.

K otázce oddělení plodu – jde spíš o řízené vedení včelstva, ne o týrání. V přírodě si taky včely přirozeně rozdělují prostory, a ne vždy má každá larva pyl hned vedle sebe. Někdy se tyto principy jen zkouší přenést do praxe, aby se omezilo rojení nebo zlepšila produkce – to ale neznamená, že všichni to musí dělat.

Rojení je přirozené, ano, ale když má někdo jiný cíl (např. stabilní výnosy nebo práci s oddělky), je logické, že hledá cesty, jak ho omezit. Každý si musí najít rovnováhu mezi přírodou a praktikou.

AMalina
AMalina 12.11.2025, 08:59:58 xxx:xxx.452b:9cf2
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 12.11.2025, 08:29:24

Pokud někdo tvrdí, že se mu nerojí včely a chce radit někomu jinému, měl by zmínit a brát v potaz snůškové podmínky toho komu radí a ty své. Někde prostě nejsou dobré podmínky pro rozmnožování včel a jinde ano. Pochybuju, že se třeba v 1000 m n.m. budou chtít včely množit/rojit stejně jako na Pálavě nebo mezi řepkovými poli. 

Co vše je a co není u včel správné je jen subjektivní pohled na věc a každý si odůvodňuje to své. 
Je snad například správné zamačkávat matku kvůli její výměně?

goro
goro 12.11.2025, 09:33:40 xxx.xxx.55.10

pozrel som si to video a v podstate informoval Miro o tom, čo počul na prednáškach od tých nemcov… nesúlad v úli , teda nesúlad medzi množstvom plodu a množstvom mladušiek, nedostatok miesta na znášku (včely musia mať nektár aj kde “rozkladať”, nedokážu ho zbaviť vody tak aby sa dal uložiť rovno do plástov v medníku a zaviečkovať) a samozrejme “prebytok" peľu v plodisku, či vence medu pod hornou latkou plodových plástov "urýchľujú" rojovú náladu… to neboli nejak nové informácie, , skôr ma potešilo to konštatovanie že sa viacero včelárskych odborníkov (no západných, z čiech tam bol len Miro 😉) zhodlo na fakte že genetika matky nehrá rozhodujúcu úlohu pri rojivosti včelstiev (vždy ma vytáča keď v inzerátoch chovateľov čítam ako vyšľachtili NEROJIVÚ VČELU 😠)..

osobitne som ocenil konštatovanie že matky z rojových matečníkov SÚ VYSOKO KVALITNÉ!  a v  pohľade k výsledkom diskusie odborníkov, sa dá pochybovať o tom že by sebou niesli nejaký “rojový gén”… TVRDÍM TO  UŽ ROKY (AJ BEZ “ZÁPADNÝCH” ODBORNÍKOV)

na druhej strane Miro ako vždy si prihrieval polievočku na to optimalizované plodisko a všetky prednášané poznatky nejak sa snažil k tomu napasovať…mal tam aj zopár tvrdení s ktorými by som nesúhlasil (zebrovanie plodiska a pod)… ale dalo sa to počúvať…

Tom50
Tom50 12.11.2025, 13:40:41 xxx.xxx.139.235
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 12.11.2025, 09:33:40

Vy jste poslouchat dokázal, já ne a v tom je ten rozdíl. Palec jsem vám dak za to, že patrně váš kámoš, když mu říkáte Miro - Míra, si hřeje polívčičku s protismmyslným a neeitickým OP. Prostě omezování matek je včelařský středověk a pan Sedláček, až s ním budete mluvit, až by šel kolem kalendáře, ať se mrkne jaké je století.

No a kdokoliv propaguje zebrování, dál od něj nic nepotřebuju vědět, nemám se od něj co naučit a pro zábavu bych raděj pustil nějakou komedii. Pravda, někteří “komici” jsou trapní, kor když svoje šílenosti myslí vážně a nedeklarují předem, že jde o komedii.

Ano, včely se přirozeně množí jen rojením a tudíž je to jediný smysl jejich života jako každého jiného života - rozmnožení a tím zachování rodu. Ale jako u sexu lidí, některé megery pořád bolí hlava a to neznamená, že jsou mizerné kuchařky, špatné hospodyně nebo že by neuměly vydělávatpeníze, jen prostě jsou asexuální. Nyní rapidně přibývá asexuálních i původně chlapů. Asexualita je u obou pohlaví nenormální a ti lidé jsou nemocní, nejspíš psychicky a měli by se léčit a ne z toho dělat nějakou přednost, že jsou něco víc. Komu to za mého mlada se ženami nešlo, byl považovaný za nenormálního a totéž, snad ještě víc platilo naopak. V roce 1975 bych neuvěřil, že se dožiju jaké to je teď. Žasnu.

A mě se nějak podařilo, ne jako Sedláček vědecky píše na tabule a dělá vzorečky a schémata, ne tak u mě. Mě se nějak nepromyšleně a čirou náhodou včestva nerojí a které se rojit chce, je pro mě nesprávně geneticky založené. Ano, třeba se mi nějak samy vyselektovaly včely, které ustavičně “bolí hlava”. Podle mě je to nepřetržitý balanc na hraně, kdy vč nepodtrhnu a mají max výkonnost a současně jsou absolutně zdravé, ale ony nějak nedosáhnou stavu, který je pro ně vhodný na sex = rojení. Bylo by spíš potřeba napřít snahu ke zjištění, jak je to u mě možné ve výšce 420 mnm mezi lány řepky? Myslím, že stačí včely nena.rat mřížkou a neomezovat jim plodování a dovolit ho jen tam,kde ale chci já a ne tam, kde by se to asi líbilo jim. Jak toho dosáhnout bez mřížky a hyperstresu z OP? NO PRÁVĚ!!!

Existuje určitý druh operace srdce, odstranění arytmií,kterých je mnoho typů. Někdy se stane, že v srdci, věda neví ani proč a ani jak, se vytvoří konkurenční shluky buněk, které generují konkurenční elektrické výboje a ty narušují srdeční rytmus. Věda to neumí léčit, neumí najít příčinu a už vůberc příčinu odstranit. Ale co věda umí dokonale, je v srdci najít, označit a zničit nervové dráhy nesprávných “generátorů” srdečních impulzů a současně nepoškodit správné nervové dráhy správných impulzů. Vím to přesně, je to můj případ. Proč o tom píšu? Já nepřišel na to, jak na nerojivost včel vědecky, já nějak přišel na SAMOČINNOU likvidaci některé podmínky NUTNÉ K VYROJENÍ. Nic víc není potřeba a už vůbec dělat nesmyslné a škodlivé kejkle a tvářit se při tom jako velký odborník s kontakty na podobně na slovo vzaté odborníky v cizině. Prostě netřeba z toho dělat vědu a jen napodobit to, na co jsem přišel, patrně jen NÁHODNĚ já.

Ale každý svého štěstí strůjcem, někdo si říct dá, jiný ne - není svět krásný? Představme si tu nudu, že by byli poučitelní a chytří hned a všichni. Nuda na entou ne?

Martin83
Martin83 12.11.2025, 18:39:51 xxx.xxx.126.199

Mě hlavně zajímá to, jestli ty včely v OP jak popisuje Sedláček mají opravdu vyvinutější tukovo bílkovinné tělísko, jsou lépe krmeny (živeny), jsou větší, dlouho žijí- popisuje tam včely, které vybíhají z vypouklých plodových víček ty jsou údajné top.

Možná, že by to stálo za vyzkoušení u jednoho včelstva v mých snůškových podmínkách.

Otázka zní: 

Může to mít vliv na bakteriální infekce plodu (lépší výživa)?

Působí stres mít pyl a med nad “hlavou” v tzv. medníku včel místo na rámcích v plodišti?

goro
goro 12.11.2025, 20:16:55 xxx.xxx.55.10
»
Odpověď na příspěvek uživatele Martin83 z 12.11.2025, 18:39:51

nie

Působí stres mít pyl a med nad “hlavou” v tzv. medníku včel místo na rámcích v plodišti?

ano

goro
goro 12.11.2025, 20:21:46 xxx.xxx.55.10
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 12.11.2025, 13:40:41

ano o Mira som pomáhal robiť z oddelkov včelstvá do zimy, bral som od neho nejaké oddelky so singerkou (singer bola trochu šlápota mimo) ale to bolo v čase ešte keď “fandil” NN a pomáhal zakladať PSNV CZ… 😉..ale to  ešte mal “původní” manželku a deti a nie žiačku s dojčaťom…

AMalina
AMalina 12.11.2025, 20:25:34 xxx:xxx.452b:9cf2
»

OP plodiště nemám, ale vypouklé dělničí buňky jsem ve svých včelstvech viděl. 
Kvalitní výživa má určitě vliv na obranyschopnosti včely. 
Jestli je to stresuje? Nevím, přirozené to pro ně ale není. Ale co dnes včelař nechává na včelách a jejich přirozenosti. Spíš by mě zajímalo jestli to pro včely není pracnější. Když musí překonávat o něco větší vzdálenost k pylu a zásobám, než kdyby to měli vše hezky blízko u sebe. 

Tom50
Tom50 12.11.2025, 21:25:31 xxx.xxx.139.235
»

Martine myslete. Fakt umíte uvěřit, že když krávu oddělíte od koryta a ona se nikdy pořádně nenažere, že pak bude nějak odolnější a že bude mít vyvinutý tuk a dostatek svalové hmoty? Fakt byste tomu uměl uvěřit?

Příklad. Dělal jsem ve fabrice s vrstevníkem, chlapem, shodou náhod absoloventem Nasavrk, ale včelařinu nedělal ani jako hobby a asi se tam nic nenaučil. Měl nenažranou manželku, oba byli postižení, měli něco s nohama, sice s obtížemi, ale chodili. Blbě, ale bez berlí, to ale není podstané. Měli dvě zdravé, nádherné holky, jak nítěnky, hubeňoučké a věčně hladové, okaté, jen se zdálo, že ty jejich veliké, věčně vykulené oči mají vyvalené z hladu. Mladá paní šetřila a děcka dostávala k večeři jen dva rohlíky bez ohledu, jestli jim to stačilo. Až do puberty a osamostatnění. Nyní jsou ty ženy věčně věkův nemocné a jejich děti jakbysmet (možná své děti týrají hlady taky, to už nevím). Ale co je pravda? Obě ženy jsou štíhlé, spíš hubené a mohly by z fleku dělat modelky (za krásné se považují hladově vychrtlé vyzáblice). Jen se mi zdá, že ten jejich život je nějak naho.no. A byla by zajímavá statistika, kolik stojí zdr pojišťovny blbi, co se kloudně nenajedí a nebo když jsou vegetariáni. Myslím, že kdyby si měli zdravotní péči platit, v tu ránu by bylo po aktivizmu a vymýšlení alternativ. 

Stará Škopková ve známém filmu řve na svého předpubertálního synka, když nechce žrát králíky: “Samou roztažeností nevíte, co byste do tý huby dali, co třeba děti támhle v Africe by za to daly?”. A na té pravdě se nedá nic změnit, Škopoková bude mít pravdu navždy.

---------------------------------------

No a vážně? Zkusit se má včechno a tak to zkuste. Já už zkoušet nemusím, já už vím jak to dopadne. Já už ty kraviny dělal dávno, když si vynálezce OP ještě v uhláku hrál na horníka.

---------------------------------------

Až posléze jsem si přečet páně Malinův přípodotek a musel jsem mu dát palec (a rád, já nad ním hůl ještě nezlomil, jen s ním nebudu komunikovat přímo - stařecký trucovitý vrtoch). On to uměl vystihnout pár větami a s pomocí obyčejné logiky + svoje zatím skromná pozorování. Umí myslet, když chce.

Michal-Š
Michal-Š 12.11.2025, 21:38:14 xxx.xxx.1.25
goro:

nie

ano

Jano, je to tvůj názor, zkušenost, a nebo načtená informace?

Javali
Javali 12.11.2025, 22:18:21 xxx:xxx.101:be13
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 12.11.2025, 13:40:41

Myslím že nerojivost vašich včel není velká záhada. Minimum stresu, budování plodistě novými vysokýmy rámky a novým tlumičem a načasované přidání medníku, to vše dohromady je plně dostačující protirojové opatření, než se biologické hodiny přehoupnou do připrav na zimu.

goro
goro 13.11.2025, 07:27:49 xxx.xxx.55.10
»
Odpověď na příspěvek uživatele Michal-Š z 12.11.2025, 21:38:14

môj názor, (aj z toho čo som o včelách čítal…)

stres u včiel sa meria komplikovane, v laboratóriu sa pitvajú a zistujú sa koncentrácie látok ktoré zvýšený stres sprevádzajú, s tým nemá žiaden praktický včelár “zkušenost”… (ale do stresu ich dokážeme doviesť všetci 😉)

Martin83
Martin83 14.11.2025, 20:33:38 xxx.xxx.126.199
»
Odpověď na příspěvek uživatele Javali z 10.11.2025, 21:15:53

Čau.

Jestli jsem to dobře pochopil ty chceš tím kartón- plastem “utěsnit” VM mezi vnitřní stěnou úlu a BL rámků? Moc si neumím představit jak budeš manipulovat s rámky vyndávat je a dávat spět, ale jinak zajímavé napodobení dutiny ve stromě. Píšeš, že bys měl HL šířky 35 mm čili by tvořily zároveň i strůpek? Když budeš dávat rámky k sobě nebudou se ti tam hrnout včely a tím “dorazem” HL je budeš mačkat?

Javali
Javali 16.11.2025, 16:22:54 xxx.xxx.124.61

Je to už trochu fantas ve stylu tonoucí se stébla chytá, snad nebudu muset zkoušet až tak radikální opatření asi by to byl víc voser než přínos. Měly by zatím stačit decentní ofrézované loučky jaké  již používám a trochu doladit i ostatní části úlu, hlavně zopakovat to co se už povedlo a v tom duchu to vyzkoušet i na ostatních úlech.

Tom50
Tom50 17.11.2025, 11:28:55 xxx.xxx.139.235
»
Odpověď na příspěvek uživatele Javali z 16.11.2025, 16:22:54

Měl byste se vzpamatovat a přestat vymýšlet nesmysly. Zdravé včelstvo nic z těch hloupostí nepotřebuje. Hleďte se soustředit pouze na to, aby byla vaše vč zdravá a beze stresu. 

Zdravá a bez stresu budou vč jen tehdy, když jim nebude člověk ustavičně házet klacky pod nohy a vymýšlet nesmysly aby napravil, co mřížkou, očky, sejty místo dna a podobnými nesmysly napáchal. To je jak na psychiatrii. Nejdřív je ničíte a pak zachraňujete jako hasič, co zapaluje baráky, aby mohl hasit.

Dám vám příklad vašeho nesmyslného uvažování. Jasně se píše všude, že se medníky dávají ZÁSADNĚ pod ty medníky, které na úle už jsou a nikdy se nedá SR pro trubčinu do horního medníku, jednoho z několika N medníků. Já vám to tvrdil, když se tady o té fantasmagorii psalo. Ne, neposlechl jste. Že jste neposlechl mě, chápu, nemám tituly, nejsem vědec a moje práce nejsou v novináchm ani v časopisech a ani na videích, která mají tisíce zhlédnutí. Mě tudíž  za autoritu nepovažujete, jak to většina lidí má, že co není v televizi nebo na videích, neberou jako pravdivé. A naopak, bedně a videím věří sebevětší zhovadilosti. 

Ale že nevěříte knihám a i knihám starým třeba i 100 let, to mě na vás doslova děsí. Vy jste totiž Javali patrně žádnou dobrou knihu nečetl, protože kdo je obeznámen s teorií ROZBĚRNÝCH úlů, ten se nesmysly už nezabývá, ví totiž pak JISTĚ, že to jsou nesmysly.

To samé platí o UVR, vám to také pořád hlodá v hlavě. Stačilo by se včelařsky dovzdělat a nemusel byste se zabývat nesmysly, které vyzkoušely tisíce včelařů před vámi a všichni s tím dopadli špatně.

(ležan se sem nehodí, je to jako vozit písek v cisterně - ne, že by to nešlo, ale nikdo chytrý, když nemusí, písek v cisterně nevozí, protože je to víc práce a méně písku se uveze)

--------------------------------

Vysvětlím vám, co jste si měl nastudovat a POCHOPIT sám:

Včely ve stromě mají nahoře připevněné plásty. Nad plodem pod stropem mají zásoby. Jak přibývá ve snůšce med, stlačuje plod dolů. Pod včelstvem je většinou hlubší dutina a tudíž má vč kam protahovat dílo a dolů posouvat plod, současně nad plodem přibývá med.

Jenže včelař, který nechce med v zaplodovaných plástech tohle nechce. Také vč v divočině by nikdy nemělo tak veliké nárazové snůšky, jako v zemědělské krajině a to samé platí i o monokulturních plantážích na pěstování dřeva, kterým nesprávně říkáme les. Skutečný les, na většině území ČR by to byla lesostep, by v normální krajině neměla jehličnany pod 600 metrů a smrky by nebyly až do výšky asi 1.100 mnm. Převládaly by buky, na sušších místech habry, někde javory a vše nějak smíchané a daleko od sebe, že by nevznikala medovice z přemnožení producentů. Nastudujte si to.

Moderní včelař na širokonízkých mírách objevil fintu, kterou se dá příroda = včely ošálit a vůbec to nepostřehnou. Prostě mezi plod a med, který v úle už je, dá prázdné dílo. Tím napodobuje nejpřirozenější způsob života včely medonosné, napodobuje to stlačování plodu do nižších partií, i když úl stojí na nahoru leze medník. To ale včely nemají jak postřehnout a nemají to čím pochopit. Lidé by to pochopit měli, někteří mají čím. Včelstva by nikdy ve stromě nemohla dávat další med nad strop dutiny, je to tak? A už vůbec by se nemohlo stát, že by nahoře nad medem byly najednou prázdné plásty - to včely za miliony let nezažily a tudíž to je pro ně těžký stres. Poradí si, samozřejmě a pak, za několik měsíců “záhadně” uhynou, protože se k tomuto stresu přidá spousta dalších stresíčků a v součtu je to zhoubné. Předkové: “stokrát nic umoří i vola”. A vůl byl v životě našich předků tvor největší síly, symboplem největší tuposti je vůl až pro nás.

Tak ještě jednou Javali: 

Včelstva by nikdy ve stromě nemohla dávat další med nad strop dutiny, je to tak? Ale jen a pouze pod med, který tam už je a nad plod, který tam je. S touhle primitivní logikou, kterou by mělo pochopit i desetileté dítě, se dá u včel úplně vystačit. Tady tudíž MUSÍ být možnost mezi polod a med dát prázdný medník. Jakmile je ale plodiště vysoké, stačí i jen o 4,7 cm než 30, ve většině let nastává problém. To netvrdím já prohoha! Na to přišli před více než 100 lety pánové Dadant, Blatt a někteří další. To tito lidé stanovili optimální výšku plodiště na 30 cm a počet rámků plodiště 12.

Vše ostatní jsou technikálie. Jenom se ukázalo, že je více nízkých medníků lepší pro včely - je to menší jednorázové zvětšení prostoru = menší stres (ale také jednodruhové medy, možnost dřív zralého medu a tudíž častějšího odtáčení atd). Ale současně se ukázalo, že pro plod je lepší co největší souvislá plocha, která ale nesmí být vyšší než 30 cm. Pak je jediným řešením více rámků než 9 - Tachovák, 10 - Lang nebo B atd. Potom šestirámek je úplná zhůvěřilost, pramenící z absence elementrárního včelařského vzdělání. Stejně tak UVR. A že UVR funguje v Polsku? No a není u nás nejblbější úl Adamec nejrozšířenější a méně chytrý by usoudil, že je úplně nejlepší, když ho používá 80% českých včelařů?

Ví se, že PŘIROZENÝ je čtvercový půdorys. Tomu u míry dlouhé 39 odpovídá 11 rámků, u míry, dnes už téměř zapomenuté 37 je to jen 10 rámků a u míry dlouhé 43,5 je to rámků 12 a to je naprosté optimum, co se týče plochy díla prp plod. Lang má délku rámku ničemnou, na 13 rámků málo, na 12 moc. Lang také nezná výšku 30.

Dostatečné plochy lze dosáhnout podstavením NN pro hlavně trubčí plod pod VN = plodiště, který jsem já nazval TLumič a je to ryze můj objev, tedy pokud má trubčinu spolu s dělničiou. A celá moje práce a snažení za posledních asi 15 let je o tom, že by u originál D-B možná mohl odpadnout spodní NN ve funkci TL. Jinak mi dokonale vyhovuje míra 39x30x11 + libovolně NN 39x15x11 a ještě lépe 39x11x11.

PÍŠU TO TU POŘÁD DOKOLA A UŽ JE TO ÚNAVNÉ!

--------------------------------------

Kdo se bude obtěžovat tohle všechno - ale tak jasně a tak stručně, jak to dávám já, není napsáno v žádné mě známé knize - nastudovat a POCHOPIT, bude vědět, že včely žádný úl v úle nepotřebují, nepotřebují už vůbec polystyren, ani žádnou jinou izolaci, nepotřebují nic než tenkostěnný úl se stěnou tlustou 18-20 mm a zastínění úlů před sluneční výhní. Úl nesmí mít ani jediné očko, nesí mít paroprodyšný strop a strop MUSÍ doléhat na HL rámků a ne být nad nimi jako u průhledné tvrdé folie. Za stěžejní objev lze označit velmi malé česno, stačí 10 cm2 a kdo nevěří ať udělá 12-15 cm2, ALE ROZHODNĚ NE VÍC a pak ÚPLNĚ odpadne vlhký med, o kterém Klíma umí taky hodiny řečnit. Ale hlavně, nikdy se nesmí použít žádná kyselina. 

-------------------------------------

Kdo plně pochopil co tvrdím o přidávání nejlépe N medníků, taky pochopí, že hnízdo nesmí být vyšší než 30 cm. Pozoruhodné ale je, že prostor pod dělničím hnízdem nezvětšuje hnízdo až tak docela, zcela náhodně jsem zjistil, že funguje jako “pojistný” ventil, včelám neumožní dosáhnout rojové zralosti, ale nijak je neochlazuje, neomezuje, přesouvají tam, DOČASNĚ jedním slovem “přetlaky”, dané výkyvy počasí, snůšek a podobné. Je to jako chytrá horákyně, ta byla nahá i oblečená současně a metoda Blaník, použitelná v každém úle se širokonízkou základní mírou + nízké medníky funguje přesně stejně. Prostor pro momentální expanzi vč má a současně nemá. A tak se plně rozvine, plně pracuje a nechce se rojit, protože není nijak ničím omezované.

CO BY CHTĚL NĚKDO VÍC?!?!?!?!

Vy si těmito nesmysly vyrábíte problémy, které zase vymýšlíte jak řešit. Dříve se říkalo, že je to jak u … na dvorečku, co myslíte Javali?

Javali
Javali 17.11.2025, 19:44:43 xxx:xxx.24c7:527f

Vážím si vaší snahy vše opakovaně a dopodrobna vysvětlit a proto slušně odpovím. Vím že vaš způsob je spravný, ale nesouhlasím s tím, že zvětšení prostoru přidaným medníkem nahoru je větší stres a že je to více nepřirozené než utržení zásob nad hlavou od hnízda a vložení prazdného medníku, tohle prostě odporuje logice i vypozorované realitě. A nenabádam nikoho aby po mě tyhle hovadiny opakoval, já vám to zakazuji, jsou to mé hovadiny, které nejsou jen mé.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.