»
Odpověď na příspěvek uživatele
Javali z 16.11.2025, 16:22:54
Měl byste se vzpamatovat a přestat vymýšlet nesmysly. Zdravé včelstvo nic z těch hloupostí nepotřebuje. Hleďte se soustředit pouze na to, aby byla vaše vč zdravá a beze stresu.
Zdravá a bez stresu budou vč jen tehdy, když jim nebude člověk ustavičně házet klacky pod nohy a vymýšlet nesmysly aby napravil, co mřížkou, očky, sejty místo dna a podobnými nesmysly napáchal. To je jak na psychiatrii. Nejdřív je ničíte a pak zachraňujete jako hasič, co zapaluje baráky, aby mohl hasit.
Dám vám příklad vašeho nesmyslného uvažování. Jasně se píše všude, že se medníky dávají ZÁSADNĚ pod ty medníky, které na úle už jsou a nikdy se nedá SR pro trubčinu do horního medníku, jednoho z několika N medníků. Já vám to tvrdil, když se tady o té fantasmagorii psalo. Ne, neposlechl jste. Že jste neposlechl mě, chápu, nemám tituly, nejsem vědec a moje práce nejsou v novináchm ani v časopisech a ani na videích, která mají tisíce zhlédnutí. Mě tudíž za autoritu nepovažujete, jak to většina lidí má, že co není v televizi nebo na videích, neberou jako pravdivé. A naopak, bedně a videím věří sebevětší zhovadilosti.
Ale že nevěříte knihám a i knihám starým třeba i 100 let, to mě na vás doslova děsí. Vy jste totiž Javali patrně žádnou dobrou knihu nečetl, protože kdo je obeznámen s teorií ROZBĚRNÝCH úlů, ten se nesmysly už nezabývá, ví totiž pak JISTĚ, že to jsou nesmysly.
To samé platí o UVR, vám to také pořád hlodá v hlavě. Stačilo by se včelařsky dovzdělat a nemusel byste se zabývat nesmysly, které vyzkoušely tisíce včelařů před vámi a všichni s tím dopadli špatně.
(ležan se sem nehodí, je to jako vozit písek v cisterně - ne, že by to nešlo, ale nikdo chytrý, když nemusí, písek v cisterně nevozí, protože je to víc práce a méně písku se uveze)
--------------------------------
Vysvětlím vám, co jste si měl nastudovat a POCHOPIT sám:
Včely ve stromě mají nahoře připevněné plásty. Nad plodem pod stropem mají zásoby. Jak přibývá ve snůšce med, stlačuje plod dolů. Pod včelstvem je většinou hlubší dutina a tudíž má vč kam protahovat dílo a dolů posouvat plod, současně nad plodem přibývá med.
Jenže včelař, který nechce med v zaplodovaných plástech tohle nechce. Také vč v divočině by nikdy nemělo tak veliké nárazové snůšky, jako v zemědělské krajině a to samé platí i o monokulturních plantážích na pěstování dřeva, kterým nesprávně říkáme les. Skutečný les, na většině území ČR by to byla lesostep, by v normální krajině neměla jehličnany pod 600 metrů a smrky by nebyly až do výšky asi 1.100 mnm. Převládaly by buky, na sušších místech habry, někde javory a vše nějak smíchané a daleko od sebe, že by nevznikala medovice z přemnožení producentů. Nastudujte si to.
Moderní včelař na širokonízkých mírách objevil fintu, kterou se dá příroda = včely ošálit a vůbec to nepostřehnou. Prostě mezi plod a med, který v úle už je, dá prázdné dílo. Tím napodobuje nejpřirozenější způsob života včely medonosné, napodobuje to stlačování plodu do nižších partií, i když úl stojí na nahoru leze medník. To ale včely nemají jak postřehnout a nemají to čím pochopit. Lidé by to pochopit měli, někteří mají čím. Včelstva by nikdy ve stromě nemohla dávat další med nad strop dutiny, je to tak? A už vůbec by se nemohlo stát, že by nahoře nad medem byly najednou prázdné plásty - to včely za miliony let nezažily a tudíž to je pro ně těžký stres. Poradí si, samozřejmě a pak, za několik měsíců “záhadně” uhynou, protože se k tomuto stresu přidá spousta dalších stresíčků a v součtu je to zhoubné. Předkové: “stokrát nic umoří i vola”. A vůl byl v životě našich předků tvor největší síly, symboplem největší tuposti je vůl až pro nás.
Tak ještě jednou Javali:
Včelstva by nikdy ve stromě nemohla dávat další med nad strop dutiny, je to tak? Ale jen a pouze pod med, který tam už je a nad plod, který tam je. S touhle primitivní logikou, kterou by mělo pochopit i desetileté dítě, se dá u včel úplně vystačit. Tady tudíž MUSÍ být možnost mezi polod a med dát prázdný medník. Jakmile je ale plodiště vysoké, stačí i jen o 4,7 cm než 30, ve většině let nastává problém. To netvrdím já prohoha! Na to přišli před více než 100 lety pánové Dadant, Blatt a někteří další. To tito lidé stanovili optimální výšku plodiště na 30 cm a počet rámků plodiště 12.
Vše ostatní jsou technikálie. Jenom se ukázalo, že je více nízkých medníků lepší pro včely - je to menší jednorázové zvětšení prostoru = menší stres (ale také jednodruhové medy, možnost dřív zralého medu a tudíž častějšího odtáčení atd). Ale současně se ukázalo, že pro plod je lepší co největší souvislá plocha, která ale nesmí být vyšší než 30 cm. Pak je jediným řešením více rámků než 9 - Tachovák, 10 - Lang nebo B atd. Potom šestirámek je úplná zhůvěřilost, pramenící z absence elementrárního včelařského vzdělání. Stejně tak UVR. A že UVR funguje v Polsku? No a není u nás nejblbější úl Adamec nejrozšířenější a méně chytrý by usoudil, že je úplně nejlepší, když ho používá 80% českých včelařů?
Ví se, že PŘIROZENÝ je čtvercový půdorys. Tomu u míry dlouhé 39 odpovídá 11 rámků, u míry, dnes už téměř zapomenuté 37 je to jen 10 rámků a u míry dlouhé 43,5 je to rámků 12 a to je naprosté optimum, co se týče plochy díla prp plod. Lang má délku rámku ničemnou, na 13 rámků málo, na 12 moc. Lang také nezná výšku 30.
Dostatečné plochy lze dosáhnout podstavením NN pro hlavně trubčí plod pod VN = plodiště, který jsem já nazval TLumič a je to ryze můj objev, tedy pokud má trubčinu spolu s dělničiou. A celá moje práce a snažení za posledních asi 15 let je o tom, že by u originál D-B možná mohl odpadnout spodní NN ve funkci TL. Jinak mi dokonale vyhovuje míra 39x30x11 + libovolně NN 39x15x11 a ještě lépe 39x11x11.
PÍŠU TO TU POŘÁD DOKOLA A UŽ JE TO ÚNAVNÉ!
--------------------------------------
Kdo se bude obtěžovat tohle všechno - ale tak jasně a tak stručně, jak to dávám já, není napsáno v žádné mě známé knize - nastudovat a POCHOPIT, bude vědět, že včely žádný úl v úle nepotřebují, nepotřebují už vůbec polystyren, ani žádnou jinou izolaci, nepotřebují nic než tenkostěnný úl se stěnou tlustou 18-20 mm a zastínění úlů před sluneční výhní. Úl nesmí mít ani jediné očko, nesí mít paroprodyšný strop a strop MUSÍ doléhat na HL rámků a ne být nad nimi jako u průhledné tvrdé folie. Za stěžejní objev lze označit velmi malé česno, stačí 10 cm2 a kdo nevěří ať udělá 12-15 cm2, ALE ROZHODNĚ NE VÍC a pak ÚPLNĚ odpadne vlhký med, o kterém Klíma umí taky hodiny řečnit. Ale hlavně, nikdy se nesmí použít žádná kyselina.
-------------------------------------
Kdo plně pochopil co tvrdím o přidávání nejlépe N medníků, taky pochopí, že hnízdo nesmí být vyšší než 30 cm. Pozoruhodné ale je, že prostor pod dělničím hnízdem nezvětšuje hnízdo až tak docela, zcela náhodně jsem zjistil, že funguje jako “pojistný” ventil, včelám neumožní dosáhnout rojové zralosti, ale nijak je neochlazuje, neomezuje, přesouvají tam, DOČASNĚ jedním slovem “přetlaky”, dané výkyvy počasí, snůšek a podobné. Je to jako chytrá horákyně, ta byla nahá i oblečená současně a metoda Blaník, použitelná v každém úle se širokonízkou základní mírou + nízké medníky funguje přesně stejně. Prostor pro momentální expanzi vč má a současně nemá. A tak se plně rozvine, plně pracuje a nechce se rojit, protože není nijak ničím omezované.
CO BY CHTĚL NĚKDO VÍC?!?!?!?!
Vy si těmito nesmysly vyrábíte problémy, které zase vymýšlíte jak řešit. Dříve se říkalo, že je to jak u … na dvorečku, co myslíte Javali?