»
Odpověď na příspěvek uživatele
goro z 18.11.2025, 08:09:30
Skutečně nevím, jak dlouho se zdrží nektar dole (nebo mezi plodem při absenci TL) a je to jedno. Není nejspíš pravda o 5 dnech hladovění vč s plnými ZAVÍČKOVANÝMI plásty. Tohle bych měl jinde vysvětlit. Tak, jak jste to podal vy, je tonesmyslná dezinformace, která platí jen někdy a jaro není ten případ.
Až když jsem dopsal a uvažoval nad věcí došlo mi něco, co ode mě mělo zaznít především. Patrně mě vaše prohlášení tak šokovalo, že mě to vyrazilo dech a zmátlo. A ne vždy umím reagovat pohotově.
Vy jste se jasně odmítavě nevymezil proti OP a co je OP? S Mirem jste přátelé, když o něm píšete tak familiárně a tak přece víte, že celé OP spočívá právě jen a pouze v oddělení plodu od zásob a u Mira a jeho nesmyslů je to báječné a u podsouvání medníků nikoli?
Navíc, POUZE VAŠÍ DOMNĚNKOU je blábol o mednících navrch. Dokonce i Farrarův nesmysl s teorií NN systému spočívá v přidávání medníků na plodové těleso a to samé praktikujete vy ve své metodě.
Takže. NN systém běžně odděluje zásoby pod stropem od plodového tělesa, sám jste to popsal a mě se to z počátku líbilo. Než mi to došlo. No a vy rozšiřujete plod a nepsal jste ani písmeno o snůšce. Takže jsem to pochopil, že prostě tak, jako já přidávám JEDNU MEZISTĚNU na konec hnízda (kde může i čekat při náhlém ochlazení a včely nemůžou ven pro snůšku), tak vy je podrazíte celou bednou v době rozšiřování a to tak, že snůška nesnůška, když je úl plný a hrozilo by vyrojení, přidáte NN mezi zásobní bednu nahoře a plod bude dole, oddělený celou bednou souší. Je to tak? Jinak by se vyrojily že? A právě tím přidáním souší (u mě je jádro medníkového NN z M) se vaše plodové hnízdo přesouvá o jednu bednu nahoru a loňská spodní bedna se státvá POL - je v ní jen jeden N SR a ten je na druhé pozici od česna a tudíž je trubčina roztahaná (podobně jako u škodlivé LBV) do všech NN (zase to ale funguje SAMOČINNĚ). Proto váš spodní NN není TL, nýbrž POL.
Takže nejsem to já, kdo si odporuje.
-----------------------------------
Hlavně ale neznám ani jedinou knihu nebo článek a věřte, že málo kdo toho přečetl tolik, co já, kde by se radilo dávat medníky navrch. Je to přece logický nesmysl a nikoho, kdo u práce myslí, taková hloupost nenapadne. Ale pamatuji si jednu výjimku a o té dám tady a teď zprávu.
Včelařství asi v půlce osmdesátek psalo o někom, že má po zesnulém otci zděděné včely v Budečákách. To byly mesmírně pracné úlu, zadováky. Byly dvouprostorové, 2 x 12 rámků 39x24 a vč se mu pořád rojila, 100%. Protože za komančů se nedala koupit ani prkna, a když tak syrová a tak mu trvalo několik let, než si nadělal nástavkáče. Ale pořád na stejně špatnou míru 39x24x11, jen už byly čtvercové. No a aby se mu vč tak zuřivě nerojila, udělal v pevném stropě medníku Budečáku uprostřed díru o průměru 12 cm a na to položil nástavek 39x24x11 se soušemi. Asi čtvrtina vč to obsadila a zamedovala, plod ne. Zbytek to ignoroval a vyrojil se stejně jako by tam díra a položený VN 24 medník nebyl, ale i tak to byl úspěch a ukázaná cesta. Pak mu další rok došlo odříznout strop medníku úplně. Paráda! Obsadilo to asi 40% vč, zbytek to ignoroval a vyrojil se.
Pak mu došlo, že musí vyjmout z medníku medové plásty, dát do nástavku a do původního zadového medníku dát souše, mezi medníkem a plodištěm byla vždy samosebou mřížka. Tady už byla úspěšnost kolem 70%, něco se ale stejně vyrojilo a tak mu došlo, že bez převěšení plodu to s mřížkou nepůjde.
Pak měl kolega konečně udělané nástavkáče a jeho několikadílný seriál končil tím, že nechápe tak velkou oblibu zadováků. Čas mu dal zapravdu a dnes už nikdo normální nevysouvací zadováky nemá.
Stejně to bude s UVR. Jako USA zavrhly NN systém po ww2, nebránilo to Československu (pár podivínům, kteří to měli dobré u KSČ, jinak není možné aby jim Strana tolerovala Americký úl a provozní metodu), že tu BOHUŽEL zavedli v Americe už dávno “mrtvé dítě” = NN systém, tak se tu nyní propagují stejné výstřelky, jako třeba ležan nebo UVR. To přejde stejně, jako dnes jsou zapomenuté zadováky. Ale zpráva stará asi 10 let, že ve Švýcarsku roste část včelařů, kteří kupují zadováky a učí se v u nich dávno zapomenutých úlech zase včelařit. Pracnost jim nevadí, asi tak, jako tady si někdo taky rád komplikuje život ležanem, UVR, NN systémem, LBV a OP. Do stejné kategorie moderních zfamfrnělých Švýcarů (kerý už roupama nevědí, jaký kraviny vymejšlet - jak by řekla moje máma) já řadím Krávu, Japonec a podobné nesmysly a stejně tak Černého sice nástavkáče, ale bez rámků jen z horními hranolky. Ve známém videu tento aktivista (video se Stonjekem) přiznává, že med nemá. (za tragédii považuji, když aktivista učí na včelařské škole!!!!)
https://www.youtube.com/watch?v=GACc14nUgR8
Takže ano, jako jde vozit písek v cisterně, jen špatně, pracně a nesmyslně, ALE JDE TO, tak jde včelařit i s přidáváním medníků nahoru. A někdy to vyjde, rozodně to ale není pravidlo, spíš výjimka. Někdo to rád horké. Já ne, co nadělám?
Pane Goro. To je jako s vařením vosku ve studniční vodě a nebo jezdit autem pod vlivem. Tvrdit, že jezdit nalitej ničemu nevadí, protože dotyčného ještě nechytli (a nestalo se neštěstí) neznamená, že je chytré jezdit pod vlivem a že to bude stoprocentně fungovat vždycky. Ono se dá bourat i ve střízlivém stavu, jen ta pravděpodobnost u nalitého je několikrát větší!