Aktuálně: 2 754 inzerátů261 611 diskuzních příspěvků19 170 uživatelů

Zaujímavé videá o včelách

goro
goro 17.11.2025, 20:40:13 xxx.xxx.88.37
»
Odpověď na příspěvek uživatele Javali z 17.11.2025, 19:44:43

súhlasím s tým že oddelenie zásob od plodu, teda podloženie medníka so súšami pod ten kde majú včely zásoby včelstvo dovedie do stresu…

automaticky sa zvýši počet lietaviek aby daný problém vyriešili a včelár si niekde v kútiku spokojne pobroukáva…

má to okrem stresu aj iné riziko… ak náhle znáška skonči (zmrzne kvet ovocných stromov, alebo búrka obije z agátu všetok kvet) tak sa môže stať, že včely nielen že nedoviečkujú horný medník a nenaplnia ten podložený, ALE POKOJNE SA STANE , ŽE VČELY, NIELEN žE NEZAVIEčKUJú BUNKY V HORNOM MEDNíKU, ALE PRESTANú HO DOPĹňAť A DOKONCA STIAHNU ZáSOBY Z NEHO DO TOHO PODLOžENéHO MEDNíKA…

Tom50
Tom50 17.11.2025, 22:01:27 xxx.xxx.139.235
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 17.11.2025, 20:40:13

Co popiusujete je nesmysl, POKUD se dodrží jedna zásada, na kterou většina pořád zapomíná.

Drtivě drtivá většina přidává medník nějak jakoby PREVENTIVNĚ, v hloupé představě, že raději o týden dřív, než o den později, že aby nevznikla rojová nálada. STOKRÁT jsem vysvětlil, že medník (a pak každý další) se přidává, až je i na straně krajních plástů "od zdi" tak načerno včel, že není vidět plást. U většiny vidím, jak v medníku jsou včely na prostředku, blíž ke stěnám bloudí sem tam včela a od stěn není ani jediná. Pak platí co tvrdí Goro. Dokonce je tu video o jakémsi Tomášovi, který nemá dost včel ani v šestirámku. Má v něm jen 5 rámků dál od sebe, uprostřed je plod, z každé strany vedle mizerně obsednutý plást a na krajích ani nechtějí stavět, nemá kdo stavět, je to tam úplně bez včel!!!!

To je jedna věc. Další věcí je, na co já stále zapomínám, že drtivá většina nerespektuje předchozí zásadu a když je úl mizerně obsednutý, pak by se (nikdy jsem to, co tvrdí Javali i Goro neviděl) asi stát mohlo (nevěřím, nedává to logika) dojít k odtržení plodu od zásob. Pořád jaksi Javali zapomínáte (u Gora je to pro mě děsivé), že dole v TL jsou kromě trubčáků také dělničáky, kam vykládají létavky nektar a kde tento přínos, podle mě, setrvává nejméně 2 dny. Navíc jsou zásoby na obou krycích rámcích, kde v úle s 11 rámy nikdy vč neplodují a krycáky slouží PRÁVĚ PRO TO, čeho se vy dva obáváte. Javali má desetirámkové B, vysoké jen 27,5 cm a Goro destirámkový americký paskvil dokoncer NN systém. To není náhoda vy dva! 

Pokud se přidává medník pod medníky, co na úle už jsou, tak vč není bez zásob. Jednak díky nehotovému medu v TL a jednak díky tomu, že snůška trvá. Jestli někdo přidává medníky a není snůška, to mi promiňte pánové, ale to pak nevčelařte a sbírejte místo toho známky!

Akát pane Goro tady nikdy nemeduje, ale včely na uživení na něm najdou i nektar, pylu z něj mají hodně. Ale za celý život jsem nezažil, že by bouřka tak otřískala květy (a nejen z akátu), že by žádné nezbyly. Navíc v té době nikdy nekvete jen akát, ale spousta dalších rostlin, z čeho bychom měli med tady u nás, když je tu akát na nic? 

--------------------------------------

Javali, vy se třeba po..erte, ale co tvrdím já tvrdí VŠECHNA odborná literatura jsou pro vás nesmysly, jen vy, protože to je asi na videích Pečinků, Sedláčků a podobných, víte své. Dost jste mě zklamal a to je řečeno velmi mírně. Takže jsem se strefil, že jste si nic nenačetl a nenastudoval.

Javali, vy věříte těm, co mají 50, 70 i více % ztrát a vy sám jste měl víc než 90% ztrát. Přesto vy mi něco ZAKAZUJETE? No, to jste tedy na slovo vzatý kabrňák a vaše sebevědomí je doslova bezbřehé. Dám si pozor, abych si víckrát nedovolil vám radit stejně, jako už nebudu radit panu Malinovi - možná byste se měli učit od sebe navzájem.

goro
goro 18.11.2025, 08:09:30 xxx.xxx.88.37

Tom ste milý v svojich domnĕnkach 😉… ked napíšete že ste nezažili aby búrka obyla (u vás) kvety z agátu, tak vás môžem ubezpečiť že ja som zažil párkrát biely koberec kvetov pod agátom a to boli na zemi CELÉ STRAPCE.. vaša domĕnka že prinášaný nektár, ktorý mladušky odoberú od lietaviek a DOČASNE uložila v TL tam zostane minimálne dva dni 😉…no myslieť si to môžete,ale do rána je preč….samozrejme že zásoby v krycích plástoch sú, len treba vedieť či nie sú zaviečkované, pretože včely na ZAVIČKOVANÉ, opakujem na ZAVIČKOVANÉ zásoby siahnu až po 5-7 dňoch skutočnej núdze o potravu… na druhej strane niektoré vaše úvahy (kategorické vyhlásenia ) platia, teda ak niekto podsúva medník v čase pokračujúcej znášky včely budú ukladať doň, ak niekto pridáva medník predčasne, tak by ho nemal podsúvať (vlastne by ho nemal dávať vôbec😉)…píšem že vaše úvahy, domnĕnky a skušenosti PLATIA U VÁS, sú miesta aj v ČR, kde sa môže pridávaný medník  pokladať na vrch zostavy a včely ho zaplnia…

.platí ale obecné pravidlo že včelár by mal vedieť nielen čo ide vo včelách robiť, ale aj to prečo to ide robiť a kedy to môže robiť…  

Milda (neregistrovaný) 18.11.2025, 08:46:55 xxx.xxx.145.11
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 18.11.2025, 08:09:30

Náhodou jsem narazil na tuto diskuzi. Registraci provedu později až se tu rozkoukám.

Jestli mohu poznámku k zavíčkovaným zásobám. Včelařil jsem s otcem (snažím se pokračuju sám), a ten vždy před přidáním prvního nástavku pro med odvíčkoval/rozškrábal zásoby pod horní loučkou. Tvrdil že se včelám nechce přelézat zavíčkované zásoby. Další medníky jsme vždy podkládali pod zanešené.

Nedávno jsem na nějaké přednášce (asi Youtube) slyšel že včela Kraňská nepřekoná zavíčkované zásoby větší než ?? 3 cm ?? (přesně si nepamatuji - pokusím se dohledat). Buckfast to nevadí.

Dát tedy nový medník nad zavíčkovaný, může být problém.

Milda.

Tom50
Tom50 18.11.2025, 10:00:39 xxx.xxx.139.235
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 18.11.2025, 08:09:30

Skutečně nevím, jak dlouho se zdrží nektar dole (nebo mezi plodem při absenci TL) a je to jedno. Není nejspíš pravda o 5 dnech hladovění vč s plnými ZAVÍČKOVANÝMI plásty. Tohle bych měl jinde vysvětlit. Tak, jak jste to podal vy, je tonesmyslná dezinformace, která platí jen někdy a jaro není ten případ.

Až když jsem dopsal a uvažoval nad věcí došlo mi něco, co ode mě mělo zaznít především. Patrně mě vaše prohlášení tak šokovalo, že mě to vyrazilo dech a zmátlo. A ne vždy umím reagovat pohotově.

Vy jste se jasně odmítavě nevymezil proti OP a co je OP? S Mirem jste přátelé, když o něm píšete tak familiárně a tak přece víte, že celé OP spočívá právě jen a pouze v oddělení plodu od zásob a u Mira a jeho nesmyslů je to báječné a u podsouvání medníků nikoli?

Navíc, POUZE VAŠÍ DOMNĚNKOU je blábol o mednících navrch. Dokonce i Farrarův nesmysl s teorií NN systému spočívá v přidávání medníků na plodové těleso a to samé praktikujete vy ve své metodě. 

Takže. NN systém běžně odděluje zásoby pod stropem od plodového tělesa, sám jste to popsal a mě se to z počátku líbilo. Než mi to došlo. No a vy rozšiřujete plod a nepsal jste ani písmeno o snůšce. Takže jsem to pochopil, že prostě tak, jako já přidávám JEDNU MEZISTĚNU na konec hnízda (kde může i čekat při náhlém ochlazení a včely nemůžou ven pro snůšku), tak vy je podrazíte celou bednou v době rozšiřování a to tak, že snůška nesnůška, když je úl plný a hrozilo by vyrojení, přidáte NN mezi zásobní bednu nahoře a plod bude dole, oddělený celou bednou souší. Je to tak? Jinak by se vyrojily že? A právě tím přidáním souší (u mě je jádro medníkového NN z M) se vaše plodové hnízdo přesouvá o jednu bednu nahoru a loňská spodní bedna se státvá POL - je v ní jen jeden N SR a ten je na druhé pozici od česna a tudíž je trubčina roztahaná (podobně jako u škodlivé LBV) do všech NN (zase to ale funguje SAMOČINNĚ). Proto váš spodní NN není TL, nýbrž POL.

Takže nejsem to já, kdo si odporuje.

-----------------------------------

Hlavně ale neznám ani jedinou knihu nebo článek a věřte, že málo kdo toho přečetl tolik, co já, kde by se radilo dávat medníky navrch. Je to přece logický nesmysl a nikoho, kdo u práce myslí, taková hloupost nenapadne. Ale pamatuji si jednu výjimku a o té dám tady a teď zprávu. 

Včelařství asi v půlce osmdesátek psalo o někom, že má po zesnulém otci zděděné včely v Budečákách. To byly mesmírně pracné úlu, zadováky. Byly dvouprostorové, 2 x 12 rámků 39x24 a vč se mu pořád rojila, 100%. Protože za komančů se nedala koupit ani prkna, a když tak syrová a tak mu trvalo několik let, než si nadělal nástavkáče. Ale pořád na stejně špatnou míru 39x24x11, jen už byly čtvercové. No a aby se mu vč tak zuřivě nerojila, udělal v pevném stropě medníku Budečáku uprostřed díru o průměru 12 cm a na to položil nástavek 39x24x11 se soušemi. Asi čtvrtina vč to obsadila a zamedovala, plod ne. Zbytek to ignoroval a vyrojil se stejně jako by tam díra a položený VN 24 medník nebyl, ale i tak to byl úspěch a ukázaná cesta. Pak mu další rok došlo odříznout strop medníku úplně. Paráda! Obsadilo to asi 40% vč, zbytek to ignoroval a vyrojil se.

Pak mu došlo, že musí vyjmout z medníku medové plásty, dát do nástavku a do původního zadového medníku dát souše, mezi medníkem a plodištěm byla vždy samosebou mřížka. Tady už byla úspěšnost kolem 70%, něco se ale stejně vyrojilo a tak mu došlo, že bez převěšení plodu to s mřížkou nepůjde.

Pak měl kolega konečně udělané nástavkáče a jeho několikadílný seriál končil tím, že nechápe tak velkou oblibu zadováků. Čas mu dal zapravdu a dnes už nikdo normální nevysouvací zadováky nemá.

Stejně to bude s UVR. Jako USA zavrhly NN systém po ww2, nebránilo to Československu (pár podivínům, kteří to měli dobré u KSČ, jinak není možné aby jim Strana tolerovala Americký úl a provozní metodu), že tu BOHUŽEL zavedli v Americe už dávno “mrtvé dítě” = NN systém, tak se tu nyní propagují stejné výstřelky, jako třeba ležan nebo UVR. To přejde stejně, jako dnes jsou zapomenuté zadováky. Ale zpráva stará asi 10 let, že ve Švýcarsku roste část včelařů, kteří kupují zadováky a učí se v u nich dávno zapomenutých úlech zase včelařit. Pracnost jim nevadí, asi tak, jako tady si někdo taky rád komplikuje život ležanem, UVR, NN systémem, LBV a OP. Do stejné kategorie moderních zfamfrnělých Švýcarů (kerý už roupama nevědí, jaký kraviny vymejšlet - jak by řekla moje máma) já řadím Krávu, Japonec a podobné nesmysly a stejně tak Černého sice nástavkáče, ale bez rámků jen z horními hranolky. Ve známém videu tento aktivista (video se Stonjekem) přiznává, že med nemá. (za tragédii považuji, když aktivista učí na včelařské škole!!!!)

https://www.youtube.com/watch?v=GACc14nUgR8

Takže ano, jako jde vozit písek v cisterně, jen špatně, pracně a nesmyslně, ALE JDE TO, tak jde včelařit i s přidáváním medníků nahoru. A někdy to vyjde, rozodně to ale není pravidlo, spíš výjimka. Někdo to rád horké. Já ne, co nadělám?

Pane Goro. To je jako s vařením vosku ve studniční vodě a nebo jezdit autem pod vlivem. Tvrdit, že jezdit nalitej ničemu nevadí, protože dotyčného ještě nechytli (a nestalo se neštěstí) neznamená, že je chytré jezdit pod vlivem a že to bude stoprocentně fungovat vždycky. Ono se dá bourat i ve střízlivém stavu, jen ta pravděpodobnost u nalitého je několikrát větší!

goro
goro 18.11.2025, 15:09:39 xxx.xxx.88.37

Tom odpovedám len zo slušnosti, už ma unavuje x-krát opakovať to isté..

Vy jste se jasně odmítavě nevymezil proti OP..

prečítajte si čo som o OP napísal a nechápem čo je to podľa vás  “jasne odmítnuť”😏 

k medníkom…ja som jednoducho odpísal Javalimu že skutočne to “stresuje včely”, že podsunutie prázdneho medníka pod plný včely dostane do stresu, musia aktivizovať viac lietaviek  a včelár získa viac medu ako keby len prihodil prázdny medník nahoru .. no a OP, je z tohto pohľadu úplný stres a včelár skutočne "vymačká" zo včiel oveľa viac medu… nemám čo dodať… bavíme sa o bežiacej znáške…

o 5 dnech hladovění vč s plnými ZAVÍČKOVANÝMI plásty. Tohle bych měl jinde vysvětlit. Tak, jak jste to podal vy, je tonesmyslná dezinformace, která platí jen někdy a jaro není ten případ.

zasa manipulujete, robíte so mňa blba, samozrejme že na jar si včely otvárajú zaviečkované zásoby tak ako v zime, ale my diskutujeme o čase keď beží sezóna, včely hromadí zásoby na zimu  a máme minimálne dva medníky tak JA SOM ROZHODNE NEPÍSAL O JARI

…to samé praktikujete vy ve své metodě.

tak vy je podrazíte celou bednou v době rozšiřování a to tak, že snůška nesnůška, když je úl plný a hrozilo by vyrojení, přidáte NN mezi zásobní bednu nahoře a plod bude dole, oddělený celou bednou souší. 

UŽ SOM VÁM MOJU METODU POPÍSAL 4X A STÁE JU NECHÁPETE, A NIE JE TO VAŠIM IQ, TO BUDE V PORIADKU, VY SI PROSTE IDETE SVOJOU CESTOU NECH JA VÁM NAPÍŠEM AJ VIACKRÁT ČO ROBÍM, VKLADÁTE MI DO ÚST VECI KTORÉ SOM NIKDY NEPOVEDAL ČI NENAPÍSAL  pretože vy si to tak myslíte že to robím a basta… 

…ale sľúbil som slušne odpovedať  tak..

Je to tak?

nie, nie je to tak, hoci ma dosť uráža vaša predstava, vo včasnú jar (bez ohľadu na znášku) pri rozširovaní včelstiev vrazím celú bedňu prázdnych súší súší medzi zásoby a plod…🤔

…je to marný, je to marný, je to marný…

Poznámka 

Stefanos (M.S) chová včely v ČR a vám na to že neveríte aby vo včelách sa prikladal medník len nahoru napísal:

Nevěříte, protože jste nevyzkoušel. Já jsem taky s tím pokládáním medníků nahoru nevěřil. Ale vyzkoušel jsem a viděl jsem, že to tak je. Teď jde jen o to zdůvodnit PROČ to tak je. Jo a mám kraňku, u BF by to bylo mnohem snazší. Prostě se mi včely v OP nerojí (statisticky do max 5 rojů na 100 včelstev) a med nosí odspodu nahoru. Přemýšlejme proč to tak funguje místo nesmyslného dokazování si co kdo má lepší a větší…

Tom50
Tom50 18.11.2025, 20:12:14 xxx.xxx.139.235
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 18.11.2025, 15:09:39

Teď jsem už unaveně znechucený já, Češi na to mají přísloví: “Já o voze, ty o koze”.

Goro včelaří nevím kde, ale Slovensko má už kontinentální klima a podle kontextu, co kdy Goro “pustil” za info, tak včelaří z mého pohledu ve včelím ráji. O MS to víme, že včelaří ve včelařském ráji a zrovna tak Havelka v Benátkách, i když je ode mě o víc než 130 km dál na západ, tak je o 200 metrů níž.

------------------------------

Zkusil jsem a větší hovadina než dát medník nahoru neexistuje. Vč se zhroutila (3 pokusná vč), ani se nechtěla rojit, nechápu, asi jim tam utíkalo teplo. Spíš se ale jednalo o tak nepřirozený šok, že to vzdaly.

Zopakuju, kdybych já včelařil tam co MS nebo Havelka, mám přes metrák medu průměr! Škoda, že MS nevyzkoušel Blaník jak se tu holedbal.

To samé o ležanu. Ten funguje v Maďarsku, kdyby znali Blaník, mají víc než dvojnásobek medu.

Tak je to vždy se vším. Na ČR je pozoruhodná jedna věc a je to důkaz mého tvrzení. Nejvíc průmyslu vzniklo na Vysočině a v Severních Čechách, na Ostravsku, pak kolem Plzně - vše neúrodné kraje. Na úrodné Hané NIC, v OL nic, v Mělníce a jinde v Polabí nic kromě Pardubic a Kolína a MB je umělá prosperita daná jedinou obří fabrikou a jinak NIC. Jihočesko to samé, jedno velké NIC, snad bývalý Motor CB a Strakonice - opět drsné hory či podhůří, jinak NIC.

Kde bylo neúrodno, přinutilo to lidi aby byli vynalézavější a podnikavější. V úrodných krajích (a zemích) neměli důvod inovovat a rozvíjet se. Maďaři, kromě Czepelu úplně bez průmyslu a tak dále a tak tam dodnes mají ležan a jak je to na Ukrajině jsem už vysvětlil. Také téměř žádný průmysl, kromě toho, co tam vybudovali Rusové za 500 let obývání levého břehu Dněpru. Jakým průmyslem se kdy proslavilo 4 x větší (počet obyvatel) Polsko? Kolik dalo světu vynálezců? Sklodowská žila ve Francii a na jiného Polského vynálezce si neumím vzpomenout, u nás jsou jich desítky, ne-li stovky. 

Ano, v “zaostalých” krajích jde včelařit i v neckách. Nic je nenutí...

kometa
kometa správce
18.11.2025, 20:27:46 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 18.11.2025, 20:12:14

a na jiného Polského vynálezce si neumím vzpomenout,

Třeba Fahrenheit, Szczepanik, Malinkiewicz… Pravda, Curie-Sklodowski je nejznámější.

Tom50
Tom50 18.11.2025, 21:27:16 xxx.xxx.139.235
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 18.11.2025, 20:27:46

To jsou všichni? A jestli byl Fahrenheit Polák, pak má jméno asi tak polské, jako jediný jejich skladatel Chopin, jehož otcem byl Francouz. Je nutné si uvědomit, že jich je 4 x víc a tudíž by měli mít, pokud by byli tak kvalitní jako Češi, také 4 x víc vynálezců, rozumíme si? To je ale neliberálně nekorektní, viďte? Ale pravdivé!

A ne jen vynálezců, co třeba hudba? A co třeba malíři? Co spisovatelé? Vzpomenu si na jediného… Ale jeden je ještě dobrý, to stejně velký národ na jihovýchod od nich nemá ani jednoho. Gogol (čti Hohol) byl pokud vím básník. Prostě jsme nejlepší, v poměru kolik nás je a bylo, nemáme na planetě konkurenci, avšak to se moc do liberálního světa nehodí, chápu. Ale že se něco zatají neznamená, že to neexistuje.

AMalina
AMalina 18.11.2025, 22:36:17 xxx.xxx.72.155
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 18.11.2025, 20:12:14

Zbrojovka Brno, LET Kunovice, ČKD Blansko, DEZA, Baťa, Barum, Česká Zbrojovka Uherský Brod, mmcité, OLMA atd.

Co třeba Otto Wichterle z Prostějova-Haná, Sousedík, Zdeněk Kovář a další “zaostalci” z úrodných krajů.

Vše Zlínský, Jihomoravský a Olomoucký kraj

https://vedavyzkum.cz/inovace-a-transfer/inovace-a-technologie/jizni-morava-ma-nejvyssi-koncentraci-firem-s-vlastnim-vyzkumem

Až si půjdete koupit nějaké potraviny podívejte se odkud jsou. Potravinářský průmysl je také průmysl ikdyž ano, je vázaný na úrodnou půdu, ale nejen v hutním a strojařském průmyslu je potřeba vývoj…/

Opravdu vás nenapadlo, že v neúrodných krajích se více vsází na hutní, strojní průmysl a další z nějakého důvodu? 

kometa
kometa správce
19.11.2025, 10:07:51 xxx.xxx.224.101
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 18.11.2025, 21:27:16

To jsou všichni?

Ne, nejsou. Když budete chtít, další si dohledáte. 

Nevím, proč sem zase taháte politiku. Vlastně vím.

Tom50
Tom50 19.11.2025, 10:52:51 xxx.xxx.139.235

Ano, dopustil jsem se té chyby, jak správně říkáte. Protože.

Úrodné kraje = zemědělství a potravinářský průmysl je pořád zemědělství. Navíc někdo někde musel vyvinout a vyrobit stroje pro zemědělství a potravinářství. Zlín - Baťa, obuvnictví patří do vlastně zemědělství, i když si Baťovci stroje pro svou výrobu vyvíjeli a vyráběli zvětšiny sami. Netuším kde měli strojní výrobu kromě Sezimova Ústí, kde dodnes není NIC významného, snad jen ten, jak se tu říká Kovák.

Zruč nad Sázavou, okraj Vysočiny, kdysi zaostalý kraj podobně, jako ten Sezimák a tam expandoval Baťa a městečko z toho žije dosud, i když obuvnická výroby je v nenávratnu. I Vlašimsko - vlastně celé Podblanicko bylo velmi zaostalé a kdyby tam v r 1936 nepřestěhovali z Prahy Žižkova muničku, jen se tu ševcovalo, i můj otec byl obuvník, neboli švec. Málokdo ví, že televizi vynalezl sedlák z Vracovic Holeček, zemřel když mi byl rok, já ještě znal jeho syna a viděl jsem na dvoře, stodolách a střechách maštalí a seníku prapodivná elektrická zařízení. Ještě já na Dolnokralovicku, když jsem stavěl dálnici místo vojny, viděl doškové střechy na vsích a dokonce úplně novou v Hulicích, tedy ještě před pouhými 50 lety si někdo dal došky jako krytinu chalupy. A tak dále. Byl tu drsný a nesmírně chudý kraj a od středověku Vlašim - městem se stala jen díky Janu Očkovi, protože byl kámošem Karla IV a tady se ve velkém vyráběly punčochy z netkané textilie, velmi tenké plsti. K tomu se tu chovaly desetitisíce ovcí. Vlašim měla první veřejné záchodky, pouze pisoáry a pouze pro pány, asi v celém království. To ne, že by tu žili tak čistotní mužové. Punčocháři potřebovali moč na odmašťování ovčích roun a tak moč odevzdávaly všechny hospody v širokém okolí. Protože to nestačilo - punčochy se v té době dokonce exportovaly, tak proto, patrně podle příkladu staréhoŘíma, dali postavit měšťané ty záchodky. A tak dále, nechal jsem se unést s vyprávěním o mém kraji, omlouvám se. Dokázal bych o těchto věcech napsat mnoho stránek. Třeba že se tu husačilo. Po vsích se chovaly husy ve velkém po chalupách. Ty se soustřeďovaly kolem a v Načeradci se porážely, vždy ve čtvrtek v noci a ještě za svítání je odváželi formani do Prahy, aby v neděli v bohatých rodinách měli oblíbenou pochoutku vyšší střední třídy. Dokonce kvůli tomu postavili silnici z Načeradce do Mladé Vožice. Obživu městečka zničila železnice přes Vlašim, postavená 1891 a ještě jako dítě jsem nechápal, co to je za podivné laťkové ohrady poblíž vlakových zastávek a něco jako nízké kozí chlívky, mnoho"kotců", protože se “husačení” přesunulo z Načeradecka na Dolnokralovicko a železnice umožnila lepší a rychlejší dopravu do Prahy. Máma pocházela z Trhového Štěpánova, který je na té dráze z BN do dnes zbouraných a vodárenskou přehradou zatopených Dolních Kralovic. V mámině rodině se každý rok vyprodukovalo 50-60 husí a máma s podivně vlhkýma očima vyprávěla, že nesnědli nikdy ani jednu…

Muniční továrna byla požehnáním, do Načeradce je to z Vlašimi 15 km a denně odtud PĚŠKY chodili lidi do práce! Rodina vybrala jednoho mladého, poskytla mu veškerý servis a často to byl jediný příjem rodin, kromě mizerného výnosu z malých kamenitých políček České Sibiře. Umí si to dneska někdo představit? Moje babička (ročník 1891) když ovdověla, za války chodila 10 km ze Štěpánova denně do fabriky pěšky, jen když byly závěje jela vlakem - dráha stála peníze…

--------------------------------------

To o průmyslu v Česku nemám ze své hlavy, někde jsem to kdysi vyčetl a měl jsem upřesnit, že jsem měl na mysli spíš 19 stol a 20 do asi tak ww2.

https://www.obecvracovice.cz/obec/historie/cesky-tesla-genialni-sedlak-experimentoval-s-televizi-ve-vsi-bez-elektriny

Na fotce vidíte vpravo kousek zeleného plotu zanedbané předzahrádky Holečkova statku, který je na protějším rohu než je zastávka busu.

Tom50
Tom50 19.11.2025, 10:57:43 xxx.xxx.139.235
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 19.11.2025, 10:07:51

Netušíte to! Jsem vlastenec, patriot s velkým národním cítěním a mám důvod být hrdý na svou zem, kterou se celá staletí snaží cizáci zašlapat do země. A někteří v tom cizí moci vydatně pomáhají, třeba cenzurou. Pro mě je cenzor ještě opovrhovanější povolání, než kat nebo bachař v kriminále, nebo příslušník STB. Naštěstí se k tomu většina lidí nepropůjčí. Zatím.

AMalina
AMalina 26.11.2025, 19:06:22 xxx.xxx.16.40

Se včelami to nesouvisí, ale co ti “hloupí, líní” Hanáci vymysleli

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/veda/olomoucti-vedci-vymysleli-levny-filtr-ktery-z-vody-odstrani-bakterie-i-tezke-kovy-367410?fbclid=IwY2xjawOUH8dleHRuA2FlbQIxMABicmlkETA5ZHFVYlRIYkVqZDlVcU52c3J0YwZhcHBfaWQQMjIyMDM5MTc4ODIwMDg5MgABHrePYn95jQQioip4JwNEmTETWXa_uAZvbAvhBLHtH3MHFA17HuqzxeRIBHaY_aem_eTJ77K2D6yyEvXheI-7uAw

Tom50
Tom50 26.11.2025, 22:34:12 xxx.xxx.139.235

Ani toto nesouvisí se včelařením, ale je to tak dechberoucí, že to sem dám. Nevím (nerozumím sportu a tak nevím kde vyhráli) o jakou Koreu jde. Ale už fakt, že nějaké Asijské umělkyni naše hymna stála za toto, tak to mě doslova skolilo na komoru. Žasněte Čechové, kdo z našich by dokázal v jejich řeči stejné?

https://www.youtube.com/watch?v=ru7ou4cvmh0

Jen ta hymna pokračovala úchvatnou písní o hrdém národě pod Tatrami. Moc mi tam chybí…

A opět Asie, znáte někdo něco hezčího? Ta zpěvačka ví, o čem ta píseň je, vědí to i hudebníci. Mě se tají dech.

https://www.youtube.com/watch?v=WQKWTfWYOLs

Že to nádherně zpívá Netrebko mě nepřekvapuje, ale pro naše liberály byla prašivá, hlavně pro jednoho buzera… 

Nikdy nám Čechoslovákům měsíček nezhasne, vím to!

Martin83
Martin83 06.12.2025, 16:45:00 xxx.xxx.126.199

Zdravím všechny.

Dávám zde odkaz na dle mého názoru zajímavé video. Kde jsou názorně a přehledně vysvětleny problémy se zimováním s vlhkostí, vliv CO2, zhoubný vliv oček, paroprodyšné stropy atd. Na všechny mé otázky a tápání jsou zde odpovědi. Nevěděl jsem, že například CO2 při koncentraci 1-4% což je prý pro včely ideální stopá nahoru načež při 20-30% dolů tato koncentrace je pro včely již nebezpečná. Titulky v češtině jsou srozumitelné bez nějakých extrémních zmatečných chyb v překladu. Dle mého názoru to stojí za to shlédnout až do konce. Jednu chybu to má česno tam je uprostřed🙂

https://www.youtube.com/watch?v=V4muHiZOJus

goro
goro 06.12.2025, 17:33:08 xxx.xxx.68.228

martin nezaznelo tam nič čo sme už na tomto fóre v diskusiách preberali ale máš to zhrnuté v kocke a nemusíš si to zbierať v rôznych vláknach… k nejakým detailom by sa dalo diskutovať, ale myslím si že keby včelári vedeli o tom čo sa deje v zime v úli aspoň toľko čo v tomto videu povedal ten pán, bolo by to SUPER!

ano česno má v strede ako skoro všetky úle na studenú stavbu, ja to za “chybu ” nepokladám, moje včely v zime majú česno cez celý úľ a prúdenie v úli je v pohode…😉

sleduj ho ďalej a zistíš že pre včely sú najvhodnejšie a najoptimálnejšie úle z polyuretánu!!!..toto všetko je len predohra…sleduj a daj vedieť…🤫

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.