Nechci dělat nové vlákno a tak sem. Začnu příběhem.
V Číně 60 let, těsně před Kulturní revolucí, když ještě čína kamarádila se SSSR, přijel jejich ministr zemědělství z Moskvy s ohromujícím poznatkem a tím byla hluboká orba. Většina Číny je na spraši a na té stačí, místo hnojení, jednou za x let nastavit pluh o pár cm níž a vytáhnout nahoru do obdělávaného profilu nevyčerpanou půdu.
Jenže čínský soudruh to asi moc nepochopil, nepředal to správně podřízeným a tak se stalo, že se některé okresy začaly předhánět v hloubce orby. Vyhrál to okres, který zahrabal ornici dva metry hluboko a na povrch vytahal kamenitou jalovinu. Možná dodnes na takto hluboce zoraných polích neroste nic…
---------------------------
Došlo k tomu, že si někteří myslí a jeden to dokazuje včera tady na CHZ, že nekrmí cukrem, ale jen medem a rovnou nechává dvě bedny. Já k tomu dodávám, že jen aby nedopadl jako soudruzi v Číně, snad každý pochopil jakou chybu soudruzi z Číny udělali. Stejný nesmysl je nekrmit cukrem a nechat ne jednu KK s medem a dát jí v půlce září pod VN, ale nechat jim rovnou dvě bedny a nejhůř nad VN. Medu pro rodinu ten pán má dost a tak udělá včelám dobře, jak píše. A já tvrdím pomocí návodné otázky, na kterou se neodpovídá: “udělá včelám dobře, když jim nedá žádný cukr?” Tento můj příspěvek by jako celek měl dát jasnou odpověď.
Něco jiného je, když je člověk po úrazu či nemoci neschopný med odebrat a nahradit cukrem a něco jiného je být líný vytáčet (taky vytáčení ze srdce nenávidím) a zdůvodnit si to tak, že dělá včelám dobře. NEDĚLÁ!!!! A kor, jestli nechá dva NN s medem nad zimním sedištěm. A je lhostejné, zda má VN a nebo je sediště složené ze dvou NN na sobě. nedopadne to dobře. Připomenu svůj případ ze zimy 24/25.
----------------------------
Nešlo vytočit tuháč, s výhřezem plotýnek nešlo podhodit NN s tuháčem pod VN. To se mi s cizí pomocí povedlo jen u asi ⅔ vč, ostatní zimovala s jedním, ale i dvěma NN medu nad VN. Tato vč ze druhé, menší skupiny do jednoho uhynula, kde byl tuháč podhozený pod VN, neuhynulo žádné vč. Vyhodnotili jsme to tak, nejen já, ale i Tom4, Petr a jeho dva kámošové - všichni měli melecitozu, že to je nedostupností vody přímo nad sedištěm na stropním igelitu. Ta vč, která by pro vodu musela chodit přes celý NN vysoký 15 cm a nedej Bože dva NN, neměla vodu a padla. Ovšem podmínkou je malé česno max 9 cm2, žádné očko a žádné síto místo dna a hlavně žádný paroprodyšný strop. Ano, spodní okraje krajních rámků v TLumiči byly plesnivé, ale rámky ve VN plesnivé nebyly. Ani neobsednuté krajní.
Věda tvrdí, že na melecitoze vč nepřežijí zimu. Je to nesmysl, za splnění několika málo jednoduchých podmínek na tuháči vyzimují i v zimě, kdy nemohly víc jak 3 měsíce ven. Ano, BEZ JEDINÉHO PROLETU. Pravda, část vč měla malinko pokálené krajní neobseduté rámky, nic dramatického, některá měla pokálená česna a přední stěny úlů, ale nepatrně.
JENŽE!!!!
Všechna moje vč, která přežila na tuháči úplně bez cukru a jiná s nepatrně cukru, neměla rychlý jarní rozvoj. Prostě med a už vůbec medovice není vhodným krmením na zimu. Protože my nikdy nevíme, co včely do jarního medu přimíchaly. Leda se od začátku května dřít celou sezonu a nechávat na nejvyšším místě úlu jednu bednu jarního medu. Zkazky o mednících přidávaných nahoru na už plné medníky sice čtu, ale nevěřím a nikdy jsem to neviděl a neslyšel, že by to fungovalo. Tady to tvrdí jen Javali a MS. Patrně to může fungovat ve včelařském ráji, kde bych já se správnou metodikou musel totčit metrák a víc medu od vč.
--------------------------------
Od toho tato fora jsou, abychom si tu sdělovali zkušenosti. Učené nepotřebné plky tak zvaných vědců nám nijak nepomáhají úspěšně včelařit. Proto tady jasně sděluji, že vědci to neumí, včely za určitých (náhodně zjištěných) podmínek přežijí zimu na nejen medovici, ale dokonce na melecitozním cementu. Jenže jen přežijí a za celou sezonu nedohnaly 5 oddělků doma u baráku, 100% nakrmených cukrem!
---------------------------------
Zopakuju podstané, vlastně záhadu odporující vědcům absolutně.
Na stan R bylo 10 vč + 2 záložní matky na 4 rámcích. Všech 10 vč přežilo, padly ty dva slabé, ale jindy běžně zimované oddělky. Pozoruhodné ale je, že na stan R nedostalo ani jediné vč ani deko cukru. Nejen, že jsem byl imobilní, rozjezdily tam cestu lesáci a nedalo se tam nic přivézt.
Na stan K byla situace jiná. Tam se dostat dalo a tak tam třetina dostala necelých 10 kg cukru, druhá asi třetina do 5 kg cukru a zbytek žádný cukr. Víc cukru jim nešlo dát, nebraly ho, prostě ho v krmítkách nechaly. S pomocí zetě jsem několik úlů rozebral a zjistil - toto je Jirko hlavně pro vás, že některá vč jsou ulitá tak, že mají VŠECHNY vysoké rámky zavíčkované medem až ke SL. Nijak řešit to nešlo - výhřez plotýnky a chůze - spíš plazení jen o berlích - a tak jsem to nechal osudu.
resume:
Nejméně úhynů bylo v R, kde nedostaly ŽÁDNÝ cukr.
Víc jak 50% úhynů bylo v K a celkem to udělalo třetinu úhynů z celkového počtu.
Stanoviště doma byly rané oddělky, melecitozou postižené nepatrně a nakrmené cukrem. Největší výnosy dalo těch 5 oddělků, pak stanoviště R a nejhorší to bylo na stanovišti K, kde jsem 4 vč, která sice přežila, vůbec nevytáčel, nic nepřinesla. Nechtěly se ani rojit a ještě minulý týden měly pořád staré nevýkonné matky, ani o TV se nepokusily, prostě jen přežily téměř bez užitku. Mezi nimi je i můj pokus s mírou Dadant-Blatt… Pravda, tohle vč jednen NN jarního medu dalo a pak plodovalo jen na 5 velkých rámcích.
Tudíž není možné vše nějak zobecnit, každé stan je jiné a R od K jsou vzduchem přímo 2.700 metrů, včely ale přímo asi nelétají. Co ale tvrdit lze, že zimovat jen na medu není dobré, přesněji, že je lepší med odebrat a nahradit cukrem, kde je záruka “čistoty” vždy. A hlavně, nepřežilo ani jediné vč s KK nad VN!
------------------
A pro nedůvěřivé, kteří se podívají do šmírovacího systému na počet mých včelstev k 1.9.2024. Najdou tam, že jsem do Hradištka nahlásil 42 vč, já ale říkám “jednotek”. O dotaci jsem žádal na pouze 30 vč, protože 12 slabých náhradních matek nemělo sílu včelstva. Ano, dotaci jsem nebral ani na 5 silných oddělků u baráku, i když ty jistě definici včelstva splňovaly, stejně jako některé jiné “náhradní matky” ze zbývajích sice nehlášených, ale na dotaci nenárokovaných. Ano, pro většinu jsem blbec, že neberu dotaci na všechno jako tak zvaní normální. Jsem totiž ještě ze staré školy = nekapitalisticky poctivý.