Aktuálně: 2 773 inzerátů260 969 diskuzních příspěvků19 160 uživatelů

Krmení včel

tom4
tom4 30.01.2024, 12:21:34 xxx.xxx.89.132

Prosím diskutující o zkušenosti s krmením cukrem v roztoku a naopak třeba invertním cukrem, např. Apivitalem. Zajímalo by mě, zda dnešní inverty jsou pro včely vhodné, či nikoli, já osobně mám velmi dobré zkušenosti s těstem Apivital pro krmení oddělků, těsto nezpůsobuje vykrádání oddělků. Na rozdíl od Toma50 já loupež na svém stanovišti znám, takže proto třeba těsto upřednostňuji. O loupeži na mém stanovišti třeba samostatné vlákno

bohemia.gall (neregistrovaný) 30.01.2024, 13:05:26 xxx.xxx.7.209

Obliba invertů stoupá úměrně se stoupajícími teplotami v zimě. Nedochází už tolik k zatěžování vykalových vaků kvůli častější možnosti proletů. 

Osobně používám invertní těsta u oddelků a oplodňáčků. Ne kvůli vykrádání, ale hlavně z pohodlnosti. Nemyslím si, že nějaké krmení dokáže zastavit vykrádání. Důležitější prevencí je zdravotní stav soudržnost oddelků. Velmi náchylné jsou v době bez matky až do vylíhnutí jejích dcer. Proto je vhodné nezakládat oddelky a oplodňáčky v době zvýšeného slídění, nebo je odvézt z dosahu včel. Což může být v některých oblastech problém..

Tom50
Tom50 30.01.2024, 15:40:14 xxx.xxx.139.252

Dávat včelám invert je nesmysl. Inver dělaný synteticky včelám nemůže nijak ulehčit invertaci, protože včela cokoli pozře, tak do toho bezděčně přidá enzymy, hlavně invertázu. Pak je invertování cukru pro včely nesmyslně zbytečné. Co víc, chemikálie, kterými se průmyslově cukr zinvertoval, můžou včely poškozovat - nikdy se s nimi za miliony let nemohly setkat a tudíž jejich organismus na ně není adaptovaný.

Otázka loupeže je stále přetřásaná. Stačí prostě nekrmit ve dne, ale až navečer a třeba nedát včelám vylízat, ODPOLEDNE, kyblíky od krmení. Argumet, že zaměstnaný to nestíhá, neberu. Jestli chci vopici, musím mít na banány. Jestli chci včely, musím si na ně udělat čas tehdy, kdy je potřeba a ne až mi vybyde. Byl jsem zaměstnaný celý život a celý život jsem to dokázal bez rabovek. Chodil jsem na směny a jak krmit dopoledne? No, když prší a nebo nekrmit. Stíhal jsem rodinu, ročně jsem měl 50-70 jatečných králíků a za komančů jen seno a ječmen, žádné směsi, žádné granule. K tomu 20 slepic, 20 arů zahradu, zeleninu, ovoce, žádná sekačka ale jen kosa a hrábě. Jo, když byly děti malé, musel jsem na víc jak 10 let přestat rybařit, to je pravda. Důležitější než zábava byla nutnost zebezpečit rodinu. Musel jsem dělat měsíčně 30-40 hodin přesčasů ( vzimě i o dost víc) a živil jsem se prací, ne válením v kanceláři. Dnešní mladí vědí ho.. co je práce. Jo, nikdo by tenkrát nemohl čumět půl dne do mobilu i kdyby existovaly. V tom to hledejte.

goro
goro 30.01.2024, 21:03:13 xxx.xxx.16.185
Odpověď na příspěvek uživatele tom4 z 30.01.2024, 12:21:34

Tome každá líška svoj chvost chváli…

Včelár po odobraní medových zásob z úľa je postavený pred otázku, čím doplní chýbajúce zásoby, nutné pre zimovanie včelstiev. Celé roky bola odpoveď jednoduchá – dá im cukor (sacharózu). Včely nerobia žiadny rozdiel medzi cukrovým sirupom a nektárom. V oboch prípadoch znížia percento vody a pomocou enzýmov štiepia sacharózu. Takto si urobia umelú náhradu za med, ktorá sa skutočnému medu dosť podobá. Cukrové zásoby sú pre včely dobre stráviteľné a pri včasnom zakŕmení a dostatočnom množstve zásob prezimujú bez problémov. Mnohí včelári im do cukrového roztoku dávajú kvapku citrónu, rozpučia cesnak alebo pridajú vývar z byliniek.

V posledných rokoch sa rozrastá skupina včelárov, ktorí nekŕmia na zimu včely priamo cukrovým roztokom, ale dopredu pripraveným krmivom tzv. „invertom“. Toto krmivo obsahuje vlastne tiež vodný roztok cukrov ale priamo sacharóza v ňom už nie rozhodujúca, vyššie cukry sú priemyselným postupom rozložené teda „invertované“ na glukózu a fruktózu, prípadne iné cukry (napr. maltóza). Včelstiev sú státisíce, biznis s krmivom je lukratívny a preto sú včelári neustále masírovaní reklamou a marketingovými nástrojmi, ktoré ich majú presvedčiť, že kŕmenie invertom je výhodnejšie. Výhodnejšie pre včelára, lebo je menej prácne (včelár ušetrí čas a prácu s rozpúšťaním cukru) a výhodnejšie pre včely (nemusia sacharózu štiepiť na glukózu a fruktózu). Invert je drahší ako klasický cukor pretože kilo invertu nenahradí kilo cukru ( cukry v inverte sú už nariedené a kupujú sa aj s vodou).

Nie som vôbec nejakým odporcom používania invertov na zimné zakrmovanie včelstiev. Chápem používanie invertov podobne ako používanie rámikov či materskej mriežky, teda ako pomoc pre včelára, no je mi ťažko na duši, ak sa včelári uvádzajú do omylu tvrdením, že inverty sú výhodnejšie pre včely! Inverty totiž v skutočnosti aj tých propagovaných jednoduchých cukrov glukózy a fruktózy majú v sušine dokopy maximálne 50-60%. Čo je zvyšok? No podľa spôsobu prípravy invertu buď sacharóza alebo dokonca maltóza ktoré musia včely invertovať a to sa ešte môžu vyskytovať v inverte aj balastné látky! Keby včely nepridali do invertu automaticky invertázu na štiepenie vyšších cukrov, mohli by mať so zásobami uloženými z invertov v zime problémy a pri niektorých druhoch invertov aj majú. 

takto , nemám vyskúšané inverty, pretože nevidím dôvod prestať kŕmiť cukrom…včely NIKDY SO ZIMOVANÍM NA CUKRE NEMALI PROBLÉM, PRETOŽE IM NECHÁVAM AJ ČASŤ MEDU! Na jar sú zdravé, aktívne a plásty a úle nie sú pokálané…

Ale ak niekto používa inverty preto, že je to pre neho pohodlnejšie, pri kvalitnom inverte z repného cukru to jeho včely prežijú bez problémov, ak sa dá zlákať na “výhodnú” ponuku riskuje že invert je vyrobený z kukurice alebo obila, môže obsahovať aj škroby ktoré včely zaťažujú a v takomto prípade je už potrebné sa spoliehať na to čo písal Gall, že zima im umožní občas sa preletieť… používanie invertov v  lete   nemôže spôsobiť žiadne komplikácie…

Tom50
Tom50 30.01.2024, 23:09:32 xxx.xxx.139.252
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 30.01.2024, 21:03:13

Souhlasím jen s výhradou. Velkou výhradou.

Jako nikoho nezabije cigareta, ani 100 a ani deset tisíc cigaret, jednou se kouření projeví a projeví se vždycky a nemůže s eneprojevit. Jen u někoho dříve a u jiného později a jiný stihne umřít dřív na něco jiného. Kouřil jsem 36 let jak pohádkovej drak a vím přesně co píšu!! Po 17 letech nekouření si klepu na čelo, jak jsem mohl být takový de.il. Ale když jsem chtěl přestat a představoval si jak budu žát pak, když to dokážu, řekl jsem si, že nebudu takovej ten polepešenej kre.én, militantní odpůrce kouření. A kdyby se mě dneska někdo ptal, zda kouřit v hospodách, tak samosebou ano! Komu se to nelíbí ať nechodí do hospody. Komunistický zákaz kouření přes obědy úplně stačil! 

Ale to jsem jen odbočil aby bylo jasné, že jsem skutečný a ne liberální demokrat.

Zpět ke včelám. Napíšu to stručně. Kdo nechce mít nikdy úhyny, nikdy nepoužívejte ke krmení a to ani oddělků, nic jiného než cukr 1:1. Špatně živené včely z oddělků mají pak podlomené zdraví a domnívám se, že i když se zimy nedožijí, vychovají včely v horší kondici. Asi jako dítě narkomanky má taky nevratně poškozené zdraví a už to nikdy nejde nijak napravit.

Ano, tak snadné to je.

Tom50
Tom50 04.02.2024, 18:34:38 xxx.xxx.139.252

Anotín Přidal je ten věděc, který řekl, že by nevadilo kdyby polovina včelstev i včelařů naráz vyhynula. Lže o převčelení a tudíž nemá mojí důvěru. No a bylo by možné zjistit kdo je sponzorem toho pořadu? Na 99% bych se vsadil že někdo, kdo je nějak zaháčkovaný do výroby a nebo kšeftu s "inverty".

Pak je tu ještě možnost, že to není kvalitní včelař, v RR Dymáku je taky jeden, o 20 let mladší než já, ale jeho články jsou jak vystřižené z první poloviny osmdesátek a anio od něj se já nemám čemu naučit a tak to nečtu. Pán v RR Dymáku nijak nesouvisí s inverty či Přidalem, jen ukazuju jak a podle čeho se já rozhoduju. Můj čas je drahý a kdo jednou řekl nějakou účelovou lež, neumím se přinutit mu věřit a obyčejně ani číst či poslouchat jeho názory. Ale to je můj recept a nikomu ho nenutím.

Je každého věc co a jak bude dělat, mě to žíly nerve. Jen mám úspěch s nulovými úhyny a říkám jasně, co dělám, co bych nikdy nedělal a proč některým, tak zvaným vědcům, neumím věřit ani nos mezi očima. Myslím si, že se mi můj přístup vyplácí. Dál je to boj každého sám za sebe.

Tom50
Tom50 27.07.2025, 13:28:05 xxx.xxx.139.239

Nechci dělat nové vlákno a tak sem. Začnu příběhem.

V Číně 60 let, těsně před Kulturní revolucí, když ještě čína kamarádila se SSSR,  přijel jejich ministr zemědělství z Moskvy s ohromujícím poznatkem a tím byla hluboká orba. Většina Číny je na spraši a na té stačí, místo hnojení, jednou za x let nastavit pluh o pár cm níž a vytáhnout nahoru do obdělávaného profilu nevyčerpanou půdu. 

Jenže čínský soudruh to asi moc nepochopil, nepředal to správně podřízeným a tak se stalo, že se některé okresy začaly předhánět v hloubce orby. Vyhrál to okres, který zahrabal ornici dva metry hluboko a na povrch vytahal kamenitou jalovinu. Možná dodnes na takto hluboce zoraných polích neroste nic…

---------------------------

Došlo k tomu, že si někteří myslí a jeden to dokazuje včera tady na CHZ, že nekrmí cukrem, ale jen medem a rovnou nechává dvě bedny. Já k tomu dodávám, že jen aby nedopadl jako soudruzi v Číně, snad každý pochopil jakou chybu soudruzi z Číny udělali. Stejný nesmysl je nekrmit cukrem a nechat ne jednu KK s medem a dát jí v půlce září pod VN, ale nechat jim rovnou dvě bedny a nejhůř nad VN. Medu pro rodinu ten pán má dost a tak udělá včelám dobře, jak píše. A já tvrdím pomocí návodné otázky, na kterou se neodpovídá: “udělá včelám dobře, když jim nedá žádný cukr?” Tento můj příspěvek by jako celek měl dát jasnou odpověď.

Něco jiného je, když je člověk po úrazu či nemoci neschopný med odebrat a nahradit cukrem a něco jiného je být líný vytáčet (taky vytáčení ze srdce nenávidím) a zdůvodnit si to tak, že dělá včelám dobře. NEDĚLÁ!!!! A kor, jestli nechá dva NN s medem nad zimním sedištěm. A je lhostejné, zda má VN a nebo je sediště složené ze dvou NN na sobě. nedopadne to dobře. Připomenu svůj případ ze zimy 24/25.

----------------------------

Nešlo vytočit tuháč, s výhřezem plotýnek nešlo podhodit NN s tuháčem pod VN. To se mi s cizí pomocí povedlo jen u asi ⅔ vč, ostatní zimovala s jedním, ale i dvěma NN medu nad VN. Tato vč ze druhé, menší skupiny do jednoho uhynula, kde byl tuháč podhozený pod VN, neuhynulo žádné vč. Vyhodnotili jsme to tak, nejen já, ale i Tom4, Petr a jeho dva kámošové - všichni měli melecitozu, že to je nedostupností vody přímo nad sedištěm na stropním igelitu. Ta vč, která by pro vodu musela chodit přes celý NN vysoký 15 cm a nedej Bože dva NN, neměla vodu a padla. Ovšem podmínkou je malé česno max 9 cm2, žádné očko a žádné síto místo dna a hlavně žádný paroprodyšný strop. Ano, spodní okraje krajních rámků v TLumiči byly plesnivé, ale rámky ve VN plesnivé nebyly. Ani neobsednuté krajní.

Věda tvrdí, že na melecitoze vč nepřežijí zimu. Je to nesmysl, za splnění několika málo jednoduchých podmínek na tuháči vyzimují i v zimě, kdy nemohly víc jak 3 měsíce ven. Ano, BEZ JEDINÉHO PROLETU. Pravda, část vč měla malinko pokálené krajní neobseduté rámky, nic dramatického, některá měla pokálená česna a přední stěny úlů, ale nepatrně.

JENŽE!!!!

Všechna moje vč, která přežila na tuháči úplně bez cukru a jiná s nepatrně cukru, neměla rychlý jarní rozvoj. Prostě med a už vůbec medovice není vhodným krmením na zimu. Protože my nikdy nevíme, co včely do jarního medu přimíchaly. Leda se od začátku května dřít celou sezonu a nechávat na nejvyšším místě úlu jednu bednu jarního medu. Zkazky o mednících přidávaných nahoru na už plné medníky sice čtu, ale nevěřím a nikdy jsem to neviděl a neslyšel, že by to fungovalo. Tady to tvrdí jen Javali a MS. Patrně to může fungovat ve včelařském ráji, kde bych já se správnou metodikou musel totčit metrák a víc medu od vč.

--------------------------------

Od toho tato fora jsou, abychom si tu sdělovali zkušenosti. Učené nepotřebné plky tak zvaných vědců nám nijak nepomáhají úspěšně včelařit. Proto tady jasně sděluji, že vědci to neumí, včely za určitých (náhodně zjištěných) podmínek přežijí zimu na nejen medovici, ale dokonce na melecitozním cementu. Jenže jen přežijí a za celou sezonu nedohnaly 5 oddělků doma u baráku, 100% nakrmených cukrem!

---------------------------------

Zopakuju podstané, vlastně záhadu odporující vědcům absolutně.

Na stan R bylo 10 vč + 2 záložní matky na 4 rámcích. Všech 10 vč přežilo, padly ty dva slabé, ale jindy běžně zimované oddělky. Pozoruhodné ale je, že na stan R nedostalo ani jediné vč ani deko cukru. Nejen, že jsem byl imobilní, rozjezdily tam cestu lesáci a nedalo se tam nic přivézt.

Na stan K byla situace jiná. Tam se dostat dalo a tak tam třetina dostala necelých 10 kg cukru, druhá asi třetina do 5 kg cukru a zbytek žádný cukr. Víc cukru jim nešlo dát, nebraly ho, prostě ho v krmítkách nechaly. S pomocí zetě jsem několik úlů rozebral a zjistil - toto je Jirko hlavně pro vás, že některá vč jsou ulitá tak, že mají VŠECHNY vysoké rámky zavíčkované medem až ke SL. Nijak řešit to nešlo - výhřez plotýnky a chůze - spíš plazení jen o berlích - a tak jsem to nechal osudu.

resume:

Nejméně úhynů bylo v R, kde nedostaly ŽÁDNÝ cukr.

Víc jak 50% úhynů bylo v K a celkem to udělalo třetinu úhynů z celkového počtu.

Stanoviště doma byly rané oddělky, melecitozou postižené nepatrně a nakrmené cukrem. Největší výnosy dalo těch 5 oddělků, pak stanoviště R a nejhorší to bylo na stanovišti K, kde jsem 4 vč, která sice přežila, vůbec nevytáčel, nic nepřinesla. Nechtěly se ani rojit a ještě minulý týden měly pořád staré nevýkonné matky, ani o TV se nepokusily, prostě jen přežily téměř bez užitku. Mezi nimi je i můj pokus s mírou Dadant-Blatt… Pravda, tohle vč jednen NN jarního medu dalo a pak plodovalo jen na 5 velkých rámcích.

Tudíž není možné vše nějak zobecnit, každé stan je jiné a R od K jsou vzduchem přímo 2.700 metrů, včely ale přímo asi nelétají. Co ale tvrdit lze, že zimovat jen na medu není dobré, přesněji, že je lepší med odebrat a nahradit cukrem, kde je záruka “čistoty” vždy. A hlavně, nepřežilo ani jediné vč s KK nad VN!

------------------

A pro nedůvěřivé, kteří se podívají do šmírovacího systému na počet mých včelstev k 1.9.2024. Najdou tam, že jsem do Hradištka nahlásil 42 vč, já ale říkám “jednotek”. O dotaci jsem žádal na pouze 30 vč, protože 12 slabých náhradních matek nemělo sílu včelstva. Ano, dotaci jsem nebral ani na 5 silných oddělků u baráku, i když ty jistě definici včelstva splňovaly, stejně jako některé jiné “náhradní matky” ze zbývajích sice nehlášených, ale na dotaci nenárokovaných. Ano, pro většinu jsem blbec, že neberu dotaci na všechno jako tak zvaní normální. Jsem totiž ještě ze staré školy = nekapitalisticky poctivý. 

AMalina
AMalina 27.07.2025, 19:48:20 xxx.xxx.86.147

Nemá smysl debatovat s někým kdo je přesvědčený o tom, že pro včely není dobré nechat je zimovat na medu. NA medu má dvojí význam, 1. co mají včely na zimu a jaro jako potravu a 2. kde med mají. Jeden medník jim dám koncem srpna, začátkem září pod plodiště. Pokud v tuto dobu budou mít pořád dva medníky, tak se rozhodnu co s ním. Možností je více,nechat ho na VN jen ho oddělit nedoraženou folií, vytočit ho, dát ho pod jiné včelstvo/oddělek. 
Jen malá vsuvka, info, jak kdo chce. 
Tuto sezonu jsem vytáčel až v půlce července a nenašel jsem v mednících jediný medný rámek s tuhým/nevytočitelným medem a to byly včelstva hned vedle řepky…

Tom50
Tom50 27.07.2025, 22:50:54 xxx.xxx.139.239
»
Odpověď na příspěvek uživatele AMalina z 27.07.2025, 19:48:20

Někteří jezdí celej život nalitý a eště je nechytli.

Bavit se se mnou nemusíte, já vás neoslovil a neragoval na vás přímo. Jasně jsem vysvětlil jak to je, mám vyzkoušeno po mnoho sezon. Včely na medu přežijí, ale na cukru jsou zjara lepší a úplně nejlepší, když je v podsazené KK melecitozní tuháč. Pokusy zda přežijí na řepkáči zkoumali a zkoušeli čeští vědci, jasně jsem o tom tady na CHZ pojednal. Mě na tom udivilo, že někoho, a dokonce VYSOKOŠKOLSKY VZDĚLANÉ PÁNY NAPADLA OTÁZKA, ZDA VČELY PŘEZIMUJÍ NA MEDU. Tohle je důkaz jak lze vystudovat na bl.ce. Učené pány nějak nenapadla základní otázka, na čem asi tak včely zimovaly miliony let svého vývoje?

Není moudré vytáčet pozdě, včely se méně snaží a přinesou výrazně méně, než by stejné vč přineslo při průběžném vytáčení. Dokázáno nejenom mnou, stačí si to znovu přečíst a i Goro o tom ví a i dobrá odborná literatura to sděluje. Vysvětlil jsem to tak detailně a na příkladu, že to pochopí i myšlenkově lenivější. Jsem si myslel.

Už mě to unavuje to pořád některým opakovat, stavte se pane Malino třeba na hlavu. Vám ostatním se rozhodně vyplatí si dobře zapamatovat má tvrzení a časem se vám jejich platnost potvrdí.

-------------------------------

Včely v divočině zimují jenom na medu. Jenže od nich nikdo nechce aby přinesly o 20, 30, 50, ale i výrazně více medu, než potřebují. Také nepotřebují rychlý jarní rozvoj. Ten od nich chce včelař, aby právě přinesly víc, než co jim stačí. Já nepíšu o ničem jiném, než jak při stejné práci mít rychlejší jarní rozvoj a více medu. Někdo se asi válí v prachách a nechá včelám 30 kilo medu i když ví, že to pro ně není nejlepší. OK, kdo dokáže udělat oddělek bez včel jen z plodu, ten dokáže i další nesmyslnosti. A přesto je na tom krásné, že je každý svého štěstí strůjcem a může si (ZATÍM) dělat co se mu zamane. Třeba nepromyšleně hloupé věci - čítankový příklad liberalizmu a jeho stupidity. Já měl celou dobu za to, že se tu bavíme jak vyzískat ze včel co nejvíc medu a přitom jim co nejméně ublížit. Mě k tomu pomáhá moje pojetí morálky, lidskosti a slušnosti. O spoustě věcí nemusím přemýšlet, jsem dobře vychovaný a vím sám od sebe co je správné, co horší a co slušný člověk nedělá nikdy. Já “zvířeti” (a tuplem ne člověku) neublížím nikdy, když vím, že by mu nějaké moje jednáním ublížit i jen MOHLO.

Pane Malino, nyní oslvuji vás přímo. jasně jste vysvětlil nemoc a indispozici, v důsledku které jste nemohl vytočit. Proč proboha ale děláte z nouze ctnost? 

Chápal bych vyjádření typu: Nedokázal jsem vytočit, pro rodinu jsem med zajistil a sdnad mi to včely odpustí, že jsem NEMOHL vytočit zbytek. Tak by jednal a uvažoval člověk, kterého bych si já uměl vážit. Ano, někdy jsme nuceni dělat věci méně dobré či správné, ale děláme je s výčitkou svědomí a neděláme ctnost, že jsme tak dobří, když jim necháme med. Nejspíš to pro ně není dobré. Já nechal vč na tuháči, ale litoval jsem toho a mrzelo mě, že jsem to tak nechal. Proto si já s vámi nikdy neporozumím a ani nechci s lidmi s vaším uvažováním nic mít.

AMalina
AMalina 28.07.2025, 14:00:30 xxx.xxx.32.94

Otázky pro všechny. 

Kdy vám ztuhne jarní med v úle? Kdy se vám v úle objeví tuhý jarní med? 

Já v úlech tuháč ať už jarní nebo melecitozní určitě nemám, nemají ho v žádném nástavku na žádném rámku. Poctivě jsem lehce škrábnul do každého rámku kromě plodiště a všude to teklo…

Pro Tom50

Pane Malino, nyní oslvuji vás přímo. jasně jste vysvětlil nemoc a indispozici, v důsledku které jste nemohl vytočit. Proč proboha ale děláte z nouze ctnost? 

Protože i před měsícem se mi rodina a kamarádi nabízeli s pomocí a teď bych mohl vytáčet i sám, ale neudělám to, beru a bral jsem indispozici jako znamení abych včely nevytáčel.

Nechci do budoucna hnát včely do výkonu podle ostatních, ale podle sebe a toho kolik potřebuji medu. Proč kopírovat ostatní a snažit se o co nejvíce na úkor tvora, který tu byl miliony let přede mnou. Na to mám přírodu asi až moc rád. 

Jak někdo citoval zesnulého pana Volejníka “ Včelaření, to je radost.” Radost z krmení včel cukrem nemám a proto jsem se rozhodl je nevytáčet. Nástavky s medem jim podhodím pod plodiště koncem srpna-začátkem září podle počasí. Chtěl bych jim podhodit pouze jeden. Druhý dát na plodiště a nedoraženou folii, vyzkouším různé možnosti kde a kolik nechám folii nedoraženou…

"Už vím, že chuť do života a radost z bytí může člověk načerpat snáz z počínání přírody než z počínání lidí."

Včely v divočině zimují jenom na medu. Jenže od nich nikdo nechce aby přinesly o 20, 30, 50, ale i výrazně více medu, než potřebují. Také nepotřebují rychlý jarní rozvoj. Někdo se asi válí v prachách a nechá včelám 30 kilo medu i když ví, že to pro ně není nejlepší. OK, kdo dokáže udělat oddělek bez včel jen z plodu, ten dokáže i další nesmyslnosti. A přesto je na tom krásné, že je každý svého štěstí strůjcem a může si (ZATÍM) dělat co se mu zamane. Třeba nepromyšleně hloupé věci - čítankový příklad liberalizmu a jeho stupidity

Chápejte si co chcete jak chcete, važte si koho chcete. Myslete si, že je méně správné a dobré nechat včelám jejich med nebo je nehnát do výkonu. Zmiňujete prachy. O ty mi ve včelařině opravdu nejde. Bydlím ve vlastním, hypotéku brzo splatím a potomstvo bude také bydlet ve vlastním až bude chtít. Pozemek pro vypěstování si něčeho vlastního mám také…. Že musíte včelám brát většinu medu a krmit je aby jste měl prachy a pak je krmit je vaše věc. Není mým cílem cokoliv rozmlouvat důchodci, který se celý život snaží o rekordy a uznání ve včelařském oboru a přitom se mu to ve větším čí vlastně menším nedaří. 

"Mládí biologické neosvobozuje od blbosti a hlouposti, stejně jako stáří nezaručuje moudrost. Jsou blbí dědkové a hloupé děti.“

Oba citáty jsou vám jistě známé, jen 

M.S.
M.S. 28.07.2025, 20:13:24 xxx.xxx.16.194

Zimuju výhradně na medu poslední 4 roky a jsem maximálně spokojený. Ke krmení cukrem bych se velmi nerad vracel. Cukrem jsem pouze dokrmoval i dlouho předtím. Zejména oddělky. Nyní je můj systém chovu nastavený tak, že i oddělky dělám zcela bez cukru. Včelaření bez cukru a s cukrem je jako jízda v Mercedesu/Trabantu. Je to čistá práce a neskutečná radost. Krmení cukrem poškodilo v průběhu posledních 100 let populaci včel ve smyslu negativní selekce. Včelstva zimovala na lehce stravitelném cukru a z populace se vytrácela schopnost dobře přezimovat na medu. Protože schopnost zpracovávat hůře stravitelné medné zásoby (včetně medovice a cementu) je geneticky podmíněná. Některá včelstva se poserou a některá nemají sebemenší problém. No a když 100 let krmíte cukrem, tak dojde k negativní selekci (schopnost zimovat dobře na medu se vytrácí z populace). To je důvod problému, na který narážíte a další zlo, které jsme provedli včelám.

goro
goro 29.07.2025, 08:10:53 xxx.xxx.86.80

s posledným príspevkom si dovoľujem vysloviť súhlas…

moja dlhoročná prax bolo a je dokrmovanie cukrom k medu , ktorý som ponechal včelám, hoci poznám včelárov, ktorí  zimujú na mede (… ak včelár nedá na zimu ani kilo cukru sám zistí ako to so silou včiel na jar bude, nebude musieť včelstvá zužovať a robiť rôzne  kejkle na ich rýchlejší nárast, včely budú jednoducho silné)… nevčelárim v tak bohatej oblasti aby som si mohol dovoliť zimovať výlučne na  mede, …slnečnicu v okolí som mal len raz a zimovali na nej super… cukor má svoju výhodu v menšom zaťažení včiel v zime jednoznačne, ale med v čase výchovy jarného plodu je nenahraditeľný… no čisto med je  vhodný (najme medovicový) len ak sú včely v zime naň zvyknuté,…. je to ako u psov kde prechod z granúl na surové mäso je komplikovaný proces, sprevádzaný zažívacími problémami… ale všetko ide (len malé deti sa musia učiť chodiť..)

goro
goro 29.07.2025, 08:10:57 xxx.xxx.86.80

a nemyslím že musí každý chovať včely rovnako, a pritom môže byť úspešný, závisí to od stanovišťa a skúseností včelára…

M.S.
M.S. 29.07.2025, 10:53:54 xxx.xxx.47.194

Ano, můj systém je postavený na stovkách hektarů 🌻 kolem stanovišť. Kdyby nebyla 🌻, tak bych musel vymyslet zase něco jiného a výnosy bych měl urcitě nižší. Každý se musí zařídit podle svých podmínek. Na jednom stanovišťi 🌻 kvete už měsíc a další obrovské lány teprve rozkvétají. To je ohromné bohatství snůšky a v podstatě stačí jen přidávat medníky nahoru. Někde je jich nyní už 6. Škoda, že to tom50 nemůže vidět naživo.

Tom50
Tom50 29.07.2025, 15:48:23 xxx.xxx.139.239
»
Odpověď na příspěvek uživatele M.S. z 29.07.2025, 10:53:54

Akorát, že tyhle podmínky nemá v ČR každý, jsou výjimečné a já mnohokrát avizoval, že nepíšu pro lidi ve snůškovém ráji. Naopak, tvrdím, že já bych v takové lokalitě měl medu víc, než vy. A taky je pro mě asi důležitější (pro moje zákaznáky určitě) JAKÉHO medu. Toho ze zakladeného díla je všude nadbytek.

Taky nesouhlasím s vašemi dedukcemi ohledně schopnosti zimoivání na medovici a medu obecně, ovšem to bych téma už moc rozkošastil. Předem ale avizuji, že se hluboce mýlíte a Goro s vámi. Vysvětlím vám to jindy.

Jsem spokojený z výnosu 30 kg, když je PRŮMĚR 40-45 jsem nadšený, ale ani z 25 se nehroutím a neprodělám. A zopakuju, vloni před tuháčem jsem vytočil dost na to, abych sice nebyl nadšený, ale byl jsem spokojený, dalo to přes 30 kilo kvěťáku v PRŮMĚRU a lze tu najít jak se SPRÁVNĚ počítá průměrný výnos. Přesněji. Pro mě je jistá jarní snůška a případná hlavní je už jen jakýsi bonus, který se neopakuje ani v proklamovaném intervalu 3-4 roky. 

Takže MS. Zkuste nám sem napsat, kolik medu ve vašem kraji, kde i ovocné stromoví kvete o 2-3 týdny dřív než u nás, KOLIK MÍVÁTE DLOUHODBĚ medu bez akátu, slunečnice a dalších plodin, které se na většině ČR nepěstují. Tady také neexistuje ibvazivní astřička a další. A pro hlupáka, který by se chytil nepodstatnosti jako s prděním krav, namnoze se v ČR sice pěstuje svazenka, hořčice a jiné, ale tak, že to kvete koncem října, v listopadu a nezřídka v prosinci. Ale hňup by tvrdil, že lžu, protože se pěstují medonosné plodiny v celé ČR stejně, jako kráva krká, ale neprdí.

-----------------------------------

Nechci reagovat na pana Malinu, ovšem toto mě rozesmálo a tak musím:

Není mým cílem cokoliv rozmlouvat důchodci, který se celý život snaží o rekordy a uznání ve včelařském oboru a přitom se mu to ve větším čí vlastně menším nedaří.

Jen slušné vychování mi brání vás poslat tam, kam lidi vašeho typu patří. Kdo zná moje práce ví, že rozhodně neusiluji o rekordy a o publicitu tuplem ne. Ale to byste asi dělal vy, nejspíš vidíte svět podle známého rčení: PODLE SEBE SOUDÍM TEBE.

Jen skutečný ubožák se vymezuje vůči starému člověku pro jeho věk. Možná budete mít štěstí a dožijete se také a oni vám to ještě nenarozené dětičky dnešních potetovanců s IQ houpacího koně a absencí sociální inteigence vrátí i s úroky. 

A řečnická otázka: 

Věří tu někdo, že každý CHCE uznání, například od včelařského mejnstrýmu a tak zvaných vědců? Napadne primitiva, že to může být také tak, že někdo prostě NECHCE patřit do nějaké party? Proto jsem prchnul z VF, nevyhovali mi tam ti lidé. Dělám to tak, že kde se mi nelíbí, odejdu. Dymák neukončil spolupráci se mnou, byl jsem to já. Nepotkám Dr. Peroutku, aby mě nevyzýval, abych psal do Včelařství, známe se přes 60 let od mého dětství a ví dobře co umím. Peroutka dobře znal mojí mámu a její přátele, znal mého staršího brara a my všichni měli už výsledky, kdy vy jste ještě nebyl na světě. Jenže v RR Včelařství sedí jeden pán, se kterým já ve stejné partě nebudu, stejně jako v jiné RR sedí učitel včelařství a ještě jsem bludy, co přednášel, nevydýchal. A někdo nemůže mít mezi autory nás oba, to bych shodil vše, co umím a co jsem celý život studoval a zkoušel.

A tak dále. Až pane Malino dospějete, možná se vám v hlavě rozsvítí. I když u některých se to nepodaří. Inteligence a zvláště ta sociální, je vrozená.

AMalina
AMalina 29.07.2025, 18:37:59 xxx.xxx.32.94
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 29.07.2025, 15:48:23

"Jen skutečný ubožák se vymezuje vůči starému člověku pro jeho věk. Možná budete mít štěstí a dožijete se také a oni vám to ještě nenarozené dětičky dnešních potetovanců s IQ houpacího koně a absencí sociální inteigence vrátí i s úroky."

Není mým cílem cokoliv rozmlouvat důchodci, který se celý život snaží o rekordy a uznání ve včelařském oboru a přitom se mu to ve větším čí vlastně menším nedaří. 

Toto berete jako vymezení se vůči staršímu člověku? 

Nebo citát od pana Jana Wericha.

"Mládí biologické neosvobozuje od blbosti a hlouposti, stejně jako stáří nezaručuje moudrost. Jsou blbí dědkové a hloupé děti.“

Jen abych to uzavřel, raději komunikuji s lidmi narozenými kolem roku 1970 než lidmi po roce 2000.

Urazit nebo se proti vám vymezit jsem nechtěl a už vůbec ne kvůli vašemu věku. Často věci čtete a vnímáte nesprávně, všiml jsem si toho už na VF.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.