nechci se Vám do toho plést to vajíčko je na nic, je to dvojžloutek. Rozklepnětě ho a uvidíte. Nic se z něho nevylíhne. Trošku ubrat krmení, hlavně nedávat chleba do vody
Vidíte, a to mě nenapadlo, že by to mohlo být dvoužoutkové…i při prosvícení by to bylo poznat..myslíte,že to je krmením?..🤔
No,také si nemyslím,že by to bylo krmením..to by všechny moje husy musely snášet jen dvoužoutkové 😄🤦…ale chleba,pečivo ,jim vůbec nedávám..slepicím občas do kyselého kozího mléka..ale to husy nechtějí…
mam take otazku na odborniky. Kachna pizmova nam pravidelne vysedava kachnata. husy lihneme umele, dalo by se kachne podstrcit nekolik housat aby se o ne starala, vek kachnat a housat +- tyden. ptam se dopredu az to bude aktualni, odpadla by starost o housata.
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 12.02.2025, 14:50:24
Zdravím. Sám teprve též sbírám data v této oblasti, před svou první sezonou s pižmovkami. Informace od kolegů se velmi různí. Pravděpodobně to bude tedy silně individuální dle konkrétní samice. Od těch, co odvodí skoro vše, po ty, které po líhnutí vyvraždí vše co není pižmovčátko.
Pokud se sám o podstrčení či líhnutí cizích vajec pod pižmovkou pokusím, budu počítat s tím, že jde o risk, a případně jí nechám odlíhnout pouze jeden druh vajec - aby neměla přímé srovnání ze dvou typů mláďat. Ale čas ukáže.
Zdravím. Sám teprve též sbírám data v této oblasti, před svou první sezonou s pižmovkami. Informace od kolegů se velmi různí. Pravděpodobně to bude tedy silně individuální dle konkrétní samice. Od těch, co odvodí skoro vše, po ty, které po líhnutí vyvraždí vše co není pižmovčátko.
Pokud se sám o podstrčení či líhnutí cizích vajec pod pižmovkou pokusím, budu počítat s tím, že jde o risk, a případně jí nechám odlíhnout pouze jeden druh vajec - aby neměla přímé srovnání ze dvou typů mláďat. Ale čas ukáže.
Mně se stalo, bohužel…pižmovka zasedla na vejce a všechno v pohodě…vajíčka jsem občas zkontrolovala…ale něco mi uniklo..po čase mi manžel hlásil,že pod kachnou něco píská…(nějak brzy na líhnutí)..šla jsem se podívat.ale to kuře,co se vylíhlo z bílého vejce,už bylo mrtvé…od té doby to přádně hlídám ..pižmovka,co není její,pozná to!!!…to zabije..
mam take otazku na odborniky. Kachna pizmova nam pravidelne vysedava kachnata. husy lihneme umele, dalo by se kachne podstrcit nekolik housat aby se o ne starala, vek kachnat a housat +- tyden. ptam se dopredu az to bude aktualni, odpadla by starost o housata.
Nevěřím tomu,že by se pižmovka starala o podstrčená housata…
Petr (neregistrovaný)13.02.2025, 08:18:47xxx.xxx.62.158
»
Odpověď na příspěvek uživatele ančovička z 12.02.2025, 16:55:45
měl jsem pižmovku co vylíhla husí vejce a nebyl problém, jenom je srandovní jak velká housata sedí pod relativně malou káčou, u kamaráda jsem sledoval jak za pižmovkou s káčaty chodí kuře a nikomu to nevadilo. Nevím kdo ty bláboly tady píše. Cokoliv kvočna vysedí si nechá, podstrčit jdou také, jenom to musí sedět na termín líhnutí. Není vhodné míchat hrabavou a vodní, ale to je všem tady snad jasné
Každý má zkušenost jinou. Mně se to teda vymstilo a riskujete akorát zničení i vlastního hnízda pižmovky. Moje potvora vše co není její pozná a uštípe.
A nesou vám husy do hnízda nebo to snáší někde po zahradě?
Husy snáší do připraveného hnízda,pokud možno hnízda umístit do přístupného chléva nebo přímo pro ně vyrobeného husniku..mám 3x 1,5m, dřevěný,s oknem a dveřmi..když husy sedí,na noc je závírám…mají rády soukromí a bezpečí..na volné zahradě mi nehnízdí…nebezpečí predátorů..
Ano do stejného hnízda opravu nesou to mohu potvrdit, ale většinou si najdou a udělají hnízdo úplně na jiném místě než jim nabídnete. Mně takto snáší husa česká do hnízda, které si udělala v rybízu a že to v těchto mrazech není žádný med, vám asi nemusím psát. Musím sbírat vejce hned po snesení aby nezmrzlo.
Odpověď na příspěvek uživatele Češka z 17.02.2025, 10:41:01
Tak ona si husa sama vybere dle svého uvážení nejvhodnější místo. Moje práce chovatele je předpřipravit a “zatraktivnit” jí flíček, který je co do zabezpečení i dle mých představ; aby se pak mé a husí představy nerozcházely.
Zatím jsem měl jediný případ, který jsem musel operativně řešit. Dospělou husičku, zvyklou z minulých úspěšných sezon na její boudu a zázemí, jsem toho roku přidělil nové zázemí (téměř totožné s původním). A staré jsem obsadil novým párem hus.
Připraveným místečkem v rohu nového husníku pohrdla a chystala se zrovna snést na nechráněném místě u plotu u potoka. Ihned jsem ji přehnal do její staré boudy (mladý pár vyhodil a přesunul), a pro jistotu ji tam na pár hodin zavřel. Tam si tedy i snesla první tohoroční vajíčko, a dál už vše běželo v pořádku jako jindy.
Tak kolik už máte vajec? Já od 2 landesek 25. První várka 10 dnů v líhni.
Tak to vám gratuluji 🥳👍.landesky jsou rané a hodně plodné…já mám pomořanky spíš na parádu😂😂…ty tak rané nejsou, nový houser sice husy pojímá,ale husičky zatím nesnáší …což mě tedy vůbec netrápí,jsou v noci velké mrazy, tak by to asi nedopadlo dobře…
zato mi snáší dvě pižmovky,brzy ráno (přes noc jsou zavřené v kurníku kvůli mrazu,aby jim neomrzly výrůstky kolem zobáku)…snáší hned po vypuštění,venku v hnízdech 🤦..tak musím po ránu brzy vybíhat a vejce sbírat. nějaké podkladky nechávám …už mám 22 vajec…za týden by měly skončit mrazy, tak jim vejce vrátím.. uvidíme…😀🤦
Loni jsem to neřešila, tato první vejce jsem sbírala a vařila slepicím 😂…kačenky brzy začaly snášet znovu, kdy už bylo teplo a káčata se lihla do tepla a na sluníčko 🌞…
Zdravím. Ono to “obden” je po zaokrouhlení. Běžný inteval není 48 hodin, ale spíše 35-40.
Přesně tak, to mám vysledované už u té druhé, která snese třeba jednou ve večerních hodinách a pak den pauza a pak ráno, takže je tam třeba těch 35 hodin ale ta druhá ta snáší vyloženě co 24 hodin, každý den.