bohemia.gall: Specifikovat dokážu, vlastně jste o tom psal sám.
Dříve ale mám otázku. Týká se genetické analýzy. Narazil jsem na něco, čemu nerozumím..cit:
Velmi zajímavé jsou vzorky dodané od chovatele p. Šlehofera, který poskytl i doplňující informace, na základě kterých bylo možné vzorky ještě více specifikovat (Obr2). V červeném oválu jsou vyznačeny vzorky, které byly chovatelem označeny jako nejpůvodnější. Tzn., že další vzorky, které se vyskytují v podobné pozici/kvadrantu, mají alely, které by měly být charakteristické pro Českou kropenku. Tyto výsledky jsou zatím orientační a budou ještě upřesněny dalšími výpočty.
Máte pro to nějaké vysvětlení?
Ještě dodatek k té analýze. Pan Šlehofer dodal do této studie dva velice odlišné “shluky” zvířat. O jednom řekl, že jsou to ty nejpůvodnější, a v té studii je to tak přejímáno. Tyto slepice dobře zapadají do oblasti populace evidované v plemenné knize - ano, někde mírně vybočují, ale to bychom to mohli vysvětlit nedostatečným vzorkováním (testování dalších jedinců by mezery nejspíše zaplnilo). O druhém shluku, který z populace výrazně vybočuje, pan Šlehofer žádné informace nedodal, či to alespoň není zmíněno. Nicméně, autor studie je vyhodnotil jako skupinu nejhorší, se kterou se nemá dále plemenářsky pracovat. Proč? Nejspíše proto, že nějaké “doplňující informace” o těchto slepicích známy (dodány) byly, jen to není zmíněno. Jak píši v nějakém z příspěvků výše, tento typ genetických testů často vyžaduje nějakou další informaci, nějaký faktor, který umožní body roztřídit…
Toto plošné genetické testování proběhlo v době poté, co se objevily na internetu informace p. Šlehofera o tom, že chovatelé v Klubu českých slepic kříží toto plemeno se šesti dalšími plemeny. Poté, co pan Šlehofer napsal dopis ministrovi, jak to s tou českou slepicí “vedeme”. Jsem přesvědčen o tom, že hlavní (byť nezveřejněný) motiv testování byl toto křížení prokázat, a způsob, jak by to takováto analýza udělala, je otestovat i skupinu kříženců. Prosím, neberte mně za slovo, zde rovnou přiznávám, že to doložit nemohu, ale mám vtíravou myšlenku, že tuto roli měli sehrát právě tyto slepice, které jsou (pravděpodobně) záměrně vytvoření kříženci, a proto stojí takto “mimo”. Kdyby se však s nimi překrývala nějaká zvířata z chovů Klubu, hned by byl argument, že jsou v klubových chovech kříženci. (To se ale nestalo.)
Někde výše pan Šlehofer poukazuje na to, že Klub dlouho tajil výsledky genetických testů. Z toho se mi chce zvracet. Je to totiž úplně jinak. Výsledky nám byly dlouho tajeny, ministerstvo si vyžádalo rodokmeny vybraných zvířat, vyčkávalo... Klub dostal výsledky až na písemné vyžádání několik měsíců poté, co již některé závěry (byť po svém) prezentoval p. Šlehofer na svém webu. Náhoda? Nevím, ale připadá mi, že sice všichni jsme si rovni, ale někteří si jsou rovnější... A to nejen mezi běžnými smrtelníky, ale bohužel i ve vztahu k úřadům.
Graf o kterém v tomto komentáři píši, doplněný vloženými poznámkami, je zde
https://www.facebook.com/photo?fbid=968066448766160&set=a.645454421027366