Dobrý den.
Můžete mi prosím ty kontakty napsat. Děkuji. Kožený
Dobrý den.
Můžete mi prosím ty kontakty napsat. Děkuji. Kožený
Jistě máte v mnohém pravdu - jde o drobnochovy, lidé budou šulit, posuzování je subjektivní, lejstro nemusí nic znamenat atp atp. atp. Jenže oni nešulí nikdy všichni a vždy a ve všem, posuzování je sice subjektivní, ale není tak subjektivní, aby neřeklo aspoň něco (navíc posuzování na výstavě a bonitace nejsou stejné věci). Rodokmeny jsou možná jen lejstra, ale byly po celá léta jediným nástrojem jak řešit příbuznost mezi jedinci… Zkrátka, to vše jsou alespoň nějaké nástroje, které dohromady něco znamenají. Ale jen dohromady. Zde však čelíme negaci skoro všech těchto nástrojů a jako srovnání je podsouváno pouhé tvrzení. Víte, oni chovatelé v programu genetických zdrojů (prozatím v případě české slepice zrušenému) podléhají (alespoň nějaké) evidenci, (alespoň nějakému) řízení, (alespoň nějaké) kontrole… což je pořád o dost více nežli nic. To mně osobně oslovuje daleko více, než jedna paní povídala… A to opravdu nic ve zlém, problémů vidím i ve své praxi docela dost - žádná apokalypsa se však nekoná.
Ještě k těm genetickým analýzám. To vaše rozhodné “ano” klidně potvrdím, ale dodám, že jen v kombinaci s dalšími nástroji. Nebavíme se tu např. o určování paternity nebo krevní skupiny… Analýza mikrosatelitových alel na 16 genech, které jsou sdílené, nikoli specifické pro určitá plemena, vám s jistotou rovnou neřekne, zda je jedinec vhodný či zda do populace nepatří… V grafu ordinační analýzy se testovaní jedinci vykreslí v různých vzdálenostech od sebe, ale vzdálenost (resp. izolovanost), kterou již budete považovat za problém, si můžete tak leda stanovit sami. Takže samo o sobě je to bezzubý nástroj na okamžité rozpoznání genetické kvality jedince, resp. je to vhodný nástroj na něco jiného (rychlé roztřídění genetické rozmanitosti, výběr nepříbuzných plemeníků, vytipovávání potenciálně vhodných zvířat k osvěžení krve populace). V kombinaci s původem a fenotypem je to už docela silná kombinace nástrojů. Prostě musíte o těch bodech v grafu znát ještě něco jiného, než ten bod samotný…
A ještě ke kontrole užitkovosti. Každý odborník vám řekne, že kontrola užitkovosti v drobnochovech vlastně standardní kontrolou užitkovosti není. Myslím tím, že na jejím základě nelze porovnávat chovy (původy) mezi sebou. Snad jen pokud děláte individuální kontrolu užitkovosti (bohužel ale člověk chodí do práce), pak znáte rozdíly mezi jednotlivci v chovu, a to má váhu pro vámi prováděnou selekci. U chovatelů v GZ kontrola užitkovosti (hromadná) probíhá a chovatelé podléhají (alespoň nějaké) kontrole. Opět to je alespoň něco, může nám to přijít málo, ale je to více nežli nic. Pouhé tvrzení, že někomu nějaká slepice nějak snáší, není údaj z kontroly užitkovosti.
Vlastně Vám tímto nechci oponovat v jednotlivostech, poukázal jste trefně na slabiny jednotlivých nástrojů. Ony ale ty nástroje mají i nějaká pozitiva, a přišlo mi důležité podotknout, že dohromady mají docela velký praktický význam. Respektive nic dalšího nemáme, pokud tedy nechceme plemenitbu české slepice svěřit nějakému komerčnímu velkochovu a umístit populaci v dobře kontrolovatelných podmínkách a evidenci nařídit placeným zaměstnancům. To by pak byla data! Akorát jestli by tam těm slepicím bylo dobře…
Jinak jsem rád, že v této debatě ještě existují nezaujatí pozorovatelé🙂
Dobrý den. Dle vás. Dokládá pan Šlehofer věrohodně kvality svého chovu a nekvality dlouholeté chovatelské komunity CZK, které navic ventiluje poměrně nevkusnou formou?
Ani se mi nezdá, že pan Šlehofer někoho osočuje.
Jeho webové stránky jsou moc pěkně napsané a s naprostou většinou
musím souhlasit.
A to, že svaz a kluby v něm jsou dlouhodobě neperspektivní, je fakt.
Vašica:Dobrý den. Dle vás. Dokládá pan Šlehofer věrohodně kvality svého chovu a nekvality dlouholeté chovatelské komunity CZK, které navic ventiluje poměrně nevkusnou formou?
Zdravím.
“které navíc ventiluje poměrně nevkusnou formou”: Z mého subjektivního pohledu se o nevkus nejedná. Ponětí o vkusu a nevkusu se však liší člověk od člověka. Nejedná se o objektivně měřitelnou veličinu.
Reakce, odpovědi a články pana Šlehofera jsou pro mě osobně, jako člověka zvyklého na akademické prostředí, čtivé. Mají logiku, hlavu a patu. Mám k dispozici staženou samozřejmě též původní diskusi z Ifauny. Jestli věrohodně jeho tvrzení alespoň VYPADAJÍ - za mě ano.
Kde je však PRAVDA o současném stavu chovů. To nevím. Osobně “nenahlížím do kuchyně” těch desítek konkrétních chovů, stovek chovných kusů a tisíců odchovů.
Udělat si jasný a vyhraněný názor o věci, s níž nejsem veledůkladně obeznámen, považuji za ryzí diletantství. Proto pouze nestranně pozoruji vývoj situace.
PS. Naopak bokem dotaz ode mě - ohledně kvokavosti současných kropenek, zejména chovu pana Šlehofera. Původní zdroje uvádí u kropenek mírnou kvokavost (cca 10% slepic, jednou ročně) jako v populaci přítomnou, a žádoucí. Vím však o několika amatérských chovatelích, kteří všem kvočnám vyhlásili svatou válku, jsouc přesvědčeni o správnosti takového počínání…
Víte, způsob rotace jednodenních kohoutků považuji takřka za geniální nápad, vážně. Bohužel musíte zajistit, aby všichni líhli v jeden den a na jednom místě, což je problém. Někteří chovatelé také “neunesou”, že pak nevychovávají svoje, ale cizí kohouty. Ale to je vlastně teď jedno. Pokud vím, tak šlo o neshodu mezi dvěma jednotlivci... Každopádně ani jeden z nich nemá na dnešní chod Klubu vliv. Pokud dnes někdo “pláče” nad tímto, uvědomte si, kdy se toto stalo, a co je za rok teď. Seznamte se s dnešními postupy…
Pan Šlehofer je pro mne jednoznačně zakladatelem českého drůbežnického bulváru. Jeho slepice i obchody mu přeji, ale vadí mi, že potřebuje nekalým způsobem znevažovat “konkurenci”.
Děkuji za vaše příspěvky. Jsou pro mne, jako laika, daleka přínosnější, než očerňování anonymů - A věřte, že pravě výpady těchto anonymů byly důvodem, proč jsem se zeptal, dle mého pohledu, na nestranných místech.
Jediný nesouhlas je s vaší úvahou, zda by češkám prospělo, kdyby se jejich chov komercializoval. -Dokud se, před nástupem hybridek, vlašky chovaly v komerčních chovech na vejce, snášely také lépe než dnes ( dle diskuse na bývalé fauně).
A ještě. Ty slepice, jejihž fotky ukazala paní Markéta jsou nádherný. A jestli i dobře snášejí..
Jestli jste zvyklý na akademické prostředí, tak se přeci musíte řídit něčím jiným než je čtivost, ne? Leda záleží jaké akademické prostředí to je…
Díky, ale jestli chcete, pošlu Vám pěkné fotky mnoha jiných slepic, které také dobře vypadají i snášejí. Anebo pošlu nějaké fotky a vymyslím si informace. Poznáte rozdíl? Tohle nejsou fakta, jen emoce… Přijeďte na svod Klubu českých slepic, uvidíte zvířata, seznámíte se s chovateli - starými praktiky, můžete se jich zeptat na co chcete, pomohou vám, nebo je pak můžete navštívit po domluvě u nich v jejich chovech.
Češky jsem choval. Do prvních asi 3 let věku z 10 zakvokaly každý rok tak dvě (ne ve všech případech totožné, jako ty v předchozím roce). Odkvokal jsem je hned jak zasedly, první nebo druhý den, kdy zůstaly na noc na hnízdě. Nestihly se tedy rozsedět a vyhubnout a po pár dnech, se dle chování a vzhledu, vrátily do snášky. Takovéto chování bych toleroval. (Chronickou kvokalku, která kvoká několikrát do roka bych ale z chovu vyřadil).
Nízké procento takovýchto slepic v původních chovech se dá vysvětlit jednoduše. Hospodyně pod ně nasazovaly vejce slepic snášejících, ne těch, které v době jarního nasazování kvokaly. A pokud bylo kvočen více, než bylo potřeba, skončily v polévce.
V době líhní a časného jarního nasazování se ale kvokavost může lehce rozšířit na větší procento populace.
Toť zkušenost a názor zatím nechovatele.
A teď mě ještě napadlo. Důvod, žemi v jednotlivých letech nekvokaly totožné slepice musí být ten, že ta, která kvokala každý rok a každý rok byla nasazena, neměla šanci se rozmnožit. A předpokládám, že pokud hodpodyně měla možnost nasadit již osvědčenou kvočnu, zvolila ji. Moje babička taky takovou měla.
Mně se bohužel taky nezdá, že Šlehofer někoho osočuje, je to bohužel zjevný fakt. Osočení je v každé druhé větě… Ale čtivé to je, to ano, jen to je takový román na pokračování… Jestli je svaz neperspektivní, tak to je možné, sám mám výhrady, ale uvědomte si prosím, že z pohledu plemenitby zákon pamatuje na chovatelské sdružení, které plemenitbu určitého zvířete zaštítí. Jedno plemeno, jediná plemenářská evidence, kterou vede jedno sdružení. To není výmysl, to je zákon, a dává logiku. Takže, jestli máte nápad, kdo to zajistí lépe, když je svaz “neperspektivní”, pak sem s tím. Něco jako Šlehofer s.r.o.? Nezlobte se, ale za mne asi ne... Možná se to ale ukáže časem samo, ale musí přijít to jedno sdružení. Volná decentralizovaná plemenitba se neslučuje s plemenářským zákonem. Opakuji, jedno plemeno, jedna plemenářská evidence. Sdružovat a organizovat chovatele, vést evidenci, to navíc chce nějaké zázemí. Za mne svaz a Klub jsou jen právní a částečně i personální rámec, nic jiného. Mudrovat jde do nekonečna, ale za sebe nevím, zda v tomto máme v současné době nějakou lepší (dlouhodobě udržitelnou) alternativu. To, jestli je něco neperspektivní nebo to funguje, je na aktuálním složení konkrétního užšího týmu, který se o věc stará, zda mu na tom záleží… Pokud vás zajímá, zda je to s českou slepicí perspektivní či ne, sledujte současnou situaci v Klubu chovatelů českých slepic.
No ano, ALE proč to jediné zaštiťovací sdružení má ve svých řadách
zcela nekompetentní lidi, jako je např. Prombergerová nebo HERYNEK?
Je logické, že jsou trnem v oku odborné veřejnosti mimo svaz.
Jak víte, že jsou tito lidé nekompetentní? Od Šlehofera, nebo z vlastní zkušenosti?
Martin Paclík:Jestli jste zvyklý na akademické prostředí, tak se přeci musíte řídit něčím jiným než je čtivost, ne? Leda záleží jaké akademické prostředí to je…
To myslíte jak? 😀
V dobrém, jen akademik z oboru dějiny literatury může mít na tyto texty jiný názor než kvantový fyzik.
Dobrý den, původní příspěvek, na který jste odpovídal je můj, anonym mi tam padnul omylem.
Diskuze a celá anabáze od začátku má spoustu přesahů, nepřehledné množství linií. Nemá smysl a je to ztráta času. Je uměle vyprovokovaná a neslouží k dobru a progresu chovů. Budu rád, když se někdy někde potkáme, ideálně osobně a pohovoříme nad šálkem a nápoje dle preference ;)
Kropenky jsem já právě nikdy osobně nechoval. Ale měla je moje matka v době, kdy jsem byl ještě na střední, a vejšce. Samozřejmě jsem se kolem nich také motal, ale když nejsem majitel a odpovědnou osobou, tak to nepočítám. Celkem asi 8-10 let, tak kolem roku 2008 - 2016…? Vlastně ne, poslední zvířata jsem udával už v nové práci, takže konec czk u nás v 2019. Domácí užitkový hobby malochov.
Půltucet kuřic, po několika letech dokoupený i kohout. Asi po dvou letech pak průběžně ještě dokoupeny (tuším celkem 4…?) mladší holky. Všechna zvířata od př. Bukovského. Jedna z původních holek byla avizovaná ruská linie. Na pohled i chování lehce odlišná od zbytku, ale nijak nápadně. Silné zvíře, v hierarchii slepic stabilně číslo 2. Odolná, zdravá, a dobrá nosnice, zůstala v chovu u mamky až do konce, kdy s czk končila a rozdávala poslední kusy.
Kvokaly standardně tak 1-2 holky z hejna jednou ročně. 2 x mamka odlíhla kuřata, přirozeně pod kvočnou. V obou případech v kuřatech 1 slípka a 5 kohoutků... V posledním roce zbyly dvě slípky z jejího odchovu, jedna ta původní “ruska”, a asi jedna či dvě pořizované v mezidobí opět od př. Bukovského + kohout už také z mamčina odchovu. V tom roce zrovna žádná nezakvokala a celkově mamka pak přešla na snadno dostupné hybridky.
Předloni jsem přebíral chov slepic a zázemí od mamky už já, postupně vyházel hybridky. O návratu k czk jsem chvíli uvažoval, avšak za ty roky se prostor pro chov slepic u nás zmenšil; volil jsem tak méně temperamentní faverolky. Ale celkově mě situace kolem czk stále zajímá více, než kdybych s nimi do styku nepřišel nikdy.
Cituji: "Pan Harčarík měl totiž bohužel tu smůlu, že byl zapojen do fungování ČSCH, organizace to vskutku svazácké a soudružské. Záhy dopadl tak, že byl, slovy Mgr. Martina Paclíka, Ph.D, současného plemenáře Klubu chovatelů českých slepic, ,,zavčasu odstaven od plemenitby české slepice
Jen nerad se mezi vás míchám, ale když už zde probíráte mé jméno..
Neznám osobně ani Martina Paclíka, Herinka a ani Šlehofra. Alespoň si nevzpomínám že bych se s některým setkal. To není podstatné.Podstatná je lež že jsem byl odstaven od plemenitby české slepice. Nikdy nikdo nejednal o mém ukončení čehokoliv v rámci klubu českých slepic.
Členství v klubu jsem ukončil na vlastní žádost z důvodu nesouhlasu s křížením české slepice s jiným plemenem, v té době velmi aktivně prosazovaným Ing Bukovským a Mašatou. Protože se považuji za zasadoveho člověka, nemůžu se podílet ani asistovat na ničení genofondu původního plemene. Z mého pohledu je takové jednání zvěrstvo které se nedá nijak napravit. A protože jsem necítil žádnou podporu od členské základny ani svazu, rozhodl jsem se odejít. S odstupem času a s vývojem plemene, své “odstavení ” považuji za správné rozhodnutí.
M.H.
Dobrý den, oceňuji, že jste se ozval. Není možné vás nějak kontaktovat? Rád bych s vámi probral problematiku, kterou naznačujete, zajímá mě to jako chovatele. Na mě je kontakt například emailem: kamil.vasica@gmail.com. Děkuji.