Aktuálně: 2 515 inzerátů235 274 diskuzních příspěvků18 632 uživatelů

Čzk

Anonymní (neregistrovaný) 04.03.2025, 14:56:33 xxx:xxx.ad29:e591
»
Odpověď na příspěvek uživatele kamilvasica z 04.03.2025, 14:37:17

bohemia.gall@seznam.cz

Ladd
Ladd 04.03.2025, 15:04:25 xxx.xxx.17.62
kamilvasica:

Dobrý den, původní příspěvek, na který jste odpovídal je můj,  anonym mi tam padnul omylem.

Diskuze a celá anabáze od začátku má spoustu přesahů, nepřehledné množství linií. Nemá smysl a je to ztráta času. Je uměle vyprovokovaná a neslouží k dobru a progresu chovů.  Budu rád, když se někdy někde potkáme, ideálně osobně a pohovoříme nad šálkem a nápoje dle preference ;)

Diskusi jsem zakládal já. Rozhodně není umněle vyprovokovaná. Ptal jsem se na názor na inzerát pana Šlehofera. Jeho inzerovaný chov mi přišel až příliš skvělý oproti tomu, co se v diskusích psalo o češkách na fauně. A vida, pan MH výše potvrdil, že plán připařovat jiné plemeno v klubu byl- a ony se ty cizí geny v populaci našly. Zrovna tak pan Paclík výše psal “ lidé budou šulit” . To možná i vysvětlovalo  jím zmíněnou neochotu některých členů dávat kuřata ke společnému líhnutí. Možná tedy byly obavy, co za křížence by veřejně z vajec skákalo. 
Situaci ale laicky nevidím zcela ztracenou. V klubu bych z poulace vytřídil kmeny, které nesou geny cizích plemen, pak tu máme chov pana Harčaríka, a pana Šlehofera; to máme tři oddělené populace. To mi říká selský rozum, zbytek se dovzdělám a rád od příštího roku zapojím.

sharingan
sharingan 04.03.2025, 15:27:58 xxx.xxx.186.2
»
Odpověď na příspěvek uživatele Ladd z 04.03.2025, 15:04:25

“Diskusi jsem zakládal já. Rozhodně není umněle vyprovokovaná.”

Řeč je o něčem jiném - prapůvod diskuse s většinou zůčastněných je ještě z Ifauny. A toto vlákno tam zahajoval Martin Paclík dne 17. 4. 2023. 

Obrázek
Ladd
Ladd 04.03.2025, 15:36:06 xxx:xxx.b829:ce1b

Díky za osvětlení. Roky 2022 a 2023 jsem na ifauně úplně vynechal.

bohemia.gall (neregistrovaný) 04.03.2025, 15:36:10 xxx:xxx.ad29:e591
»

Bingo. Jenom doplním, žádné Češky už nechovám.

Nedělejte si iluze že je co třídit, obávám se že po více než desetiletí je pozdě. I když metody jsou. Nechci radit ale první je nutné vyřídit lidi odpovědné za současný stav. Nechat si kormidelnika který neustále dělá do lodi díru nemá smysl 

Martin Paclík (neregistrovaný) 04.03.2025, 15:45:02 xxx.xxx.244.90
Ladd:

Diskusi jsem zakládal já. Rozhodně není umněle vyprovokovaná. Ptal jsem se na názor na inzerát pana Šlehofera. Jeho inzerovaný chov mi přišel až příliš skvělý oproti tomu, co se v diskusích psalo o češkách na fauně. A vida, pan MH výše potvrdil, že plán připařovat jiné plemeno v klubu byl- a ony se ty cizí geny v populaci našly. Zrovna tak pan Paclík výše psal “ lidé budou šulit” . To možná i vysvětlovalo  jím zmíněnou neochotu některých členů dávat kuřata ke společnému líhnutí. Možná tedy byly obavy, co za křížence by veřejně z vajec skákalo. 
Situaci ale laicky nevidím zcela ztracenou. V klubu bych z poulace vytřídil kmeny, které nesou geny cizích plemen, pak tu máme chov pana Harčaríka, a pana Šlehofera; to máme tři oddělené populace. To mi říká selský rozum, zbytek se dovzdělám a rád od příštího roku zapojím.

Opatrně prosím, žádné cizí geny se nenašly, bohužel takto podané informace se snadno překroutí. Máme nástroje, jak s populací pracovat. 

Martin Paclík (neregistrovaný) 04.03.2025, 16:03:28 xxx.xxx.244.90
»
Odpověď na příspěvek uživatele sharingan z 04.03.2025, 15:27:58

Když znáte tento materiál, jistě také víte, že žádné “prokřížení šesti plemeny”, které “propagoval” vy víte kdo, se nepotvrdilo. Bohužel někteří lidé rádi věnují další a další čas hledání problémů, které neexistují. Jiní zase uvěří problému, jakmile ho někdo jen zmíní… a už navrhují praktická opatření. Teď k panu Harčaríkovi: možná je pravda, co říkáte, ale rozhodně ne úplně všechno. Já jsem přišel k plemenářské práci s českou slepicí před pár lety, převzal jsem ji v takovém stavu, v jakém byla (tím neříkám, že ve špatném). Dělám, co můžu, věnuji se tomu, evidentně na rozdíl od vás. Jestli můžete a chcete něčím přispět, jste vítán. Jestli ne, tak to je vaše rozhodnutí. V té debatě, na kterou je odkázáno, jsem vám to vysvětlil a popřál jste mi tam něco jako že držíte palce. Už to neplatí? 

kamilvasica
kamilvasica 04.03.2025, 16:44:27 xxx.xxx.96.99
»

Dobrý den, nevyjádřil jsem se přesně a bylo pochopeno jinak, než jsem měl na mysli. Tou nepřehledností diskuze a anabáze jsem měl na mysli celý problém, která má historii několik let (kdo ví, možná desítek let), který se zde rozebírá nyní a konkrétně. 

Naoopak založil jste pěknou diskuzi, kde se potkávají lidé ochotní k doskuzi a nasloucvhání druhému. Oceňuji.

bohemia.gall (neregistrovaný) 04.03.2025, 16:51:38 xxx:xxx.ad29:e591
»
Odpověď na příspěvek uživatele Martin Paclík z 04.03.2025, 16:03:28

Jistě, jen jaksi došlo k určitému posunu. K posunu k horšímu.K tomu bych, zejména české slepici palce zrovna rád nedrzel. 

Jinak to mám chápat tak, že pokud nechci konkrétně přispět, mám držet hubu?

Markéta_Švarcová
Markéta_Švarcová 04.03.2025, 16:52:22 xxx:xxx.e897:a872
»
Odpověď na příspěvek uživatele Martin Paclík z 04.03.2025, 15:45:02

A mohu se zeptat, když tvrdíte, že máte nástroj, tak proč se nepoužil dřív? Možná, že ministerstvo, když češku vyřadilo, si to nemyslí … Nebo až teď začnete opravovat? Vždyť tvrdíte, že není v podstatě co (alespoň tak to chápu já). Buď tu je problém nebo není … 

Možná jsou odpovědí češky Honzy Šlehofera, které celou dobu byly oddělené od klubových. Možná se právě díky němu zachovalo to, co se v klubu pokazilo. Možná je to právě on, kdo díky své houževnatosti, původní češku zachránil. Nemyslíte?

kamilvasica
kamilvasica 04.03.2025, 16:54:07 xxx.xxx.96.99
»

K neochotě dávat kuřata ke společnému líhnutí. Vaše doměnka nemá nereálný základ. Ale, co když je důvod například to, že někdo nesouhlasí s tím dávat najednou celou populaci ČZK v jeden termín do společné líhně. Není to riziko roznosu nějakého onemocnění najednou a v celé populaci? To si myslím, že je chyba a genetické zdroje (dokud byla ČZK v nich) by neměly připouštět takové riziko z principu a distribuovanost chovů by měla být jedním z prvků ochrany plemene ;). I bez genetických zdrojů je to riziko pro celou populaci. 

Nebo třeba někdo se může obávat záměny líhnutých zvířat. Nebo někdo si chce nad inkubací provést nějakou “svou vědu”. Nebo ho prostě líhnutí baví. Nebo prostě slíbil dětem, že “budeme líhnout doma a společně ;) ”

Toto jsou mé názory.

Martin Paclík (neregistrovaný) 04.03.2025, 17:11:55 xxx.xxx.244.90
»
Odpověď na příspěvek uživatele Markéta_Švarcová z 04.03.2025, 16:52:22

Nástroj jsem popsal výše: hodnocení fenotypu + rodokmeny + genetické analýzy. A přidal bych i tu jinde zmíněnou dobrou pověst - všechny chovatele osobně znám, jsem s nimi v průběžném kontaktu. Zvířata z různých chovů vidíme na svodu, provádí se uznávací řízení v chovech. Více za dané situace dělat nemůžeme, není to jako ve filmu či v pohádce… Žádný velký problém česká slepice NEMÁ, NENÍ CO OPRAVOVAT, je třeba JÍT DÁL a držet mantinely. Ministerstvo vyloučilo českou slepici na základě jednoho ustanovení Plemenářského zákona, a sice předložení Metodiky uchování GZ o nedostatečném rozsahu. Pokud se chcete informovat, informace tu jsou. I jiné, než jen řeči a emoce.   

Marti Paclík (neregistrovaný) 04.03.2025, 17:14:29 xxx.xxx.244.90
bohemia.gall:

Jistě, jen jaksi došlo k určitému posunu. K posunu k horšímu.K tomu bych, zejména české slepici palce zrovna rád nedrzel. 

Jinak to mám chápat tak, že pokud nechci konkrétně přispět, mám držet hubu?

K posunu k horšímu v čem a jak? Dokážete alespoň někdy být alespoň trochu konkrétní?  A doložit to nějak měřitelně?

kamilvasica
kamilvasica 04.03.2025, 17:19:03 xxx.xxx.96.99
»

A ještě k věci “ony se ty cizí geny v populaci našly”. Cizí geny se v populaci nenašly. Genetická analýza je nesledovala. (A při posuzoování zvířat posuzovatel nepustí zvíře se znaky přikřížení.)

Protože tento problém vře komunitou na úrovni dohadů, přikládám jako důkaz kopii mé konverzace s národním koordinátorem genetických zdrojů Ing. Tomášem Němečkem. V ní potvrzuje, že přilévání cizích plemen se nesledovalo a je na úrovni (jeho) doměnek.

Zde přikládám také odkaz na výsledky analýz populace ČZK. Jsou volně ke stažení na stránkách klubu. I laicky je z nich zřejmé, že nesledují žádné přilévání plemen, jen blízkost / vzdálenost testovaných zvířat v rámci celé populace. A lze hrdě konstatovat, že obecně vzato, až na výjimky je populace slušně konzistentní. I doplnění o další rok vypadá pěkně (to mám vyžádané a soukromě). Včetně zvířat pana Šlehofera, které byly zahrnuty do testování  https://site-651756.mozfiles.com/files/651756/vysledky_pro_chovatele.pdf

Tendence k přilévání cizích plemen, které zmínil pan Harčarik a oprávněně s tím měl problém (naprosto s nám souhlasím), je třeba pro mě velmi důležitá informace, která mi chyběla ve skládačce k pochopení celé historie a jádra problému. Hlavně kdo za tím stál. Tím se mi spousta věcí najednou provazuje a začíná dávat logiku. Jsem mladší generace neznám a hledám ty historické konsekvence. Každopádně doufám, že k tomu nakonec nedošlo, nebo jen v experimentálních prostředích. Kdo ví, zda se pravdu někdy dozvíme. Každopádně jestli k tomu někde někdy došlo (statisticky sem tam muselo náhodně i mimo tuto anabázi), tak i jestli nakonec k nějakému přikřížení ojediněle došlo nebo mělo dojít, tak od té doby odplynulo nějakých dejme tomu 10 - 15 generací a to i můj ajťácký rozum praví, že je tak moc zředěné, že nebude možné nějak výrazně zjistit v analýzách. 

Obrázek
bohemia.gall (neregistrovaný) 04.03.2025, 18:29:08 xxx:xxx.ad29:e591
»
Odpověď na příspěvek uživatele Marti Paclík z 04.03.2025, 17:14:29

Specifikovat dokážu, vlastně jste o tom psal sám.

Dříve ale mám otázku. Týká se genetické analýzy. Narazil jsem na něco, čemu nerozumím..cit:

Velmi zajímavé jsou vzorky dodané od chovatele p. Šlehofera, který poskytl i doplňující informace, na základě kterých bylo možné vzorky ještě více specifikovat (Obr2). V červeném oválu jsou vyznačeny vzorky, které byly chovatelem označeny jako nejpůvodnější. Tzn., že další vzorky, které se vyskytují v podobné pozici/kvadrantu, mají alely, které by měly být charakteristické pro Českou kropenku. Tyto výsledky jsou zatím orientační a budou ještě upřesněny dalšími výpočty.

Máte pro to nějaké vysvětlení?

Som (neregistrovaný) 04.03.2025, 19:23:04 xxx.xxx.134.34

To to dopadlo, p. Paclík byl usvědčen z další lži (odstavení p. Harčaríka),
hlavní prznitel České slepice Bukovský z Litic je nyní mluvčím celého Svazu
a v Klubu Českých slepic se to střídá jako na orloji a nikdo za nic nemůže. 

Martin Paclík (neregistrovaný) 04.03.2025, 19:41:59 xxx:xxx.c442:cc5d
bohemia.gall:

Specifikovat dokážu, vlastně jste o tom psal sám.

Dříve ale mám otázku. Týká se genetické analýzy. Narazil jsem na něco, čemu nerozumím..cit:

Velmi zajímavé jsou vzorky dodané od chovatele p. Šlehofera, který poskytl i doplňující informace, na základě kterých bylo možné vzorky ještě více specifikovat (Obr2). V červeném oválu jsou vyznačeny vzorky, které byly chovatelem označeny jako nejpůvodnější. Tzn., že další vzorky, které se vyskytují v podobné pozici/kvadrantu, mají alely, které by měly být charakteristické pro Českou kropenku. Tyto výsledky jsou zatím orientační a budou ještě upřesněny dalšími výpočty.

Máte pro to nějaké vysvětlení?

Nemám, a bohužel ji nepodává ani autor tohoto textu (který se ostatně pod dokument nepodepsal). Tato analýza jen zpřehledňuje genetickou strukturu populace. Chovatel Šlehofer jim “doplňující informace” poskytl, ale nikoho jiného se na žádné doplňující informace nikdo neptal. Čili, za mne tento pohled stojí jen na víře v informaci od p. Šlehofera. Rozdělení kvadrantů nevyplývá přímo z analýzy, bylo vytvořeno uměle. Přinejmenším autor výzkumné zprávy porušil logiku vyvozování závěrů tím, že přesně nepopsal, jak se k onomu výsledku dobral.

Podrobnosti k tomu co píši zde: https://site-651756.mozfiles.com/files/651756/Pripominky_k_Protokolu_o_analyzach_M__Paclik__1___1_.pdf

Stručný přehled problematiky zde:

https://www.facebook.com/photo?fbid=968066448766160&set=a.645454421027366

Martin Paclík (neregistrovaný) 04.03.2025, 19:44:37 xxx:xxx.c442:cc5d
»
Odpověď na příspěvek uživatele Som z 04.03.2025, 19:23:04

Pane Šlehofere, jste to vy? 🙂 Ne, to se mi asi jen něco zdálo…

Martin Paclík (neregistrovaný) 04.03.2025, 19:47:15 xxx:xxx.c442:cc5d
»
Odpověď na příspěvek uživatele bohemia.gall z 04.03.2025, 18:29:08

Od Národního koordinátora jsem zjistil, kdo analýzy a dokument vypracoval. (Jak píši výše, pod dokumentem není nikdo podepsán). Toho člověka jsem se snažil kontaktovat a požádat ho o dovysvětlení, bohužel se mi nepodařilo se s ním spojit. Je to prostě takové celé zamotané, zahalené do mnoha tajemství…

bohemia.gall (neregistrovaný) 04.03.2025, 19:47:16 xxx:xxx.ad29:e591
»
Odpověď na příspěvek uživatele Martin Paclík z 04.03.2025, 19:41:59

Díky, mnohé tím chápu. 

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.