Tak po dvoch týždňoch silných mrazov som bol pozrieť podmety a skontrolovať množstvo mŕtvoliek...
okrem jednej rodiny, (kde som dosť neskoro menil matku a dlho kládla), sú včely zatiaľ OK, mŕtvolky primerane... hoci poslednýkrát sa preleteli 9.12.2025..
Musím se přiznat mám dva úhyny. Před dvěma týdny mi uhynul jeden ultra slaboch chumáček jak pěst pokálené rámky a asi i hlad spotřebovaly zásoby pod HL a už se neposunuly do boku i když tam ty zásoby byly. Na druhé včelstvo jsem se byl dívat před chvíli po poslechu uchem nebyl slyšet šumot rozebral jsem ho a neměly vůbec žádné zásoby byly na třech rámcích takže druhý úhyn byl způsoben mým kreténismem. Zbyly mi dva včelstva jedno se mi také nezdá venku na sněhu před česnem je vcelku dost mrtvolek.
Odpověď na příspěvek uživatele Martin83 z 17.01.2026, 14:06:59
aj ja som dnes bol pozrieť včelnice…. konečne nie je cez deň mráz tak som pozrel pod vrchnák.. odložence/oddelky majú chumáče pod utepleným stropom… kmeňové včelstvá nemali zatiaľ dôvod liezť do horných zásob… aj tá jedna “biedna” rodinka má zopár včiel ale pod fóliu som nešiel aby som kontroloval zásoby…dostali 8 kg tak by cez tieto mrazy mohli mať dosť ak by kvôli veľkosti chumáčika na zásoby "dosiahli", možno by pomohlo trochu medu dodať priamo k včelám….uvidím ešte či sa rozhodnem do nich siahať…
… neviem či u vás nie sú mrazy,ale ak včely vylietavajú aj za mrazov (mŕtvolky v snehu) tak by som s tebou zdieľal obavy o včelstvo…😢
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 17.01.2026, 14:54:22
Na to pokrmení teď je nutné být velmi opatrný, jak něco dostanou, nedej bože naředěný teplý med, vyrazí ven a spousta jich zkřehne. Jak nevyletí, pokálejí se v úle. Raději bych nekrmil.
A začátečníci pozor, Goro nekrmí včelstva jen 8 kilo, on se zmiňuje o oddělku se záložní matkou a to není včelstvo!!!!
Martine, oba víme jak těžké podmínky u vás jsou, klid, zajra si případně koupíte včely od někud mimo vaši oblast.
A to, za co si nadáváte, si velmi dobře zapamatujte. Fakt jste si nevšiml třeba v říjnu při fumigaci, že mají málo zásob? Jistě jste krmil dostatečně a přesto sedí na hladu? Berte to tak, že se nechaly vykrást, že byly nemocné a nebo geneticky vadné, že se nebránily lupičkám. Já se snažím zachránit kde co, ale asi mají spíš pravdu ti, co říkají jako kdysi Dr. Husák, že nezdravé nech odpadne. Pan doktor to řekl jinak, ale v podstatě sdělil to, co píšu.
Palec máte Martine ode mě za vytrvalost, snahu a pečlivost. Málokdo u včel zkusil to co vy.
Dnes vše živé poslechem - bez hadičky do česna, přitisknu ucho na úl a je slyšet šum. Když si nejsem jistý stačí nepatrně ťuknout na úl a vč se ihned ozve mírným zahučením. Někde byly včely venku, Petrovi se proletělo všechno, u mě venku nebyly . “Sibiř”, teplota nepeřelezla 7, ale spíš jen 6 stupňů.
Ale. Jedno vč silně hučí, je to slyšet na metr od úlu, má silně pokálené česno a mřížku proti hlodavcům. Nejspíš nemá matku. Po odkrytí deklu jsou skrz čistý igelit vidět rozrušené, ale úplně čisté včely na dokonale čistých rámcích - je vidět jen HL. První nápad byl jim odebrat spodní NN i dno a VN posadit na čisté dno. Neudělal jsem nic, protože hrozí, že se pokálí všechny, i ty v dosud čistém VN. Nechám to osudu, za dva týdny by se mělo zužovat. Infekce z úlu je nepravděpodobná, je to úplně nový VN.
Výkaly na česně jsou světlejší, než obyčejně. Nemám žádnou zkušenost a tak mě nenapadá jiné vysvětlení, než přeplnění výkalových vaků u neklidného vč z důvodu bezmatečnosti. Po konzultaci s Petrem má u jednoho vč stejný problém.
Pravda je, že se opět vč nemohla někdy od začátku listopadu proletět stejně, jako vloni. Nějak alarmistickým ekoteroristům globální oteplení nefunguje.
tak dnes sa včely po zime dostali prvýkrát von…početnosť včiel bola rôzna ale v najbližších dňoch sa má ešte viac otepliť a budú tie skutočné prelety, keď sa skoro všetko vyvalí z úľa akoby sa rojili…
zatiaľ vracajúce sa včely prichádzali bez peľu, lieska je v miernom opozdení… ešte nepráši… samozrejme že už včely po strapcoch na lieske lozili, no nič nezískali… ale aj po rokoch ma fascinuje ako včela, ktorá nikdy kvitnúť liesku nezažila, vie že ako prvé má lietať na ňu…🤔