Dějou se věci. Svátek má Filip. Fil - láska, ip - kůň. Milovník koní, vznešený. Dnes tedy slaví všichni milovníci koní a sousedčin pes. V zimě nosí růžovou bundu, takže vznešený je dost. Emanuel Macron dostal po ústech od té své… Asi jí zrovna řekl, že večer nebude umývat nádobí. No co, poslouchat starší se musí. To víme všichni. Na plzeňské radnici před pár hodinami otevřel výstavu afrických fotografií vnuk známé legendy Marian Vágner. Výstava trvá do 20. června. Dnes jsme sebrali jen 6 vajec od 8 slepic, takový pokles, to by tedy nešlo. Pokud zítra nebude plný stav, budeme se muset zaměřit na důslednou kontrolu kloak. Zatím si to ale musíme dobře promyslet - a vy víte kde.
Filip je mužské jméno, které pochází z řeckého Philippos (Φίλιππος), což znamená „milovník koní“. Ve starověkém Řecku si koně mohli dovolit jen bohatí lidé, kteří měli dostatek prostředků na jeho uživení, proto je jméno spojováno právě s láskou k něčemu vznešenému.
Vyznání růžím - rozárium Olomouc. Jiří Malaska postupně vdechuje původně betonovému šílenství moderní a přírodní tvář, počet vysazených růží neustále narůstá. Olomoucké rozárium v sobotu získalo ocenění Světové federace růžařských společností Award of garden excellence. Zařadilo se tak mezi nejlepší rozária na světě. Program pro celou rodinu, nejen milovníky růží v něm bude 7. - 8. června.
Odborníkům bychom za sebe doporučili hřeb víkendu - přednášku Łukasze Rojewskeho, předního šlechtitele růží (jsme rádi, že jeho zcela nové kultivary můžeme testovat i v naší horské zahradě)
Pupenová mutace znamená, že z keře náhle vyroste větev s květy odlišné barvy. Z větve se vezmou očka a naočkují se na podnož planého šípku. Tak se nejrychleji nová mutace namnoží. Někteří šlechtitelé (Tantau) jdou mutacím naproti a in vitro ozařují své kultivary.
Rodič´Westerland´ silně voní a vábí opylovače, je to vzrůstná sadovka. Nové růži ´Hana Maciuchová´ tedy dopřejte dostatek místa.
Dnes se vylíhli kachňata kachny selské chocholaté. Seděla krůta. Měla pod sebou 20 vajec. Zatím máme z dnešního dne patnáct kachňat. Šestnácté se udusilo. A ještě sedí na čtyřech. Tak doufám, že zítra by mohla k mamince.
Odpověď na příspěvek uživatele tetrivek z 01.06.2025, 22:03:26
Jeje😀..ty jsou krásné 😀…chocholaté kachny jen tak někdo nemá, ty jsou vzácné, neobvyklé 😀…já jsem přes kachny rouenské a "indiany"různých barev, zůstala u kachen pižmových..právě mají také spoustu mladých..a rozkvetly mi pivoňky, krásně voní…mám 17 keřů,ještě všechny nekvetou 😀🤗..
Dnes se vylíhli kachňata kachny selské chocholaté. Seděla krůta. Měla pod sebou 20 vajec. Zatím máme z dnešního dne patnáct kachňat. Šestnácté se udusilo. A ještě sedí na čtyřech. Tak doufám, že zítra by mohla k mamince.
Krůty jsou dokonalé matky. Mám zkušenost s líhnutím hus pod nimi. Vždy úspěšnost 90% + a je zajímavé, že ani nevadí nízká vlhkost. Sedí mi na seně, krůta se nekoupe a vždy se vylíhne všechno.
Jedna krůta má osm krůťat, druhé jsme podstrčili šest perlíčat a třetí se včera vylíhla kachňata. Škoda že jsme to nevěděli dřív, líheň už jsme druhým rokem nepotřebovali.
Nejdříve jsme si je pořídili jako přírodní křoviňák, krůty krásně vypasou i kopřivy a teď je máme na líhnutí. A hlavně se pečlivě starají.
Krásné ráno všem 😀🌞..toho sluníčka se snad dočkáme, až odplynou šedé mraky…posílám fotky svojí jedné meruňky..byla obalená květy ,v době nočních mrazů jsem ji kropila vodou, myslím,že nenamrzla…květy přežily,ale meruňka je divná..hodně proschla🤔…už jednou se jí to samé stalo,je to pár let…druhá meruňka jiné odrůdy,je úplně v pořádku...tak nevím, čím to je 🤔…
Jů, že bych si pořídila krůtečky? To zní jako dobrý nápad! Asi i ty bobky se budou dát nabírat pěkně místovacími vidlemi, na rozdíl od slepic, takže i úklid by byl samosebou 🙂
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 03.06.2025, 12:09:51
Jsem na tento pokus zvědavá. Až to pokvete, bude to hezký, jestli to zaplodí, bude to výnosný a na konci by z toho měla být i zemina, takže po všech stránkách plusový. Otázka je, jak jsem to dobře udělala, je to první pokus. Vy to máte dobrý, hnůj i slámu v dostatečným množství, jediná investice bude karisíť, nebo lesnický oplocení a pytel brambor na sadbu.
Reklama je určitě na nějaký ty pytle, co si koupíte už hotové, jako na pěstování té hlívy. Že to máte bez práce, jen teda ten pytel mnohakilový nebo tu nádobu vyložit nějak z auta a posadit na dvorek, a pak už to určitě jede samo 😀
Mně na políčku už brambůrky vytvářejí utěšeně maličké hlízy, a jak to vím? No protože jsem stále ještě nezabezpečila políčko proti kurům….
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 03.06.2025, 12:38:06
a jo takhle na pytle, tohle je v podstatě věčný. A jsem fakt na to zvědavá. Dala jsem jim péči - měli peřinku, když byly ty mrazíky, aby se mi holky nenachladily. Supr je, že se k tomu člověk neohýbá, neokopává, jen zalívá - uvidíme, co to udělá, pak podám hlásání. Doufám, že taky vytváří utěšeně malé hlízky, jako u Vás.
No protože jsem stále ještě nezabezpečila políčko proti kurům….
Skúste Yutube Oleg Paulen,rez marhule na kýpte.Je to v celku videí Sady a vinice.Tento rok s tým už asi moc nenarobíte,všetko choré preč.
Mockrát Vám děkuji..udělám podle vzoru,to, co půjde..škoda meruňky, měla krásné a dobře plody…aspoň pár jich tam letos zůstalo..snad dozrají 🙂…děkuji 😊🌸