»
Odpověď na příspěvek uživatele
goro z 03.11.2025, 08:50:52
Už rozumím. Vy,stejně jako MS, včelaříte ve včelařském ráji. Ve většina Česka a na České Sibiři tuplem, to, co píšete nemůžeme. Nemůžeme ponechat vč příliš mnoho prostoru. Nezvládnou to tepelně a buď se vyrojí nabo se stáhnou dolů a ignorují medník. Prostě to je u mě prazáklad a úspěšné včelaření je tu jen lavírování na hraně, co si můžu dovolit a coje už podtrhnu. Jestli dám čtvrtý NN - u mě první medník a za žádnou cenu nechci, aby v něm kladly a přidám ho moc brzo, vč ho nejen neobsadí, ale zjevně je to poškodí ochlazením hnízda. Plod asi nevyhází, ale takové vč už po zbytek sezony nezesílí. Jestli přidám první medník = čtvrtý nástavek v ploše, ve skutečnosti je na dně NN = TL, pak je VN (jako dva NN) a tudíž je to ekvivalent 3 NN, proto je první medník vlastně čtvrtý NN, tak jestli ho přidám o 2-3 dny později, než bylo potřeba, už je tam rojová nálada a tu si vč rozmyslí málokdy. Drtivá většina Adamistů dělá z neodbornosti tu chybu, že vyzimuje na 2 Vn 39x24, nezužuje a rámky má nazebrované, staré, mladé, se zkaženým pylem, dolní rohy dolního patra plesnivé a včelstvo nějak živoří v horním VN. Český génius s klasikou 39x24x11 má včely s bídou jen v horním VN, v době jívy rozhodně ne v celém a pak, když začnou třešně, radši o týden i deset dní dřív, než o 2 dny pozdě - tak skutečně uvažují - přidá medník. Výsledek je, že med pak vytáčí jen od necelé poloviny a byl by se schopný prát když mu řeknu, že průměr musí počítat z počtu zazimovaných a ne zpočtu co přežily zimu a daly nějaký med. Tady je příčina rekordů těchto myslitelů 60, 80 ale i víc kg medu. Jak se SPRÁVNĚ počítá průměrný výnos jsem tu udělal vlákno.
Tady jen aktuálně připomenu, jak se (podle Brennera) počítá průměr. PŘÍKLAD:
Zazimováno 10 vč v průměrné síle.
4 vč v zimě uhynou - stráta 20% je považována za ekonomicky únosnou.
Ze 6 pořežilých jsou dvě tak mizerná, že vůbec nedorostou do medníku a nedají tudíž žádný med. Vysíří se nebo s něčím spojí. Další dvě jsou rekordní a dají po 50 kg, dvě o něco horší dají po 30 kg medu.
Matematický génius sečte 2x50 + 2x30 a dostane výnos 160 kg medu. Vydělí to 4 včelstvy, která vytáčel a holedbá se, že měl průměr 40 kg.
Ve skutečnosti se výnos 160 kg musí vydělit počtem zazimovaných = 10 a pak je průměrný výnos 16 kg a to nepokryje ani náklady + amortizaci vybavení a kde je práce?
Kteří z těchto mají přece jen oněco vyšší IQ, ti pak sdělí, že vlastně pro med nevčelaří, že jim jde jen o radost a aby bylo včeličkám krásně. Těm je tak krásně, že z každých 10 vč 4 nedožijí jara a další 2 vč jsou na vysíření.
Tím to nekončí. Génius Adamita chce 10 vč, protože má 10 úlů a 10 míst ve včelíně nebo na zahradě. Neumí si udělat odd a tím by snížil medný průměr a tak shání oddělky. Někdo zjara vyzimovaná vč. Toho využili šíbři, kteří kašlou na med a chrlí oddělky - trh = poptávka / nabídka.
--------------------------
Ale to jsem odbočil. Vy pane Goro říkáte, že se teorií netrápíte (včelařský ráj). Kdo se u nás netrápí teorií, včelaří jako popsaný český Adamista.
--------------------------
Přesto je vaše metoda pro mě zajímavá, jen jí musím upravit pro svoje podmínky, hlavně ubrat jeden NN plodiště na pouhé 3. Pak by to tady mohlo fungovat, Jen jsou dvě závady. Co s tuháčem? Vzdát se samopodněcování vč tím, že mají od poloviny září “pod nohama” zásobní nástavek? To u vašeho úlu nejde a vy se dokonce tuháče bojíte dát ho další rok včelám.
Tak mi vlastně dochází, že jediné, co bych mohl od vás použít, je nemít speciálně vystrojený TLumič a trubčinu trpět v každém NN.
Letos jsem u necelé poloviny vč udělal následující. Zatímco nechávám TL po celou zimu a mezi TL a VN dávám v půlce září KK (jak tragicky dopadla vč, která to nedostala jsem tu podrobně popsal). Tak letos mi došla tahle věc:
Když mám dost rámků se zásobami = plné KK, a vč dostane celou KK mezi TL a VN, nikdy vč za zimu a časné jaro nespotřebuje všechny zásoby z podstavené KK, ale jen asi 4-6 rámků. Tak jsem letos už 15.9. (kolem toho data), zrušil TL, vystrojil nové na pouhých 9 rámků - krajní jsem vynechal a 6 zásobáků jsem prostřídal 2 SR a uprostřed jeden hotový trubčák od letoška (ten nejsvětlejší). Je to tak, že trubčina dole není jako krajní.
Co by mělo nastat? Zjara nepolezu likvidovat starý TL a dělat nový ze zbytků nespotřebovaných (nepřenesených) zásob z KK, tedy ze dvou NN udělat jeden TL, ale je to udělané už od podzima. K tomu jsem plánoval ve VN používat vysoký SR do chvíle, kdy je plné plodiště a pak zlikvidovat vysoký trubčák a vč by pak mohly chovat trubce jen dole v TL.
Tímto postupem dosáhnu stejného - Gorova - efektu, jen s tím rozdílem, že nevyřadím celý nejspodnější NN zjara, ale holt musím před zimou udělat ze dvou NN jeden. To se mi zdá na podzim lepší, to už vč neplodují a nemůže v rozebraném úle zastydnout žádný plod a i stres by mělo vč v bezplodém období přežít snadněji.
---------------------------------
A pár postřehů ke zužování:
Jsem improvizátor. Stalo se mi, že jsem neměl vysokou blinovku. Přesto jsem zúžil a dal nízkou buchtu (buchta je přepážka bez díry) do VN. Takže zúženo bylo jen jaksi napůl, nebo jak to říct. Fungovalo to i tak.
Jiná situace. Neměl jsem vysoké zásobáky a tak za blinovku přišly dva polorámky s tuháčem, vnitřní na straně k blinovce poškrábaný. Funguje to dokonale!!!
Třetí situace (ano, jsem nesystematický bordělář) - neměl jsem vysoké zásobáky, ale ani vysokou buchtu nebo blinovku. Tak dostaly nízkou 15 cm a i to funguje. Asi hůř, než kdyby byla přepážka správně vysoká, lepší ale než nic.
Co z toho pro mě plyne?
U NN systému nelze zužovat plodiště s vysokými rámky, NN systém ho nemá. No a proč tedy nezúžit aspoň horní NN? Nízká buchta mít díru nemusí, jako blinovka funguje vysoká buchta bez díry - včely jí podlézají, funguje to. U nízké buchty to bude tudíž fungovat tuplem. Věřím, že když by se na naší Sibiři vč malinko pomohlo zúžením nejvyššího NN, což zabere minimum práce a času, pak by Gorova metoda mohla fungovat i tady. Vyzkouším to tak i tak.
I u mě se každý rok vyskytne tak pěkné vč, nebo 2-3, že je není možné zjara zužovat, nanejvýš odebrat poslední rámek (ten tam není od podzima kvůli fumigaci. Nahradím ho PS buchtou tlustou za jeden rámek a sice u TS ke přední stěně (ano, celé těleso an blok posunu o pozici dozadu, aby vepředu vznikla mezera, co byla původně vzadu). Toto zateplení funguje tak dokonale, že vč často zaploduje i krycí rámek a dokonce i tu stranu k polystyrenové buchtě.