Aktuálně: 2 954 inzerátů222 854 diskuzních příspěvků18 439 uživatelů

Který úl a která metodika je nejlepší?

Tom50
Tom50 23.01.2025, 12:44:27 xxx.xxx.139.254

Jde mi o nějakou anketu a úplně nevím jak do toho. Dnes tu máme v úlech a metodikách chaos, každý vychvaluje to své, ale nikdo neví, který úl a jaká provozní metoda je nejlepší. Ale ani to, co je nejhorší a to je ještě důležitější!

Další otázka by měla být, co je pro koho priorita. Jestli co nejvíc co nejkvalitnějšího medu při co nejnižší pracnosti a nebo je to včelařovi jedno, hlavně že včeličky lítají, bzučí a včelařovi je krásně z pocitu, že něco udělal pro Planetu a tak neshoří a med si dojde koupit do hypermarketu, zahalený do několika svetrů.

Nyní nechme stranou, že některé úlové systémy vůbec neumožňují získávat pouze panenský med. Dnes je mnohem důležitější než kvalita medu úhynovost. 

Já bych chtěl vědět, ve kterém typu úlů, na které rámkové míře a při jakém způsobu vedení včelstev je nejméně a nejvíce úhynů. Tvrdím, že nejhorší budou všechny NN systémy. Po nich nízké míry jako je 39x24 a L 1/1, pak míry vysoké 27,5 nebno 28,5 a nejlépe na tom budou třicítky, ovšem pouze v systému Dadant a sice v kombinaci jediný VN pro plod a libovolný počet NN pro med.

A také je velice důležité jednou pro vždy vědět, na jaké orientaci rámků je víc úhynů a nebo méně, zdravotní otázka je většině lhostejná dokud si sami nezhuntují zdraví. Navíc vlastní zdraví, i zdraví obecně je velice subjektivní věc. Ale pojem ergonomie by ani u včelaření a dokonce ani u hobbíků neměl být opomíjen.

To je úhynovost. Dalším kritériem by měla být spotřeba práce na 1 kilo medu a pak to, jak kvalitní to bude med. Z logiky vyplývá, že bez laboratorních měření musí být nejvyšší kvalita u NN medníků, protože pak, když se nevytáčí vysoké rámky s nespotřebovanými zimními zásobami, nemůže v medu být cukr (ten v lepším případě), ovšem spíš jde o škrobový kukuřičný hydrolyzát. 

No a také jde o způsob léčení. Kdo má nejvyšší úhynovost? Kyselináři, organici bez kyselin (jsou takoví? Jde to tak vůbec?) a nebo tvrdochemici?

A další, když nízké medníky nejsou v úlech když se léčí, může se léčit tvrdou chemií a rezidua v medu z toho prostinkého důvodu být nemohou. Pak je jakýkoli tyjátr o tvrdé chemii  jen tupá ideologie, neboli iracionální Víra.

-------------------------------

Sice jsem to vymyslel, promyslel a stejně nejsem schopný formulovat soubor, či několik souborů jasných a stručných anketních otázek. A to mělo být to, nač jsem doufal, že tady spolu přijdeme. Myslím někdo schopný jasného (technického) myšlení jako třeba romaning a asi i pan Goro a možná někdo další. 

Jistěže vím předem, jak by podobná anketa dopadla, jasně to říkám už asi 15 let, co píšu do internetu. Ovšem dokud neproběhne jasná anketa, pořád budou adoranti nesprávného tvrdit, že to jsou jen kecy a že to není nijak nikým potvrzeno. A taky jsem se mnohokrát jasně vyjádřil, že bych snad byl raději kdyby se ukázalo, že pravdu nemám.

No a úplně na závěr asi to nejhorší. Mnozí neodpoví pravdivě prostě proto, že se budou stydět přiznat, že se kdysi rozhodli bez přečtení nějzákladnějších odborných informací, případně že si naběhli na adoraci nějakého cizího systému.

drvodelkafialova
drvodelkafialova 23.01.2025, 19:32:57 xxx:xxx.1e58:7a17

co takhle -

Sekce 1: Typ úlu a rámkové míry 

1.Jaký typ úlů používáte? (možno zaškrtnout více odpovědí)

-Dadant 

-Langstroth (NN systém) 

-Universal (L 1/1, L 2/3 apod.)

-Optimal

-Čechoslovák

-Budečák

-Adamcův úl

-Warre

-Klát

-Ležan

-jiné (uveďte)

2.Jakou rámkovou míru preferujete?

- 39x24

- 39x27,5 

-Langstroth 1/1 30 cm (Dadant systém) 

-Jiné (uveďte) 

3.Jakou orientaci rámků používáte?

- Studená stavba 

-Teplá stavba

Sekce 2: Úhynovost včelstev

4.Jaká byla vaše ztráta včelstev během posledních třech let ? Prosím zaškrtněte a uveďte rok.

-0 %

-1-10%

-11–30 %

- 31–50 % 

-51–75 % 

-76–100 %

Sekce 3: Cíle a priority včelaření

6.Jaký je váš hlavní cíl při chovu včel?

- Maximální produkce medu 

-Produkce kvalitního medu (panenský med)

- Péče o včely a přírodu, bez ohledu na množství medu

- Kombinace výše uvedeného

Sekce 4: Metody léčení

7.Jaké metody léčení používáte?

- Kyseliny (např. mravenčí, šťavelová)

- Organické postupy bez chemie (přírodní) 

-Tvrdá chemie 

-Kombinace výše uvedeného 

-Neléčím

-jiné(uveďte)

8.Máte při léčení úly bez medníků?

- Ano

- Ne

9.Sledujete rezidua chemie v medu?

- Ano, laboratorně ověřuji 

-Ne, spolehnu se na postupy a doporučení

Sekce 5: Umístění úlů(můžete zaškrtnout víc možností)

10.Kde máte své úly umístěny? 

-Na zahradě

- Na střeše (např. budovy) 

-Ve volné přírodě (louky, lesy) 

-Ve městě 

-Jinde (uveďte)

11.Jsou úly umístěny: 

-Na plném slunci 

-Ve stínu (pod stromy) 

-Kombinace slunce a stínu

12.Jaká je nadmořská výška, ve které včelaříte?

- Do 200 m n. m. 

-200–400 m n. m.

- 400–600 m n. m. 

-Nad 600 m n. m.

13.Jaká je orientace vašich úlů vůči světovým stranám? 

-uveďte

14.Jaké podmínky mají v okolí úlů včely k dispozici? 

-Louky nebo pastviny 

-Lesní porosty 

-Městská zeleň

- Monokulturní pole (řepka, kukuřice apod.) 

-Jiné (uveďte)

Sekce 6: Vaše zkušenosti a závěry

15.Co považujete za největší problém dnešního včelaření? (Otevřená otázka) 

16.Jak by podle vás měla vypadat ideální metodika chovu? (Otevřená otázka)

goro
goro 23.01.2025, 20:03:39 xxx.xxx.74.195

Petra oceňujem tvoju snahu pomôcť s konkretizáciou otázok pre Tomov nápad, ale výsledky vidím ako symbolické…podobné dotazníky robia v rámci diplomoviek na FB rôzni studenti a počet včelárov, ktorí sa zapoja  je tak nízky,že výsledky  nestoja za nič…predstavu že sa včelári HROMADNE  zapoja do podobnej dotaznikovej akcie, vidím prakticky ako mizivé…veď do takej akcie a je coloss sa nezapojí ani 10 % včelárov……

drvodelkafialova
drvodelkafialova 23.01.2025, 20:30:57 xxx.xxx.171.143

Mám stejný názor.  Nicméně vytvořit dotazník je víceméně snadné.  To jestli něco podobného někdo vyplní, to už je věc druhá😃

tom4
tom4 23.01.2025, 20:35:21 xxx:xxx.cf62:5482

Pokud by se ten dotazník uskutečnil a našlo by se dost lidí, kteří by se zapojili, výsledky budou lepší než má coloss. Taky by něco konkrétního sdělovaly. Coloss je podle mě špatný. Tam jsem se pokusil  o vyplnění a duplicita a opakování otázek mě otrávily.

Tom50
Tom50 23.01.2025, 21:53:30 xxx.xxx.139.254

Petro moc vám děkuji. Právě takhle jsem to nemyslel, ale neuměl jsem formulovat vlastně to, co sdělil Goro. Je to moc dlouhé.

Pane Goro, ano, máte jistě pravdu. Když jsem si přečetl drvodělčiny otázky došlo mi, že jediný kdo by to mohl udělat nejefektivněji je Svaz, ještě pořád je drtivě drtivá většina včelstev u členů Svazu. Mohli by to navlíknout jako že na boj s úhyny a určitě by na to mohli dokázat sehnat velké peníze od státu. Ale ti to neudělají prostě proto, že příliš mnoha mafiím náramně vyhovuje co nejvíc úhynů. 

-Množárny oddělků nechtějí přijít o nekonečný kšeft a úplně stejně je to s množárnami matek (samosebou toho správného plemene, za BF jdou peníze mimo ČR a to je to, co vadí!) 

-Výrobcům úlů taky vyhovuje, že noví včelaři na dotace dostanou 4 úly, neléčí, nic o včelách neví, během roku či dvou jim to uhyne a úly jsou neprodejné (koupil by to jen magor a Svaz dělá masírku proti starým úlům, v tomto případě s tím souhlasím) a tak se pořád budou vyrábět nové a nové úly, vyhazovat nesmyslně peníze na dotace pro začátečníky a tak dále.  A ty peníze z dotací pak logicky chbí jinde.

-Výrobci a distributoři léčiv nepotřebují a budou se zuřivě bránit tomu, aby ubylo úhynů a tudíž i tomu zjistit, v čem je úhynů hodně a naopak. Čím by se živil třeba Dol? Jo, směřuje to k tomu, že kdo si nedá udělat rozbor u nich a nekoupí si jejich víčko, nebude smět prodávat “ze dvora” ani jinak, toto je jen začátek promyšlené lumpárny. A my jak ovce mlčíme! (přesně tak jsme mlčeli když progresivní liberálové chtěli i u nás zakázat kouření v hospodách, pak ho zakázali a pořád jsme mlčeli a výsledkem je pak neštěstí v Mostě)

-Navrhoval jsem aby včelaři museli projít povinným kurzem zakončeným zkouškou. Bohužel se proti tomu postavili i drobnovčelaři. Psalo o tom před pár lety z mého popudu Včelařství, paní Machová odpovídala, že je můj názor v menšině, lidi prý argumentovali, že je to proti svobodě. No je, ale kdo chce chytat ryby ve státních vodách, musí se smířit s omezením svojí svobody, že musí umět ropoznat ryby, doby jejich hájení atd. a dokonce na ryby smí chodit jen některé dny v roce a i čas z 24 hodin dne má omezený podle ročního období. Mimochodem, kdo chce na veřejných vodách rybařit, musí být ze zákona členem rybářského Svazu a máme jen dva, od Českého se odtrhly dva jihomoravské kraje (vyčuránků), náš systém je na světě jediný, unikátní a úplně všechny cizí země nám to závidí. O to víc se snaží liberální progresivisté to zničit, aby to tu bylo s rybařením na státních vodách jako všude jinde = na.ovno. Kdo chce řídit na veřejných komunikacích taky musí souhlasit s omezením osobní svobody. A další a další. Ovšem u rybařiny a na silnici to chápou, že je to to samé u včel chápat asi nemají čím.

Mám také nějaké info ze soukromých rozhovorů s vysokými činovníky, ale co se dozvídám v tzv “kuloárech” není slušné ventilovat veřejně.

----------------------------------

Přesto bych to nevzdal. Ale muselo by to být jednoduché a stručné. Třeba:

Typ úlu - stropovák, univerzál, zadovák, jiný (třeba japonský, Warre, Kráva atd)

Dílo - mezistěny, volná stavba, kombinace

Provozní metoda - NN systém, VN systém, kombinovaný systém VN plod, med pouze NN

Z jakého díla se vytáčí med - jen vysoké pouze panenské nebo zakladené

- jen nízké panenské nebo dříve plodové

- med pouze panenský z nikdy nezakladených plástů

Rámková míra -

Orientace stavby -

Očka - nikde v úle, jen v medníku, kdekoli

Vysoká dna - síto otevřené celý rok, kromě monitoringu těsně zakryté

Umístění úlů - včelnice, včelín (maringotka), střecha, jiné

Stanoviště - zahrada v zástavbě na vsi, ve městě, les, pole a louky

Zastínění úlů - přírodní (pod stromy), pod střechou 

Kde úly stojí - na podlaze (jaké), na rostlé zemi

Orientace česen -

Nadmořská výška stanoviště -

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Snad jsem na nic nezapomněl. I takhle je to moc dlouhé. Co zvolit ultrajednoduchou anketu? V první fázi řeba jen jaká míra a z té vyplyne zda je to NN, VN a nebo kombi. Zda očka. Město, ves, les, pole. Zda včelnice nebo včelín, když včelín, vyplyne, že je umělá střecha a zastínění, když včelnice tak jen stín - slunce.

Léčení kyseliny, tvrdá chemie, kombinace

Úplně bych vynechal panenský med, o to nyní nejde, jde nám jen o to, v čem hynou vč víc as v čem méně. Uvítal bych ještě větší zjednodušení.

Toto forum je maličké. Nechodím na VF. Pane Goro, ještě jste tam moderátor? Bylo by super o záměru a důvodu zpravit majitele, veřejnost ale v první fázi ne. Na VF chodí stovky a spíš tisíce včelařů a tak je to podle mě platforma pro zamýšlenou anketu nejlepší, nezištná a nestranná, což jakýkoli orgán Svazu není.

Prosím o názory na všechny návrhy moje, Petřiny i Gorovy a prosím i případně ostatní o nápady a názory, co ještě zjednodušit a nebo naopak, co by tam chybět nemělo. Všem děkuju předem.

drvodelkafialova
drvodelkafialova 23.01.2025, 22:18:13 xxx.xxx.171.143

To moje byl jen nástřel otázek. Na dotazník by se to muselo předělat, aby se to zaškrtávalo v počítači. Už jen kvůli vyhodnocení. Navíc , teď .ě napadá, my co sem chodíme, jsme více či méně počítačově gramotní, ale nevím jak včelaři ve vašem okolí, ale u nás nejmíň polovina nemá ani chytrý mobil, natož počítač a samozřejmě s tím neumí. A kdo to bude posílat těmhle lidem? A vyhodnocovat?

Já bych teoreticky mohla dát nějaký dotazník předsedovi, ale ta práce potom… I kdyby to vyplnili a asi by to i udělali, ale to co následuje je strašně práce. Já na to čas určitě nemám , to říkám narovinu. 

Tom50
Tom50 24.01.2025, 00:44:18 xxx.xxx.139.254
»
Odpověď na příspěvek uživatele drvodelkafialova z 23.01.2025, 22:18:13

Ano, souhlas. Přesto prosím, nevzdávejme to. Třeba na nic nepřijdem, ale vzpomínáte, že je vždy lepší udělat cokoliv než neudělat vůbec nic? Konkrétně vy jste odvedla zatím nejvíc a pomohla mi a jistě i dalším, srovnat myšlenky. Prostě můžeme se i pohádat, ale jeden bez ostatních není nic. Jistě i Goro a další něco přidají, nějaký nápad jim přijde a snad si ho nenechají jen pro sebe.

Málokdo už dnes ví, co nebo kdo byli “Baťovi mladí mužové” a už vůbec nikdo neví, co všechno vymysleli. Třeba výplatu na účet a platit kartou, taky vlastně eshop a další spousty dnes běžných věcí, o kterých už nikdo netuší, že to napadlo mladé a pouze středoškolsky vzdělané pracovníky nejnižšího menežmentu Baťových závodů. Taky málokdo dnes ví, že Moravský švec zavedl mnoho ekonomických a výrobních postupů dodnes využívaných a používaných největšími ekonomickými obry současného světa. Ano, máme my Češi, Moravané a Slováci na co být pyšní, byli jsme a jsme pořád nejlepší na světě! (byl Baťa víc Moravan nebo Slovák?)

tom4
tom4 24.01.2025, 12:33:05 xxx:xxx.cf62:5482

No, bude se odevzdávat měl a to je příležitost poprosit přátele včelaře o pár informací, ovšem nevím, jaká může být reakce ?

goro
goro 24.01.2025, 19:50:52 xxx.xxx.74.195

no priatelia možno ma budete považovať  za kuvika a pesimistu ale napíšem k anketám  posledný príspevok…

Tome ano som ešte moderátor na VF a práve tam sme už ankety robili a rád by som vám dal zopár čísel, no neviem či vám budú k niečomu…v roku 2014 nám do anketu o úhynoch vyplnilo presne 354 včelárov, z ktorých úhyny nemalo vôbec 182, úhyny nižšie ako 10% priznalo 75 včelárov a na druhej strane úhyny vyššie ako 50%  priznalo 45 včelárov. Ako dôvody úhynov uvádzali včelári v inej ankete s účasťou už len 117 včelárov najviac   svoje pochybenie (26%), ako klieštika uvádzalo za dôvod úhynu 13%, vírusy za dôvod úhynov uvádzalo 16 % včelárov, nozemu caranae asi 5% atď., napr. sused bordelár bol na príčine v 6% úhynov…

neviem či sa z toho dá dospieť k nejakému relevantnému záveru, neviem či poznáte meno Honza Peterka, ten na základe úhynov o ktorých dokonca vydal knihu (!), robil ankety úhynov každý rok a maximum včelárov ktorí sa mu zapojili bolo okolo 100, ale on tvrdil že aj 30 stačí 🙂… podľa výsledkov z ankiet, dospel k názoru že  by dnes už malo žiť len 1% z našich včelstiev…

nakoniec aj ten spomínaný coloss začínal s pár stovkami zapojených včelárov, potom sa počty zvýšili na cca 1100-1700 a dokonca v minuloročnej ankete to bol dvojnásobok…

ale kde je ostatných 60 000 českých včelárov  ktorí sa do ankety nezapojili?… to sa zapoja len tí, ktorým včely nehynú? (obr.)…

teda ešte raz,  ak na VF, kde sa o úhynoch diskutuje každý rok, napísal včera skúsený včelár že má osem včelníc, všade má adamca, rovnakú metodiku chovu aj ošetrovania voči klieštiku a má úhyny 0-max. 5% na niektorých a na iných stanovištiach, vzdialených len 600m od tých s nulovým spádom (teda aj krajina, peľ, znáška zhodné) má úhyny 60-90%!!

aké teda sa z navrhovanej ankety dajú robiť závery?…u nás na Slovensku viem z pohľadu úľov aký by bol výsledok.. zistili by sme že najviac úhynov je v úľoch typu B…🙂

Obrázek
Tom50
Tom50 25.01.2025, 08:25:07 xxx.xxx.139.254
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 24.01.2025, 19:50:52

Díky. Vaše poslední věta je asi jen rýpanec, nejsem přece hlupák, samosebou nejvíc úhynů je na nejvíce rozšířené míře. Mě ale, a to jistě velmi dobře chápete, jde o úhyny v % na té které míře. A na zjištění skutečnosti by se muselo jednat o tisíce respondentů a ti by museli ještě k tomu odpovědět pravdivě.

U anket na VF mě pobavilo, že sami včelaři diagnostikují příčiny, tudíž je každý odborník na slovo vzatý a umí rozpoznat co nedokáží ani výzkumné ústavy.

goro
goro 25.01.2025, 16:54:26 xxx.xxx.74.195

Tom máte pravdu, museli by odpovedať  tisíce včelárov a pomerne zastúpené aj plošne po krajine a samozrejme nie len tí s adamcom či B-čkom 😉

pre ilustráciu dopĺňam ešte údaje aj zo Slovenska, ktoré budú podrobnejšie vo februárovom Dymáku… teda bez úhynov bolo vyše 40% včelárov a úhyny 50 až 100% rodín malo cca 10% včelárov… ale znovu, opakujem  ankety sa zúčastnilo menej ako 300 včelárov ….😕

Tom50
Tom50 25.01.2025, 18:14:22 xxx.xxx.139.254

Děkuju. Kdysi za soudruhů obcházel důvěrník s oběžníkem, kde byly otázky. Nijak to nezdržovalo a každý nějak odpověděl. Jen u výnosu lidi lhali aby nebyla závist a taky aby se uniklo daním. Dochází mi, že by tohle musel Svaz, na coloss lidi z vysoka. Jenže to je mezinárodní hovadina, trvá to přes 10 let a co jako? Tak se nasbírala nějaká data a je z toho nějaký výstup? Pomohl ten štědře dotovaný podnik někomu nebo nečemu? Tedy kromě pana Danihilíka, ten je z toho programu placený. Proto na to lidi z vysoka, že z toho není žádný užitek. Ovšem u námi navrhované ankety by se konečně vědělo a bylo by to v zájmu každého jednoho včelaře. Takhle víme kulový.

drvodelkafialova
drvodelkafialova 28.01.2025, 07:48:21 xxx:xxx.3147:b75

A co to udělat opačně? Lidé, kteří zažívají třeba i řadu neúspěchů, se neradi chlubí a anketa je spíš naštve. Možná, než oslovovat velké množství včelařů a zjišťovat úhyny, by bylo lepší oslovit mnohem menší skupinu těch, co mají naopak minimum úhynů a zjistit co jejich metodiky spojuje. Co dělají podobně i když třeba včelaří na různých mírách, třeba jako Goro a Tom. To by možná pomohlo i ostatním, protože si uvědomí, co třeba dva roky před úhynem udělali jinak. Jestli to mohli ovlivnit nebo ne. Sakra, teď si úplně nejsem jistá, jestli to píšu srozumitelně, ale snad jo.

Tom50
Tom50 28.01.2025, 10:22:27 xxx.xxx.139.254

To mě nenapadlo a je skvělý nápad. Ale jak to udělat?

Logiku to má. Připomenu. Máme kamaráda Rosťu. Je mu k 80, pražák a začal když šel v 60 do důchodu. Pořídil si co mu tam u nich, kde má chatu, poradili a má tedy zateplené Adamce s očky a vysokými dny se síty. Já mu dal úly se špehýrkami + NN, nenaučil se s tím včelařit, byl prostě pod vlivem místních. Hodně mu pomáhal Petr, kdysi spolu dělali a navštěvuje ho dosud.

No a Rostislav taky nemá úhyny a nemá kombinovaný systém a nemá dokonce ani civilizovanou míru, ale po Optimalu a 1/1 nebo NN Langstrothech tu nejhorší možnou. Takže jen v míře a kombinovaném systému to není, Goro má zase NN Langstroth.

JENŽE!!!

Rosťa nejdřív nevybočoval a úhyny měl. Dokud to dělal jako místní, jak mu tam radili. Pak (myslím před 14 lety) mu dal Petr nůž na krk, že aby si vybral radiče a přinutil ho úplně (na věky věkův) zavřít očka a zakrýt sejta a zrušit prodyšné stropy. Na věky přestat používat jakoukoli kyselinu a najednou léčí stejně málo jako my tvrdou chemií přesně tehdy, kdy se léčit má a přesně dle doporučení Dolské metodiky použití jimi dodávaných prostředků. No a taky dostal od nás včely s “kváskem”  a musel navěky přestat nakupovat matky Singer - to mu tam radili místní.

Co zdánlivě logicky Rosťa něchtěl, bylo pořizovat si bezfalcové úly, nekompatibilní s tím, co má, tak, aby mohl používat NN mojí výroby - sám si neumí vyrobit nic. No a výsledek je asi 3x víc práce a mnohem méně medu. Ovšem on má včely, jak říká, hlavně pro radost a med stejně nemá komu prodat a tak o maximum medného výnosu nikterak neusiluje. Naopak, polovinu medu (podezřívám ho, že víc) včelám spíš nechá.

Shrnutí příkladu Rosti: Málo medu (15-20 kg za rok max, ale i méně v některém roce), neskutečně mnoho velmi obtížné práce - plný VN 39x24x11 umí vážit výrazně víc než nacvaknutý medník 39x15x11. Na druhé straně úspora práce s vytáčením a odbytem medu a úspora peněz za cukr a hlavně práce spojené s krmením, dokrmuje tak 10-12 kilo cukru. Lesní med nemá, melecitozu neměl.

Zdá se, že i v klasice, když se nechá včelám hodně medu, by se dalo, při splnění dalších jednoduchých podmínek, včelařit bezúhynově, leč nesmírně neefektivně. Dnes Rosťa smutně přiznává, že kdyby mě poslech když začínal a naučil se kombinovaný systém, že by to měl nesmírně snazší. Ve svých 80 fakt už nic měnit nebude, s tím měl začít zamlada, když mu bylo jen 60.

Na tomto příkladu je jasné z čeho vychází moje velmi tvrdá kritika jakéhokoli raubsystému, hlavně OP.

goro
goro 28.01.2025, 11:24:30 xxx.xxx.74.195

Všetkým je jasné prečo im včely uhynuli, ale nikto nevie prečo im neuhynuli (teda okrem Toma)😉 …Petra no zabi ma ja neviem… alemyslím, (aj keď to Tom nebude čítať rád) že včelárom môžu včely "nehynúť" v rozličných úľoch, pri rozličných metodikách a v rôznych oblastiach… potom sa zrazu dostane na ich včelnicu nejaká choroba, alebo včely zoslabnú pre nedostatok kvalitného peľu a pod.

napíšem sem  do diskusie veci, ktoré včelári v ČR vidia ako dôvody úhynov a skúsim ich porovnať s tým čo robím ja… (asi tak si si to zrejme predstavovala, či?)

Okolnosti, které zhoršují zdravotní stav našich včelstev:

1. Téměř neustálé plodování včelstev přes zimu (u mňa odkryté sito v dne v zime  plodovanie preruší

2. Nebrakování hodně napadených a neduživých včelstev  (slabosi aj s matkou dostávajú sírový knôt, nesnažím sa ich zachraňovať menením matky ani plodom z iných včelstiev neposilňujem)...aby sme sa rozumeli Petra, neviem možno určiť dôvod, z ktorého sa včelstvo nevie dostať do sily a príčina zoslabenia môže byť  rozličná u rôznych "sciplionkov" ale nevegetujú u mňa na včelnici, nedožijú jesene a nejdú do zimovania... 

3. ... zbytečně nerozbourávat jejich plodové hnízdo (celé roky "nerotujem" nadstavky plodiska, nezebrujem plodisko a pod!)

4. Chovat matky od včelstev, které si vybereme pro jejich dobré a osvědčené vlastnosti (málo VD, dobrý zdravotní stav, dlouhověkost matek) ...(nechápem že včelári menia matky každé dva roky, či dokonca každý rok...ako zistia za rok či je dobrá?... mám aj matky od kvalitnej matky 3-4 ročné a sú plne výkonné...!)

5. Zmlazovat včelstva odebráním plodu – tvorba oddělků  (to asi robí väčšina, aj ja  ale ja za zmladenie včelstva považujem aj rojenie, taký roj na medzistenách je 3x lepší ako odloženec na starých preplodovaných plástoch)

6. Klást důraz na včasné ukončení plodování (včasné zakrmení ...) (včasné zakŕmenie realizujem celé roky, včely treba v úli krmivom na zimu včas "utlačiť", plus sito v dne, pretože včely ktoré plodujú ešte koncom septembra, už majú alebo budú mať problém...)

7. Monitorovat spad roztoče a snažit se střídat prostředky na redukci roztoče je-li to nutné (tiež realizujem v rámci možností)

...ja by som ešte dodal k tomu zlepšeniu prostredia v úli, že treba včelárovi ruky polámať, ak v podjeseň zakladá sieťky na zber propolisu.…

neverím, že by toto niekomu pomohlo, ale budiž…😜

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.