Jako nelze provádět spojení a výměnu genetitky u zvířete(jedince), stejně tak to nelze ani u včely(jedince). Výměnu genetiky lze provádět u včelstva a v chovu, stejně tak jako u zvířat v taktéž v chovu.
Protože se tu odvoláváte na mě, co bych já řekl nebo neřekl, pokusím se vysvětlit, jak to vidím já a co jsem se, jak vidím, domníval špatně, že tak bere každý.
V první řadě je úhyn úhyn a ne výměna matky, spojení s jiným vč, nebo výměna matky přidáním oddělku, přeleták a podobně. Proboha myslete!! To by se to všechno jmenovalo úhyn.
Goro vlastně říká, že nikomu cizímu do toho, jak kdo chová SVOJE včely nic není a jak s nimi zachází je jen jeho věc. No a to bychom se opět dostali k politice, vadnému světonázoru a vadě na charakteru. Jestli je včela zvíře - já jsem se proti tomu ohradil, marně, ze zákona je včela zvíře. Pak ale pro ní musí platit zákony jako pro zvířata a nikdo nesmí týrat - třeba nechat vědomně uhynout čokla, krávu, koně. Je to tak? Navíc slušný člověk by to neudělal, ale nejsou všichni slušní, co tu s námi sdílejí stejný svět a kvůli té hrstce amorálních jsou vymýšleny zákony. Slušní lidé vědí sami od sebe, co je slušné a co není a nepotřebují na to žádné zákony (kdysi slušným lidem stačilo pouhých 10 pravidel, která obdržel jistý Mojžíš přímo od Něho). Tudíž není pravda, že zacházení se včelami je výhradně věcí jejich majitele. Dokonce i veterinární zákon ukládá povinný boj s nemocemi, je to tak? Přesto opět nemá pravdu Tom, ale Goro? To jako fakt?
Nejlepší kamarád Petr využívá síru a Goro též, někteří ale nenechají k úhynu dojít a tak včas mění matku, spojují s jiným včelstvem a podobně. Kdo včelařit moc neumí, tomu pak na zakrytí neschopnosti poslouží síra. I tak by se to dalo klasifikovat, je to tak?
Pak jsou ale tací, kteří se všemožně snaží úhynu předejít a nepodaří se to. Z nedostatku odbornosti, kvůli souhře nepříznivých okolností, ze selhání zdraví a neschopnosti udělat patřičný zákrok nebo sérii zákroků a podobně. A taky mladí chlapi prostě musí do práce a živit rodinu a nemůžou být ve dne v noci u včel!!!! Můj případ letošních úhynů je to zdraví a moje neschopnost sehnat někoho, kdo by potřebné zákroky udělal místo mě.
Ale s pomocí přátel jsem objevil, přesněji objevil Petr, víc než pravděpodobnou příčinu - voda. Petr přišel na to, že padlo jen to, co mělo KK nad VN. Já pak dedukoval vodu. To ale na 100% pravda být nemusí, FAKT je jen to, že co mělo KK dole pod VN nebo nemělo vůbec, přežilo, co mělo KK nad VN to uhynulo. U mě a u Toma4 bez jediné výjimky a u jednoho Petrova “žáka” taktéž. Ale ano, jeden rok nic neznamená.
Petrosovi zopakuji podstatné, proč jsem se já snažil - jen jsem neměl žádný vliv (mocné známé), i když tehdejší příslušné státní orgány uznaly moje argumenty bez výhrad.
U chovu zvířat má Petros pravdu. Ano, je nutné selektovat a dávat na porážku zvířata, která nějak zaostávají, jsou nemocná a nebo geneticky vadná. Prostě je nutné vyřazovat z chovů neživotaschopné nebo vadné. Jak jedince tak celé linie.
Ale ze žádného ZVÍŘETE na planetě nelze udělat dvě nebo více ŽIVÝCH zvířat menších. Ani jedinému zvířeti nejde vyměnit genetický kód a také nejde několik malých zvířat spojit v jedno zvíře velké. Proto je vadný zákon ve smyslu, že je včela zvíře.
Proč panstvo udělalo včelu zvířetem? Protože pak na ní mohlo napasovat všechnu “zvířecí” legislativu. Já tvrdil a těžce jsem se veřejně zhádal s tehdejším tajemníkem Svazu, že prostě včela zvíře není a být nemůže. Dodnes (ještě jsem neměl PC) někde asi mám písemnou korespondenci s nejvyššími státními orgány, které vůbec netušily výše zmíněná specifika včel. Dostal jsem sdělení, že Svaz ani na opakované žádosti ministerstva a dalších orgánů ŽÁDNÉ vysvětlení nesdělil - na připomínky měl Svaz asi 8-9 měsíců, žádné námitky Svaz nezaslal a tudíž státní orgány měly za to, že na jejich pojetí a z něj vyšlého návrhu zákona není nic nesprávně. Tím se dostaly nesmysly do zákonů a vyhlášek. Já byl v té době (je to asi 26 let) těžce nemocný se srdcem a nedávali mi téměř žádnou naději a tak jsem nedokázal “boj” dotáhnout. Měl jsem dost starostí sám se sebou a NIKDO SE KE MĚ NEPŘIDAL! O to šlo především, všichni mlčeli. Co mi to připomíná?
---------------------------------
Opakuji omluvu Kozinovi (vyřiďte mu to, prosím, Javali) a Petrosovi jsem dopoledne slíbil, že se k tomu večer vyjádřím. Tak tady to je. Doufám, že nejen Petrosovi stačí toto vysvětlení, proč v tomto zaujímám NEKOMPROMISNÍ názor! Tak sledujte:
Zatímco u zvířat nelze provádět výše popsané věci, - spojení, výměny genetiky a další, aniž by se muselo “zvíře” = včelstvo usmrtit atd., u včel máme dost možností. Ano, pak jsou situace, kdy není jiná možnost než zvíře usmrtit. Doufám, že i lidé rozumu mdlejšího by mohli pochopit, že u včel máme MNOHO rozmanitých možností, než pouze vadná “zvířata” usmrcovat a je dokonce naší zákonnou povinností to umět včas rozpoznat. Ovšem nechat je vědomně uhynout, jak včely nebo zvířata, to dokáže jen lidská zrůda. U čoklů, krav a koní to stát tvrdě trestá, u včel…
Ale ano, předkové říkávali že: “učenej z nebe nespad” a je to tak. Proto dávám toto obšírné, podrobné vysvětlení a doufám, že Petros uzná moje argumenty a svůj názor díky mě změní a pevně věřím, že i Goro poopraví názor svůj. Prostě si to patrně jen neuvědomil. A není vůbec sám. Ano, mám některé velmi originální názory a dedukce, které nikdo jiný přede mnou neměl (a nejen u včel). Tak to mám celý život.
Chápu, že od nikoho jiného se to Petrost (a další) dosud nedozvěděl a sám na to nepřišel. A Petros není žádný dorostenec, naznačil, že o moc mladší než já není.
Co k tomu Petrosi povíte? A co vy ostatní?