Pořád mi vrtá hlavou jak tvrdě nekompromisně jsem odsoudil a zavrhnul prostavování pater mezi nástvky kvůli drcení včel. Jsem proti jakýmkoli můstkům, jak jsem podrobně vysvětlil jinde a tvrdím, že je nutné mít horní i dolní loučky úplně čisté, jak je to vidět na fotkách mých úlů.
ALE. Někdo prostě chce mocí mermo mít ty loučky zasr.., no prostě zastavěné. Dám radu jak i potom nemačkat a nezabíjet včely po stovkách a za sezonu to jde do tisíců zmamlasených včel. Je to nesmírně jednoduché, opakuju, že odsuzuji můstky v mezeře mezi patry, ale přesto dám radu, která jiné asi nenapdla. I to hodně souvisí s rabovkou a celkovou etikou včelaření a taky jde (mě enormně) o humánní stránku včelaření.
Jak na to? Je to snadné. Oddělíme nástavky od sebe a nástavek odstavíme. Odstavíme ale ne na prázdný nástavek, ale moje běžné dno se zaslepením dvěma plnými zástrčkami (nebo Gorovo mezidno). Ovšem na tom dně je napnuté mokré plátno tak, aby se SL rámků dotýkaly toho mokrého hadru. Funguje pod hadrem měkký molitan příslušné tlouštky a musí tam být, aby se plátno neproneslo vlastní vahou a neumožnilo včelám se na styčnou plochu dostat. Na SL rámků, i když z nich crčí med a nebo masakr z roztrženého plodu se včely nemůžou dostat. Nástavek s horními loučkami s můstky a “masakrem” pokryjeme IHNED také mokrým hadrem tak, aby hadr po celé ploše ležel na HL rámků s tím, co je tam roztržené. Včely k tomu nemohou. Při sestavování se rychle odstraní hadry a než by se na to včely stihly vrhnout, jsou nástavky na sobě a pomačkaných včel je minimum, velmi často žádné. Oba hadry se musí ihned vyprat ve studené čisté pitné vodě.
Ovšem podstaně jedodušší je netrpět jakékoli můstky a jak na to jsem velmi podrobně vysvětlil jinde, vysvětlil jsem i nesmyslnost můstků a ukázal na svojí praxi, jak to jde a jak elegantní a pěkné to je. Dál je to boj každého sám za sebe dle jeho citu pro estetiku, čistotu, hygienu i humánnost včelaření.
Také nezapomínejme (nikdo na to sdělení v jiném vlákně neragoval) že se systematickým pravidelným seškrabováním můstků vyzíská velmi zajímavé množství vosku, který díky velkému obsahu proplisu velmi zůlepší kvalitu vosku z víček, ze kterého si já dávám dělat M pro panenské medníky. Metoda Blaník nezná VS v medníku A NEMŮŽE TAM BÝT a tak v mednících musí být dílo postavené na 100 mezistěnách. Tvrdím, že včetně oškrabků můstků při vytáčení to dělá až čtvrt kila na včelstvo ročně a to je pro mě velmi významné množství, navíc absolutně čistého vosku.