Aktuálně: 2 774 inzerátů261 106 diskuzních příspěvků19 162 uživatelů

Pokus s klasikou

Tom50
Tom50 17.03.2025, 11:25:57 xxx.xxx.139.254

Inspiroval mě kolega Martin, když svoje neúspěchy s Blaníkem svedl na mě a že jeho kámoš má v Adamcích medu hodně a o včelách přitom neví skoro nic.

Došlo mi, že jsem svojí metodě Blaník podřídil úplně všechno a nade vší pochybnost prokázal, že to (Dadantsystém = Blaník) jde s každým nástavkovým úlem s VN nejméně 24 a max 30 a všechny míry mezi tím + nějaký NN, lepší ale než Sedláčkova 17 je výška NN 15. Kvůli ověřování, zda může mít panenský med každý, když bude chtít a že každý může léčit tvrdou chemií a nemít při léčbě v úlech rámky na med, mi unikla jedna podstatná věc a o tom je toto vlákno.

Kolik práce a medu bych měl s dnešní včelou a s dnešní sumou vědomostí při klasickém převěšování a mřížce a těžbě medu z ohavného díla jak to dělá 99 a spíš víc % českých včelařů? Za panenský med mě bez reziduí léčiv a bez zbytků zimního cukru nikdo neplatí. A tak jsem rozhodnutý, už si se včelami můžu jen hrát, vyzkoušet návrat do včelařského středověku (včelařský pravěk je Varré, kráva a divoké dílo, košnice a kláty). 

Benefity:

Díky převěšení 3 černých rámků plodu (v jedenáctirámkáči se nesmí víc) a možná u poloviny se našel i starý rámek bez plodu s medem (a starým cukrem ze zimy) a ten šel do medníku taky. Pak se nemusely dělat vůbec oddělky a dílo se obměnilo snadno 50 i víc %. Staré černé rámky se nemusely dávat vyčistit před vyvařením do komor, po vytočení šly na vyvářku. Dokonale jsou vidět v mém článku tady na CHZ o medu z mnohokrát zakladeného díla.

Vysvětlení jak se mohlo obměnit víc jak 50% díla když se z 11 rámků do medníku převěsily jen 3, někde 4 rámky. To proto, že žádné vč včely medonosné nemůže přezimovat na 11 rámcích, ale vždy na max 9, v drtivé většině Kraňka v zimě neobsedá ani 8 rámků a i pěkné vč jen 7. Takže 3 do plného VN + 3 převěšené je 6 z 11 a proto byla snadná a dostatečná obměna díla. Nijak tu nezohledňuji dva SR a kdo si dá tu práci a domyslí, jak to je, dopočítá se víc jak 50-60% obměny díla za rok. V případě oddělku ještě víc.

Jestli se dožiju a budu zdráv a dotáhnu to do konce, dám sem vědět ohad pracnosti - určitě bude v klasice s pouze vysokými rámky a s převěšováním nesrovnatelně víc práce (a taky těžší). O kolik % ale neumím spočítat a nehodlám celou sezonu zaznamenávat a evidovat. Postačí můj profesionální odhad. Nikdo mě za výzkum neplatí, dělám to jen jako hobby.

Jediné v čem se budu muset hodně držet je, co vím z mých pokusů s NN systémem, že když mi skvěle přežila vč NN zimu a viděl jsem, jak se bouřlivě rozvíjejí vč v Dadantsystému a jak stagnují v NN, obyčejně jsem pokusy nedotáhnul, nechtěl jsem přijít o polovinu a víc medu, o který lze v Blaníku získat při asi třetině práce víc než v NN. I kdyby práce v Blaníku nebylo méně 3x, ale jen 2x (3x tvrdí Kamler i já) a výnos byl o 100% větší než v NN, pak je ale ve skutečnosti výnos v Blaníku (Dadantsystém) 4x vyšší.

NN systém zkoušet už nebudu, opravdu stačilo!

Martin83
Martin83 18.03.2025, 16:14:23 xxx.xxx.126.199

Zdravím.

Napište mi konkrétně, kde jsem psal a sváděl moje neúspěchy na vás a metodiku Blaník?🙄. Možná to tak vyznělo, ale pouze jsem konstatoval co by šlo udělat jinak respektive co se mi nejspíše v mých podmínkách neosvědčilo, třeba zimování s igelitem ("neprodyšné") a s tím spojená vysoká vlhkost a velké množství mrtvolek. Prostě se dívám i k jiným včelařům jak a co dělají.🙂 Abych to uvedl na pravou míru kámoš, který “neumí včelařit” má slovenské B a medu max. 5 kg na včesltvo, úly palubkáče uvnitř 5 cm polystyrenu, málo mrtvolek respektive žádné, očka, síta, vysoké medníky, převěšuje plod. Minulý rok jeden úhyn podzim a zimu se vysral na jakékoliv léčení. Druhý kámoš má Adamce ten už včelaří delší dobu medu cca 14 kg, z 8 včelstev mu 4 padly na CCD jinak byl celou dobu bez úhynů. Druhý pán tady od nás nízkonástavkář tomu padlo 100%. Vaše metodika je dobrá a měnit ji nebudu. Všechno má svůj řád vím, kde je předek a zadek úlů, nemusím zvedat VN Adamce plný medu, což jsem zažil když jsem pomáhal a už nikdy více sundávat něco takového ze čtvrté pozice bez úchytů to je něco neskutečného. Nemusím rotovat u NN systému nástavky a dávat je na různé pozice na to jsem asi moc tupý😀, ale zase Gorova metodika se mi líbí je jednoduchá, ale měnit zatím nic nechci. Plodiště máme v jedné vysoké bedně, medníky lehké nízké ještě kdyby se nemusel zvedat vůbec VN a dávat pod něho TL či mezI KK tak by to byla procházka růžovým sadem😀, ale to už by bylo asi moc jednoduhé. Nicméně vaší metodiku jsem posílal jednomu včelaři tady od nás z vesnice, který včelaří už 50 let tak mi napsal, že je to dobrý “systém” , včelaří podobně a že prý mám dobře nakročeno. Ale mám zůstat nohama na zemi ce se medných výnosů týče, v našich snůškových podmínkách max. 20 kg na úl!!. Vaše sibiř není naše sibiř. Takže o medu z myrobalánů (špendlíky), jív třešní a nevím čeho si můžu nechat jak by to řekli naši sousedé kousek za hranicemi “FAREBNE SNÍVAŤ”.

Tom50
Tom50 18.03.2025, 21:37:39 xxx.xxx.139.254
»
Odpověď na příspěvek uživatele Martin83 z 18.03.2025, 16:14:23

Není dobré začínat s poraženeckým přesvědčením a vy jste pořád ještě na začátku. Ne, vy to dokážete a tvrdím, že budete vytáčet víc než pán po 50 letech zkušeností. Příklad? Ve vsi, u které včelařím, mi jednatel spolku, když sem sem přišel, tvrdil, že za 50 let tady zažil medovici jednou. Hned ten první rok tady jsem jí měl přes 20 kg průměru a bez melecitozy!!! Samosebou + jarní med. Další roky jí bylo tak 5-8 kilo na vč, taky bez tuháče. Tudíž jen některá vč jsou ochotná jí sbírat. Až přišel rok 24 a to sbíralo medovici všechno, co mělo křídla.

K počítání průměru se vrátím v jiném vlákně.

Jo a ještě jedna velmi důležitá info od jednoho Blaníkáře. Padlo mu všechno, kde nechal KK nahoře a to i tam, kde VN oddělil od KK igelitem a nechal jen škvíru na 1,5 rámku u přední stěny. Kde dal KK v půlce září pod VN, tak, jak to předpokládá původní metoda Blaník, vše přežilo a je ve skvělé kondici. Podobný poznatek má i Petr.

Marodím. Za pár dní zjistím, zda byly u mě úhyny za stejných podmínek. Pokud by se to potvrdilo, byl by to velmi významný poznatek.

Tom50
Tom50 09.06.2025, 21:24:08 xxx.xxx.139.239
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 18.03.2025, 21:37:39

Potvrdilo se to v plném rozsahu, kde zůstala KK nad VN tam na tuháči vč padla.

Ovšem je tu jeden podstatný detail. Jasně 18.3. píšu, že padla i ta vč, kde byla horní KK oddělená igelitem a ponechaná jen mezera. Myslel bych si, že by se voda měla srážet na igelitu nad VN a tudíž je tu pořád červík pochybnosti, že to nemusí být voda, co zabilo včelstva. Budu to sledovat a podám zprávu.

Javali
Javali 10.06.2025, 07:30:19 xxx.xxx.124.41

S KK dole mohli mít o něco lepší životní podmínky. Udrželi si lépe a déle teplo a vlhkost, k tomu podněcovací efekt z přenášení zásob ze zdola. V omezené míře déle plodovali, vzniklo více dlouhověkých včel a měli pak méně problémů zvládnout zimu na tuháči.

Tom50
Tom50 14.06.2025, 11:08:44 xxx.xxx.139.239

Celý humbuk a rozvada, vzniklá kvůli odstranění plodu a přemetení vč na M, se ukázala jako zbytečná. S odstupem se ukázalo, že všechna moje (zdánlivě) zaostávající vč vývoj dohnala a jiskru najednou mají. Najednou mají hodně plodu všech stadií a hlavně plodu před vylíhnutím, prostě část vč byla nějak zpomalená. Mí předkové tvrdívali, že část vč stihne jarní snůšku a část zesílí až na hlavní snůšku. Vč, která se vyznamenala v první snůšce, málokdy tady u nás předvedou rekordy v druhé = hlavní snůšce. Ovšem ta opožděná, když hlavní snůška přijde, předvedou rekordní výkony.

Protože je ale jarní snůška jistá a další snůšky nejisté, vše máme sklony hodnotit unáhleně podle snůšky jarní. Je jisté, že je to chybné uvažování. 

Ale co mi z toho celého letošního jara vyplývá. Med je pro včely hodnotnější potrava než cukr, ten je pouhá náhražka. Co zimuje na medu, mělo by být lepší a mít rychlejší jarní rozvoj jako důsledek lépe živených včel a plodu. Asi ano, ale platí to zjevně jen o medu květovém a nikoli medovici a už vůbec nedovicí s melecitozou (pozor na syntetická škrobová krmiva, tam může být příčina zaostávání zjara i když zimu přežijí, synťáky jsou na zátěž zimujících včel horší než medovice). Ač mi větší část vč přežila, některá viditelně zaostávala. Já to vyhodnotil tak, že je problémový med, na kterém vyzimovala, v zimě tak enormně přetížil, že jarní snůšku nestihla protože zaostala. Po posledních dnech prohlídek vč u mě na všech 3 stan je jasné, že až nyní, tedy ve druhé dekádě června, některá vč dohnala skluz způsobený zimováním na nevhodných zásobách.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.