Aktuálně: 2 782 inzerátů261 069 diskuzních příspěvků19 162 uživatelů

Med z obchodu

Žák (neregistrovaný) 19.05.2025, 15:00:02 xxx.xxx.149.114

Zajímavé téma. Mně by zajímalo zase jakou máte zkušenost s medem z květů jedovatých rostlin, třeba oleandrů. Měl s tím někdo někdy nějaké problémy?

goro
goro 19.05.2025, 18:26:14 xxx.xxx.60.10

Hovorí sa, že jedovatý med poskytuje rododendron. Týmto menom sú ale  nazývané niektoré druhy rodu oleander Nerium, ktoré sú naozaj silne jedovaté. Rododendron a azalka, ktoré rastú u nás, nijako konzumentov medu neohrozujú. V strednej Európe sa jedovaté medy nevyskytujú. osobne mám na záhrade dva niekoľkoročné rododendrony ale v celkovom mede  ak aj je nejaká “jedovatosť” sa to  stratí a problémy nie sú… 

Tom50
Tom50 31.07.2025, 01:39:40 xxx.xxx.139.239
»
Odpověď na příspěvek uživatele drvodelkafialova z 18.05.2025, 19:38:57

Vím, že jste uražená. Video ale nejde otevřít dokud nebudu souhlasit se šmírováním a to já nebudu. Tudíž netuším oč jde.

Tuším, neboli vím od svědka z Ukrajiny, jak se tam vyrábí NĚKTERÝ med. Vsi jsou od sebe mnohem dál než tady, divká včelstva neexistují (jak se někdy hodí varroáza že?) a tak následují cí jde realizovat, ztráty investice nehrozí - ukradení samotářkami a čmeláky je zanedbatelné a cizí včelaři jsou kilometry daleko. Do vsi přijede cisterna s tekutým cukrem, stočí se do sudů s pytlovinou a včely to ihned najdou a odnesou, invertují (neinvertovat nemůžou, co jednou polknou je invertované). Včelař to pak vytočí a prodá jako med ze zemí ”mimo EU" a pak se to namíchá do medu pro náš trh. Proto je laciný. Jen neobsahuje ŽÁDNÁ pylová zrna a tím by to laboratoře, kdyby byla o to společenská poptávka a stát (EU) chtěl krmit svoje lidi a hlavně děti nefalšovanými potravinami, mohly neomylně poznat.

Nicméně to tam nevymysleli, podle starých překladů OVP tak běžně krmili dříve (možná dosud) na zimu v Kanadě. Pokud tam moderně po sezoně včely nevysíří a zjara nekoupí v Kalifornii “pakety”. Jen se domnívám, že i to vysíření, podle středoevropské morálky je velmi idealizovaná humanita, Západním, těm OPRAVDOVÝM kapitalistům naprosto nepochopitelná. Vysíření by byla práce a náklad za ní a síru a tak je prostě nechají uhynout. Inu kapitalizmus, co největší zisk s co nejmenšími náklady. Líbí se vám to?

No a u nás, kdo převěšuje plod a vytáčí rámky se zbytky zimních zásob, nedělá nic jiného než skvěklí NĚKTEŘÍ UK včelaři, jak jsem právě popsal. Líbí se vám to? 

To se neptám drvodělky, ale obecně všech. Samosebou nikdo nijak neodpoví, já vím, nejsem na světě první den. Snad mě za informaci o výrobě medu v UK nezavřou, o té se smí jen hezky. Líbí se vám to?

goro
goro 31.07.2025, 07:25:02 xxx.xxx.86.80

Tome prečo tak pesimisticky?  Predsa ten ukrajinský "med" sa zmieša s českým a tak zmes medov má aj peľové zrná…

…nikdy mi predaj medu v obchodných reťazcoch nekomplikoval predaj môjho medu stálym zákazníkom, tak ma to neirituje…

.. hoci som čítal, že Europska komisia chce zrušiť množstevné limity na dovoz ukrajinského medu…takže len teraz začne byť veselo…

Tom50
Tom50 31.07.2025, 10:36:07 xxx.xxx.139.239
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 31.07.2025, 07:25:02

Rozumím. Já ale nemyslím JEN NA SEBE, se.e mě, že kvůli tomu jedí naši lidé sračky, za které by našeho včelaře stát buzeroval a UK to projde. Ani já nemám nedostatek odbytu, naopak, letos určitě nevyhovím celé poptávce. Mám to komplikované, protože já nemůžu vzít od jiného včelaře a vydávat to za svůj. Pak by to nebyl med pouze panenský. A pověst a “značku” si lze zničit jen jednou.

A jisté zadostiučinění mám, i když se netýká mě. V městečku vloni podtrnul ceny jistý chytrolín, včelařící sice jinde, ale prodává v Praze od svých 150 vč kolem 300 a pak to “doma” dal tak, že to v obchodech bylo za 150 . Nechal se arogantně slyšet, že polovina prodaná v Praze za draho mu umožnila prodat zbytek pod cenou. A primitivní zákazníci, tedy někteří (drtivá většina), dali přednost jemu. Jenže v letošní zimě měl obrovské úhyny a med letos není a lidi by chtěli. Mají smůlu, mám málo i pro solidní a věrné. Prostě nebeské zpracovny obilí sice pracují zdlouhavě, ovšem když zapracují, tak nesmírně efektivně. Ovšem že to tentokrát nebude pomalu jsem netušil. Přiznám se, není mi toho takyvčelařem líto. Vědomně chtěl ublížit a ublížil spoustě tamních včelařů a odplata přišla rychle.

Vaší poslední větě rozumím, že sem půjde těch sraček ještě víc?

S UK obilím, které nechtěla ani Afrika (proč asi) a které odmítli Slováci a nás krmí pečivem a chelebem z něj a pečivo z našeho žerou Západní lepší lidi (bojím se napsat to slovo s předložkou nad), je to příklad, který chytrým netřeba vysvětlovat. Ale ono to je dobře. O to dřív se EU rozpadne. Jen jde o to, aby nepřišla ještě horší pohroma. Protože zlo není jen v EU, ale v Západě obecně, v Anglosasech, jak tvrdil už můj otec ročník 1919, kterému bylo v době Mnichovské zrady 19 a zažil jací jsou Anglosasi ve skutečnosti na vlastní kůži. Tehdy to tam nepodepsali Rusové, ale Británie, Francie a Itálie. Chytří by si toto měli nastudovat a pamatovat. Jenže chytřejších je vždy jen hrstka, která nic neovlivní…

Ale zpět, co nyní zjistili britští novináři. Sami zjistili, jak Británie ovlivňovala na Slovensku volby 2023 a vláda Británie to ani v nejmenším nepopřela, že podporovali progresivce. Pozoruhodné na tom je, že o ovlivňování voleb RF jsem četl stokrát, čelil tomu i Trump a nikdy se to nepotvrdilo. Teď to zjistili ne Slováci, těm by nikdo nevěřil a každý by se na Slovensko vykašlal, myslím přezíravý arogantní Západ, že by nevěřil. Ale sami Britové odhalili a dokázali špínu Západního světa. Ale jistě se to zamete pod koberec.

No a na Britské špíně na Slovensku je už pochopitelné, jak se na Hrad mohl dostat…

Sarah01
Sarah01 31.07.2025, 13:16:51 xxx.xxx.162.253

Popravdě já tomu vašemu příspěvku nerozumím. Píšete o Ukrajině i o Británii, proto netuším, co má být UK.

Tom50
Tom50 31.07.2025, 14:39:18 xxx.xxx.139.239
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 31.07.2025, 13:16:51

Milostivá, obávám se, že vám nepomůžu.

goro
goro 01.08.2025, 08:14:49 xxx.xxx.86.80
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 31.07.2025, 10:36:07

Vaší poslední větě rozumím, že sem půjde těch sraček ještě víc?

ČTK 4. července 2025 13:39

Ukrajina získala po předběžné obchodní dohodě s Evropskou unií vyšší kvóty na vývoz některých zemědělských produktů. Zemědělci v některých členských zemích EU si však na dovoz levných zemědělských produktů z Ukrajiny stěžují. Poukazují hlavně na nerovné podmínky. 

Objemy byly přitom nově stanoveny následující: například na dovoz ječmene vzrostla kvóta na 450.000 tun ze současných 350.000 tun, na med pak na 35.000 tun ze současných 6000. Kvóty na vejce, cukr a med se zvýšily téměř pětinásobně, na vývoz drůbeže a kukuřice do EU se téměř zdvojnásobily. Přitom například vejce, cukr nebo pšenice patří mezi citlivé zboží. Zemědělci i politici v Polsku, ve Francii, ale i v jiných zemích si stěžují na to, že zboží z Ukrajiny sráží ceny na jejich domácím trhu. 

Dalším klíčovým požadavkem, který komise rovněž přijala, je, aby se Ukrajina do roku 2028 postupně přizpůsobila příslušným normám EU v oblasti hygienických opatření, dobrých životních podmínek zvířat a používání pesticidů. 

AMalina
AMalina 01.08.2025, 09:53:32 xxx.xxx.32.94
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 31.07.2025, 17:31:54

Je to o medu, ale ne jen o něm. Důležité je, že politika i v tomto dalším případě bude ovlivňovat naše zdraví. O nekvalitě surovin (medu, mouky, cukru…) z Ukrajiny se obecně ví, ví o ni i představitelé EU států (komise). Kvóty na dovoz jsou platné už teď do konce roku 2025, ale požadavky na hygienické a kvalitativní normy mají termín splnění do roku 2028. Tzn. už teď k nám vozí sra.ky na jejichž přeprodeji někdo samozřejmě nemálo vydělává, ale kontroly kvality jsou nulové…

PS: Velká Británie co se týče obilí, tak neuživí na celý rok ani sama sebe. Nevhodné klima a půda.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.