Aktuálně: 2 768 inzerátů261 432 diskuzních příspěvků19 165 uživatelů

Začátek října a stav zásob ve včelstvech

ÚlovýMág (neregistrovaný) 02.10.2025, 11:43:37 xxx.xxx.88.23

Zdravím, jak se vám teď v říjnu chovají včely? Mám pár oddělků, které jsem zakrmil později, a tak přemýšlím, jestli jim ještě můžu něco přidat, nebo už je to risk. Jaký je váš postup na začátku října – už jen kontrola, nebo ještě aktivně doplňujete zásoby?

goro
goro 02.10.2025, 20:45:11 xxx.xxx.70.223

koľko zásob oddelky skutočne majú, keď im chceš ešte dopĺňať?

dopĺňanie zásob na potrebný stav sa robí tak v polovici září, teraz je to trochu riskantné ..,

samozrejme ak záznamy včelára a reálna prehliadka  hovoria že oddelek má zásob málo tak by som to riskol, ale je to o držku… roztok musí byť teplý a chumáč rozvoľnený (teda teplota cez deň nad 12 stupňov)

… ale ja už odložence nedokrmujem, nepotrebujú tak veľa zásob ako kmeňové včelstvá a prípadný deficit sa dá riešiť na jar…

Tom50
Tom50 03.10.2025, 00:12:05 xxx.xxx.139.233

Nepsal jsem nic, protože v zadání byly nesmyslné inormace, které vypíchnul Goro. Prostě je nutné nejdřív umět odhadnout, zda je vč nebo odd nakrmený a jak moc, nebo jak dobře. Ovšem jak to prezentoval ÚM to nedávalo smysl. Mladí dnes myslí, že jsme jasnovidci a víme, jak nakrmené odd má.

Goro bohužel (i on je ultrastručný) sděluje jen část. Jde o krmítko a třeba v kapsovém krmítku může být roztok ohřátý a stejně ho nevezmou - mám na mysli nynější počasí ve dne kolem 10 a v noci +1-2. Taky je nutné sdělit, jak!! teplý má roztok být, je nutné, aby byl vlažný a rozhodně ne horký.

Mě se pro tyhle situace osvědčilo jediné krmítko a to je balon, který dnes už nikdo nezná (dnes se vyrábí z plastu). K tomu je nutná podmínka dobře zetaplený strop. A i tak je to problematické, vč je ještě šance dokrmit, u odd si nejsem až tak jistý. Na druhou stranu, správně píše kolega Goro, že odd toho za zimu nespotřebuje moc a je potřeba to risknout a v předjaří hlídat.

https://www.vpjested.cz/0461-plastove-balonove-krmitko-2-l/?gad_source=1&gad_campaignid=22559209408&gbraid=0AAAAADoOOavPm0wQQxPzdrIHyUyC6pftc&gclid=CjwKCAjwxfjGBhAUEiwAKWPwDpMwSSY16yDAyi6v1I2x2HgNvuzagL_e9cTsfNWye-os4RtJka5o5xoCKu8QAvD_BwE

a bez podšálku to nefunguje, ale na obrázku je v nesmyslné poloze, okraj stojatého límce musí nahoře lícovat s talířkem (fotil to b.b) a bez kopyta to nejde - to se dá na díru ve stropě a opakuji, strop (igelit) je nutné zateplit nějakými hadry a podobně. Kdo má na stopě kupovanou tvrdou průhlednou folii je v nevýhodě, snáz a lépe se zateplí igelitový strop, protože těsně přilne k horním loučkám rámků - i na tom záleží zda  ajak to budou brát když je chladno

https://www.vpjested.cz/krmici-talirek-jednodilny-0460/?gad_source=1&gad_campaignid=22559209408&gbraid=0AAAAADoOOavPm0wQQxPzdrIHyUyC6pftc&gclid=CjwKCAjwxfjGBhAUEiwAKWPwDqx01w3fgoywP1Y8VfwiG62Zf8Jj0GwnP3YsaYlItsjXP-ef1VmzExoC3HAQAvD_BwE

Určitě by fungovalo i ukrajinské krmítko, ale s tím nemám žádnou zkušenost. Asi je cenově dostupnější a nemusí být podšálek s kopytem

https://www.vcelikramek.cz/TOP-Krmitko-do-vcelich-ulu-1-5L-d161.htm?gad_source=1&gad_campaignid=20219613531&gbraid=0AAAAAoxJ14CWpjiqOf9NE1CRefIdtWmct&gclid=CjwKCAjwxfjGBhAUEiwAKWPwDvQrMmLxtg88vLV_O8yOwn5tlkXO_A-Yii0kMfaHvW8XBKMLntgmWxoCRUUQAvD_BwE

A poslední věc. Určitě se nedává v tuto dobu víc jak asi půl litru denně - vystydne to dřív, než to stihnou odebrat.

Obrázek Obrázek Obrázek
Tom50
Tom50 03.10.2025, 00:16:03 xxx.xxx.139.233

Pro zajímavost dnešní ceny VS komunistické (mělo by být asi 1:10-12 = tedy dnešní Kč je asi 10-12 x dražší než komunistická Kčs) V té době jsem vydělával čistého asi 2.700 Kčs a byt mě vyšel - nájemné a služby na 300 Kčs měsíčně TEDY VČETNĚ VODY TEPLÉ A STUDENÉ, elektřina 45 Kčs měsíčně. Ale to byla ta strašná totalita, dnes mám nesmírně dražší SVOBODU. Byt mi dali jen za to, že jsem musel 10 let dělat ve fabrice a nemohl na dálnici jezdit s buldozerem za 5 tisíc. Jo, nebyl jsem komouš a tak byt byl jen 2+1, soudruzi dostávali 3+1. Navíc soudruzi měli zadarmo Bulharsko s celou rodinou letecky na 3 týdny, já jen na vánoce kolekci na stromeček. Deneska se dětičky komunistů vytahují a vše je zapomenuto a ODPUŠTĚNO…

Zlí komunisti měli tyhle ceny. Ale! Nebylo to k sehnání (nebylo k sehnání nic potřebného), když se ale podařilo, bylo to parádní.

Obrázek
Tom50
Tom50 03.10.2025, 00:41:53 xxx.xxx.139.233

Jo a novomanželská půjčka na zařízení bytu byla od těch všiváckých komunistů 50.000 Kčs (dnes ekvivalent asi 700.000 Kč a to v še za okupace Sovětskými vojsky). Splácel jsem 300 měsíčně srážkou a úrok byl "lichvářských" 2,7 %. A nejdřív se platil úmor a pak úrok, ne jako dneska, že se víc jak půl roku platí úroky a až když je banka (cizácká) nažraná k prasknutí, pak taky se splatí malinko úmor. A mladí HRDINOVÉ si to nechají líbit a mnozí hýkají nadšením ze “svobody”. Blahoslaveni budiž chudí duchem, neboť jejich je Království Nebeské, jak praví Písmo.

(do smrti se nepřestanu stydět, že jsem jak debil cinkal klíčema) (a svobodný jsem byl stokrát víc, než dneska) Díky Bohu (jsem ateista), že jsem měl to ŠTĚSTÍ prožít si hezčí část života za totality. Takže polopatě pro ty rozumu mdlejšího, měl jsem štěstí, že jsem žil za komunistů a dospělý život jsem prožil, když jsme byli okupovaní zlými Rusáky - v té době se postavilo nejvíc bytů pro mladé v historii planety Země (nikde to nemělo a nemá obdoby). A podopra mladých byla neskutečná, proto byli děti, NAŠE děti, protože jsme měli kde žít a kde pracovat a nesdíraly nás z kůže nenažrané banky. CIZÁCKÉ banky.

Ale klid, my, co to pamatujem a ještě nejsme dementní natolik, abychom nevnímali, brzy vychcípem a pak vám tu nastane ráj. Ráj nevědomé, tupé, potetované současnosti. Nezávidím vám mladým, ani malinko. Jenže až vy budete staří (myslím tak 55-60), budou vás plynovat, jestli to půjde títmo snměrem dál!

goro
goro 04.10.2025, 08:20:25 xxx.xxx.70.223

Tom ste to vy…

k téme včely ste napísal ako vždy pekne, naozaj som nenapísal že by sa malo jednať o stropné kŕmidlo, že roztok by mal byť “letný” nie horúci a dávať tak 0,4-0,5 denne, ako budú odoberať… ďakujem za upresnenie, “úľovému mágovi” by to malo pomôcť

no neviem či mu pomôžu ostatné rady o živote  pred rokom 89…🤔

môj názor som hovoril “cengačom kľúčmi” hneď v roku 90 a znel:

pozor aby sme so špinavou vodou po kúpaní decka nevyliali aj to batole..

no stalo sa, od mantinelu k mantinelu… je to život…

napriek tomu že som prežil viac ako polovicu života za vlády komunistov a život bol jednoduchší, a nemám najhoršie spomienky skôr naopak, nemenil by som…

že prečo?

je vyššia kvalita života, vývoj ide dopredu, samozrejme že je vyššia aj v Číne či v Rusku kde sú pri moci komunisti (ale verte mi nechcel by ste tam žiť…)

Základným problémom EU je že zásadné veci nerieši a o budúcnosti nerozhoduje parlament, ktorí si zvolili ľudia v členských štátoch ale európska komisia , je to partia úradníkov, akoby vláda ktorá vydáva zákony… tam vznikajú a sú presadzované všetky tie blbosti ktoré nám komplikujú život

no a to že fabriky, banky a ostatné nie sú štátne ale sú v súkromných a ZAHRANIČNÝCH rukách je proste kapitalizmus… cnganie kľúčmi ho malo k nám predsa privolať…🤫

opakujem, mám sa oveľa lepšie teraz ako za socializmu a vlády, buzerácie a nespokojnosť boli a sú stále… patria k životu..

a to heslo z reklamy Radegastu znie “život je HOŘKÝ”😉

Tom50
Tom50 04.10.2025, 10:42:39 xxx.xxx.139.233
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 04.10.2025, 08:20:25

Vlastně s vámi ve všem souhlasím. Ale víte, mám nějak neobdytný pocit, že kvalita života a hlavně pocit štěstí se neměří jen materiálním pohodlím. Máma říkávala, že: “na dluh umí dělat haura každej”. Mám za to, že historie je na to, abychom se mohli vyvarovat chyb, neopakovat je ve stále nových kulisách, jenže ty stejné chyby. Pokud slovenština nezná slovo haur z našeho slangu, je to něco jako furiant, frajer.

Javali
Javali 04.10.2025, 20:46:12 xxx:xxx.35c7:8af7
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 04.10.2025, 08:20:25

Používat Čínu k měření bídy je teda hodně vedle. Já jsem byl v Číně měsíc před 10 lety, v průmyslové oblasti, kde je spousta smogu, protože je tam koncentrovaný prumysl aby si pohodlní lidi z celého světa neušpinili ručičky, ale oni se ti Číňani měli dobře, vysmátí, hezky vypadající lidi, hodní, slušní, žádný fetky, bezdomovci, bídáci. Naopak je možné že dneska už jsou před náma, někteří dokonce nás kupují a jezdí sem na dovolenou. To je co se týče toho jak si polepšili obyčejní lidé, ale Čína jako celá země ještě 10x tolik, je to raketa která všem uletěla, zbytek světa je ve srovnání směšný. Čína se moc nechlubí, třeba jen ze slušnosti aby svět nezaviděl nebo se necítil méněcenně🤣

Ale je to jen nezajímavá realita, osobní zkušenost nějakýho Javaliho, když to neříká herec nebo zpěvák v televizi tak to němuže nikdo brát vážně.

Tom50
Tom50 04.10.2025, 23:25:21 xxx.xxx.139.233

Nebyl jsem v Číně. Něco o této zemi jsem, snad, pochopil po přečtení knihy Divoké labutě a doporučuji jí všem (nikdo jí číst nebude, je delší než tři holé věty). 

My hlavně nemůžeme srovnávat, tam je vše jiné. Například tady je, pod vlivem Anglosaské pacivilizace, běžné nechat starce strádat, dokonce “umelci” (Mádl -Issová) vedou kampaně proti starým lidem. Stejně tak postižené, ubohé, opuštěné děti atd a taky i ty, co prostě neměli štěstí a nebo se nasrodili s postižením, třeba mají půl mozku a berou úvěry, které pak neumí splácet. Zajímavéí je, že když někdo nemá půl m ńohy, všichni ho litujeme a má i parkovací místo.Když někomu chybí půl inteligence, necvháíme ho chcípat. 

Tam v Číně nemožné. Nepotřebují důchodový systém. Tady se okázale lidi prezentují drahými auty, vilami, dovolenými v co největších prdelích světa, majetkem. U Číňana toto vše není priorita. Pro nás nepředstavitelně tam lpí každý jedinec a rodina na veřejném mínění a pověsti. Oni “závodí” v tom, že ti nejslušnější a nejctihodněšjší mají vypulírované, vysoce zaopatřené stařečky a stařenky, kterým naprosto nic nechybí, musí vypadat blahobytně a spokojeně. Tvrdí, že to je  cílem slušných lidí, aby nikdo nestrádal, i když je někdo hloupější, slabší a jakkoli hendikepovaný, je podle jejich veřejného mínění vina celé společnosti, že se komunita neumí o tyhle lidi postarat. Proto jste tam Javali neviděl bezdomovce a nějaké ubožáky, žebráky a vagabundy. Co nechápu je, jak se jim toto daří ve velkoměstech, ale je to očividné. Nikdo tam nebere drogy a oni mají ještě hluboce vštípeno, že před mnoha staletími sice, ale za opilství byl trest smrti. Podobně ještě před 30 lety neměli ve Švédku domy zámky, protože sekání ruky za krádež tam zrušili až v roce 1936 a nikdo tam prostě nekradl. Až si tam pozvali…

Ale Goro, mám za to, neřekl, že tam (Čína, Rusko) je nějaká bída, napsal, že bychom tam nechtěli žít. Já jen tvrdím, že je Anglosaská lež, že demokracie vede ke štěstí a prosperitě a bohatství států. V době Pražského jara v Číně vrcholila Maova Kulturní revoluce a to si neumíme ani představit, co se tam dělo. A málo se ví, že tehdy hlady umřelo nejméně 30 milionů lidí a jejich pozdrav, když se potkají známí, není dobrý den, tedy přání dobrého dne. Čínský pozdrav je: “jedl jste už dneska?”

Přesto je Čína důkazem, že komunizmus vede k absolutnímu blahobytu DRTIVÉ VĚTŠINY občanů, neuvěřitelné technické i kulturní úrovni. Ale není tu jen Čína, co Vietnam? A tam je socializmus nikoli Maoistický, ale Marxleninský, ten stejný, jaký byl i tady a jaký vedl k povznesení Ruska. Je nutné vidět startovní čáru, kde začínala po nástupu Teng-Siao-Phinga Čína (po smrti Maa a hlavně konci Gangu čtyř) a na jakých troskách začínal Vietnam, který od ww2 drtili Francouzi a po nich Američané. A nevyhráli!

A ve zmíněné knize a jen tam se jde dočíst, že Maovi komunisti taky znárodnili a já vám teď prozradím, proč jsou dneska na výši. Maoisti kapitalistům sice znárodnili podniky, ale jinak než Západ a Leninistické Rusko (patrně proto byl od začátku rozkol mezi Maem a Stalinem). V Číně se znárodnilo tak, že kapitalisté dostali zabavené podniky podle spravedlivých odhadů mezinárodních právnických komisí 100% zaplacené. Mělo to ale jednu poodmínku a tady si pane Goro pevně sedněte! Čínští kapitalisté dostali zaplacené své podniky jen pod podmínkou, vlastně dvěma. Stát na to neměl a tak kapitalista musel souhlasit se splátkami na 20 let, satát mu to splácel po dobu 20 let (inflace mizivá). Druhou a důležitější podmínkou bylo, že kapitalisté nesměli ze svývch podniků odejít, museli setrvat v menežmentech těch podniků do doby, než jim bude státem zaplacena celá částka. Tedy nenahnali inteligenci do dolů, nevyhnali její část do emigrace a neoběsili některé jako u nás komunisti. Původní majitelé měli prestiž a velkou úctu lidu i státu, ale jen pod podmínkou, že svoje podniky povedou stejně dobře jako za kapitalizmu. Kdo má rozum pochopí, že nikdo neutekl k lopatě nebo do ciziny a všichni zůstali ve vedení svých původních podniků, jen s menšími starostmi a nulovým rizikem. Když by se podniku hospodářsky nedařilo, musela by být menežmentu dokázaná vědomá sabotáž. Na to si dal každý pozor. Podle mě v tomto tkví úspěch tamní ekonomiky. Jak to tam vypadá vidí každý kdo vidět chce. A jejich revoluce byla v roce 1947, naše komunistická jen o rok později 1948. každý může vidět kam vede původně Maoistický komunismus a kam vede ten Evropský (i když Vietnam, když dostal čas…). A ano, masírkou je lidem nakukáno, že by tam nikdo žít nechtěl. No ano, mají pravdu Gorové, že s naší mentalitou bezohledného sráčství - liberálního individualizmu, kde každý myslí bezohledně jen na sebe, by tam byli s každým bleskurychle hotoví. A jako za komunistů sem do socializmu emigroval jen mizerný americký zpěvák Dean Reed a jinak nikdo (přesněji asi 75.000 Řeků v 50 letech + další jednotlivci odjinud, ale jen ze zaostalých zemí), tak úplně stejně se sem necpou milony čínských imigrantů, že ne!

------------------------------

Za povšimnutí stojí, že se o Karla Marxe nikdo nijak neotírá a já tvrdím, že je pravdou, jak v jiném smyslu říká i velmi zkušený Goro, že svět se mění a vyíjí a je jasné, že budoucnost je v socializmu tak, jak to tvrdil právě Marx a jeho přítel Engels a je nutné si  laskavě uvědomit, že jejich teorie měly základ v Platónovi (ano, dělali chyby, jak by mohli nedělat?). Je třeba studovat, ale to je namáhavé a blbi jedou na reklamu a proto jsou volby nesmysl. To tvrdil právě už Platón a moderněji třeba Fraser Tytler na konci osmnáctého stol (zemřel 1813). Oni si zakladatelé Marxleninizmu nevycucali chytrosti z prstů, ale měli to vše důkladně nastudované a dnešní doba jim dává za pravdu. Je to vývoj a kapitalizmus právě končí a skončí strašnou válkou, ne někdy za 50 let nebo později. Někteří tvrdí, že už začala.

Nepíše se mi předešlé lehko a jak jsem ateista, Bůh ví, že bych byl snad raději úplně blbej a radoval se z těch řízků, dvanáctky a reality šou v bedně (snad si jí po 15 letech koupím). Případně ještě zápasy novodobých gladiátorů, ale ty jsou s tím rozdílem proti starému Římu, že dřív je platili mocipáni - museli dát lidu najíst a nachlastat a to vše po několik týdnů, v noci se musela ta spoušť na stadionech uklidit a vyčistit a ráno nanovo až do večera. Dnes si tupý lid tu zábavu platí sám a naopak nenažraní kapitalisti na tom vydělávají. Kdyby tehdy chtěl nějaký patricius koncesionářské poplatky, roztrhali by ho na kusy a sežrali zaživa. Dnes si to dají tupí líbit, řeknou, že je pohodlné žít a že je dobře, naklepávají ty řízky z Anglosaského, chemií vyhnaného masa a další potravinový odpad, co by Západní lepší lidé nejedli. A to vše na dluh, co naše děti a vnukové se nikdo neptá. Jako kdysi, “po nás potopa” a pak Antonieta radila lidu, že když nemá na chleba, aby lid jedl koláče. Když dnes nějaká kráva radí svetr místo laciného plynu (nebo koupí koňolampu za stastisíce nebo lavičky nazvané po jednom koktavým kašparovi v krátkých kalhotách), ví, že jako Antonieta neskončí a to je patrně ta potíž.

Takže Platń měl pravdu, demokracie je nesmysl a vede k bídě, strádání a vždy v asi dvěstěletém cyklu k velkému umírání velké části lidu. Kdo chce kam, pomozme mu tam. Ale nakonec buď bude socializmus a nebo nebude Atlantická civilizace.

--------------------------

Filozofická a velmi jednoduchá otázka: Když je kapitalizmus založený na soutěži a všichni jsou nuceni závodit, i když vědí, že to je debilní počínání, protože první je jen jeden, hloupějšímu se dá nažrat, aby ho nenapadlo se ptát, co uděláme s těmi, co jsou patnáctí, stodevadesátí nebo stodesetitisící a nebo destimiliontí? Plyn? Co s nimi? Na tuhle otázku kapitalizmus a demokracie tají odpověď. Já tvrdím, že slušnou odpověď na to tento zlořád netají, on jí nemá a ze své podstaty mít nemůže. Jen se o tom mlčí a dělají se zákony, aby se dali takoví jako já pozavírat a jinak umlčet. Patrně proto jsem od dětství odmítal jakkoli závodit v čemkoli a asi proto tudíž nefandím ani moderním gladiátorům, to je zábava pro jednodušší.

Ale jedno mě těší, moje názory jsou blízko třeba profesoru Staňkovi, paní prof Hogenové a dalším, často nenápadným skvělým lidem a já jsem za to vděčný, že jsem měl to štěstí, vidět svět jako ta hrstka úžasných lidí.

goro
goro 05.10.2025, 08:41:18 xxx.xxx.70.223

Ale Goro, mám za to, neřekl, že tam (Čína, Rusko) je nějaká bída, napsal, že bychom tam nechtěli žít.

Javali presne ako píše Tom, ja so napísal že je vyššia kvalita života a vývoj ide dopredu, aj v Číne či v Rusku kde sú pri moci komunisti …

to že čínski komunisti dokázali skĺbiť vedeckotechnický pokrok s direktívnym riadením štátu dokazuje že “i tak se dá”… 

..  ale číňania sa poučili…"kultúrna revolúcia" ich poučila o slepých uličkách komunizmu, poučili sa ako  to nejde…kto neprežil kultúrnu revolúciu nepoučil sa… nemyslím že by češi ale ani slováci dokázali tak rešpektovať príkazy ak idú správnym smerom… my vždy pochybujeme, a každý príkaz či pokyn považujeme za teror…

ale čínu by som nechal tak, máme vlastné problémy.. 

my sme si na slovensku kde komunisti vládnu  uzákonili v ústave že existujú len dve pohlavia (pri hlasovaní vládu podporili kresťanskí politici) a rušíme cirkevné sviatky (pri hlasovaní vládu podporili liberáli)…

a u vás voľby ukázali, že len veľmi málo ľudí si myslí že už STAČILO …

sem tam niekto vyplakáva ako a nostalgicky spomína na to dobré z vlády komunistov ale odovzdať im to zasa “do rúk” to nie, to pŕŕŕ…

(hlavne  že Česi budú mať v dvoch najvyšších funkciách dvoch bývalých komunistov a eštebákov. Gratulujem.)

Tom50
Tom50 05.10.2025, 12:49:47 xxx.xxx.139.233

Naše volby? Nevěřím. Tečka.

Tím bych to tady uzavřel, dál se k tomu v tomto vláknu nevyjádřím. Jak stárnu až mě děsí, jak zřídkakdy se mýlím…

----------------------------------

Na těchto forech mi vadí, že někdo zadá vlákno, zeptá se a pak mlčí. My byli ještě vychováni poděkovat, když se někdo věnoval našim problémům. Nebo pochybovat, chtít vysvětlení, upřesnění, debatovat, hledat optimální řešení s ohledem na novější poznatky, jak technologie chovu včel, tak pomůcek, vývoj se přece nezastavil. Takto to vypadá, že dotyčný vlastně nic nepotřebuje a vše ví sám nejlíp. Vypadá to, že je tu všem všechno jasné, nechová se tak jen on, ale většina chce jen brát a neoplácet. Pro mě je to únavné. 

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.