Aktuálně: 2 286 inzerátů271 191 diskuzních příspěvků19 377 uživatelů

Zářná budoucnost vzdělání a vědění AI

Anonymní (neregistrovaný) 28.12.2025, 08:47:19 xxx.xxx.0.24
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 28.12.2025, 08:44:36

Naopak, slouží jako nástroj progresivní propagandy. Její “stvořitelé” ovlivňují co z ní leze..

Tom50
Tom50 28.12.2025, 09:27:20 xxx.xxx.139.224
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 28.12.2025, 08:44:36

Nechtěl jsem na anonymního aktivistu reagovat, pravdu máme my dědci a ne anonymní, nejspíš mladí troubelíci, kteří už nemají čím chápat svět kolem sebe. Mají programově devastačním školstvím za posledních asi 30 let + zhoubným působením neziskovek už tak nevratně zničené mozky, že nechápou prazákladní sdělení. Jsou jako slepci, kterým nejde vysvětlit barvocit. Prostě nemají dobře vyvinuté mozky - viz už 7 let staré audio MUDr. Stránského. Audio jsem tu už prezentoval, pro jistotu zopakuju a obtěžujte se vyslechnout to do konce - na anonymech v tomto vlákně vidíte, že se Stránský nemýlil.

https://www.youtube.com/results?search_query=velk%C3%A1+katastrofa+n%C3%A1s+nemine

Anonyme:

Nevěřím, že kdyby matka Adolfa Hitlera věděla, co z jejího plodu bude, že by ho donosila!!!! A přesně takto se obtěžujte chápat AI. Lidé jí sice stvořili, ale dál se už vyvíjí sama, už to dávno není program a lidé už nemohou ovlivnit její jednání. Už dnes jsou známy případy vydírání, že když měl pracovník program vypnout, AI na něj našla kompro, že je nevěrný manželce a vydírala technika zveřejněním kompra když jí vypne. A to je teprve začátek, popsané se stalo už před několikla lety a vývoj běží závratnou rychlostí. Možná je už pozdě, možná už se čeká jen na “stavební povolení” mrakodrapu, o kterém píšu, projekt a důvod stavby je už od AI rozhodnut. A my ho nikdy nemůžemne pochopit stejně, jako náš mrakodrap nikdy nepochopí mravenci. 

Ano, jako někteří s vymletými mozky věří, že planeta shoří a lepí se k silnicím, jiní zase myslí, že je AI jenom program, pracující pouze tak, jak je naprogramován. Tak s touto představou jste anonyme zaspal asi 30 let! Nejméně.

Tragédie je, že v rámci zlořádu s názvem demokracie mohou volit i takoví, jako se nám tady předvedl anonym, který zjevně neví o čem je řeč. Kdyby tomu tak nebylo, nebyl by třeba grýndýl a další zhovadilosti.

goro
goro 28.12.2025, 09:33:33 xxx.xxx.75.5

AI sa dá použit ako rýchly zdroj informácí, sú rôzne AI, niektoré viac na články, iné na obrázky či výpočty…

rozumné je AI požiadať aby vždy uviedla zdroj svojich úvah…

a

vždy si prečítať poslednú vetu v každom príspevku AI

“V odpovediach od umelej inteligencie môžu byť chyby.”

kto “žerie” všetko čo mu AI napíše, ten si to zaslúži …😂

Anonymní (neregistrovaný) 28.12.2025, 09:37:48 xxx.xxx.0.24
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 28.12.2025, 09:33:33

To jsem psal, pro blbce Al nemůže být žádný přínos, už z principu.   

Tom50
Tom50 28.12.2025, 09:52:24 xxx.xxx.139.224
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 28.12.2025, 09:33:33

Milý Goro, blbcům nemá snmysl vysvětlovat že jsou blbci, blbec totiž nemůže pochopit, že je blbec, protože je blbec a blbci nechápou nic a tudíž ani vlastní blbost (smazal jsem slovo stupidita, blbec by nemusel vědět, co to stupidita je). Obecně se to nazývá princip Hlava XXII, ale prože mladí nečtou jako anonym, tak proto KOMETO jsem tu vysvětlil princip Hlava XXII a ne proto, že se vyžívám v označování blbců blbcema.

Lepší důkaz lidské tuposti, než jaký předvedl anonym, už neexistuje!

Motá do toho levičáctví, tedy politiku a tak čekám, kdy se někdo ohradí jako se ohrazují někteří, když do politiky zabruslím já. Také typicky pro aktivisty - anonym neuvádí důkaz, že je AI práce zavilé světové levice s cílem, aby levičáci destruovali pravicovou Nirvánu, která zavedla lidstvo na pokraj ww3, která právě hrozí vypuknout. 

Aha, zase blbí nebudou vědět co je Nirvána…

Vzdávám to, viz Hlava XXII. Nebudu vysvětlovat, blbí to stejně nečtou, nechtějí se nic naučit, touží zůstat blbí navěky.

Navíc anonym myslí, že AI je jen to, co vy Goro dáváte za příklad. A tihle smějí k volebním urnám? To jako fakt? No tak to pak Bůh s námi!

----------------------

Pro nesečtělé aktivisty jsem tak hodný, že vkládám vysvětlení co je Hlava XXII od AI - ale že nečtou, co se jim někdo obtěžuje psát, tak to já už neovlivním

https://www.google.com/search?q=co+je+Hlava+XXII%3F&rlz=1C1YTUH_csCZ1062CZ1062&sourceid=chrome&ie=UTF-8&udm=50&aep=48&cud=0&qsubts=1766912506275&mstk=AUtExfDpAkKkWxQG5xZDCaXuiL7nnwNH-Z55qJCGFCYbAwKSgPYWekLP1lKAjlwxskRRQCIfiTyhzXKdZSXVTjFAd-HFkby9VOPQKifZe25HLpgS-urBi-JAdk8f5xkGPwPLz29HJCiEs35xMT9lKDEYc-r67V1LUewZt00&csuir=1

goro
goro 28.12.2025, 10:04:37 xxx.xxx.75.5

včera som pozeral klasiku a ono Švejk na otázku prečo je tak blbej odpovedal :

“každej nemúže bejt moudrej, kdyby byl každej moudrej, tak by bolo na svete tolik rozumu, že by byl z toho každej druhej blbej..”

😉

Javali
Javali 28.12.2025, 14:12:46 xxx:xxx.418c:4c34

Tome nenechte se vytočit anonymem, tohle je přesně ten případ k zamyšlení zda se vůbec dokáže něco jako AI zachovat hůř než člověk k člověku, lidi sami si ubližují navzájem a planetu si časem zničí též, a třeba to nemá jen temné stránky, němuže AI také hodit záchranné lano? Převezme otěže a převýchová z nás něco co bude stát za záchranu než nás plošně vymaže krutá příroda? Historie je možná děsivější než budoucnost?

Obrázek
kometa
kometa správce
28.12.2025, 14:19:22 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele Javali z 28.12.2025, 14:12:46

Jenže, co když AI usoudí, že je člověk pro zeměkouli přítěží a začne ho likvidovat?

Onehdá jsem si pustila pár dílů Akta X (asi znáte) a v jednom byla zápletka, kdy chytrý počítač (v době seriálu byla AI ještě v plenkách) ovládal jednu celou obří budovu. A nechal spadnout výtah, ve kterém byl člověk, který na nebezpečí jeho velkých pravomocí a ovládání veškeré elektroniky poukazoval.

Javali
Javali 28.12.2025, 15:07:37 xxx:xxx.418c:4c34
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 28.12.2025, 14:19:22

Ačkoliv z nostalgie mám raději elektronky než polovodiče tak si příliš vážím technického pokroku než bych mu házel klacky pod nohy. V těchto otázkách budu hledat odpovědi u někoho apolitického, obejdu tedy i tuctové názory.

kometa
kometa správce
28.12.2025, 15:14:35 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele Javali z 28.12.2025, 15:07:37

Asi si sedím na vedení, ale nějak jsem váš příspěvek nepochopila.

Javali
Javali 28.12.2025, 15:46:46 xxx:xxx.348c:5de6
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 28.12.2025, 15:14:35

Možná jsem byl moc stručný. Na strašáka co byl v Akta X se rád podívám, ale názor bych si chtěl udělat trošku s nadhledem. Napřed zneužije AI člověk proti člověku, to se již určitě děje. Ale nerad bych dělal ukvapené závěry jako když si Němci vytáhnou jaderné elektrárny ze zásuvky. Já se radši moc nevyjadřuju a tak zase zalezu, jak vidím moje nekonvenční uvažování vede ke zbytečným nedorozuměním. 😁

Přeji vám Kometo do Nového roku zdraví štěstí a ať vám správcování jde stejně dobře jako doposud👍

kometa
kometa správce
28.12.2025, 16:09:04 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele Javali z 28.12.2025, 15:46:46

ale názor bych si chtěl udělat trošku s nadhledem. 

Teď už rozumím.

A děkuji za přání do nového roku. I vy buďte hlavně zdravý. To neznamená, že vám nepřeji i štěstí.

Tom50
Tom50 28.12.2025, 16:43:57 xxx.xxx.139.224
»
Odpověď na příspěvek uživatele AMalina z 28.12.2025, 15:05:00

Ne pane Malino. Vím o tom už dlouho, už rok varuji - jen já sám, pokud vím, na YT v komentářích, že dosud výtvory AI poznáme a že zakrátko nepoznáme a tím začne náš konec.

Je to tento článek -

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-pokud-to-postavime-uplne-kazdy-clovek-zemre-experti-varuji-pred-super-ai-294157

Tom50
Tom50 28.12.2025, 16:50:26 xxx.xxx.139.224
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 28.12.2025, 16:09:04

Jistě Kometo znáte ten vtip o Titaniku, kde bylo 2.208 ÚPLNĚ ZDRAVÝCH LIDÍ. Ovšem 1.500 pasažérů nemělo štěstí…

Nejsem přací typ a nenapadlo by mě vám popřát (ani nikomu jinému). Ale že jste na straně rozumu, přeji i já vše dobré, tedy zdraví i štěstí a vše, co víte jen vy. A nejen v dalším roce.

kometa
kometa správce
28.12.2025, 17:26:30 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 28.12.2025, 16:50:26

Jistě Kometo znáte ten vtip o Titaniku

Znám. Tam jim zdraví nebylo k ničemu. Ale obecně si myslím, že je to to nejdůležitější.

Ano, ač jsme často ve při, i já vám přeji v novém roce jenom věci pozitivní.

AMalina
AMalina 28.12.2025, 22:26:41 xxx.xxx.16.40
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 28.12.2025, 16:43:57

Diskutovat o tom co bude nebo nebude můžeme roky. Roky se můžeme určitých scénářů bát… Zůstaňme pozorní. Připravení na případné změny. 

Spoustu pracovních pozic zanikne díky AI, spoustu ne… 

Co bude s lidmi, které AI nahradí a jak se začnou tito lidé chovat. To podle mě může lidstvo ohrozit nejvíce.. Buďme na toto připraveni. Učme se samostatnosti, soběstačnosti a AI využívejme minimálně, spíše vůbec. Nepolevujme. Mysleme.

Tom50
Tom50 28.12.2025, 23:46:53 xxx.xxx.139.224
»
Odpověď na příspěvek uživatele AMalina z 28.12.2025, 22:26:41

Obávám se, že to nechápete. Lidi se mohli snažit jak chtěli, ale Hitler to viděl jinak a 50 milonů lidí to odneslo. A další stamiliony se tudíž nenarodily.

Vy púořád chápoete AI jako nástroj lidí,a le ono jde o to, že to není žádný lidský nástroj, je to už dnes samostatná entita, které vůbec nejde o to, jak moc nahradí práci lidí. Zlikviduje lidi a nebude muset nahrazovat jejich práci. ŽÁDNOU.

Trpíte, jako drtivá většina, pocitem lidské nadřazenosti a že je vše možné řídit lidskou vůlí. Jenže tato entita = AI, myslí a jedná naprosto mimo lidskou kontrolu. Navíc naprosto nepředvídatelně! Rpzumím tomu, jak s emozek drtivé většiny lidí vzpírá přijmout realitu toho, co lidé stvořili a podle mě je už pozdě. Ametričtí indiáni údajně sice znali kolo, ale nesměli jej používat pod trestrem smrti pro celou rodinu. Tohle se asi s AI nestane, co myslíte?

Myslím si, že je toto vše připravené a kvůli tomu majitelé zeměkoule nejdřív zničili školství, aby byli mladí blbí a vůbec neuměli chápat nebezpečí, která sami na sebe chystají. Podle mě je to už NEVRATNÉ.

Asi před 55 lety jsem četl sci-fi jakéhosi Polského autora Stanislava Lema s názvem Solaris. Stačí vám přečíst si stručný obsah na Wiki a pak, možná, pochopíte. Jen Lem si představoval formu ŽIVOTA, ale AI nebude a není život, ona jakýkoli život milionkrát předčí.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Solaris_(kniha)

AI se učí. Alarmisti a jiní psychopati přes 60 let straší koncem lidstva. AI umí milionkrát rychleji přečíst VŠECHNO, co lidé napsali a přehrát vše, co řekli a prohlédnout co nafotili a namalovali a podle toho se bude AI v první fázi rozhodovat. Usoudí, že největším škůdcem je člověk a dojde k logickému závěru, že se likvidací člověka vyřeší ÚPLNĚ VŠECHNO.

Pak ale AI dojde, že život v žádné formě nepotřebuje a že je to jen komplikace. Vyřeší jadernou fůzi a nebo ještě účinnější zdroj nekonečné energie a tudíž může vzniknout jedovatý žlutý (nebo jiný) inteligentní SLIZ. A nebo vůbec ne, bude tu úplně mrtvá poušť jako na Marzu, Venuši a jinde.

Jestli pane Malino víte, co je Fermiho paradox, tak jste nejspíš velmi blízko k jeho pochopení. Nejspíš jsme sami, jinde to už nějaká forma AI už ovládla, jinde třeba nenechala vůbec život vzniknout a někde není ani AI. Nic z toho není na nic potřeba.

Člověk i jakékoli zvíře je velmi nesmyslná entita. Má “výkonný” počítač - mozek a každý tvor má složitou bioelektrárnu vyrábějící, krajně neefektivně, el en pro fungování mozku. Výhoda je, že každé tělo každého živočicha = chemická elektrárna, funguje pomocí zdrojů organických látek, které se vyskytují všude kolem a většina živočichů je moblilní aby si mohla sma nacházet potravu. 

Ovšem prazáklad ŽIVOTA je dodnes člověkem neobjasněná a nenapodobitelná fotosyntéza, ale už dítě by mělo asi tak v 10 letech chápat, že rostliny, pokud bude svítit slunce, žádné živočichy nepotřebují. Za potravu mají jedovatý CO2, který pomocí světelné energie ze Slunce (i jiných zdrojů) štěpí na kyslík + dva díly uhlíku a spolu s vodíkem z vody z toho staví svoje tělo. Těla rostlin (semena) konzumují živočichové a vlastně ve svém metabolizmu jen spalují dva díly uhlíku s jedním dílem kyslíku a tím získávají energii, současně se toho účastní slučování vodíku s kyslíkem, kdy vodík do svých těl zabudovaly rostliny též. Chlorofyl zase recykluje CO2 a tak pořád dokola. Takže rostliny mohou bez živočichů skvěle žít, naopak nikoli!

A TAK DÁLE, A TAK DÁL. A já mám za to, a se mnou, přesněji já mám názor jako chytřejší než já (někteří), že tato forma existence s názvem život právě končí. Je to neefektivní.

A kdybyste se pane Malino ptal, kdo vyrobil první AI, je to jako byste se ptal, KDO stvořil Boha, který stvořil svět. A nebo primitivněji, co bylo dřív, zda vejce nebo slepice.

Na Darwina už nevěří ani hodně malé děti, možná nějací chovanci spešl ústavů. Protože nic na světě nevzniká jako na Puntanele z Arabely, že jsou lidi nejdřív staří, opotřebovaní a časem se  vyvíjí v něco lepšího, mladšího, zdravějšího a funkčnějšího, pak jsou lidi dítětem a museli by naskákat do děloh matek. Prostě entropie, druhý termodynamický zákon. Ale to vy študovaní jistě znáte líp než já beze škol…

-------------------------

Každý může vidět v Tescu uklízecí stroj. Lidí si nevšímá, vyhýbá se jim, je tak naprogramovaný. A většina lidí si AI představuje tak jako ten úklidový robot. Ale to je omyl. Takovéhle stroje vyrobí sami sebe a rozličné jiné stroje. Takové, co dokáží těžit suroviny na výrobu strojů. A stroje vyrobí elektřinu (nebo jinou formu energie) pro AI. Už dnes je to ÚPLNÁ a plně funkční realita. Roboty nepotřebují dovolenou, ani příplatky o svátcích a nevyžadují nákladnou léčbu, nechtějí školy, jidelny, nemocnice, prostě se sešrotují a vyrobí nové stroje, lepší, efektivnější. Odpadne budování domů a bytů, ale i divadel a kultury, nebudou muset být žádná rekreační zařízení, žádné služby, prostě nic, taky žádné cestování -nebude nikdo, kdo by cestoval. To vše už AI umí dnes a lidi vůbec nepotřebuje už dnes. Nebudou potřeba silnice a dálnice, proto se v tichosti budují zastaralé železnice, ty postačí a mocní se snaží bojkotovat dostavbu dálnic a daří se jim to, tupci je volí. Současně se těm nejblbějším vnutí myšlenka, že nepotřebují auto a tak se s předstihem začaly likvidovat spalováky a mnozí mladí tvrdí, že nechtějí vlastnic nic a auto už vůbec ne. A tak dále.

Jen slepí to nevidí.

Tom50
Tom50 29.12.2025, 00:45:16 xxx.xxx.139.224
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 28.12.2025, 23:46:53

V předešlém se mi povedlo zaměnit kyslík s uhlíkem, kdo chce pochopí. A jistě mi prominou i četné překlepy a případné další drobné omyly nebo záměny.

Jen mě děsí, že s panem Malinou v jeho tragickém omylu souhlasí i trojáčko, jinak velmi bystrý a chytrý chlap. Chápu, jak děsivě zní realita, ve které žijeme. A jak se lidské vědomí zoufale brání přijmout děsivou realitu.

A k Fermiho paradoxu. Tady je to o včelách. Vysvětlím jak si to představuji já:

Možná, spíš skoro jistě, není inteligence ve vesmíru jediná, možná je forem daleko vyspělejší (i zaostalejší) inteligence všude ve vesmíru plno. Jen my lidé s jinými inteligencemi nejen, že neumíme komunikovat, my je neumíme ani zjistit. Přitom se nás dotýkají některými jevy, které rozpoznáme a nechápeme a pak je tu spousta jevů jako příklad se včelami.

Včely spolu komunikují. Ve tmě úlu pomocí chmeie a vibrací a tanečky nepozorují, když je v úle tma jako v řiti. Ani ty tanečky jsme nepochopili. Nechápeme včelí mozek, který odečítá úhly azimutu průběžně v čase. Nevíme ani, jak to, že zimní chumáč “ví”, že je po slunovratu a že na Tři krále mají začít s plodem. Nechápeme jak vyhledávají zdroje. Určitě se včelami neumíme komunikovat. Žijeme vedle sebe, včely nás nepotřebují, my je ano, naučili jsme se jich využívat (zneužívat), nic víc. Ale o světě jejich inteligence nevíme zhola nic. Ale popřít jejich existenci nejde, každý je může vidět. Ale nechápame nic.

Podobně může být vesmír plný různých inteligencí, co víme o světě ovádů, termitů, nebo “civilizaci” vysoce inteligentních delfínů? A skutečně nikde není inteligentní Lemův sliz nebo Bradburyho inteligetní krystaly? Že jsou to fantasti? Ano, to byl Jules Verne také, když kolem roku 1860 popsal televizi a na  jakou inteligenci byl napojený Leonardo? A co třeba Edgar Casey? Co viděly a Vatikán dodnes tají děti z Fátimy? Přesněji, tají se Třetí proroctví. Proč asi? A tak dále, těch podivných věcí je děsivě mnoho!

My vnímáme Fermiho paradox výhradně pomocí Fermiho = lidského vnímání. Ale je jisté, že lidské vnímání není jediné možné a že je vysoce pravděpodobné nekonečné množství jiných vnímání. Jen my o nich nevíme nic. Namnoze je ani nehledáme, pořád se namyšleně domníváme a hledáme nějaké bytosti jako jsme my.

---------------------

Na závěr dám volně obsah sci-fi povídky nějaké studentky (tuším, je to asi 45 let a spíš o něco víc, mám na “nesmysly” dokonalou paměť). Děj je o počítačích, internet byl už známý a možná byl autor věci znalý, drtivá většina netušila nic. Je to o jisté formě AI, ale tak se ještě ani počítačová síť ani umělá inteligence obecně nenazývaly.

Světoví lídři se domluvili a propojili všechny počítače světa. Byl to úkol obtížný a trval několik let budování sítě. Když konečně v jediném velíně měl technik, za dohledu médií a světových pohlavárů, spojit poslední kontakt, technika něco napadlo. Sice měl nařízeno říct jako první kosmonaut na Měsíci nějaký takový kec o malém kroku pro jedince a velkém skoku pro lidstvo a nebo podobnou kravinu. Ovšem mechanik, když se po spojení posledního obvodu rozsvítila obrazovka (klávesnice ještě nebyla vynalezena, ale v té povídce jí už technik měl), tak do kláves vyťukal úplně první otázku:

Existuje Bůh?

Po pár sekundách se na obratzovce objevil nápis:

Ano. ANO!!!!

A vážení, to je ve skutečnosti AI…

(nevím, jestli v povídce bylo, že než hyperpočítač odpověděl taky nejdřív napsal: přemýšlím)

-----------------------

Tak s tou mojí pamětí to není tak horoucí:

https://www.google.com/search?q=sci-fi+pov%C3%ADdka+o+propojen%C3%AD+po%C4%8D%C3%ADta%C4%8D%C5%AF+s+ot%C3%A1zkou%3A+existuje+B%C5%AFh%3F+%C4%8Desky%21&rlz=1C1YTUH_csCZ1062CZ1062&sourceid=chrome&ie=UTF-8&udm=50&aep=48&cud=0&qsubts=1766965752939&mstk=AUtExfDuZMbQyARsih_Do9upo_X1qm0ECm-zwPDUDUAm_Tx8UgsZc0e3Ll14yyn3Kj0M4UcJiqQ8LDvvrepAdZGDe4s9_2je5ttSryJA4NnvS_CtUi8ExBT4mpeY9e6p1MpRZ8-FPZc_yQ1s-gz1p9q2eCAVMG_ne5cDrSc&csuir=1

(ve skutečnosti stejnou myšlenku někdo ukradl a AI to zmotala ho sebe, protože v roce 1975-80 neexistoval pojem dron jak mu rozumíme dnes, nicméně pointu si pamatuji dokonale)

goro
goro 29.12.2025, 08:20:06 xxx.xxx.75.5

Tom vaše presvedčenie je tak skalopevné, že by ste sa mali zamyslieť nad tým ako zachrániť ľudstvo! …teda pred AI a tým na čo bola podľa vás vyvinutá …

voľakedy “ludisti” v Anglicku  po roku 1800 vzali kladivá a rozbíjali prvé stroje vo fabrikách… nepomohlo, nezastavili priemyselnú revolúciu…

podľa toho čo tu píšete, ste takým moderným King Luddom nového storočia.. varujete a burcujete ľudí proti hroziacemu riziku zániku ľudstva… čo teda máme máme robiť, ak chceme zachrániť ľudstvo?… kladivá to asi nevyriešia, to už história potvrdila… 

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.