Aktuálně: 2 286 inzerátů271 191 diskuzních příspěvků19 377 uživatelů

Zářná budoucnost vzdělání a vědění AI

Tom50
Tom50 29.12.2025, 10:17:11 xxx.xxx.139.224
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 29.12.2025, 08:20:21

Děláte ze mě blbce, váš styl, třeba to jinak neumíte. Možná se vás taky dotklo, že tvrdím, že lidi konečně už mají Boha. O hodně modernějšího než toho z Bible.

Vyzývám snad k nějakému rozbíjení a nebo i jen bojkotu? Jasně píšu, že indiáni znali kolo, ale nesměli ho používat pod trestem smrti s celou rodinou. To by dneska kvůli Listině, demokracii a liberálnímu právu kdejakého šmejda na cokoliv zvráceného neprošlo. Z kontextu mých vět jasně vyplývá moje smmýšlení, ale k likvidaci nikoho a s celou rodinou už vůbec nevybízím. Píšu to předem, aby bylo jasno, protože vy to dokážete o mě tvrdit stejně jako to o rozbíjení strojů kladivy.

A tak já neříkám, že je potřeba něco dělat. Naopak říkám, že se nedá dělat vůbec nic, už se stalo a možná, komu to pomůže, by se mohl modlit. Já to mám blbý, modlit se neumím. Mimochodem, sečtělý jste, četl jste Čapka? Já třeba Švejka ne, na film jsem se podíval, ale knihou se nedokázal prokousat. Mě nějak výplody opileckého mozku neskutečného hochštaplera neuchvacovaly ani zamlada, když jsem byl ještě roztomile mladicky hloupý. Znáte i jiné Haškovo dílo?

Překryl jste sdělení, i to, v jak daleké budoucnosti si po roce 1975 představoval autor uvedené sci-fi, že k sestrojení AI dojde. Myslím, že autor lidstvo podcenil o nějakých 60 let?

Vše se vyřeší samo. Einstein je, ÚDAJNĚ autorem i tohoto výroku:

Nevím jakými zbraněmi bude vedena třetí světová válka. Vím ale jistě, že ta čtvrtá bude vedena kameny a klacky.

Nastane umírání, tak velké a strašné, že si to nikdo neumí ani představit. A nějací lidi jistě přežijí, třeba nějací lidojedi v nejodlehlejších koutech pralesů Kalimantanu (klid, Kalimantan je Borneo) nebo tam někde a nebo jinde - představme si, že přežijí negramotní poloxxx z velkoměstských pouličních gangů, kteří nic neumí a žijí jen jako paraziti na práci zmenšující se majority. 

A vývoj začne zase znova, od doby kamenné a třeba nová civilizace nebude materiální, ale výhradně duchovní, nebo taková, jako mají delfíni. Tedy jestli je to civilizace, co mají delfíni. A v legendách, pověstech a pohádkách zůstanou obří ptáci a obrovské železné velryby, které zvracely lidem podobné bytosti, které měly spoustu skvělých věcí. A měli všichni stejnou kůži, kterou ale mohli svléknout a zase obléknout, nebo obléknout jinou a neumřeli. Dokonce z hlavy mohli sundat tvrdou lebku a zase si jí nasadit a zůstali živí. A kromě Many nebeské v lesklých kulatých věcičkách, které se daly otevřít a kterých dlouho vůbec neubývalo (podobnost s manou nebeskou z Bible je čistě náhodná), měli i hromové hole, každá bytost měla hromovou hůl! A když někdo zlobil, namířili na něj hromový klacek, zaznělo zahřmění a provinilec přestal žít. Nebo byl zmrzačený (divné klacky, jeden jako druhý a každý ví, že na světě neexistují dva ÚPLNĚ STEJNÉ KLACKY a žádný klacek na světě neplive oheň a nehřmí). Ale divné bytosti měli i pilulky, které uměly léčit i na smrt nemocné. Taky měli malé skříňky, ze kterých se linula božská hudba sfér a nebo líbezné hlasy cherubů, někdy ale i křik nějakých asi náčelníků a všechny bytosti, najednou, věděly co mají dělat. Byli to jistě bohové…

Ale, pane Goro, rozumím vám, jak vás pohoršuje mluvit o oprátce v domě oběšencově.

Ale vypravěč jsem dobrý, co myslíte? Tedy když vynecháte co neříkám a vy jste naučený, že bych to říkat měl.

trojAAAcko
trojAAAcko 29.12.2025, 11:52:06 xxx.xxx.110.193

Chci reagovat na víc příspěvku v jednom takže to posloupně rozepíši.

goro 28.12.2025, 08:44:36

človek nemá až taký dopad na jej “vylepšovanie", to sa deje automaticky…či?

Ano, nemá už takový dopad. Oni musí to nějak korigovat co všechno a jak se má učit. Nicméně takže firma která má AI to upravuje dle svého. Když si vezmeme ChatGPT od Open AI tak oni to záměrně dělají, že co se má učit a jaým způsobem aby to bylo “korektní” a nikde to nedostalo zákaz užívání jak se to stává v mnoha odvětví - nejen v politice, ale i v herním průmyslu kde vývojáři dělají několik verzí podle toho jaký má stát / státní seskupení zákony co je pro děti vhodné. V tomto ohledu je EU docela volná oproti ostatním a co se týče her tak pro EU se může udělat jakákoliv hra v libovolném stylu (krvavé horory, střílečky, …) - ano, mají tam nálepku, že to je od 15 let například dle norem, ale jestli si to koupí 12 letý kluk už nikdo neřeší a nehlídá. EU má v šikaně lidí jiný prioritní odvětví. Člověk v momentální chvíli primárně koriguje nejen co a jak se učit, ale též taky jaký množství a jak moc se má zatížit, protože AI je hrozně omezená HW (hardware) což je jako tělo pro mozek. Kvantovými počítači bude AI už úplně někde jinde, ale problém je pořád úložiště / paměť kam si ty “svoje vědomosti” bude ukládat. AI není jen “vyhledávač”, pokud by byl tak nejsou problém energetické dodávky AI center, přehřívání apod… Čína si to vyřešila tím způsobem, že to dala do oceánu. Třeba před záhubou se dožijeme celosvětové krize, že se oceány zahřívají, pak vypařují a ryby nemají kde žít. S tím HW se možná ještě vrátím níže.

Tom50 28.12.2025, 09:27:20

Nevěřím, že kdyby matka Adolfa Hitlera věděla, co z jejího plodu bude, že by ho donosila!!!! A přesně takto se obtěžujte chápat AI.

To je nadruhou stranu krása toho života. Nikdo neví co bude a navíc, kdo zná podrobně život AH například kde a jak vyrůstal, kde sloužil v první světové a jeho meziválečné období tak stačilo opravdu málo a on by tam pravděpodobně nebyl. Kdyby ho třeba na potřetí vzali na tu uměleckou školu tak co by se dělo potom? Válka by byla asi tak jako tak vzhledem k stavu Německa po 1. sv. v., ale v jakém rozsahu a velikosti?

Lidé jí sice stvořili, ale dál se už vyvíjí sama, už to dávno není program a lidé už nemohou ovlivnit její jednání.

Mohou, ale proč to nebudou dělat? Důvod je jednoduchý - peníze, ale k tomu se ještě vrátím.

goro 28.12.2025, 09:33:33

Krásně, stručně a přesně napsáno. Tou citací, že AI může obsahovat chyby tak to si vždy vzpomenu na to jak výrobci dávali do manuálu mikrovlnný trouby zákaz dávat živá zvířata potom co tam dala kočku aby jí vysušila a následně zažalovala toho výrobce, že to tam není napsaný. 😀 Dobře vzpomínám na jeden konflikt jak jeden nejmenovaný pán mi v komentářích na FB vysmíval, že jsem hrozný blbec a já nevím co všechno a podložil to jen obrázkem od AI. Když jsem napsal, že je to naprosto nepřesné a zavádějící (jednalo se o chov zvířete) tak mi jen odepsal, že ať si píši co chci, ale ve zkratce - blbec jsem já a AI má pravdu a přitom sám v té skupině nepředváděl žádné výkony co se týče chovu. Potom jsem teda otevřel též ChatGPT (poprvé) a zkusil jsem jestli mi to vyřeší problém s autem (klepání na studených startech). Po delší konverzaci mi to napsalo, že lambda 1 je pro válec 1 až 3 a lambda 2 pro válce 4 až 6, jenže má mám 4 válce, teda aspoň podle TP a když se při rozvodech vyndavalo víko motory tak jsem tam ty 4 válce taky viděl, ale třeba mám ty zbylé dva válce v kufru. 😀Používání AI pro programování? Použitelné, ale jen omezené míře zatím, nedávno jsem potřeboval pomoc s jedním kódem a nevěděl jak na to. Kód mělo problém rozlousknout a upravilo mi to a nic stejně nefungovalo. Takže z toho programování použiji taky tak 10% všech informací, protože to už vím / mám tak udělané, ale třeba neznám určitou funkci která je v jazyce zabudovaná. Takže jen vezmu název funkce a deklaraci si už píši zase sám.

Javali 28.12.2025, 14:12:46

němuže AI také hodit záchranné lano? Převezme otěže a převýchová z nás něco co bude stát za záchranu než nás plošně vymaže krutá příroda? Historie je možná děsivější než budoucnost?

Jak se říká (každý asi trošku jinak) “každý papír má dvě strany”. Je to možné a řekl bych, že v to můžeme jen doufat. Když se podíváme do historie tak třeba všechny války neskončily třeba stoletou válkou nebo druhou světovou? Proč AH opakoval chyby Napoleona s táhnutím na Rusko? Třeba díky změně klimatu EU má už šanci a v Moskvě už neumrzne. Je jen otázka co bude dříve - AI ve formě jako naznačujete ("matka" všech lidí) nebo AI jako záminka vyvolat konflikt a zničit se. Jak jsem psal výše, AI je neustále omezovaná technologií.

kometa 28.12.2025, 14:19:22

Ono tich příkladů je opravdu mnoho. Ať už Resident Evil 1 ("Červená Královna") která vyvraždila všechny lidi v tajné laboratoři kvůli úniku viru, pak film Já, Robot (s W. Smithem) kde vlastně “AI” si vzala nastavený zákony robotiky po svém a aby lidi ochránila tak jim dala zákaz vycházení a takový totalitní režim, pak máme seriál Krajní meze - tam myslím, že byl taky takový díl. A abych nezapomněl, pak tu máme trilogii Matrix která to popisuje taky krásně. Přímo Vámi zmíněný díl Akta X s Davidem Duchovnym si nepamatuji, ale už je to tak nějaký pátek co jsem to viděl. Takže budoucnost je nejistá a spíše si počkáme jak to dopadne.

Javali 28.12.2025, 15:07:37

Technologický pokroky jsou super, ano, ale vyměňovat elektronky ve starých rádiích je lepší a snažší než dělat opravy dnes. Já od Ježíška dostal horkovzdušku takže včera jsem si to po dlouhé době užil, ale opravovat telefon? Tak už i já se můžu vykašlat. 😀 Jak se to musí dělat i vodotěsný tak vyčištit to potom a lepit jiné těsnění - hrozná otrava. Jak se taky říká - vše má své pro a proti. Technologie super, ale nakládání s ní je hrozné. Tich příkladů se najde fakt velké množství - vypíchnu už jen jedno. To jsou ty “aplikace na aplikace” tak jak to bylo s eObčankou například. Nedávno s internetovým bankovnictvím. Bankovnictví v telefonu? Super věc, dokážu si hodně zařídit z domova a nemusím ztrácet čas v bance, ale co ty aplikace. Ty mě vytáčí hrozným způsobem a podpora vždy stojí za …. Když jsem psal buď “reklamaci”, že něco nefunguje nebo napsal konstruktivní kritiku a svůj pohled tak to bylo bez odpovědi nebo reakce stylu “u nás vše funguje, problém je u Vás, protože to máte špatné nastavené” - měl jsem to stejně tak jak oni měli a proto jsem jim to psal. 😀 Už jim tam ani nepíši, mnohdy ztráta času.

Toma trošku spojím a možná to bude i trošku matoucí.

Tom50 27.12.2025, 22:31:25, Tom50 28.12.2025, 23:46:53 a Tom50 29.12.2025, 00:45:16

Na začátek jen podotknu, že v jisté podstatě nebudete daleko od reality či co se skutečně stane. Na určitý pasáže mám jiný pohled, ale obecně se dá souhlasit s Vaším úhlem pohledu. Já si pořád stojím, že každý vyhodnocuje co se bude dít dle své povahy, zkušeností a znalostí a reálnost můžeme vyhodnotit dle toho jak na tom ten daný člověk je což v případě takové veřejné diskuze a pomocí “krátkých” diskuzních příspěvcích to nestihmeme zjistit a dojdeme k tomu, že je zbytečné to brát osobně a ve výsledku si budeme muset počkat tak jak to dopadne. Více to pěkně napsal Javali 28.12.2025, 15:07:37, Javali 28.12.2025, 15:46:46:

V těchto otázkách budu hledat odpovědi u někoho apolitického, obejdu tedy i tuctové názory.

Ale nerad bych dělal ukvapené závěry

Nicméně Váš úhel pohledu se mi nějak spojuje s vyobrazením ve filmu Matrix, který se Vám teda nelíbí, ale v samé podstatě na toto téma se shoduje.

Toto vlákno jsem udělal o AI. Zničí nás. Ne za 30 nebo 50 let, možná už za půl roku, za rok. Vyhladí lidstvo a není obrany.

Tady máme jisté štěstí v tom, že ikdyž se dělají suprové průlomy třeba přírodní, technologické apod… tak člověk si to sám bude brzdit a důvod je jednoduchý. Jsou to peníze na kterých je člověk zavislý už po tisíciletí. AI ať už v robotech apod… na nich nebude závislé, ale aby se to dostalo do globálního měřítka tak to chce finance a vzhledem rozhazování financí na nejrůznější "blbosti" (každý ať si to přebere po svém) tak všechno něco stojí a hlavně trvá. Než se najde ložiska surovin, vytěží, zpracuje, vysoustruží apod… tak v tom máme ještě hodně času. Nicméně není robot jako robot a je mnoho typů. Není to tak dávno kdy jsem končil v automotivu kde jsme měli 5ti osé roboty a musím říct, že to moc nebylo efektivní a ikdyž robot nepotřebuje přestávky tak stejně tam musel být člověk jako obsluha, zaškolený personál a dostáváme se opět k penězům - energie napájení robota něco stojí, specializovaný personál není zadarmo - dražší než obyčejný “UKáčko” co má dvě ruce, samotný robot taky stojí kolikrát nemalé peníze a takto se dá pokračovat. Naše finanční závislost nás brzdí a může i zachránit a třeba taky ne. To jak jste psal později: 

Pak ale AI dojde, že život v žádné formě nepotřebuje a že je to jen komplikace. Vyřeší jadernou fůzi a nebo ještě účinnější zdroj nekonečné energie a tudíž může vzniknout jedovatý žlutý (nebo jiný) inteligentní SLIZ. A nebo vůbec ne, bude tu úplně mrtvá poušť jako na Marzu, Venuši a jinde.

Než se to stane tak bude potřeba to implementovat globáně ("robot na každém rohu") aby to bylo možné a hlavně bude pořád s hodně vysokou pravděpodobností potřebovat pomoc člověka. Až to AI vyřeší a s pomocí člověka postaví tak se můžeme jít zahrabat na vždy. Jako bylo ve filmu Matrix kde ten nekonečný zdroj energie zvolily člověka a měly na to umělé líhně a člověka prostě pěstovaly.

Takovéhle stroje vyrobí sami sebe a rozličné jiné stroje. Takové, co dokáží těžit suroviny na výrobu strojů. A stroje vyrobí elektřinu (nebo jinou formu energie) pro AI. Už dnes je to ÚPLNÁ a plně funkční realita.

Tady bych řekl, že máte v současné chvíli pravdu cca z 20-30%. Bylo by vhodné si říct jací stroje to jsou a jaké stroje vyrábí - roboty? Či jen opět nástroje aby člověku ušetřily na práci. Ono i obsáhlá diplomová práce by byla krátka aby se to celé napsalo a vysvětlilo či parametrizovalo. Stručně opíši jeden příklad u kterýho se opět dostaneme k něčemu co jsem psal výše. Člověk sestrojí robota, dá do něj AI který nemůže být velké (paměť to omezuje a baterie to na dlouho neutáhne - vemte si spotřebu datacenter AI například ChatGPT) a co se musí udělat? Vylepšit technologii - silnější baterie, snížit spotřebu AI, strojírensky vylepšit pohyblivé části a co je k tomu potřeba? Opět nemalé peníze nejen za technologie, ale zaplatit i člověka který na tom bude pracovat. Trošku vylítne inflace a proces se opozdí a AI si může vymýšlet co chce. Jak píšete s “Hlava XXII”. Jak mají v textu skupina Dymytry v písničce Média v albumu Neonarcis - “prachy točej světem stačí jen když si zaplatíš kdo z nás to vysvětlí našim i jejich dětem”. Dám ještě jeden příklad ze zaměstnání mého otce (taky automotive) - už asi před 8 lety slibovali, že jim dají do výrobní linky robota s kamerou který nahradí člověka - ten materiál nemají předpřipravené ve vibrační liště a tudíž každý díl je jinak zapadlý v zásobníku. Proto ta kamera a ikdyž máme veřejnou AI už nějaký ten rok a všechno se tak zrychluje a modernizuje tak táta ještě toho robota s kamerou ani neviděl - tudíž ještě ani to nezkoušeli na ostro v lince aby pochytali mouchy. Ten vývoj na implementaci si platí firma sama a peníze jsou a zároveň nejsou nekonečné.

Nejvíce mě vždycky zklame lidská povaha a myšlení než samotná technologie. Podle mě by technologie v jakýmkoliv úhlu pohledu byla suprová, ale bohužel je tu člověk. I historicky se můžeme přesvedčit o tom, že suprový technologický průlom se zvrtnul i do toho špatného spektra. Ať už vypíchneme A. Nobela s Dynamitem (aby usnadnil těžbu surovin), A. Einsteina a dalších. Trošku vytrhnu z kontextu co psal Javali, ale s vyznačenou větou se shoduji - “tak si příliš vážím technického pokroku než bych mu házel klacky pod nohy” - jen škoda, že se nevyužívá tak jak by mělo a to opět jen díky lidský povahy. Když se třeba podívám na první fotky dalekohledu J. Webba tak je to něco úžasného a bez té technologie bychom to jen tak okem neviděli. Takže technologie super, ale jen škoda, že jsou v rukou člověka. Trošku ekvivalent p. Buriana “Česko je nejkrásnější zemí na světě. Jen je škoda, že zde žijí Češi”. Takže to vezmu zase z jiného “hrníčku” - nezasloužili bychom si kdyby nás ta AI zničila? Nebylo by to tak správně?

Jen mě děsí, že s panem Malinou v jeho tragickém omylu souhlasí i trojáčko, jinak velmi bystrý a chytrý chlap. Chápu, jak děsivě zní realita, ve které žijeme. A jak se lidské vědomí zoufale brání přijmout děsivou realitu.

Ačkoliv děkuji za kompliment tak na závěr to trošku vysvětlím. když už dám ten “palec” tak to může být i jen kvůli jedné větě která zatím nezazněla nebo mezi řádky nenapadla či dokonce ji ostatní vyhodnocují jako nepodstatnou, ale přitom má velký vliv. Když někdo napíše třeba středně dlouhý text pro mě plný nesmyslů, ale je tam jedna podstatná věc (aspoň pro mě) tak dám klidně ten palec. Rád ocením něco co je (jak se říká) “za oponou”. V případě AMalina 28.12.2025, 22:26:41 to bylo: 

Spoustu pracovních pozic zanikne díky AI, spoustu ne

K vámi zmíněná situace, že AI nebude potřebovat existenci / přítomnost člověka tak k tomu je ještě nějaká cesta, ale už se nebudu opakovat. Do té doby už tady je cítit (aspoň to všude píší), že “padnul” IT obor, ale to taky není úplně pravda. Ano, programátoři už nejsou tak žádaní, ale zase je spoustu firem, co nabírá pracovníky kteří jim budou AI implementovat. Když teď manželce koukám po nové práci tak jsem si všimnul jak v rámci několik let se to překlopilo z IT programátorů na IT “implementače/čky”. 😀Jak jsem psal výše - AI spotřebuje hodně energie a paměti, proto firmy chtějí jen určitou část pro interní procesy. Proto když se implementuje tak, že se AI neskutečně oseká aby jen vykonala určitý proces který každýho otravuje, ale ten člověk který tu práci vykonával tam pořád musí být aby to zkontroloval. Opakovaná věta od gora: “V odpovediach od umelej inteligencie môžu byť chyby.”. Takže ikdyž AI něco vymyslí, vylepší pohon pro vesmírné cestování tak aby to potom mohli třeba těžit na Měsíci tak než se vyrobí tisíc robotů na Zemi tak tam bude makat tisíc lidí nějaký ten rok a tisíc robotů bude stát nějaký obnos peněz. Mi to tak trošku přijde, že ten “hon za AI” napodobuje studenou válku USA a Ruska jen s tím rozdílem, že tu máme další světové hráče. Takto obecně se to pořád špatně popisuje (s velkou přesností) a zamýšlí a je mnoho souvislostí který jsem nebral v potaz a o mnoho ani sám nevím, že bych měl.

goro
goro 29.12.2025, 16:16:51 xxx.xxx.75.5

Tom napísal ste:

..já neříkám, že je potřeba něco dělat..🤔

Naopak říkám, že se nedá dělat vůbec nic…🤐

Тогда зачем эти письма? 

Всё ясно!

AMalina
AMalina 29.12.2025, 20:14:56 xxx.xxx.16.40

Článek, který sedí na vás jako zadek na hrnec pane Krška.

https://psychologie.cz/zklamani-ze-sveta/

Jen mě děsí, že s panem Malinou v jeho tragickém omylu souhlasí i trojáčko, jinak velmi bystrý a chytrý chlap. Chápu, jak děsivě zní realita, ve které žijeme. A jak se lidské vědomí zoufale brání přijmout děsivou realitu.

Děsí, tragický omyl…Silná slova…Lidské vědomí je velice subjektivní. Neznám nikoho komu by AI ublížila i ten váš vydíraný technik byl pouze v modelovém laboratorním pokusu

Praprarodiče zažily ww2 a přesto prapraděda když se trochu  zapomněl a nechal se unést, tak pronášel větu: “Dříve bylo líp”. Občas si to uvědomil, zamyslel se a pak to odvolal…

Tom50
Tom50 29.12.2025, 23:25:38 xxx.xxx.139.224
»
Odpověď na příspěvek uživatele AMalina z 29.12.2025, 20:14:56

Pro mě je to těžké to dočíst. Je to vlastně výplod zaplaceného manipoulátora = psychologa, který jak v trojáčkově poznatku, že systém funguje správně = chyba je u vás, tak to samé chce manipulátor sdělit, že chyba je v té sestře, v nás.

"Jen blázni se radujou když voda v loďce jim stoupá" a tak manipulátor asi dojde k tomu, že si za to, že kolem té paní nic nefunguje jak se jí slibovalo, že fungovat bude, že je pouze její chyba.

Ze mě se snažíte, stejně jako Goro, udělat psychopata. To už tady mockrát bylo a bude se to s nejbystřejšími dít vždycky. Ano, jsem celoživotní skeptik už od dětství (konzervativní staromilec), sklenice do poloviny naplněná vodou je pro mě skoro prázdná, pro pitomce skoro plná. Kulantně řečeno optimista je někdo, postrádající dostatek relevantních informací, česky bez učených frází je to blb. Otázka stojí jinak, proč má někdo informací dost a tudíž nemůže dojít k optimistickému pohledu na svět a naopak, proč jsou jiní vysmátí? Přičemž žili ve stejné době a když měl informace jeden A UMĚL JE POCHOPIT, proč druhý stejné informace nemá? On je taky zaregistroval, jenže jeho zakrnělý mozek mu napověděl, že se tím nemá zabývat a radovat se, i když se už lodička potápí a ne, že v ní teprve voda stoupá.

A ano, celý můj život od začátku je přesně v souladu s přírodními zákony entropie. Od dobrého k horšímu. Celý vesmír tak funguje, kdo si to odmítá připustit by měl být v ústavu a hlavně by neměl volit. Proto není, pane Malino, potřeba číst ten článek celý. Hned v úvodu jsem odhalil jeho manipulativní obsah.

Jestli má lidstvo přežít, musí opustit demokracii. Volby jsou nesmysl, přesněji demokracie je nesmysl a netvrdím to já, ale jinak ve všem uznávaný Platón, jeho žák Aristoteles má stejný názor a měl ho i Fraser Tytler a mnozí další. Když by se ten nesmysl měl praktikovat dál, bude se to muset změnit. Volit budou smět jen ti, kdo složí zkoušky, stejně jako v autoškole složí státní zkoušku, že kurz udělali, že DOKONALE chápou následky svých činů (možná by stačily testy IQ). Současně budou volby povinné a veřejné a každý bude platit lumpárny politiků a stran, které si zvolil. Proč já mám platit kostely a fráterníky, když jsem ateista? Proč já mám platit piráty? Celý zbabraný stavební zákon by měli nyní zaplatit pouze jejich voliči. A to by platili jen zlomek škod, které piráti udělali. Oni destruují naši společnost programově. Pak by se mladým, MOŽNÁ, v palicích začalo rozsvěcet, kdyby museli platit co jejich zvolení zástupci napáchali!

Chce ODS platit stíhačky, nebo kanonenfutr do Ukrajiny? OK, proč doprdele já?  

A tak dále, a tak dál.

Pane Goro, já to nepíšu abych zachránil lidstvo jak si představujete vy. Já to píšu jen proto, aby si to chytřejší uvědomovali (zůstanou v menšině a tudíž nic neovlivní) a pak se správněji rozhodovali až budou postaveni před nějakou volbu co udělat a jak se zachovat. Bohužel naše životy ovlivňují i úplně blbí lidé, sdružení ve stranách, které za sebou nemají pozitivního nikdy nic. Dokud budou smět volit tito, nebude život lepší.

-------------------------

Vlákno jsem založil proto, abychom se pobavili o tom, co nám AI přináší a co nám od ní případně hrozí. Dostal jsem se až k nesmyslnosti demokracie. Stojí na nesmyslném předpokladu, že se obyčejný občan CHCE podílet na věcech veřejných. Tohle ale občan rozhodně nechce! Občan chce žít a chce, aby věci fungovaly a když nefungují, aby za to padaly tvrdé tresty. Od toho platí daně a vydržuje stát, aby VŠE fungovalo. Nebo na co jiného je stát?

Podívejme se co na jasně položenou otázku odpovídá AI. Možná pane Malino užasnete. Hned první bod odpovědi to říká naprosto jasně. V našem světě je jediný cíl a to je demokracie. Ale lidi trpí demokracii jen jako prostředek. Protože nedostali jinou možnost poznat systémy lepší. Ale asi to nedočtete jako já nedočetl co neumíte říct sám a nutíte mě číst věty, které odporují mému světonázoru.

https://www.google.com/search?q=je+demokracie+nejlep%C5%A1%C3%AD+mo%C5%BEnost+%C5%99%C3%ADzen%C3%AD+sv%C4%9Bta%3F&rlz=1C1YTUH_csCZ1062CZ1062&sourceid=chrome&ie=UTF-8&udm=50&aep=48&cud=0&qsubts=1767046191911&mstk=AUtExfBAyNNvGzkThqGRGmeMYTfqTr9HKxqUjN12zCghMO4qgevylyaXy9rMEonOiNAUIHyVJ_pHBqaG2zPKlNBo_X9rUTl1NQ2Xk4ylWsU0Bf6YGc6tJeCNvEEZNIuflGO1WRWB8gJ1MunnRcogT0UlYoRKoSc1SZ2oq2a0DiRBtyP5qEJUYO-fKXHIGBLRrtFoBS5FBQZ5WN46cIAYlwivEKaIImiTezQjc3oXlduH9D65piHbH_2bvpsOYA&csuir=1

goro
goro 30.12.2025, 08:33:52 xxx.xxx.75.5

Pane Goro, já to nepíšu abych zachránil lidstvo jak si představujete vy.

zasa som vás nepochopil… prepáčte… ja som vaše slová chápal ako apel, ako popis nebezpečí, ktoré nám hrozia od AI (resp.  zneužitia AI jej tvorcami )… preto som sa pýtal na navrhované kroky, ako zabrániť tomu čo avizujete , len námatkove napríklad Marx či Hitler popisovali problémy spoločnosti a NAVRHOVALI čo treba robiť aby sa problémy a riziká odstránili, aby sa situácia zlepšila  teda nestačí dať  svoju analýzu problému, užitočné je navrhnúť riešenie (len preboha zasa nenapíšte že vás prirovnávam k Marxovi či Hitlerovi lebo ich analýzy boli správne ale výsledné riešenie nie celkom nevyšlo…) viete u nás na Slovensku máme opozíciu (zhodou okolností sa vyhlasujú za “liberálov” a tí za dva roky permanentne kritizujú každý krok vlády ale NIKDY EŠTE NENAPÍSALI A NEPOVEDALI AKO TO TREBA ROBIŤ SPRÁVNEJŠIE… zrejme to nevedia, len analyzujú a popisujú čo je zlé..)…

NO a potom mi odpíšete že s vás robím blbca a dokonca psychopata… že už je rozhodnuté a nič sa nedá robiť….vidím že sa musím držať svojho rozhodnutia debatovať s vami len o včelách. …

… vaša sebastřednost (od AI 😉 = Sebastřednost (egocentrismus) je psychologický pojem, který popisuje neschopnost nebo neochotu vnímat situace nebo události z pohledu někož jiného než ze svého vlastního. Je to soustředění se výhradně na vlastní potřeby, přání a perspektivu, aniž by jedinec bral v úvahu, že ostatní lidé mohou mít odlišné myšlenky, pocity nebo úhly pohledu.) vás vedie k tomu, že  hodnotíte ostatných nielen podľa toho či dali súhlasný palec vašim názorom ale sledujete kto dá súhlasný palec niekomu, kto s vašim názorom polemizuje ! 

končím, mimo včiel sa s vami nedokážem baviť a to som hádam jediný ktorý od vás prečíta celé príspevky, každé slovo… a v tom je môj problém… celkom zaujímavo rozvíjate sove názory na to ako môže  ovplyvniť našu budúcnosť  AI, okoreníte to Danikenovskými úvahami… to všetko by bolo v poriadku keby ste tam nenapísal vetu že AI zničí ľudstvo do POL ROKA ČI DO TROCH LET!  ..že roboty vyrobia stroje , ktoré vyťažia horniny, vyrobia kovy na ďalšie stroje, vyrobia elektrinu novou technológiou a ľudí nebudú potrebovať.. už o pár mesiacov ….ten váš časový termín kedy sa to stane (polrok či 3-5) je tak odtrhnutý od reality (prečítajte s porozumením príspevok od AAA) ŽE ÚPNE NEGUJE VŚETKY VAŠE OSTATNÉ ÚVAHY!!!

Sarah01
Sarah01 30.12.2025, 11:02:46 xxx.xxx.162.253
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 30.12.2025, 08:33:52

Deset palců, kdyby to šlo. 😉

Tom50
Tom50 30.12.2025, 14:06:23 xxx.xxx.139.232
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 30.12.2025, 08:33:52

Ale pane kolego, KDY se to stane je nepodstatné a nebylo jádrem sdělení. 

Tvrdím, že se to stane, přesněji, že se to už děje a že už to nelze zastavit. A nelze to zastavit pro samu podstatu lidstva = hamižnou kapitalistickou nenažranost, pro ty peníze, o kterých se trojáčko a další domnívají, že to zastaví. NEZASTAVÍ. Mamon - hromadění peněz je důvod proč se to děje, ne prostředek k obraně.

Vlastně se pořád učím a tady na CHZ hlavně od vás. Dodnes mě nenapadalo si zadat co je sebestřednost. Co píšete, že to je, že takový jsem, je celkem přesné. Dodnes jsem měl za to, že je sebestřednost špatná vlastnost, ale když čtu vás jsem rád, že takovou povahu mám. Za život jsem si bezpočtukrát vyzkoušel, nejméně v 80% případů, že jsem nějak, nevím jak (asi široké obecné samovzdělání, intuice a schopnost rozpoznávat dobré a zlé, také skvělé vychování) věděl předem správný výsledek. Prostě můj věčný příklad 3x3. Ano, mnohým se líbí sedmička, někdo je vypatlaný, že se mu líbí 11 a někdo to chce na drobné a myslí, že je to 5,4, ale prostě je jen JEDEN správný výsledek.

Nejhorší jsou pak ti, co vůbec žádný výsledek nemají a dokonce tvrdí, že netřeba brát svět jako malou násobilku a vědí ale stoprocentně, že jsem já blbec. To jsou ti, jak je vy popisujete jako současnou progresivistickou Slovenskou opozici. Vše kritizují co Fico udělá, nevědí, co by bylo lepší, ale nezavřou držky a budou muset přes ně dostat. Asi, nebo vás napadá něco jiného? Ono to dopadne jinak. Progresívní (hlavně mladí) liberální “psi” štěkat nepřestanou, ale Ficova karavana normálního života pojede dál. Ano, sem tam jistě spadne kolo některého vozu do výmolu, někdy i praskne osa a některý soumar si zlomí nohu a bude muset být milosrdně odstraněn jako když se zraní milovaný kůň. Vozy se opraví, najdou se další tahouni a pomyslná karavana normality pojede dál. Jen jí tupí liberálové přibrzdí a znepříjení slušným lidem život, někdy jí taky zastaví a obrátí zpátky do všeobecné destrukce (cíle entropie). Jako zbyteční komáři a ovádi. Česky nespisovně se ovád nazývá HOVADO a pro liberály je to pak dokonale nomen omen.

Ale komáři, obtížný hmyz, paraziti a šmejdi jsou pro šťastný život nezbytní. Díky jejich věčenému “pití krve” si pak slušní lidé uvědomí to štětí, když se na chvíli dostanou z jejich dosahu. Pak nastane štěstí. To ale obyčejně netrvá dlouho, vše špatné je nějak životaschopnější a vlezle všudypřítomné. To proto, že jak sám pane Gorto píšete, obecní šmejdi nic netvoří, jen destruují. A ničení je přirozenější podle zákonů přírody - entropie - přirozený sklon destrukce systémů vyspělých směrem k chaosu.

---------------------

Proč jsem ateista. 

Zajímala mě odmala Bible, Víra, nechápal jsem podle mě pošetilé počínání modličů, přece i děti vědí, že pohádky jsou jen jako. Proč dospělí věří na nadpřirozené bytosti a proč na Boha a ne tedy na Hejkaly, bludičky, víly, čerty, vodníky a skřítky…

Díky tomuto, pro osmi až desetileté dítě neobvyklé zálibě jsem načetl ty příběhy, vyznat se v nich ale nedokáží ani vystudovaní teologové. Já ale něco asi tak do vojenského věku pochytil. V SZ se tvrdí (a Bible je zjevené Slovo Boží a údajně vše absolutní PRAVDA), že Bůh stvořil člověka k obrazu svému.

OK, jaké měl pak Bůh pohlaví když A udělal noníka a E štěrbinku?

OK, asi se tím tedy nemyslí vnější vzhled a podoba, ale povaha. No ale kdo byl ve skutečnosti Bůh? Přece člověku jde samo od sebe být sráč a aby byl dobrý, o to se musí dennodenně po všechny dny svého života snažit a musí se přemáhat být nepohodlně dobrý, když být sráč je mnohem pohodlnější.

Kde vzali lidé, že se nemusí učit a umí lhát, krást, podvádět, smilnit, defraudovat (tunelovat), zneužívat druhé, křivě svědčit, pomlouvat, rozeštvávat, bořit, ničit, zabíjet a tak dále?

Bible tvrdí, že “i řekl Bůh, budiž světlo a bylo světlo”. Tedy Bůh přinesl světlo, je to tak? Nepochybně, toto nejde vyvrátit. Přesněji,m Bůh světlo stvořil, přinesením pověřil jiného a o něm to dál celé je.

JENŽE (sarah, Kometo a další)

Světlo je latinsky LUX a přinášeti nebo nositi je FEÉRE a tudíž ten, co přináší světlo, je lidově počeštěně Lucifer - vládce temnot a v překladu světlonoš. To mi hlava nebrala už v dětství, jak se mohlo stát, že temnotě vládne světlonoš a není na nebi, kde vše září milirdami hvězd a kde je Slunce? Logická otázka, když si uvědomíme, že člověk, stvořený Bohem k jeho obrazu má sám od sebe jen špatné vlastnosti a aby byl slušný musí být přinucen, pak u vědomí toho všeho mi logicky, vy byste Goro řekl SEBESTŘEDNĚ vyšlo, že:

Buď nás nestvořil Bůh, ale ten druhý a nebo je to celé zmatené jak v psychiatrické léčebně. Když k tomu nosič světla - vládce pekel, má ty vlastnosti, které jak tvrdí Bible dal člověku Bůh, který (tvrdí Bible) stvořil světlo a lidi udělal k obrazu svému, ale aby světlo přinesl pověřil pekelníka. Pak my máme pekelnické vlastnosti sami od sebe a nemusíme se je učit, tak mi do 18 let věku vyšlo, že člověka k OBRAZU SVÉMU nejspíš stvořil někdo hodně jiný než božský Bůh. Proto já prostě věřit něčemu tak nesmyslnému nemůžu, já Boha s tolika špatnými vlastnostmi zaboha nechci! A už vůbec se mu nikdy v ničem nehodlám podřizovat.

Ale tím neříkám, že Bible není základní morální kodex a dokonce tvrdím, že znovuzavedení povinného náboženství by byla cesta, jak nemocnou Atlantickou civilizaci vyléčit (tohle je ještě větší utopie než zastavit vývoj AI a proto to nikde nenabízím jako řešení. Ambice Marxe ani Engelse nemám, taky nemám kapitalistu, který by mě živil, abych vymýšlel teorie proti kapitalizmu. 

Proč znovuzavést povinnou Víru? Aby bylo lidem, té drtivé většině hloupých, neschopných samostatně cokoli chápat, aby jim bylo lépe, obecně dobře. Se skřípěním, omyly, slepými uličkami, bohužel i s upalováním a vyhlazováním neevropanů a dalších nekřesťansky křesťanských hrůz to nějak (ako tako) fungovalo asi 1.900 let a tak je to osvědčené. To až po hrůzách ww1  NĚKTEŘÍ lidi prohlédli a začalo přibývat ateistů. A to je už nevratné, když lidi vynašli AI, nemoderní Bůh už není potřeba…

Zakončím úryvkem textu jedné písně skupiny Brontosauři, staré přesně 40 let:

A jestli není žádnej Bůh, pak nás vezme země-vzduch a potom amen. Možná jen se mi to zdá. A po těžký noci přijde, přijde hezký ráno. Jaký bude? Nevím sám, taky jsem si zvyk’ na všechno kolem nás. Budem o něco se rvát, až tu nezůstane stát na kameni kámen…

A to všechno proto jen, že pár pánů chce mít den bohatší králů, přes všechna slova, co z nich jdou, hrabou pro kuličku svou, jen pro tu svou.

Mladým připomínám, že tehdy (náš nynější vzor) Západ pod vedením skvělých USA pod Reaganem, začal rozmisťovat (1984) rakety - zbraně středního doletu s jadernými hlavicemi v Západní Evropě, namířené na nás! A o tom je Nedvědova píseň. SSSR si tehdy také nezačal a musel je rozmístit také. Opět nebyli Rusáci příčinou, i tehdy se jen bránili tlaku Západu. Je to pořád dokola…

Ukončeme to Goro, stejně to mladí, ale i starší neostré tužky nečtou. Případně můžeme, chcete-li, polemizovat za oponou. Jenže ani stařecká polemika nezmění vůbec nic a opět se osvědčí už Biblické tvrzení: “Blahoslaveni budiž chudí duchem”.

trojAAAcko
trojAAAcko 30.12.2025, 17:29:25 xxx.xxx.110.193

Ráno jsem četl gorův příspěvek, ale neměl jsem prostor (byl jsem taky líný) reagovat a teď čtu i reakci od Toma tak si dovolím reagovat opět jednotně a trošku to možná promíchám.

goro 30.12.2025, 08:33:52

První část obsahující politiku raději trošku přeskočím. Jen dodám, že nedávná návštěva české opozice na Slovensku byla hrozná cesta. Čtyři roky kritizovali Slovenskou vládu, poté “potají” demonstrovali na ulici a když Okamura udělá cestu na Slovensko a se opozice u nás mohla pos… a musela udělat svojí vestu vlakem a ještě to prodávali takovým stylem, že jsem nevěděl zda se tomu smát nebo brečet.

Jen by bylo asi dobré to dát na lepší míru jak to bylo myšleno s těmi časovými úseky a závěrem co jste psal. Nějak se mi nechce číst co přesně jsem psal já tak pojedu podle toho co si pamatuji.

je tak odtrhnutý od reality (prečítajte s porozumením príspevok od AAA) ŽE ÚPNE NEGUJE VŚETKY VAŠE OSTATNÉ ÚVAHY!!!

Tady si dovolím nesouhlasit. Pokud vím tak jsem to psal a chtěl spíše primárně sdělit to, že můžeme mít pravdu všichni a zároveň nikdo. Plus reagoval na určité pasáže které z mého pohledu nedávají smysl či mi přijdou nepřesné (u všech). V případě Toma jsem to přirovnával hodně filmu Matrix. Možná jsem to chápal špatně, ale podání verze Toma mi to na tento film sedí a vzhledem k tomu, že ten film se mi líbí a jejich scénář mi dnes přijde realistický tak se poměrně z velké části s tím ztotožňuji. Nicméně teď k té časovému úseku (0,5 roku, 3-5 let) tak udělám vsuvku i pro Toma.  

Tom50 30.12.2025, 14:06:23

Ale pane kolego, KDY se to stane je nepodstatné a nebylo jádrem sdělení.

To, že následně napíšete, že to je nepodstatné tak mi přijde už jako chabá výmluva, bezurážky. Když se bavíme vážně a chcete nás (vlastně mojí generaci) varovat tak si nemyslím, že není na místě dávat ty “nepodstatné informace”, tzv. omáčku. Tak buď se budeme bavit vážně o nějaké hrozbě AI kde není prostor pro nepodstatný údaj (ve formě času / datumu) nebo odlehčeně a pojďme tady vymýšlet i nejabsurdnější scénáře. Když Vám zavolám, že zítra přijedu na návštěvu a příjedu až za 3 dny a řekl, že to byla nepodstatná věc tak Vás to určitě naštve. Tak jednoduché to je.

pro ty peníze, o kterých se trojáčko a další domnívají, že to zastaví.

Kde jsem například psal já, že se to zastaví díky penězům či se domnívám? Nikde, protože jsem poukazoval jen na reálnou šanci, že díky té naší závislosti na penězích dám to dává šanci se vyhnou záhubě. Jak jsem to na konci odstavce napsal:

“Naše finanční závislost nás brzdí a může i zachránit a třeba taky ne.”

Pokud by ta záhuba měla přijít za půl roku či 3 roky tak není návratu - souhlas a určitě bychom už teď zbrojili s Putinem proti AI, jenže to není realistický časový údaj a dává to více času jak to řešit. Pokud bychom měli třeba 10-20 let tak je obrovský prostor (časový, ne pravděpodobnostní) aby se výše Vámi zmíněný scénář nestal. Můžeme už jen polemizovat jakými cesty bychom se mohli vydat aby to dobře dopadlo a proto toto:

Javali 28.12.2025, 14:12:46 

němuže AI také hodit záchranné lano? Převezme otěže a převýchová z nás něco co bude stát za záchranu než nás plošně vymaže krutá příroda? Historie je možná děsivější než budoucnost?

A moje reakce:

Je to možné a řekl bych, že v to můžeme jen doufat.

Na zbytek Vašeho příspěvku reagovat nebudu. Snad pochopíte proč ne tady. 😉

AMalina
AMalina 30.12.2025, 17:41:47 xxx:xxx.6bef:29cb
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 30.12.2025, 14:06:23

V očích těch pár pánů, kteří chtějí den bohatší králů je kapitalizmus jenom snaha o racionalizaci jejich podnikání a výdělečné činnosti. Neřeší, že z tohoto konání bude třeba hůř někomu druhému, hlavně že je dobře jim… Chtějí vydělat oni a ne aby bylo dobře jiným lidem…

Vaše informovanost bohužel často začíná www. a končí .cz. Často jste předem znal výsledek, ale přesto jste nadělal spoustu chyb…trochu protimluv…

Kdyby jste přečetl článek z psychologie, pak by jste věděl, že z vás psychopata nedělám. Vaše vnímání minulosti a budoucnosti je přirozené, úměrné vašemu věku a vnímání reality. 

Tom50
Tom50 30.12.2025, 18:56:02 xxx.xxx.139.232
»
Odpověď na příspěvek uživatele AMalina z 30.12.2025, 17:41:47

OK, celý den myslím jen na to, že si vy, ač mě často se--.ete nezasloužíte, abych ten článek nepřečetl. Napravím to! Vy taky čtete všechno, co napíšu. To prostě ode mě není fér. Omlouvám se. Toto sdělení zní jako šaškárna a můj posměch k vašim názorům. Tak to není, prostě myslím na to, co a jak a s kým komunikuji. Když nic jiného, oponentura mě nutí přemýšlet.

AAA vy mě bavíte, sice vyvracíte to s penězi a pak přesně to sdělíte. OK, pobavil jste mě, nemyslím to jako posměch, prostě vy mě (i Malina) bavíte, nejste hlpoupí a to je strašně vzácné (u mladých, ale je to tím, že už až tak úplně mladí nejste). U Javaliho selský rozum přímo očekávám a Goro je starý a tudíž moudrý, k tomu vzdělaný a sečtělý. A i Kometě někdy nezbývá než souhlasit, ale že by zrovna mě chtěla padat kolem krku bych jí nepodezíral. Ona i Sára jednička se zajímá a nic víc od lidí nechci, než aby se zajímali a ne jak ovce, jako poslední anonym, odmítali zabývat se názory jiných. A ano, někdy jsem i mimo, většinou (odhad 80%) ne. A zaujala mě i písnička, zajímá se a to je potřeba. ne souhlasit se mnou, al ZAJÍMAT SE o věci kolem nás

A s tím souvisí i omysl AAA v četnosti mých omylů, uměl bych na základě Bible dokázat, že ani Bůh nikdy nebyl a není neomylný! 

A ještě vám něco prozradím. Film Matrix jsem neviděl, přesněji byla to taková slátanina, že jsem to neuměl dokoukat. Je to ten film, jak holohlaví muži v černém uhýbají kulkám? V tém chvíli jsem to vypnul a zapomněl. Jo a ještě tam byla nějaká mladá blondýna a jen ona byla barevná, jinak vše černobílé. Prostě blbost nad mojí inteligenci. Nebo jsem to neviděl od začátku a nesnažil se pochopit, už nevím. A že má ta blbost další díly jsem netušil. Ale jestli vás chápu správně, nějak jsem se strefil do myšlení a představ chytřejších než jsem já? Už to by vám mělo HODNĚ napovědět. Minimálně to, že věci kolem nás analyzuji správněji než většina ostatních. A ona to ani není žádná analýza, vědomé bádání, prostě mi to naskakuje samo bez mého přičinění. Já tomu říkám logika, ale třeba skutečná logika je něco jiného. Sousedovo děti kdysi k nám přinesly hru Logik. Já to nedokázal pochopit. Moje, dnes už dávno dospělé děti mi tvrdily zrovna o těchto vánocích, že je to tak blbě jednotvárně jednoduché, že asi jsem čekal něco náročného a můj mozek neuměl pochopit, že někdo dá název Logik primitivní kravině. Ano, i takový jsem já.

No a zbytek ne tady? OK, možná rozumím, bojíte se dotknout něčího iracionálního pobožného cítění.

Ve vlákně Naděje nyní zveřejním naprosto stěžejní věc! Tedy stran mozků mladých lidí, AI, lidské civilizace a krize, která už začala. Dokonale potvrzuje moje predikce z posledních dnů, které se bráníte přijmout. A dokonce i Goro a další padnou na zadek z mého odhadu času. Užasnete vážení, že můj odhad času se neliší od predikce mnohem chytřejšího pána.

trojAAAcko
trojAAAcko 30.12.2025, 20:49:51 xxx.xxx.110.193
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 30.12.2025, 18:56:02

V tomto ohledu Vás opravdu nechápu. Na jedné straně kritizujete ostatní jak neumí číst mezi řádky, chápat věci v širších souvislostech, ale v momentální chvíli jste to nezvládnul taky. Řekl bych, že jsem se vyjádřil pochopitelně a Vy to berete, že to musí být buď “+” nebo “-”. Tady píšete o Bohovi a Bibli a děláte přesně to co já. Vyvracíte existenci Boha, proč jste ateistou a další věci, ale přitom mnoho tématik (ať už desatero přikázání, celkově víra, …) je něco k čemu bychom se měli vrátit a řídit se tím. Ano, takto z mého hlediska máte pravdu, ale když to udělám já tak jsem Vám k smíchu a je jedno v jakým smyslu či jakým stylem - to je irelevantní.

Ve zkratce Vám napíši můj názor. Škoda, že jste náladový člověk (jsem taky cholerik, ale dá se to ovládat - je to o hlavě), protože s Vámi by se ne jeden člověk určitě rád bavil o čemkoliv a nikomu ani tolik nevadilo Vaše míchání s politikou apod…. na Vaši obranu máte pravdu v tom, že politika se týká vlastně všeho a dost často je obtížné se té politice vyhnout, bohužel.

A s tím souvisí i omysl AAA v četnosti mých omylů

Tímto myslíte přesně co? Nevzpomínám si, že bych tady či někde jinde analyzoval Vaši neomylnost. Jen si pamatuji, že jsem procentuálně odhadoval z kolika procent máte pravdu - viz níže.

Takovéhle stroje vyrobí sami sebe a rozličné jiné stroje. Takové, co dokáží těžit suroviny na výrobu strojů. A stroje vyrobí elektřinu (nebo jinou formu energie) pro AI. Už dnes je to ÚPLNÁ a plně funkční realita.

Tady bych řekl, že máte v současné chvíli pravdu cca z 20-30%.

To jsem odhadoval na základě mých zkušeností a znalostí o dnešním průmyslu. Přece jenom už nějaký rok pracuji a prošel jsem jak automotivem, nápojovým průmyslem i MaRkami. I moje současné zaměstnání vyžaduje jisté znalosti o technologii, nových “trendech” a dalších.

A ještě vám něco prozradím. Film Matrix jsem neviděl, přesněji byla to taková slátanina, že jsem to neuměl dokoukat. Je to ten film, jak holohlaví muži v černém uhýbají kulkám? V tém chvíli jsem to vypnul a zapomněl.

Já vím, sám jste mi to už psal a proto toto:

Nicméně Váš úhel pohledu se mi nějak spojuje s vyobrazením ve filmu Matrix, který se Vám teda nelíbí, ale v samé podstatě na toto téma se shoduje.

Větou “Ale jestli vás chápu správně, nějak jsem se strefil do myšlení a představ chytřejších než jsem já?” nechápu co myslíte. Jako, že tvůrci filmu kteří vytvořili blbost jsou ty “chytřejší”?

Moje, dnes už dávno dospělé děti mi tvrdily zrovna o těchto vánocích, že je to tak blbě jednotvárně jednoduché, že asi jsem čekal něco náročného a můj mozek neuměl pochopit, že někdo dá název Logik primitivní kravině.

Ano, i to se může stát. Jenže nevím jakou hru Logik myslíte - ten název znám, ale nevybavuji si o čem to přesně je. Každopádně menší vysvětlení a výše v předposlední příspevku jsem na to téma narazil. Každá hra, film či cokoliv jiného má dle norem nějaké věkové omezení nebo pro jakou kategorii je to určené. Můžeme polemizovat zda nějaká hra pro 10 leté je pro vhodná pro 8 leté nebo 12 leté - to není podstatné a snad každý ví, že každé dítě je jiné (jinak se učí, chápe věci apod…) takže to můžeme brát individuálně. Dneska si už nepustím dětský film na který jsem koukal jako dítě - nic mi to nedá a hlavně je to hrozná nuda. Je to samý princip. Dám příklad - mám na stole Rubikovu kostku, táta mi jí naučil složit možná v mých 12 letech. Jenže teď mi tady leží a neskládám jí a proč? Nic se tím už nenaučím. Před lety to byl masakr když jsem to ještě neuměl skládat. Jenže vím jak se skládá, ale nemám potřebu jí skládat pořád dokola a hlavně - při samostudii jsem zjistil, že je několik metod a každá má nějakou svoji variaci algortimů (to je nějaký postup určité části - nějako jako kůň v šachách musí tři políčka pravoúhlým směrem a pak jedno do strany). Pak si člověk uvědomí, že složit Rubikovu kostku dokáže i 6 leté dítě - je to opravdu jednoduché a díky internetu se dá dohledat jak, ale je důležité co si z toho člověk vezme. Postupem času člověk dokáže (pokud chce) nabrat různé informace, data a všechno možné (jak jste sám psal) a se z člověka může stát moudrý. Není bezdůvodné, že například různé kmeny měli své šamany, své moudré - své nejstarší členy kmene kteří už věděli kdy bude pršet, kdy se blíží zima a o jakýmkoliv věci rozhodali “starší”.

Tom50
Tom50 30.12.2025, 21:38:46 xxx.xxx.139.232
»
Odpověď na příspěvek uživatele trojAAAcko z 30.12.2025, 20:49:51

Bavíte mě, ale ne ve smyslu pobavení, ale prostě s vámi se dá debatovat.

Vyvracím iracionální Víru, ne však “prováděcí zásady”. Měl byste ihned pochopit, co sděluji. Každé další věty jsou zbytečné.

Ano, “umím” se mýlit, vy ne? A navíc. Není hanba dokonce upadnout držkou do bláta. Hanebné je se v tom maglajzu válet, kňourat a nepostavit se zase na nohy a snažit se jít dál. Ano, někdy je záchranná ruka přítele (nebo společnosti, komunity) nezbytná, ale ne se nechat vodit a chránit pořád!

Stran % mých omylů je to u mě čistě odhad od boku, myslím si, že se ve skutečnosti mýlím méně než ve 20% případů. Vy jste sice neanalyzoval četnost mých omylů ku tomu, kdy se nemýlím, dopustil jste se horšího. Vy jste vzal můj “příklad” s % jako fakt a stačilo vám, že se NĚKDY mýlím a vydáváte to za to, že se mýlím pořád a ve všem. Ano, podle zvrácené výkuky zvrácené asertivity, se nikdy nesmí přiznat ŽÁDNÝ omyl, jinak ti méně naostření ihned věc berou, jako ustavičnou omylnost. Jen jste potvrdil lidskou malost. Ale vy, díky věku a hodnotě IQ, jaké jsem u vás rozpoznal, máte šanci si to uvědomit.

To o % přesnosti odhadu míry automatizace vynechám.

Ovšem tady předvádíte takový nesmysl, že skopíruju přesně, co píšete:

Nicméně Váš úhel pohledu se mi nějak spojuje s vyobrazením ve filmu Matrix, který se Vám teda nelíbí, ale v samé podstatě na toto téma se shoduje. Větou “Ale jestli vás chápu správně, nějak jsem se strefil do myšlení a představ chytřejších než jsem já?” nechápu co myslíte. Jako, že tvůrci filmu kteří vytvořili blbost jsou ty “chytřejší”?

Tvůrci vytvořili blbost, pro blbé tam musí být střílení a vyhýbání kulkám a další kraviny pro blbé. Ale podle toho, že se vy a mnozí další na Matrix odvolávají, soudím, že tvůrci měli skvělou myšlenku, která se asi dost shoduje s mým názorem na věci. Jen jí kvůli prodejnosti, protože i většina blbých má peníze, zaobalili do kravin, které jsem já neskousnul a nevydržel. Jsem už starý na to ustavičně filtrovat kraviny pro blbce od racionálních sdělení, proto jsem taky původně nechtěl dočíst článek od Maliny (to bude fuška splnit slib to přečíst).

Takže, tvůrci Matrix tvrdí co já? Je to tak? Podle mě jsou na světě mnohenm chytřejší lidi než já a tak když se moje vidění věcí shoduje s nimi, mám to za důkaz, že se ve VĚTŠINĚ světonázoru nemýlím. Tak jsem to myslel. Fakt to nešlo pochopit?

Spokojen stran Matrix?

Poslední části vašeho příspěvku moc nerozumím, myslel jsem si, že je hra Logik jen jedna. Chtěl jsem tím vysvětlit - upozorňuje mě na to rodina od začátku (už když děti začínaly rozum brát), že ve všem stupidně jednoduchém hledám nějaký smysl, myšlenku, pointu a vůbec neumím žít mezi lidmi, kteří ŽÁDNÉ HLUBOKÉ MYŠLENKY nemají, neměli a jak vidím ve stáří tak VĚTŠINA ani mít nemůže. Mě se automaticky u všeho zdá, že autor nemohl být takový blbec, aby předestřel blbost bez hlubšího smyslu. Tohle je moje velká celoživotní “vada” - čekám inteligenci i tam, kde po ní není ani stopa. Proto žiju osamnělý život, většině lidí nerozumím. A málokdo se obtěžuje snažit se porozumět mě. Nehroutím se z toho, už jsem si zvyk…

Ovšem kdo se obtěžoval do mého světa, neprohloupil a zaboha nechce zpět.

Jsem rád, že mi Bůh (nebo kdo) dal tento mozek a toto vidění světa. Nikdy za to nepřestanu být vděčný. A myslím, že nejsem zdaleka sám, i Stránský vysvětluje, že tak smýšlí hodně lidí, jen spolu nekomunikují, nenajdou se.

goro
goro 31.12.2025, 08:34:56 xxx.xxx.75.5
»
Odpověď na příspěvek uživatele trojAAAcko z 30.12.2025, 20:49:51

btw. ten kôň v šachu sa naozaj pohybuje cez  tri políčka ale dve políčka dopredu a jedno do boku alebo jedno políčko dopredu a dve políčka pod pravým uhlom doboka…ale samozrejme môže ísť  o jedno či tri políčka nielen dopredu ale aj dozadu či doľava alebo doprava… netreba veci zjednodušovať, vždy je viac možností… zo jednej svojej pozície môže kôň si vybrať a skočiť na osem rôznych miest dookola a zlikvidovať tam figúrku

ten všeobecný záver že s vekom prichádzajú skúsenosti a rozum je pekná a občas platná rozprávka, žiaľ často príde staroba osamotená…😉

goro
goro 31.12.2025, 09:30:12 xxx.xxx.75.5
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 30.12.2025, 14:06:23

tom ..že ja sa vám dám furt vyprovokovať…🤔

téma Boh a moja cesta k ateizmu by bolo na jednu knihu… ja si však neodpustím predsa len aspoň zopár komentárov k vašim úvahám, pretože si myslím že VERIŤ neznamená VEDIEŤ  a ja som stratil vieru práve pretože som sa snažil veľa vedieť… uf…

kto chce odpovedať na vaše otázky MUSÍ študovať starý zákon, ten židovský, nie tie vybrané kresťanské evanjeliá (vybralo sa 4 zo 108 existujúcich, výpovedná hodnota len ako spomienkové spracovanie podľa potrieb na presadenie potrebných názorov, teraz na to slúži tlač, televízia a hlavne internet)..

v židovských knihách (SZ) sú odpovede na vaše otázky jasne definované:

• Anjeli, vrátane Lucifera (ktorý bol stvorený ako dokonalý cherubín), boli stvorení skôr ako Zem a človek (pozri Jób 38:4-7).
  • Lucifer sa pre svoju pýchu a túžbu vyvýšiť sa nad Boha vzbúril a bol zvrhnutý z neba spolu s ostatnými anjelmi, ktorí sa k nemu pridali. Vtedy sa z neho stal Satan (čo znamená "odporca") a diabol.
  • Satan už ako padlý anjel, v podobe hada, pokúšal Evu a Adama v Edene, až po ich stvorení Bohom  čo viedlo k ich pádu do hriechu (pozri 1. Mojžišova, kapitola 3).
  • fyzická podoba Adama bola vytvorená podľa Boha (kniha Genezis), že boh dokázal splodiť s pannou mesiáša hádam je dostatočným argumentom 😉
  • nešlo len o fyzickú podobu, kto čítal SZ vie že židovský boh bol nemilosrdný (oko za oko, zub za zub) a vyslovene pomstychtivý ( bežné vyhubenie nielen previnilca ale aj celej jeho rodiny, vrátane žien a detí až do siedmeho pokolenia!!!), škodoradostný (obetovanie Izáka kde otca trápil do poslednej chvíľky), a skutočne nemilosrdný ako nechal blúdiť a umierať židov na ceste z Egypta desiatky rokov na púšti lebo miesto neho sa klaňali zlatému teľaťu  či ten konečný fakt že jeho vlastný syn musel trpieť aby uspokojil svoju pomstychtivosť voči previneniam ľudí.
  • preto človek stvorený na jeho obraz má všetky tieto vlastnosti, prioritne ich zdedil Adamov syn vrah Kain od ktorého podľa biblie všetci pochádzame a dedíme tieto vlastnosti
  • v SZ sú ale aj homosexuáli (v Sodome chceli cudzincov domáci chlapi sexuálne zneužiť) či príbuzenský sex, keď dcéry pre nedostatok chlapov po potope opili vlastného otca a s ním postupne otehotneli.

zrejme by bolo užitočné keby si ľudia poštudovali židovský starý zákon , viac by chápali čo sa deje vo svete a hlavne prečo sa to deje… ale nemyslím si, že povinné štúdium a návrat k viere by dokázali zlepšiť spoločnosť.. veriaci ľudia totiž nekradnú, nevraždia a nesmilnia nie preto že je to nesprávne ale preto že sa im boh vyhráža trestom a dobré skutky robia  výlučne zo zištných dôvodov, pretože majú za ne sľúbenú večnú odmenu…

HOCI MOŽNO BY SA V SÚČASNOSTI HODILO UPOKOJOVAŤ ĽUDÍ REČAMI ŽE NECH SA MAJÚ AKOKOĽVEK ZLE, PO SMRTI SA BUDÚ MAŤ LEPŠIE A TÝM LEPŠIE SA BUDÚ MAŤ ČÍM SA TERAZ MAJÚ HORŠIE …🤣🤐

Tom50
Tom50 31.12.2025, 10:05:34 xxx.xxx.139.232
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 31.12.2025, 09:30:12

Nyní nemám čas. Po prvním přečtení nechápu, proč jste ke mě v opozici. Jste v opozici? Přece říkáte totéž!

No a přesně ten strach, který drží blbce na uzdě jsem myslel. Chytří na nesmysly nevěří a na většinu blbých to fungovalo 1.900 let. Tak jsem to myslel.

--------------------

Jo a panenské početí je každému přemýšlivějšímu jasné od prvního dítěte ze zkumavky - nejstarším bude teď přes 50 a už mají svoje děti a ty jsou dospělé. Ale jasně von Däniken a podobní jsou hlupáci, viďte. Chytří by se měli ptát, CO SE TO TEKRÁT S MARIÍ, JOSEFEM A JEŽÍŠEM STALO? KDO provedl "operaci" první dítě ze zkumavky? Mimozešťani, nebo dnes dávno zaniklá předchozí civilizace? Přesně to jsem měl na mysli, když jsem líčil kult cargo tichomořských domorodců. To se totiž stalo za ww2 bezpočtukrát. A jestli nynější apokalypsu přežijí takoví, jako domorodci Tichomořských ostrovů, zase vzniknou podobné zkazky, jako je ta o panenském početí a Stvoření, Ráji a omylném neomylném, zlém, vběrolomném a mstivém, i škodolibém Bohu. Zkazky, kterým uvěří jen méně ostré tužky.

Ale největší naději předestřel Stránský, jenže drtivá většina neobětuje 30 minut života si to poslechnout, obávám se, že většina z těch, co si to poslechnou, to stejně nemají čím pochopit.

Stránský jasně říká, že AI zanikne sama protože je tak energeticky náročná na vysoce luxusní formu energie - elektřinu, že prostě přestane být elektřina (a nastane umírání tak obludné, že si to nikdo neumí představit). A i Stránský říká co já, že ne že za 30 nebo 50 let, on mluví o tom, že se každé dva roky zdvojnásobí nynější potřeba elektřiny, jasně říká, že za další 2 roky bude potřeba čtyřnásobek dneška a tak dále. A tak energetický kolaps (k tomu vnucují elektromobilitu) nastane skutečně už velmi brzy. AI vyžaduje neskutečné chlazení = otepluje to Planetu, která prý shoří, najednou to odpadní teplo nevadí? Ano, obludná neinteligence vládne světu a není z toho ŽÁDNÁ cesta ven.

Jenže mocipáni raděj nechají vychcípat několik miliard lidí, než by tu zrůdnost vypnuli že? Nakonec už přes 60 let tvrdí a pouštějí mezi lidi to o tom, že největší škůdce Přírody je člověk… Možná ti, co se lepí k silnicím naskáčou do dřevěných spacáků první a s nadšením, aby nezatěžovali planetu. Už teď rapidně roste % sebevražd mladých do 20 let…

trojAAAcko
trojAAAcko 31.12.2025, 11:10:16 xxx.xxx.110.193
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 31.12.2025, 08:34:56

Moje špatná formulace. Jednodušeji řečeno vždy je to tvar “L” - 2+1 a může se začít jak krátkou stranou tak tou delší (2+1 nebo 1+2) - vždy musí do strany o 90 stupňů po prvním nebo po dvou políček. Takto mi to přijde lépe charakterizované. 😃

goro
goro 31.12.2025, 11:17:09 xxx.xxx.75.5

Jste v opozici? Přece říkáte totéž!

Tom to je ten paradox, aj keď napíšem to čo tvrdíte vy, automaticky to považujete za niečo čo je proti vám… 🤔… a to som len odpovedal na vaše rečnícke otázky…

Tom50
Tom50 31.12.2025, 11:46:14 xxx.xxx.139.232
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 31.12.2025, 11:17:09

Už jsem se v tom ztratil. Napsal jste cosi, že jsem vás OPĚT vyprovokoval k reakci a dost nejasně jste se vyjádřil důvod vašeho ateizmu. Já ho shledal jako stejný s tím mým a tudíž jsem nerozuměl jak to myslíte.

No a často jste vůči mě v opozici, kdyby ne, nebavilo by mě s vámi diskutovat, to dá rozum ne?😉🙂

Nevím jak vy ode mě, já se od vás už hodně naučil a kdybyste jen kýval a plácal po ramenách, nic by mi to nedalo, já ujištění jaký jsem kabrňák k životu nutně nepotřebuju (i když je to milé, jak jinak).

Tak kolego Goro a ostatní, hodně zdraví a štěstí v celém roce 2026 a samosebou i v těch dalších. A děkuji všem.

AMalina
AMalina 31.12.2025, 16:23:26 xxx.xxx.16.40
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 31.12.2025, 10:05:34

Stránský jasně říká, že AI zanikne sama protože je tak energeticky náročná na vysoce luxusní formu energie - elektřinu, že prostě přestane být elektřina (a nastane umírání tak obludné, že si to nikdo neumí představit). A i Stránský říká co já, že ne že za 30 nebo 50 let, on mluví o tom, že se každé dva roky zdvojnásobí nynější potřeba elektřiny, jasně říká, že za další 2 roky bude potřeba čtyřnásobek dneška a tak dále. A tak energetický kolaps (k tomu vnucují elektromobilitu) nastane skutečně už velmi brzy. AI vyžaduje neskutečné chlazení = otepluje to Planetu, která prý shoří, najednou to odpadní teplo nevadí? Ano, obludná neinteligence vládne světu a není z toho ŽÁDNÁ cesta ven.

Nic z toho co jsem zvýraznil MUDr. Stránský neříká. To že to z toho podle vás může vyplynout, je váš názor, může to být taky všechno jinak. 

Někdo změní program AI (jasně říká, že je  AI k růstu naprogramována), přestane růst nebo jí prostě vypnou a bude elektřina pro lidstvo. Navíc se lidstvo možná naučí (a mělo by se to naučit) s elektřinou (i dalšími zdroji) šetřit, neplýtvat, tak jak to dnes nedělá. Lidstvo umělo, umí a možná bude umět ještě lépe přežít i bez elektřiny nebo jen s menším množstvím.

Taky neříká, že elektromobilita způsobí kolaps. Jen říká že je green deal a elektromobilita blbost. 

To si myslíte taky, myslím si to i já. Není a nebyl vynalezen ekologičtější a lepší motor než z koncernu WV 1.9 TDI PD 66kw. Spotřeba tohoto motoru je 5-7l/100km a nájezd i kolem milionu km.. Za mě je budoucnost ve vodíku, jen podle mě odklon od ropy (nejen v automotive, ale i obaly) způsobí ww3 nebo při nejmenším konec Arabských států apod… 

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.