Chci reagovat na víc příspěvku v jednom takže to posloupně rozepíši.
goro 28.12.2025, 08:44:36
človek nemá až taký dopad na jej “vylepšovanie", to sa deje automaticky…či?
Ano, nemá už takový dopad. Oni musí to nějak korigovat co všechno a jak se má učit. Nicméně takže firma která má AI to upravuje dle svého. Když si vezmeme ChatGPT od Open AI tak oni to záměrně dělají, že co se má učit a jaým způsobem aby to bylo “korektní” a nikde to nedostalo zákaz užívání jak se to stává v mnoha odvětví - nejen v politice, ale i v herním průmyslu kde vývojáři dělají několik verzí podle toho jaký má stát / státní seskupení zákony co je pro děti vhodné. V tomto ohledu je EU docela volná oproti ostatním a co se týče her tak pro EU se může udělat jakákoliv hra v libovolném stylu (krvavé horory, střílečky, …) - ano, mají tam nálepku, že to je od 15 let například dle norem, ale jestli si to koupí 12 letý kluk už nikdo neřeší a nehlídá. EU má v šikaně lidí jiný prioritní odvětví. Člověk v momentální chvíli primárně koriguje nejen co a jak se učit, ale též taky jaký množství a jak moc se má zatížit, protože AI je hrozně omezená HW (hardware) což je jako tělo pro mozek. Kvantovými počítači bude AI už úplně někde jinde, ale problém je pořád úložiště / paměť kam si ty “svoje vědomosti” bude ukládat. AI není jen “vyhledávač”, pokud by byl tak nejsou problém energetické dodávky AI center, přehřívání apod… Čína si to vyřešila tím způsobem, že to dala do oceánu. Třeba před záhubou se dožijeme celosvětové krize, že se oceány zahřívají, pak vypařují a ryby nemají kde žít. S tím HW se možná ještě vrátím níže.
Tom50 28.12.2025, 09:27:20
Nevěřím, že kdyby matka Adolfa Hitlera věděla, co z jejího plodu bude, že by ho donosila!!!! A přesně takto se obtěžujte chápat AI.
To je nadruhou stranu krása toho života. Nikdo neví co bude a navíc, kdo zná podrobně život AH například kde a jak vyrůstal, kde sloužil v první světové a jeho meziválečné období tak stačilo opravdu málo a on by tam pravděpodobně nebyl. Kdyby ho třeba na potřetí vzali na tu uměleckou školu tak co by se dělo potom? Válka by byla asi tak jako tak vzhledem k stavu Německa po 1. sv. v., ale v jakém rozsahu a velikosti?
Lidé jí sice stvořili, ale dál se už vyvíjí sama, už to dávno není program a lidé už nemohou ovlivnit její jednání.
Mohou, ale proč to nebudou dělat? Důvod je jednoduchý - peníze, ale k tomu se ještě vrátím.
goro 28.12.2025, 09:33:33
Krásně, stručně a přesně napsáno. Tou citací, že AI může obsahovat chyby tak to si vždy vzpomenu na to jak výrobci dávali do manuálu mikrovlnný trouby zákaz dávat živá zvířata potom co tam dala kočku aby jí vysušila a následně zažalovala toho výrobce, že to tam není napsaný. 😀 Dobře vzpomínám na jeden konflikt jak jeden nejmenovaný pán mi v komentářích na FB vysmíval, že jsem hrozný blbec a já nevím co všechno a podložil to jen obrázkem od AI. Když jsem napsal, že je to naprosto nepřesné a zavádějící (jednalo se o chov zvířete) tak mi jen odepsal, že ať si píši co chci, ale ve zkratce - blbec jsem já a AI má pravdu a přitom sám v té skupině nepředváděl žádné výkony co se týče chovu. Potom jsem teda otevřel též ChatGPT (poprvé) a zkusil jsem jestli mi to vyřeší problém s autem (klepání na studených startech). Po delší konverzaci mi to napsalo, že lambda 1 je pro válec 1 až 3 a lambda 2 pro válce 4 až 6, jenže má mám 4 válce, teda aspoň podle TP a když se při rozvodech vyndavalo víko motory tak jsem tam ty 4 válce taky viděl, ale třeba mám ty zbylé dva válce v kufru. 😀Používání AI pro programování? Použitelné, ale jen omezené míře zatím, nedávno jsem potřeboval pomoc s jedním kódem a nevěděl jak na to. Kód mělo problém rozlousknout a upravilo mi to a nic stejně nefungovalo. Takže z toho programování použiji taky tak 10% všech informací, protože to už vím / mám tak udělané, ale třeba neznám určitou funkci která je v jazyce zabudovaná. Takže jen vezmu název funkce a deklaraci si už píši zase sám.
Javali 28.12.2025, 14:12:46
němuže AI také hodit záchranné lano? Převezme otěže a převýchová z nás něco co bude stát za záchranu než nás plošně vymaže krutá příroda? Historie je možná děsivější než budoucnost?
Jak se říká (každý asi trošku jinak) “každý papír má dvě strany”. Je to možné a řekl bych, že v to můžeme jen doufat. Když se podíváme do historie tak třeba všechny války neskončily třeba stoletou válkou nebo druhou světovou? Proč AH opakoval chyby Napoleona s táhnutím na Rusko? Třeba díky změně klimatu EU má už šanci a v Moskvě už neumrzne. Je jen otázka co bude dříve - AI ve formě jako naznačujete ("matka" všech lidí) nebo AI jako záminka vyvolat konflikt a zničit se. Jak jsem psal výše, AI je neustále omezovaná technologií.
kometa 28.12.2025, 14:19:22
Ono tich příkladů je opravdu mnoho. Ať už Resident Evil 1 ("Červená Královna") která vyvraždila všechny lidi v tajné laboratoři kvůli úniku viru, pak film Já, Robot (s W. Smithem) kde vlastně “AI” si vzala nastavený zákony robotiky po svém a aby lidi ochránila tak jim dala zákaz vycházení a takový totalitní režim, pak máme seriál Krajní meze - tam myslím, že byl taky takový díl. A abych nezapomněl, pak tu máme trilogii Matrix která to popisuje taky krásně. Přímo Vámi zmíněný díl Akta X s Davidem Duchovnym si nepamatuji, ale už je to tak nějaký pátek co jsem to viděl. Takže budoucnost je nejistá a spíše si počkáme jak to dopadne.
Javali 28.12.2025, 15:07:37
Technologický pokroky jsou super, ano, ale vyměňovat elektronky ve starých rádiích je lepší a snažší než dělat opravy dnes. Já od Ježíška dostal horkovzdušku takže včera jsem si to po dlouhé době užil, ale opravovat telefon? Tak už i já se můžu vykašlat. 😀 Jak se to musí dělat i vodotěsný tak vyčištit to potom a lepit jiné těsnění - hrozná otrava. Jak se taky říká - vše má své pro a proti. Technologie super, ale nakládání s ní je hrozné. Tich příkladů se najde fakt velké množství - vypíchnu už jen jedno. To jsou ty “aplikace na aplikace” tak jak to bylo s eObčankou například. Nedávno s internetovým bankovnictvím. Bankovnictví v telefonu? Super věc, dokážu si hodně zařídit z domova a nemusím ztrácet čas v bance, ale co ty aplikace. Ty mě vytáčí hrozným způsobem a podpora vždy stojí za …. Když jsem psal buď “reklamaci”, že něco nefunguje nebo napsal konstruktivní kritiku a svůj pohled tak to bylo bez odpovědi nebo reakce stylu “u nás vše funguje, problém je u Vás, protože to máte špatné nastavené” - měl jsem to stejně tak jak oni měli a proto jsem jim to psal. 😀 Už jim tam ani nepíši, mnohdy ztráta času.
Toma trošku spojím a možná to bude i trošku matoucí.
Tom50 27.12.2025, 22:31:25, Tom50 28.12.2025, 23:46:53 a Tom50 29.12.2025, 00:45:16
Na začátek jen podotknu, že v jisté podstatě nebudete daleko od reality či co se skutečně stane. Na určitý pasáže mám jiný pohled, ale obecně se dá souhlasit s Vaším úhlem pohledu. Já si pořád stojím, že každý vyhodnocuje co se bude dít dle své povahy, zkušeností a znalostí a reálnost můžeme vyhodnotit dle toho jak na tom ten daný člověk je což v případě takové veřejné diskuze a pomocí “krátkých” diskuzních příspěvcích to nestihmeme zjistit a dojdeme k tomu, že je zbytečné to brát osobně a ve výsledku si budeme muset počkat tak jak to dopadne. Více to pěkně napsal Javali 28.12.2025, 15:07:37, Javali 28.12.2025, 15:46:46:
V těchto otázkách budu hledat odpovědi u někoho apolitického, obejdu tedy i tuctové názory.
Ale nerad bych dělal ukvapené závěry
Nicméně Váš úhel pohledu se mi nějak spojuje s vyobrazením ve filmu Matrix, který se Vám teda nelíbí, ale v samé podstatě na toto téma se shoduje.
Toto vlákno jsem udělal o AI. Zničí nás. Ne za 30 nebo 50 let, možná už za půl roku, za rok. Vyhladí lidstvo a není obrany.
Tady máme jisté štěstí v tom, že ikdyž se dělají suprové průlomy třeba přírodní, technologické apod… tak člověk si to sám bude brzdit a důvod je jednoduchý. Jsou to peníze na kterých je člověk zavislý už po tisíciletí. AI ať už v robotech apod… na nich nebude závislé, ale aby se to dostalo do globálního měřítka tak to chce finance a vzhledem rozhazování financí na nejrůznější "blbosti" (každý ať si to přebere po svém) tak všechno něco stojí a hlavně trvá. Než se najde ložiska surovin, vytěží, zpracuje, vysoustruží apod… tak v tom máme ještě hodně času. Nicméně není robot jako robot a je mnoho typů. Není to tak dávno kdy jsem končil v automotivu kde jsme měli 5ti osé roboty a musím říct, že to moc nebylo efektivní a ikdyž robot nepotřebuje přestávky tak stejně tam musel být člověk jako obsluha, zaškolený personál a dostáváme se opět k penězům - energie napájení robota něco stojí, specializovaný personál není zadarmo - dražší než obyčejný “UKáčko” co má dvě ruce, samotný robot taky stojí kolikrát nemalé peníze a takto se dá pokračovat. Naše finanční závislost nás brzdí a může i zachránit a třeba taky ne. To jak jste psal později:
Pak ale AI dojde, že život v žádné formě nepotřebuje a že je to jen komplikace. Vyřeší jadernou fůzi a nebo ještě účinnější zdroj nekonečné energie a tudíž může vzniknout jedovatý žlutý (nebo jiný) inteligentní SLIZ. A nebo vůbec ne, bude tu úplně mrtvá poušť jako na Marzu, Venuši a jinde.
Než se to stane tak bude potřeba to implementovat globáně ("robot na každém rohu") aby to bylo možné a hlavně bude pořád s hodně vysokou pravděpodobností potřebovat pomoc člověka. Až to AI vyřeší a s pomocí člověka postaví tak se můžeme jít zahrabat na vždy. Jako bylo ve filmu Matrix kde ten nekonečný zdroj energie zvolily člověka a měly na to umělé líhně a člověka prostě pěstovaly.
Takovéhle stroje vyrobí sami sebe a rozličné jiné stroje. Takové, co dokáží těžit suroviny na výrobu strojů. A stroje vyrobí elektřinu (nebo jinou formu energie) pro AI. Už dnes je to ÚPLNÁ a plně funkční realita.
Tady bych řekl, že máte v současné chvíli pravdu cca z 20-30%. Bylo by vhodné si říct jací stroje to jsou a jaké stroje vyrábí - roboty? Či jen opět nástroje aby člověku ušetřily na práci. Ono i obsáhlá diplomová práce by byla krátka aby se to celé napsalo a vysvětlilo či parametrizovalo. Stručně opíši jeden příklad u kterýho se opět dostaneme k něčemu co jsem psal výše. Člověk sestrojí robota, dá do něj AI který nemůže být velké (paměť to omezuje a baterie to na dlouho neutáhne - vemte si spotřebu datacenter AI například ChatGPT) a co se musí udělat? Vylepšit technologii - silnější baterie, snížit spotřebu AI, strojírensky vylepšit pohyblivé části a co je k tomu potřeba? Opět nemalé peníze nejen za technologie, ale zaplatit i člověka který na tom bude pracovat. Trošku vylítne inflace a proces se opozdí a AI si může vymýšlet co chce. Jak píšete s “Hlava XXII”. Jak mají v textu skupina Dymytry v písničce Média v albumu Neonarcis - “prachy točej světem stačí jen když si zaplatíš kdo z nás to vysvětlí našim i jejich dětem”. Dám ještě jeden příklad ze zaměstnání mého otce (taky automotive) - už asi před 8 lety slibovali, že jim dají do výrobní linky robota s kamerou který nahradí člověka - ten materiál nemají předpřipravené ve vibrační liště a tudíž každý díl je jinak zapadlý v zásobníku. Proto ta kamera a ikdyž máme veřejnou AI už nějaký ten rok a všechno se tak zrychluje a modernizuje tak táta ještě toho robota s kamerou ani neviděl - tudíž ještě ani to nezkoušeli na ostro v lince aby pochytali mouchy. Ten vývoj na implementaci si platí firma sama a peníze jsou a zároveň nejsou nekonečné.
Nejvíce mě vždycky zklame lidská povaha a myšlení než samotná technologie. Podle mě by technologie v jakýmkoliv úhlu pohledu byla suprová, ale bohužel je tu člověk. I historicky se můžeme přesvedčit o tom, že suprový technologický průlom se zvrtnul i do toho špatného spektra. Ať už vypíchneme A. Nobela s Dynamitem (aby usnadnil těžbu surovin), A. Einsteina a dalších. Trošku vytrhnu z kontextu co psal Javali, ale s vyznačenou větou se shoduji - “tak si příliš vážím technického pokroku než bych mu házel klacky pod nohy” - jen škoda, že se nevyužívá tak jak by mělo a to opět jen díky lidský povahy. Když se třeba podívám na první fotky dalekohledu J. Webba tak je to něco úžasného a bez té technologie bychom to jen tak okem neviděli. Takže technologie super, ale jen škoda, že jsou v rukou člověka. Trošku ekvivalent p. Buriana “Česko je nejkrásnější zemí na světě. Jen je škoda, že zde žijí Češi”. Takže to vezmu zase z jiného “hrníčku” - nezasloužili bychom si kdyby nás ta AI zničila? Nebylo by to tak správně?
Jen mě děsí, že s panem Malinou v jeho tragickém omylu souhlasí i trojáčko, jinak velmi bystrý a chytrý chlap. Chápu, jak děsivě zní realita, ve které žijeme. A jak se lidské vědomí zoufale brání přijmout děsivou realitu.
Ačkoliv děkuji za kompliment tak na závěr to trošku vysvětlím. když už dám ten “palec” tak to může být i jen kvůli jedné větě která zatím nezazněla nebo mezi řádky nenapadla či dokonce ji ostatní vyhodnocují jako nepodstatnou, ale přitom má velký vliv. Když někdo napíše třeba středně dlouhý text pro mě plný nesmyslů, ale je tam jedna podstatná věc (aspoň pro mě) tak dám klidně ten palec. Rád ocením něco co je (jak se říká) “za oponou”. V případě AMalina 28.12.2025, 22:26:41 to bylo:
Spoustu pracovních pozic zanikne díky AI, spoustu ne…
K vámi zmíněná situace, že AI nebude potřebovat existenci / přítomnost člověka tak k tomu je ještě nějaká cesta, ale už se nebudu opakovat. Do té doby už tady je cítit (aspoň to všude píší), že “padnul” IT obor, ale to taky není úplně pravda. Ano, programátoři už nejsou tak žádaní, ale zase je spoustu firem, co nabírá pracovníky kteří jim budou AI implementovat. Když teď manželce koukám po nové práci tak jsem si všimnul jak v rámci několik let se to překlopilo z IT programátorů na IT “implementače/čky”. 😀Jak jsem psal výše - AI spotřebuje hodně energie a paměti, proto firmy chtějí jen určitou část pro interní procesy. Proto když se implementuje tak, že se AI neskutečně oseká aby jen vykonala určitý proces který každýho otravuje, ale ten člověk který tu práci vykonával tam pořád musí být aby to zkontroloval. Opakovaná věta od gora: “V odpovediach od umelej inteligencie môžu byť chyby.”. Takže ikdyž AI něco vymyslí, vylepší pohon pro vesmírné cestování tak aby to potom mohli třeba těžit na Měsíci tak než se vyrobí tisíc robotů na Zemi tak tam bude makat tisíc lidí nějaký ten rok a tisíc robotů bude stát nějaký obnos peněz. Mi to tak trošku přijde, že ten “hon za AI” napodobuje studenou válku USA a Ruska jen s tím rozdílem, že tu máme další světové hráče. Takto obecně se to pořád špatně popisuje (s velkou přesností) a zamýšlí a je mnoho souvislostí který jsem nebral v potaz a o mnoho ani sám nevím, že bych měl.