Protože je vlákno o šestirámku zamčené, musím uvést něco na pravou míru.
Referoval jsem tam o pokusu Tom4 se šestirámkem a nesprávně jsem uvedl míru 39x30. Je to jinak, Tom4 má tu “správnou” míru pro šestirámek a sice 43,5x30. I tak mu to pukalo ve švech a nedokázal to udržet. Tom4 mi sdělil, že se inpiroval právě Pluhym a tak jsem se podíval co Pluhy a shlédl pár poslendích epizod z jeho seriálu, něco “bolelo” a tak jsem dost přeskakoval. Po shlédnutí videa z odkazu predikuji, že to u Pluhyho se šestirámkem nedopadne dobře.
https://www.youtube.com/watch?v=u-TDyVjv90c
Už v titulku sám pochybuje o šestirámku, ale pak ho nesmírně vyzdvihuje. Nechám stranou údajný medný výnos - kor když mu nejde o jarní snůšky, to by musel včelařit v nejfantastičtějším hyperráji na světě. Kor když svůj šestirámek převáděl z Optimalu a pořád, celý rozvoj mu ubírasl plod. Sám to jasně říká, že když chtěl přidat M, musel vzít nějaký rámek Optimalu a říká, že bral i rámky s plodem.
Z toho vyplývají dvě věci. Proto udržel šestirámek na jednou nástavku - několikrát mu sebral plod a tudíž se tam nemohlo nalíhnout tolik včel jako Tomovi4, který je už v konci června nemohl udržet v jednom nástavku 43,5x30x6.
Ovšem druhá věc je, že když svůj šestirámek několikrát oslabil odebráním plodu - nevšiml jsem si, že by plod nějak použil, patrně ho nechal uhynout a zlikvidoval, jaké včely mu přinesly tolik medu?
Já spíš dávám k zamyšlení, jaké včely - když svůj šestirámek několikrát oslabil odebráním plodu a nahrazením plodu mezistěnou, tak jaké nevylíhlé včely - z toho odebraného plodu, mu přinesly tolik medu? To je záhada nejméně pro sira Arthura Conana Doyla. Protože jeho šestirámkové medeníky míry 43,5x15x6 musely mít plně zavíčkované po 8,6 kg medu, jeho šestirámek by tedy musel přinést ve 4 NN 34-35 kg medu. A to je obdivuhodný výkon!! Já si tak skvělou lokalitu, kde by navíc jarní snůšky byly jen podněcovací, neumím představit. Bude to jako s lokalitou MS. Kdyby tam vyzkoušeli pořádný úl, měli by z každého téměř bez práce metrák medu nejméně. Nakonec sám Pluhy říká, že Optimal 103 kg medu. Neumím si to představit, ale říká to. Jeho Optimal by musel dát 6 beden medu. Za konec června a červenec (bez jarního medu, ten ho nezajímá) si to neumím v podmínkách většiny území ČR představit.
Také si povšimněte, že říká to samé co já, že k 24 je potřeba na med dát NN, v jeho případě z Optimalu, tedy 42x17x11 a proto 25 “kileček”, Blaník 39x15x11 by vážil asi 20-21 kilečíček. A kdo bude včelařit do vyššího věku, tak ujišťuji, že 4 kilečka může být ten rozdíl, zda to bude moci dělat a nebo už ne.
---------------------
3:00 je dokonalý příklad nesprávné dedukce, nesprávného vyhodnocení faktů, kdy materiálu připisuje něco, co nemá. Tady ale mluví o šestirámncích, tedy v plurálu a tak možná měl pokusných úlů víc než jeden, třeba dva nebo 4? I tak se po jediné sezoně rozhodnout a dělat závěry je, jak to říct hezky, mladické.
5:20 říká, jak má o šestirámku nakoukáno z videí z východu. OK, jiné klima, jiná včela a jiné snůšky. Tak to jsem na Pluhyho zvědavý. Z videa také vyplývá jasně, že má jediný šestirámek a po sezoně, která se nebude opakovat - převádění na jinou míru a ustavičné oslabování - se rozhodne, opakuji PO JEDNOM ROCE S JEDNÍM ÚLEM k přejití pouze na šestirámkový systém. Ale je to hezký, charismatický člověk. A hlavně mladý, on má ještě na přešlapy a systém pokus/omyl čas.
Pozoruhodná je věta v minutě asi 7:00, že se to prý zdá jako malý prostor, ale že to zas tak malé není. No, tak tohle nechám bez komentu.
V minutě asi 9:00 říká, jak je potřeba u Optimalu přehazovat někjaké rámečky s plodem a SR mezi nástavky. Tohle když vážení někdo laskavě domyslíte, u vč, které má, jak on říká třeba 4 medníky o váze 25 KILEČEK a muset sundat metrák, přehrabávat spodní nástavky a nějak přehazovat mezi patry rámky, no tak to bych nepřál ani nepříteli. To je ještě větší hloupost než přehazování = rotace nástavků.
V minutě 11:00 říká, jak necílí na jarní snůšky, ale až na ty pozdní. Pak jsou výkony jeho včelstev násobně obdivuhodnější.
A prosím všechny, aby rozhodně nikdy nepřekládali v LEDNU včelstva z úlu do jiného úlu.
Taky jsem to jednou u dvou vč udělal, asi tak v jeho věku. A z obou vč byli lazaři, kteří za celou sezonu nedohonili ostatní vč, která jsem v lednu nenimral. O to neuvěřitelnější je pro mě Pluhyho příběh. Ale každý svého štěstí strůjcem a každý si může svobodně věřit třeba na Sněhurku a sedm trpaslíků.