Aktuálně: 2 559 inzerátů266 101 diskuzních příspěvků19 232 uživatelů

Úl s TLumičem na každém vysokém rámku

Tom50
Tom50 11.01.2026, 23:24:11 xxx.xxx.139.232

Po několikaletém počítání a hledání argumentů pro a proti dávám následující. Zatím teorie, ovšem já na to převedu hned toto jaro 6 vč, po třech na každém stanovišti. Kolega Petr pro to vyčlení 2 ze svých 14 vč. Nápad překročit Sedláčkovu výšku 34,7 je jeho.

Idea plnohodnotného TL na vyských rámcích Dadantsystému bez překročení základní výšky plodiště 30 cm není možná kvůli potřebným plochám v dm2. A to ani na míře 43,5x30x12, ta dává  jen 157 dm2, já ale chci nejméně 165 - 170. Rozhodně ale ne víc!!!

Zavedu novou míru 39x39x11 jako vysokou míru plodiště, k tomu ale bude dál medník výšky 15 i 11 a stejná provozní metoda Blaník. Toto plodiště bude mít 167 dm2 a bude pořád čtvercové na stále stejném půdorysu, tedy stejná dna, dekly atd. Tudíž také na stejném dně obě orientace stavby.

Nemusí být nový úl, prostě se na sebe postaví dva nástavky, VN 24 + NN 15 a do toho přijdou rámky vysoké 39. Ano, tyto dva nástavky na sobě jsou o VM mezi patry vyšší, předpokládám, že se zvýšení podmetu na 24mm nijak negativně neprojeví, u poloviny úlů dám podložky vysoké dohromady 6 mm a pak bude podmet opět 18 mm.

Nástavky 24 mám a NN 15 také a asi 70 ks atypických vysokých rámků mě nezabije. Jde o pokus. Rámky budou konstruované tak, aby jednoduchým odříznutím spodku vznikl běžný rámek 39x30. Vše tudíž snadno vratné a žádná investice, kromě delších bočních louček.

--------------------

Vysoký rámek 39 bude dělený vodorovnou T-loučkou tak, že odzhora bude 30 cm pro dělničinu na mezistěnách a pod dělící vodorovnou T-loučkou bude stavební prostor pro trubčinu, ale i dělničinu, dle libovůle a individuálních potřeb včelstva.

Toto plodiště vysoké pro rámek výšky 39 se nebude nikdy zvedat ze dna a tudíž by úl mohl mít pevné neoddělitelné dno. Potom bude včelař manipulovat jen s tenkostěnnými NN a to by měla zvládnout i žena i starý muž. Nikomu nic nebrání zavést si NN vysoké pouze 11. Pak je váha tenkostěnného NN 11 plného medu max 17 kg, NN 15 pak asi 22 kg. Kdo neunese ani to, měl by začít uvažovat o ukončení včelaření. Navíc medníky lze vybírat po jednom rámku - běžná praxe a ukládat je do přepravních bedýnek po 5 rámcích. Mnozí to tak už dávno dělají.

----------------------

V důsledku tohoto rozhodnutí utlumím pokusy s originál D-B. Nová koncepce se čtvercovým jedenáctirámkem délky 39 mi přijde mnohem méně komplikovaná než přechod na D-B.

---------------------

Tím zdaleka nekončím, toto je rozhodnuto a už pracuji na domýšlení “překlápěcího” úlu.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.