»
Odpověď na příspěvek uživatele
Kouba z 11.02.2026, 12:36:00
Asi se ptáte mě. Vysvětlím vám to. Začneme tím, že aby fungoval šípový odvíčkovač, musí být plásty nepatrně ztluštělé, ne však moc, protože by bylo moc medu ve víčkách. Dá se to vykapat, je to skvělý med, jiný než z medometu, vysvětlím na konci.
Mám medníky uvnitř 422 resp 425 a do toho prostoru místo 11 rámků dávám jen 10 rámků s rozestupy OD OKA. Přesně se to osvědčilo, že stroj odvíčkuje 95% díla a ve víčkách zůstává medu jen o do asi 10% víc, než z vidličky. Mezerník u medníkových rámků vadí, musí se odstranit, ale dalo by se to udělat tak, že by být mohly. V medníkách jsou jen pro zlost, nedávejte je tam a kde je máte vytahejte je. Nezapomeňte, polorámnky MUSÍ být dostavěné až ke SL a SL musí být široké jako rámek = 25 mm. Viz fotky v článku. Když by se rámky daly na “správnou” rozteč, šíp odvíčkuje tak 10-15% víček, rozhodně ne víc.
Hřebeny v medníku nemůžou být, protože se takové nevyrábí. “Hrábě” na vymezení roztečí rámků je taky jen nesmysl teoretiků, podle mě zbytečný krám, co jen překáží. Kámoš si ho dal udělat a už se někde válí a dělá to jako já podle oka, ono se to tím rovná fakt blbě. Díky tomu jsem si tuhle zbytečnou slepou uličku odpustil. Jestli jste se hřebeny inspiroval u Cimaly a Dadantklubu, ti používají hřebeny kvůli kočování a možnosti zacházet s nástavky prasecky a nebo kvůli haváriím (třeba Cimala popisoval jak převrátil autovlek s úly na bok do škarpy, když mu někdo nedal přednost). Když se soustředíte a budete s vybavením se živými včelami nakládat lidsky, tedy civilizovaně a eticky, nepotřebujete to a dá se dát pozor.
Plodiska musí být pořád na mezerník a hřebeny nedávejte. Nemohl byste dát klícku s matkou, nemohl byste dát Gabon atd. Nota bene Eurodadant musí mít mezerníky (nebo něco jiného) natlučené ve stěnách nástavků dole zevnitř, protože kočování a průmyslové včelaření, hřebeny drží rozteč jen nahoře! Pokud nemáte v plánu stovky včelstev a námezdní nekvalifikované nádeníky na práci, poslechněte mě.
Jsem rád, že jste toto téma otevřel. A pozor, druhý důvod proč musíte mít rámky dál od sebe. Na šípu nejde odvíčkovat zakladené dílo s košilkami, žvejkne to a hrne se to, stojící nůž v přímočarém pohybu to (košilky) neseřízne, musel by kmitat. (a mít zuzby) Ale i když byste z nějakého důvodu chtěl vytáčet zakladené plásty s košilkami, tak tím, že dáte rámky od oka o pár mm dál od sebe, tak jde rovina řezu nože nad okrajem košilek a odvíčkujete i staré černé dílo. Když byste takové někdy potřeboval použít na med.
https://www.chovzvirat.cz/clanek/1345-med-z-mnohokrat-zakladenych-tmavych-plastu/
Na jednom rámku vidíte ještě mezerníky, před odvíčkováním z nich mezerníky odstraním. Vidíte, jak čisté musí být loučky, na kterých nesmí být nic, někde to důkladně vysvětluji tady na CHZ. Na jednom polorámku vidíte na SL nastavěnou linku a to se musí, než to příště půjde do včel, odstranit tak, aby byla loučka ABSOLUTNĚ ČISTÁ.
Proč mi to tam postavily? I to, asi prvně, vysvětlím.
Kdysi předkové měli VM jen 6 mm a ouška tlustá jen 5 mm. Jenže já jsem ztluštil u novějších rámků ouška HL vysokých rámků na 7 mm a postupně nahrazuji vysoké rámky těmi s oušky 7 mm a s HL tlustou jen 8-9 mm. Úplně to stačí, já chci mít buňky a ne dříví a tak HL tlusté 12 mm už nikde nemám. No a když přišel medník, kde MUSÍ spodní loučky lícovat se spodkem nástavku na VN, kde místo rámku s oušky 5 mm byl najednou rámek s oušky 7 mm, najednou nebyla VM 6, ale jen 4 mm. Stačí pak nějaký propolis pod ouškem vysokého rámku a je to jen 3 mm a už to prostaví.
Zvětšil jsem u novějších sérií nástavků VM nad rámky (pod rámky být nesmí nikdy ani jeden mm) na 8 mm a u nejnovějších dokonce na 9 mm.
Pozor všem, někteří výrobci dělají půl VM nad rámky a půl VM pod rámky a od takového nikdy nic nekupujte. Na tom je vidět, že je to výrobce, který tomu nertozumí a nebo a to spíš, tímto podfukem nutí lidi, že pak nemůžou koupit u jiného výrobce, který to má SPRÁVNĚ.
S tím souvisí, že HL musí být dlouhá 415 mm a nuty mít rozpětí 417. Vše je tady na CHZ podrovbě vysvětleno, stačí si to dohledat. Kdo to nedodrží, bude mít ustavičné problémy, naštěstí se většina výrobců drží původní ČSN.
-------------------------
Vykapávaný (nebo lisovaný) med je jiný tím, že není tolik okysličený a není v něm tolik mikrobublinek vzduchu. Tato oxydace a vzduch sice nepatrně, ale mění vlastnosti medu. Navíc pod víčky je nějaká včelí substance, Goro ví přesně jaká a jak se nazývá. Je lidem velmi prospěšná, ničí kvasinky a jiné mikroby a tak je to skvělé pro ústní dutinu. A tak to dělám tak, že med z víček prostě jako nevyšší vzácnost sní moje rodina.
Také med nijak nikdy necedím, ale jen čeřím a tento med jde zvlášť a opět je jako poklad jen pro rodinu. Cizí by to neocenil, “pěna” z čeření s rousky pylu, nečistotami z vosku, ale taky třeba nožička od včely, úlomek dřeva a podobně v medu na prodej být nesmí. Med z čeření sbírám někam, znovu vyčeřím a to pod “nečistotami” je ten nejcennější VIP poklad pro moje nejdražší.
Pana Gora prosím, aby do vlákna “odkazy” vložil text o víčkovém medu, co mi dal, aby se to lidem a nově příchozím oživilo. Děkuji za ostatní. S rekacemi na tento můj příspěvek prosím počkete všichni 2-3 dny a nebo je dejte, PROSÍM, také do vlákna Odkazy.