..z představy dvou Kelišů a jejich aktivit mi jde mráz po zádech…
..z představy dvou Kelišů a jejich aktivit mi jde mráz po zádech…
Jo, to je ono.
Bonnie je až výbušná, malý generátor chaosu. Králíček Duracell, energie maliňáka, ale v kombinaci s vlastním názorem na svět.
Přemýšlím, kolik jsem toho způsobila já chybou ve výchově a kolik toho je dáno povahou. Pinčové jsou i podle popisu plemene… no… sví. A když spojím dva povahově typické pinče se špatnou výchovou, tak z toho nebudou dva malé generátory chaosu. Ani jeden velký. Ale výbuch malé atomové bomby.
Než se budu rozhodovat co dál, chci to probrat s dvěma lidmi, kteří nás znají z tréninků, ví, jak Bonnie reaguje na lidi, psy, setkávají se na tréninku se spoustou plemen. A tak budou moci posoudit lépe než já, prvomajitel psa, co je typické povahou pro generátory chaosu nebo jestli jsem to já potento. Protože bych to potento i u dalšího psa.
Když jsem dala já napřed 2barzoje zaráz a teď už i čtyři a přežila jejich třista z místa a kočičí vyčůranost, tak dva pinče vy dáte levou zadní.👍U malýho psa je jedna Mega výhoda. Zlobí a nespolupracuje? Má smůlu zbalím ho pod paži a jde se🤣
..jdete na to velmi rozumně..budu držet palce aby vám to vyšlo…
😀no je vidět, že jste nezažila minipsa, který si vzal do hlavy, že je malina…ono nejde o zlobení jako takový, motýl je naprosto pohodový bezproblémový pes a to až tak, že když jsem marodila se zády a ošetřovala mně moje maminka, což zahrnovalo i péče o motýla, pravila, že ač psy nemusí, tak život s Kelišem by si na chalupě dokázala představit….jen prostě vyžaduje jako ta malina řadu aktivit a v těch pak má ten jejich projev…teď jsem třeba potřebovala natočit motýla při hledání vzorku v rámci noseworku, které vyžadovalo velmi precizní a pomalou práci, protože vzorek už je zanořen do země a byl u toho můj velmi všetečný vnuk..akce se zdařila, ale kdybych pila, jdu si dát panáka…on motýl pokud jede v módu jako Keliš opravdu vyžaduje řadu aktivit, protože procházkou ix kilometrovou ho prostě neutaháte a pokud ano, má tak rychlou regeneraci, že po chvilce nabudete dojem, že venčen nebyl, takže unavit prací hlavou, pokud mu není dopřáno, tak si začne zábavu hledat sám, naše kočky by mohly vyprávět…ale zas odpočívat dokáže také pokud je řádně unavený…nedávno měl osinu v uchu (což jsem vůbec netušila), a ač ho to muselo strašně bolet a otravovat, z jeho tréninku v obedience byla ten den trenérka nadšená, ani jedna z nás nechápala, jak to tak krásně a přitom velmi svižně a přesně mohl dávat, když jí pak vet vytáhnul….další příklad je ten, že občas má problém s tracheou a čas od času, když nějaké vzrušení, tak chvilku natahuje, když pracuje, nestalo se mu to ani jednou…když jdeme procházkou a něco na sebe namotá, musíme se zastavit a já musím bordel vyndat, pokud pracuje a už se to i stalo, prostě tohle nevnímá a je schopen prodírat se čímkoli a mít na sobě cokoli, jednou jsem mu chudákovi vyndavala po závodě kousek trní z podpáždí, vůbec to nevnímal, když pracoval….takže z představy tohohle v dvojím vydání jdou na mně mrákoty….teď za mnou na chalupě byla známá se dvěma bockama, že si zatrénujeme obedience, protože ho v tomhle tréninku nikdy nezažila, nevěřila vlastním očim, byla doslova fascinovaná jeho nadšením a svižností v provádění jednotlivých cviků…myslím, že se jejím bockám nejen vyrovnal, ale leckde je i překonal…
Smekám před všemi pracujícími malými psy s velkým srdcem. Což Kelíšek i Bonie jsou. I si to dovedu představit , miluju vaše videa, ale máte pravdu, normálně bych z toho byla hotová. Stačí mi, když vyrazím na procházku do neznámého prostředí a vypustím tu moji smečku a oni začnou lítat většinou všemi směry, tak stojím uprostřed, míhá se to kolem a na obzoru a říkám si, ty vo.., to je na flašku, naštěstí je to přejde za 20minut🙈 Ale já to ulovit zvednout a jít myslela spíš na situaci co předvedl Dobby( uprostřed výstaviště lehl na bok, roztáhl se do prostoru a byl ochotný být pouze placatý), kdybych mohla, chytnu a odnesu, ale takto jsem jen přihlížela, jak háže zasněné pohledy na kolemjdoucí a ti ho podporují a lítají.
..je to milouš nádhernej…já si stejně myslím, že mit živýho psa, i když je to dost často rozum, je větší zábava než mít klidného, rozumného psa😉
Jde o něco jiného. Kombinaci vysoké aktivity, velmi, velmi nízkého prahu vzrušivosti a velké ostražitosti, hlídání.
Malí psi mají dvě obrovské nevýhody.
1) I k dospělým psům má tendenci spousta cizích lidí se hrnout a hned na ně sahat. Nebo aspoň mlaskat, tleskat a podobně. To si rozumný, dospělý člověk k maliňákovi, dobrmanovi, rotvajlerovi nedovolí. Ale pinč má stejnou tendenci hlídat a bránit.
2) To samé je vůči psům. Mít rotvajlera, tak si víc lidí dá pozor, aby k němu jejich miláček nepřiběhl. U pidi psa to neřeší, jejich psu se přece nic nestane.
Když budu mít druhého psa, bude mít Bonnie tendenci bránit a chránit i jeho. Jak bude reagovat, když pak bez vyzvání přiběhne cizí velký pes? Ani teď se jí to nelíbí, ale jsem schopná to korigovat. Jak bude reagovat, když někdo začne mlaskat, dělat ťuťuňuňu a snažit se hmatat po štěněti, když kolem jen procházíme? Vlastně to tuším.
Bonnie má energii a ostražitost maliňáka, ale vztah k “práci” takový nemá. Trénink, zkouška musí být v tu chvíli lákavější než okolí. Jinak klidně začne hlídat nebo lovit. A trny apod. by řešila, stejně tak déšť, jakoukoliv jinou nepohodu.
…v tomhle je Kelišova výhoda, že i práce kdekoliv a za jakýchkoli podmínek…když vzpomenu na vánoční závody nebo podzimní zkoušky v dešti a zimě a naopak vedra na jarnich akcích….a vlastně trénujeme i v letních pařácích a zimních mrazech…
Tohle u většího počtu psů musíte řešit vždy, bez ohledu na velikost. Je to jiné, než jeden pes . Musíte s tím počítat a být jedno velký oko, ucho, číst psy, co vidí oni - vědí o všem dřív, než my. A jo, kombinace pes a fena je složitější, než stejnopohlavní smečka, protože , když budete mít dvě feny, je menší pravděpodobonost rozporů, když potkáte psí samce a obráceně. Když máte kombinaci je riziko konfliktu - z obou stran- Vaší i té druhé - vždy větší. A nutno s tím počítat. Ale zvládnete to, Bonie už Vás mnohému naučila.
když budete mít dvě feny,
Já ze zdejších příspěvků pochopila, že mít doma dvě feny je naopak největší riziko. Že když dojde na věc, jsou schopny se servat na život a na smrt. Což jenom u psů nebo kombinace pes + fena není tak velké.
To ano, i když ne vždy a u všech plemen - taky jsem měla dvě feny a psa. A na druhou stranu se Vám pochopitelně může stát - a to klidně i časem, že si začnou psí samci poměřovat pindíka a máte o zábavu postaráno. Ale tohle co jsem psala výše bylo myšleno při pohybu venku, při venčení. Protože máte-li kombinaci fena a pes , tak pes si může fenu hlídat, celkem i logicky, nebo naopak si parťáka hlídá fena. Máte x variant, kdy může vzniknout konflikt - ať ze strany příchozího fena/pes, nebo ze strany Vašich.
Dublinbarzoj:Když jsem dala já napřed 2barzoje zaráz a teď už i čtyři a přežila jejich třista z místa a kočičí vyčůranost, tak dva pinče vy dáte levou zadní.👍U malýho psa je jedna Mega výhoda. Zlobí a nespolupracuje? Má smůlu zbalím ho pod paži a jde se🤣
No já jsem člověk, co ho teda podstatně míň děsí představa 4 chrtů, než dvou pinčů… ale tak jsem si představila… pod každou paži jednoho barzoje, zbylé dva hodím na záda a jdeme kluci zlobiví…😂
No a u Giny, když by zlobila, tak max vlezu na záda já jí, jinak je to neproveditelné…
Jo, na větší riziko útoku jiného psa při kombinaci fena a pes jsem taky myslela. Ale je menší riziko konfliktu doma.
1) výhodou je, že motýl společenské plemeno a od mala jsem rozvijela jeho kontaktnist z důvodu canisterapie, pravda byl pak problém u zkoušky ZMPO, ale formou hry na zlého psa a jeho hamtáctví na své věci vůči kocourovi se to také dalo postupně nacvičit, na jeho bránění tašky doteď vzpomina pan rozhodči, že byl tak přesvědčivý, že z něj šel strach🙂…takže lidi miluje a spiš by ho udivilo, kdyby někdo neskočil na jeho pohled a tanečky
2) to máte pravdu, ale když je jeden pes tak se dá svižně vzít ba ruku, u dvou už problém
…no je to výzva, ale věřím, že se rozhodnete nejlépe jak budete umět a moc vám drzim palce
1) výhodou je, že motýl společenské plemeno a od mala jsem rozvijela jeho kontaktnist z důvodu canisterapie, pravda byl pak problém u zkoušky ZMPO, ale formou hry na zlého psa a jeho hamtáctví na své věci vůči kocourovi se to také dalo postupně nacvičit, na jeho bránění tašky doteď vzpomina pan rozhodči, že byl tak přesvědčivý, že z něj šel strach🙂…takže lidi miluje a spiš by ho udivilo, kdyby někdo neskočil na jeho pohled a tanečky
2) to máte pravdu, ale když je jeden pes tak se dá svižně vzít ba ruku, u dvou už problém
…no je to výzva, ale věřím, že se rozhodnete nejlépe jak budete umět a moc vám drzim palce