Aktuálně: 4 366 inzerátů188 855 diskuzních příspěvků17 948 uživatelů

Výreček malý

Otus scops

Výreček malý

Otus scops

Výreček malý

  • Výskyt: Evropa
  • Velikost: 19-21 cm
  • Hmotnost: 80-82 g
  • Počet vajec: 2-5 ks
  • Inkubační doba: 24-25 dnů
  • Průměr kroužku: 5,8 mm
  • Délka života: 12 let
  • Potrava: Převážně hmyz
Výreček malý
Kam se řadí?

Výreček malý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Strigiformes - sovy
  • Čeleď: Strigidae - puštíkovití
  • Rod: Otus - výreček
Výreček malý
Kde žije?

Výreček malý

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 03.12.2013, 14:36
9 491 2 minuty čtení

Znaky

Z dálky vypadá opeření této sovičky jakoby „plesnivě", zblízka je však velmi decentní a tvoří je šedé a hnědavé odstíny. Mimoto se dovede i mistrně skrývat, takže ji téměř není možno spatřit. Jen v noci se sameček prozrazuje vytrvalým a jako tikot hodin monotónně opakovaným pískáním, které zní jako „gjuk". Rozpětí má výreček malý asi 50 cm.

Prostředí

Olivové háje, ovocné sady a zahrady, parky, listnaté lesy s doupnými stromy.

Rozmnožování

Jako všechny sovy žijí i výrečkové v dlouhodobém manželství. Oba partneři sedí přimknuti k sobě a oklovávají si za tichoučkého trylkování peří. Potomstvo odchovávají jako ostatní sovy v dutinách i v hnízdních budkách, vzácně v hnízdech strak, v dutinách v zemi, v hromadách kamení nebo ve stodolách na polích. Koncem května klade samička 2-5 vajec, dochází i k náhradnímu hnízdění. Na vejcích sedí jen samička a sameček ji obětavě krmí. Samice zůstává zpočátku i u vyklubaných mláďat a malé rodince stačí během jedné noci jako potrava 2 až 3 myši. Sezení na vejcích trvá 24 až 25 dní, mláďata zůstávají na hnízdě nezvykle krátce, jen asi 18 dní. Když však vyletí, zůstává rodinka pohromadě ještě až do srpna. Jako všechny sovy má i výreček malý trojí peří: když se vyklube, je to první prachové peří, jež je vždy čistě bílé. Na ně navazuje brzy přechodné opeření. Po několika týdnech je nahradí definitivní opeření dospělého ptáka, jež se obnovuje každoročně během přezimování.

Potrava

Vysloveně noční lovec, který loví především hmyz, jako chrousty, můry, kobylky a pavouky, ale i myši a drobné ptáky.

Všeobecně

Výreček malý má rozsáhlý areál rozšíření. Hnízdí i v tropické Africe.

Názvy ve světě

Výreček malý

Anglicky: Eurasian Scops-Owl, Německy: Zwergohreule, Dánsky: Dværghornugle, Španělsky: Autillo Europeo, Finsky: Kyläpöllönen, Francouzsky: Petit-duc scops, Islandsky: Skopugla, Italsky: Assiolo comune, Japonsky: Yo-roppakonohazuku, Japonsky 2: ヨアロッパコノハズク, Holandsky: Dwergooruil, Norsky: Dverghornugle, Polsky: Syczek, Portugalsky: Mocho-d'orelhas, Rusky: Сплюшка, Slovensky: Výrik lesný, Švédsky: Dvärguv, Čínsky: 西红角鸮

Mohlo by vás také zajímat

Alexandr malýAra malýLori malýVaza malýMalý münsterlandský ohařMalý hrubosrstý vendéeský basetElo malýNěmecký špic střední a malýKnírač malýPolák malý

Foto: http://ibc.lynxeds.com

Podělte se s námi o názor na tento text →