Aktuálně: 5 055 inzerátů172 877 diskuzních příspěvků17 728 uživatelů

Raroh velký

Falco cherrug

Raroh velký

Falco cherrug

Raroh velký

  • Výskyt: Evropa
  • Velikost: 47-55 cm
  • Hmotnost: 800-1130 g
  • Počet vajec: 2-5 ks
  • Inkubační doba: 28-30 dnů
  • Průměr kroužku: 9 mm
  • Potrava: Živočichové do velikosti králíka
Raroh velký
Kam se řadí?

Raroh velký

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Accipitriformes - dravci
  • Čeleď: Falconidae - sokolovití
  • Rod: Falco - sokol
Raroh velký
Kde žije?

Raroh velký

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 16.07.2014, 08:00
6 255 2 minuty čtení

Znaky

Hnědavý sokol se světlou hlavou a nezřetelným lícním pruhem. Velký asi jako vrána, ale štíhlejší.

Prostředí

Jakožto pták, lovící ve vzduchu, není raroh velký vázán na určitý biotop, jeho výskyt však limituje dostatečné množství drobnějšího ptactva. Nejdále do střední Evropy zasahují jeho hnízdiště v podunajských lesích až po Rakousko. Hojný je v koloniích volavek a kormoránů. Jako hnízdící pták je v Evropě i v Českých zemích velmi vzácný.

Rozmnožování

Jako všichni sokoli nestaví raroh velký vlastní hnízdo. Tam, kde hnízdí ve skalách, zůstává věrný jednou vybranému hnízdišti. Kde hnízdí na stromech, tj. v krajích beze skal je odkázán na hnízda jiných ptáků, která však často zničí zimní nečas. Pak postrádá mnohý pár na jaře hnízdo a může vypudit z hnízda dokonce i orla královského nebo mořského. Z čapího hnízda ale musí raroh velký zmizet ihned, jakmile se dlouhozobý domácí pán vrátí z Afriky. Tam, kde rarozi hnízdí ve volavčích či havraních koloniích, mají o potravu postaráno.

Potrava

Rarozi velcí jsou všestranní lovci. Loví stejně na zemi jako ve vzduchu, někdy střemhlavým letem, jindy při přepadení nebo při štvanici. Jejich kořistí jsou zvířata do velikosti králíka nebo kachny. Jejich mláďata jsou často nezákonně vybírána z hnízd, protože rarozi velcí jsou vyhledávaní lovečtí ptáci.

Všeobecně

Kromě období hnízdění žije raroh velký tiše a nenápadně. Pár se zdržuje na hnízdišti až do doby tahu na zimoviště.

Názvy ve světě

Raroh velký

Anglicky: Saker, Dánsky: Slagfalk, Finsky: Aavikkohaukka, Francouzsky: Faucon lanier, Holandsky: Sakervalk, Chorvatsky: Stepski sokol, Islandsky: Vargfálki, Italsky: Sacro, Maďarsky: Kerecsensólyom, Německy: Sakerfalke, Norsky: Tartarfalk

Mohlo by vás také zajímat

Alexandr velkýVaza velkýVelký münsterlandský ohařVelký hrubosrstý vendéeský basetVelký modrý gaskoňský honičElo velkýNěmecký špic velkýVelký švýcarský salašnický pesKnírač velkýDrakoun velký

Foto: http://orientalbirdimages.org

Podělte se s námi o názor na tento text →