Aktuálně: 4 425 inzerátů179 596 diskuzních příspěvků17 823 uživatelů

Papoušek zemní

Pezoporus wallicus

Papoušek zemní

Pezoporus wallicus

Papoušek zemní

  • Výskyt: Austrálie, Tasmánie
  • Velikost: 30 cm
  • Hmotnost: 68-83 g
  • Kroužek: 4,5 mm
  • Počet vajec: 3-4 ks
  • Inkubační doba: 21 dnů
  • Potrava: Směs semen, ovoce a zelenina, zelené krmení
Papoušek zemní
Kam se řadí?

Papoušek zemní

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Psittaciformes - papoušci
  • Čeleď: Psittacidae - papouškovití
  • Podčeleď: Psittacinae - papoušci
  • Rod: Pezoporus - papoušek
Papoušek zemní
Kde žije?

Papoušek zemní

Austrálie

  • Nadmořská výška: 640 m
  • Povrch: rovinatý, východ hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: severovýchod
  • Subtropický: východ, jihovýchod, jihozápad
  • Mírný: nejjižnější část + ostrov Tasmánie
  • Roční období:
  • Zima: červen až srpen (13 °C)
  • Léto: prosinec až únor (29 °C)
  • Roční úhrn srážek:
  • Většina území: 250 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 22.09.2013, 15:47
11 009 2 minuty čtení

Vzhled

Délka těla se u papouška zemního pohybuje kolem 30 centimetrů a dosahuje hmotnosti v rozmezí 68 - 83 gramů. Hlava je hnědozelená s červeným páskem na čele, oči má papoušek zemní hnědé a zobák šedý. Krk, prsa, břicho, křídla a ocas jsou hnědozelené. Končetiny šedé. Mladí ptáci mají kratší ocas, hnědé oči a jejich zbarvení je celkově méně výrazné.

Poddruhy

Pezoporus wallicus flaviventris - papoušek zemní západní
Pezoporus wallicus wallicus - papoušek zemní východní
Život v přírodě

Ve volné přírodě se papoušek zemní vyskytuje na pobřeží západní Austrálie a Tasmánii. Žijí v otevřené travnaté a křovinaté krajině v blízkosti pobřeží. Vyskytují se pouze jednotlivě nebo párech.

Chov

Tento klidný papoušek je aktivní především v noci. V České republice není chován. V přírodě hnízdí papoušek zemní v křovinách nebo u kořenů stromů. Samice snese do hnízda 3 - 4 vejce, které posléze zahřívá 21 dnů. Mladí opouštějí hnízdo po 4 týdnech. Živí se semeny, ovocem a zeleninou, listy, zemními kořínky,...

Krmivo

Semena trav a směs prosa, lesknice, oves, niger, semena plevelů a konopí, zelené části rostlin (ptačinec prostřední, bodlák, pampeliška, kapusta), měkké potraviny, jako jsou vejce a krmný hmyz.

Mohlo by vás také zajímat

Papoušek alexandřinPapoušek CollettůvPapoušek červenobřichýPapoušek červenočapkovýPapoušek červenokřídlýPapoušek hnědýPapoušek horský (kouřový)Papoušek chocholatýPapoušek kapskýPapoušek konžský

Podělte se s námi o názor na tento text →