Aktuálně: 4 385 inzerátů184 649 diskuzních příspěvků17 883 uživatelů

Papoušek žlutočelý

Poicephalus flavifrons

Papoušek žlutočelý

Poicephalus flavifrons

Papoušek žlutočelý

  • Výskyt: Etiopie
  • Velikost: 28 cm
  • Kroužek: 7,5 mm
  • Potrava: Směs semen, ovoce a zelenina, zelené krmení
Papoušek žlutočelý
Kam se řadí?

Papoušek žlutočelý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Psittaciformes - papoušci
  • Čeleď: Psittacidae - papouškovití
  • Podčeleď: Psittacinae - papoušci
  • Rod: Poicephalus - papoušek
Papoušek žlutočelý
Kde žije?

Papoušek žlutočelý

Afrika

  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí tropické suché, vlkhé, střídavě vlhké
  • Mírný: podnebí subtropické
  • Nadmořská výška: 750 m, u pobřeží nížiny
  • Povrch: rovinatý, východní část hornatá
  • Teplota:
  • Léto: 15 - 40 °C
  • Zima: 0 - 20 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Jihozápad: až 3000 mm
  • Východ: pouze 100 mm
  • Střídání dešťů a sucha na jihu kontinentu:
  • Období sucha: duben - říjen
  • Období dešťů: listopad - březen
Ing. Zbyněk Pokorný 22.09.2013, 17:28
14 195 2 minuty čtení

Popis

V dospělosti dorůstá papoušek žlutočelý délky těla až 28 cm a je řazen mezi středně velké papoušky. Ve zbarvení převládá zelená barva s jasně žlutou obličejovou částí. Oči má červenooranžové, zobák hnědošedý. Ocas má barvu hnědou, končetiny jsou šedé.

Poddruhy

Poicephalus flavifrons flavifrons
Poicephalus flavitrons aurantiiceps

Život v přírodě

Ve volné přírodě se papoušek žlutočelý vyskytuje v Africe, konkrétně Etiopii ve výšce od 1800 do 3000 metrů nad mořem. Žije v lesích a savanách, většinou je viděn v párech nebo malých skupinkách kolem dvaceti jedinců, často se objevuje ve společnosti agapornisů etiopských. Projevuje se pronikavými skřeky, každý večer se vrací přespat na stejný strom. Ve volné přírodě se živí obilím na polích, ovocem a různými semeny.

Chov

V současné době není v zajetí pravděpodobně vůbec chován, mimo zemi jeho výskytu Etiopii. Nicméně se dá předpokládat, že některé nároky by byly shodné s jinými středně velkými papoušky stejného rodu. Voliéra se doporučuje 3 x 1 x 2 metry kombinovaná s vnitřním záletem.

Krmivo

Základem krmné dávky je směs semen složena z prosa, světlice barvířské, rýže, pšenice, ovsa, pohanky, lesknice, čerstvých piniových oříšků, omezené množství slunečnice, to vše suché nebo klíčené. Z ovoce jsou vhodná jablka, hrušky, banány, fíky dále bobule jeřabin. Ze zeleniny pak přijímají mrkev, celer, kukuřici, zelené fazolky a hrášek v lusku. Samozřejmostí jsou vitaminové doplňky a možné je předkládat i kompletní granule.

Názvy ve světě

Papoušek žlutočelý

Latinsky: Poicephalus flavifrons, Anglicky: Yellow-fronted Parrot, Německy: Schoapapagei, Dánsky: Gulpandet Papegøje, Španělsky: Lorito Carigualdo, Finsky: etiopiankaija, Francouzsky: Perroquet à face jaune, Italsky: Pappagallo facciabianca, Japonsky: kibitaihanenagainko, Japonsky 2: キビタイハネナガインコ, Holandsky: Geelmaskerpapegaai, Norsky: Gulmaskepapegøye, Polsky: afrykanka zóltoglowa, Rusky: Желтолицый длиннокрылый попугай, Slovensky: papagáj žltočelý, Švédsky: Gulpannad papegoja, Čínsky: 黄头鹦鹉

Mohlo by vás také zajímat

Kakariki žlutočelýPapoušek alexandřinPapoušek CollettůvPapoušek červenobřichýPapoušek červenočapkovýPapoušek červenokřídlýPapoušek hnědýPapoušek horský (kouřový)Papoušek chocholatýPapoušek kapský

Podělte se s námi o názor na tento text →