Aktuálně: 4 504 inzerátů179 106 diskuzních příspěvků17 818 uživatelů

Ocelot velký

Leopardus pardalis

Ocelot velký

Leopardus pardalis

Ocelot velký

  • Výskyt: Tropická a subtropická Amerika
  • Délka těla: 50-100 cm
  • Hmotnost: 8-16 kg
  • Březost: 79-85 dnů
  • Počet mláďat: 3 ks
  • Délka života: 15-20 let
  • Potrava: Hlodavci, ptáci, ještěrky, ryby, netopýři
Ocelot velký
Kam se řadí?

Ocelot velký

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Carnivora - šelmy
  • Podřád: Feliformia - kočkotvární
  • Nadčeleď: Feloidea
  • Čeleď: Felidae - kočkovití
  • Podčeleď: Felinae - malé kočky
  • Rod: Leopardus - ocelot
Ocelot velký
Kde žije?

Ocelot velký

Jižní Amerika

  • Nadmořská výška: 580 m
  • Povrch: hornatý i rovinatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: většina území
  • Mírný: jižní cíp kontinentu
  • Subtropický: severní část
  • Teplota:
  • Nejvyšší: 27,8 °C
  • Nejnižší: -1,8 °C
  • Roční úhrn srážek: 2000-9000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 02.07.2013, 08:26
12 348 2 minuty čtení

Tato typická kočka je mimořádně přizpůsobivá. Ocelot velký obývá nejrůznější prostředí od vlhkých pralesů až po suché křovinaté oblasti, vyžaduje pouze dostatečně hustý vegetační kryt. Drží se hlavně při zemi, ale také dobře šplhá, skáče a plave. Ve dne odpočívá ve stromové dutině nebo na větvi. Ocelot je noční lovec, kořist si vybírá mezi hlodavci, ptáky, ještěrkami, rybami, netopýry, mláďaty jelenů a opicemi, ale dokáže ulovit i pásovce, mravenečníky a želvy.

Délky těla dosahuje ocelot velký 50 centimetrů až jeden metr, délka ocasu je 30-45 centimetrů, hmotnost je 8-16 kilogramů.

Domovinou tohoto druhu je Arizona, Texas, Střední a Jižní Amerika; konkrétně ocelot velký obývá tropické deštné lesy, stepi a bažiny.

V letech 1960-70 bylo ročně uloveno přes 200 000 ocelotů pro kožešinu. Po zákazu lovu a zpřísnění ochrany začaly stavy ocelotů vzrůstat, ale nyní je ohrožuje především odlesnění.

Březost trvá 79 - 85 dní. Pářící dobou je podzim (říjen - listopad). Samice se rozmnožují od stáří 18 až 22 měsíců, samci od stáří dvou let. Rodí průměrně tři mláďata, ta se osamostatňují přibližně v roce a půl. Oceloti se dožívají v zajetí až dvaceti let, v přírodě to je ovšem podstatně méně – pouze okolo 15 let.
 

Názvy ve světě

Ocelot velký

Anglicky: Ocelot, Německy: Ozelot, Rumunsky: Ocelot, Holandsky: Ocelot, Italsky: Ocelot, Slovensky: Ocelot

Mohlo by vás také zajímat

Alexandr velkýVaza velkýVelký münsterlandský ohařVelký hrubosrstý vendéeský basetVelký modrý gaskoňský honičElo velkýNěmecký špic velkýVelký švýcarský salašnický pesKnírač velkýDrakoun velký

Foto: http://faunadeecharate.blogspot.cz/

Podělte se s námi o názor na tento text →