Klokan quokka

Setonix brachyurus

Výskyt: Jihozápadní Austrálie
Délka těla: 65-89 cm
Hmotnost: 2,4-3,3 kg
Březost: 27 dnů
Počet mláďat: 1 ks
Potrava: Seno, tráva, vojtěška
velikost písma:  A A A
15.06.2014     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     5383 zobrazení     0 komentářů

Klokan quokka má zavalité kulaté tělo a hrubou hnědou srst, červeně stínovanou kolem obličeje a krku. Na australském kontinentě je velmi vzácný a přežívá jen na ostrovech Rottnest a Bald u jihozápadního pobřeží, kde se nevyskytují zavlečené šelmy, jako lišky. Tito klokani jsou však ohroženi i tím, že je turisté krmí nevhodnou potravou.

V dospělosti dorůstá klokan quokka délky těla 40-54 cm, ocas pak bývá dlouhý 25-35 centimetrů, hmotnost se u dospělých zvířat pohybuje od 2,4 do 3,3 kilogramů.

Klokan quokka obývá ve volné přírodě v jihozápadní Austrálii; navštěvuje lesy.

Klokan quokka je jeden z prvních známých klokanů, zpráva je již z roku 1658.

Díky Janu Svatopluku Preslovi jsou Češi (spolu s Chorvaty, kteří Preslovo slovo převzali) jediným národem na světě, který nemá název klokan odvozený od "gangurru" z jazyka Guugu Yimithirr. Původní název měl znít "skokan", ale ten byl již používán pro žábu.

V zajetí se klokani krmí kvalitním senem, trávou, vojtěškou, zelenou kukuřicí, větvemi stromů a keřů. Přidává se ovoce, zelenina, krmná řepa, ovesné vločky, sójový šrot, nakrájené pečivo a granulovaná krmiva pro přežvýkavce. Stromovým klokanům podáváme ve vyšší míře listnaté větve, ovoce a zeleninu.


 

Klokan quokkaNázvy ve světě

Anglicky: Quokka, Chorvatsky: Kratkorepi valabi

Foto: http://www.britannica.com

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.