Aktuálně: 5 716 inzerátů166 207 diskuzních příspěvků17 630 uživatelů

Skotský náhorní skot

Bos primigenius taurus

Skotský náhorní skot
Ing. Zbyněk Pokorný 18.05.2014, 13:52
7 610 2 minuty čtení

Stejně jako v případě gallowaye, je Skotsko zemí původu i dalšího extenzivního plemene. Tentokrát se oblast původu lokalizuje na jeho severozápadní část. Původ tohoto plemene je odvozován od původního keltského skotu.

Highland nebyl v minulosti vystaven tlaku moderních šlechtitelských opatření vedených snahou zvyšovat jeho růstovou schopnost a masnou užitkovost, tak jak tomu bylo u většiny ostatních plemen. Proto si udržel řadu vlastností původních plemen skotu. Předností je zejména jeho odolnost a otužilost vůči tvrdým klimatickým podmínkám , která umožňuje celoroční chov v přírodě. Dobře dokáže zužitkovat i velice skromnou pastvu. Kromě již uvedených vlastností je předností plemene bezproblémové telení. Maso z toho plemene má vynikající chuťové vlastnosti. Pro dosažení této významné kulinářské vlastnosti je však třeba dodržet specifický proces zrání masa po porážce. Především jeho impozantní zjev způsobil, že i přes nižší přírůstky telat má skotský náhorní skot a jeho chov řadu příznivců i v naší republice. První import plemene se uskutečnil v roce 1991 ze země původu, tedy ze Skotska, a to na farmu Ing. Krtouše ze Zdíkova na Šumavě. V dalších letech se importy uskutečnily z Rakouska a především SRN.

U nás je Skotský náhorní skot chován především v tvrdších horských podmínkách. Do roku 1998 se choval highland v tradičním hnědém zbarvení. V poslední době se v našem chovu objevily barevné rázy stříbrné, dun, plavé a černé.

Mohlo by vás také zajímat

Skotský teriérŠvýcarský hnědý skot - brown swissMontbeliardský skotČeský strakatý skotJerseyský skotAyrshirský skotHolštýnský skotKočka skotská klapoucháSkotský náhorní skot - HighlandLimousinský skot - Limousine

Podělte se s námi o názor na tento text →